190Е 2.0 turbo Dyno
Тунинг на Мерцедес 190Е 2.0Искам да тунинговам двигателя си,ПОМОЩ!!!
Започната от MitakaxXx, 19 юни 2009 - 22:20:35
82 мнения по тази тема
Публикувано 23 юли 2009 - 13:41
Да става и само по обороти и МАП, но ще трябва да е много добре настроен тъй като няма да има обогатяванията при подаване на газ
. А ето един куц 190Е 2.0 :-D
190Е 2.0 turbo Dyno
190Е 2.0 turbo Dyno

Mercedes-Benz 190E 3.0-24vT @ 0.8 bars ( 1/4 mile: 2.483 / 13.540 / 175.17 km/h )
VW Golf IV GTI 1.8 20v turbo
Публикувано 23 юли 2009 - 14:35
Да става и само по обороти и МАП, но ще трябва да е много добре настроен тъй като няма да има обогатяванията при подаване на газ
190Е 2.0 turbo Dyno
Защо смяташ че няма да има обогатяване?
Като отвориш дросела се променя налягането в колектора, а това МАП-а трябва да го отчете. Регулаторите за налягане на горивото също трябва да са балансирани по налягането в колектора - т.е. когато налягането е примерно 1 бар абсолютно, налягането на горивото да е 4 бара абсолютно, а когато падне на 0.4 бара абсолютно колектора, налягането на инжекторите да е 3.4 бара абсолютно. Не е много промяната, но няма ли да има пак леко обогатяване? Според една формула - увеличението в количеството впръскано гориво е пропорционално на квадратния корен от новото налягане, върху старото налягане.
Не се заяждам, просто ми е интересно да разбера?
Отдавна имам идея да "скова" един прост ГИ - с матричен инжектор фулгруп и просто електронно управление - по МАП и обороти, и ламбда сензор, та ми е любопитно да ли ще работи без допълнително обогатяване?
Публикувано 23 юли 2009 - 18:53
Да настройката е трудна, но става. Сигурно си видял че мегата има обогатяване по МАП или по ТПС. При обогатяването по мап компа отчита не само какво е налягането в смукателния колектор но и с каква скорост се изменя - т.е. при рязко подаване на газ промяната в налягането е голяма и обогатяването също. - таблицата е примерна - 50кпа - 2мс 100кпа - 4мс 150 кпа- 6мс 250кпа - 12мц . При този начин е крайно желателно маркуча до мапа да е колкото се може по-къс! - На коли без ТПС даже съм монтирал МАП-а до самия колектор а не на мегата.Да става и само по обороти и МАП, но ще трябва да е много добре настроен тъй като няма да има обогатяванията при подаване на газ
190Е 2.0 turbo Dyno
Просто с мап е малко-по бавно и на коли с 4етири дросела например въобще не става.
Но принципно си прав с ТПС става по добре и по-лесно
1991 190E SportLine turbo 0.6bar
Публикувано 23 юли 2009 - 21:32
Да настройката е трудна, но става. Сигурно си видял че мегата има обогатяване по МАП или по ТПС. При обогатяването по мап компа отчита не само какво е налягането в смукателния колектор но и с каква скорост се изменя - т.е. при рязко подаване на газ промяната в налягането е голяма и обогатяването също. - таблицата е примерна - 50кпа - 2мс 100кпа - 4мс 150 кпа- 6мс 250кпа - 12мц . При този начин е крайно желателно маркуча до мапа да е колкото се може по-къс! - На коли без ТПС даже съм монтирал МАП-а до самия колектор а не на мегата.
Просто с мап е малко-по бавно и на коли с 4етири дросела например въобще не става.
Но принципно си прав с ТПС става по добре и по-лесно- аз само му казах че за начало може да мине и без него.
Тук ме хвана, напълно бях изключил за АЕ по мап , а по едно време ползвах точно него на 2.5-16 турбо мотор.
Subsonic, не го приемам като заяждане, утре по-някое време ще драсна 1-2 реда по твоя въпрос (че в момента едвам гледам.....)

Mercedes-Benz 190E 3.0-24vT @ 0.8 bars ( 1/4 mile: 2.483 / 13.540 / 175.17 km/h )
VW Golf IV GTI 1.8 20v turbo
Публикувано 23 юли 2009 - 22:02
Колеги, наистина много ви благодаря за помощта
.Без вас този проект щеше да си остане само мечта. Не очаквах да получа такава подкрепа от вас,поради кото сега се кефя максимално
Специални благодарности на теб Жоре и на теб Влади. Ще ми се да ви видя машинните на живо, та ако имате свободен ден и сте съгласни ще отскоча до София, тъкмо и да почерпя за помощта 
В момента съм в малък застой защото работя яко да събера финанс за основния ремонт и да се похваля- почти съм ги събрал Отделно с брат ми строим голям гараж да си направим сгоди за работа. Това хоби е пленително,като заръчкам по мотора губя ориентация за време, но за жалост изисква много пари.
Свалих си PCB-тата на платката за мегата. При първия свободен момент ще я ецна.Вече намерих и процесора от каде да го взема- 17 лв е.Другите елементи ги имам
.Сега за него само свобоно време ми трябва
В момента съм в малък застой защото работя яко да събера финанс за основния ремонт и да се похваля- почти съм ги събрал Отделно с брат ми строим голям гараж да си направим сгоди за работа. Това хоби е пленително,като заръчкам по мотора губя ориентация за време, но за жалост изисква много пари.
Свалих си PCB-тата на платката за мегата. При първия свободен момент ще я ецна.Вече намерих и процесора от каде да го взема- 17 лв е.Другите елементи ги имам
Публикувано 03 август 2009 - 20:49
Малко да обновя темата: купих основни и мотовилкови лагери.Утре ще закарам вала за шлайф.
Колеги кажете какво турбо да си взема за този двигаел.Някой предлага ли по- изгодно ?
Колеги кажете какво турбо да си взема за този двигаел.Някой предлага ли по- изгодно ?
Публикувано 04 август 2009 - 09:27
Кажи на какво налягане смяташ да го караш, за да ти кажа. Има тука някакви турбини..
Публикувано 04 август 2009 - 12:07
Кажи на какво налягане смяташ да го караш, за да ти кажа. Има тука някакви турбини..
Ами,Влади, незнам точно. Ти до колко си го надувал твоя двигател...0.5-ли? Не му знам възможностите на моя. предполагам с 0.5 няма да има проблеми, макс 0.8 бара.Не искам да рискувам
Публикувано 05 август 2009 - 23:43
Колеги изглежда в моето ръководство за ремонт са пропуснали доста съшествени неща.Например с колко килограма се стягат мотовилковите и основните лагери.Моля ви ако някой знае да пише.При пробата ги стягахме биелните със 6 кг и основните с 10.Близо ли сме ?
Днес купих сегменти и гарнитурата за главата,нови свещи бош и кабели беру.За гарнитурата се изръсих малко повечко като ми казаха че е една от наи добрите-Victor reinz.Шлайфах и вала.Като ги мерихме лагерите в гнездата шлайфиста остана приятно изненадан от точността на изработка на лагерите.Всички си дойдоха на размера като по каталог
.Каза че са му донасяли такива дето бягат 8 десети от каталожните данни. Ето и малко снимки от шлайфането
Днес купих сегменти и гарнитурата за главата,нови свещи бош и кабели беру.За гарнитурата се изръсих малко повечко като ми казаха че е една от наи добрите-Victor reinz.Шлайфах и вала.Като ги мерихме лагерите в гнездата шлайфиста остана приятно изненадан от точността на изработка на лагерите.Всички си дойдоха на размера като по каталог
Прикачени файлове
Публикувано 09 август 2009 - 21:03
Влади, какво стана, имаш ли някаква такава турбинка? Ако имаш, дай някакви координати на л.с. за свръзка.
Поздрави
Поздрави
Публикувано 12 август 2009 - 08:13
Има една, имаш и л.с.
Публикувано 13 август 2009 - 22:59
Жоре,прочетох в твоя пост че караш с минерално масло по време на разработка. Как го разработваш двигателя,в смисъл до колко км го караш с такова масло, какво точно масло му взимаш, след какви километри мога да се отпускам на педала за газта и такива неща, защото като гледам няма да бави много основния ремонт.Всичко съм накупил и остава само да намеря 2 дни спокойствие да му срътна.
А и друго нещо което може да се окаже проблем. Някои от болтовете на основните лагери при стягане пукат и се стягат с прекъсване.Това нормално ли е??? Вижда ми се че другите които си се стягат нормално се затягат повече.Помислих че са се изтеглили и отидох да си ги поръчам в магазина, продавача се изказа че не се сменят тея болтове а само тея на главата и че се мазало резбата и леглото на главата на болтовете(в което виждам смисъл но още не съм го пробвал)
Събирам мнения и препоръки
Благодаря ви
А и друго нещо което може да се окаже проблем. Някои от болтовете на основните лагери при стягане пукат и се стягат с прекъсване.Това нормално ли е??? Вижда ми се че другите които си се стягат нормално се затягат повече.Помислих че са се изтеглили и отидох да си ги поръчам в магазина, продавача се изказа че не се сменят тея болтове а само тея на главата и че се мазало резбата и леглото на главата на болтовете(в което виждам смисъл но още не съм го пробвал)
Събирам мнения и препоръки
Благодаря ви
Публикувано 20 август 2009 - 21:15
Днес отделих малко време за ремонта, измих двигателя(стана като нов).Така ми прави кеф да го гледам
.Продухах маслената магистрала ,тъкмо я и разгадах цялата.Монтирах коляновия вал и мотовилките към блока с новите лагери.Почистих нагара от буталата и сложих новите сегменти и време за друго не остана.
Сдобих се и с дюзи от Ауди 2.0 на бош,... дано станат
Хайде да разнообразя темата с малко снимки
макар че интересното още не е дошло...
Сдобих се и с дюзи от Ауди 2.0 на бош,... дано станат
Хайде да разнообразя темата с малко снимки
Прикачени файлове
Публикувано 21 август 2009 - 08:57
цените са :
08-181400-10 STD GOETZE СЕГМЕНТИ (1ЦИЛ.)89.00 46.25, лв.
R48050 STD AE СЕГМЕНТИ (1ЦИЛ.)89.00 52.59, лв.
AEB410122 STD AE БИЕЛНИ ЛАГЕРИ (4ЦИЛ.) 77.40, лв.
71-3817/4 STD GLYCO БИЕЛНИ ЛАГЕРИ (4ЦИЛ.) 103.18, лв.
AEM92156 STD AE ОСНОВНИ ЛАГЕРИ К-Т 60.48, лв.
ако с нещо друго мога да ти бъда полезен откъм цени питай
Публикувано 21 август 2009 - 23:28
цените са :
Благодаря ти колега, но е малко късничко за цените.Твоите дето ги даваш са като че ли по-изгодни от тези които плащах аз.Единственото което ме радва е че ми ги докараха на тук а не съм се разкарвал по софия и че частите които купих са на едни от най-реномираните марки.Само че тази марка АЕ не съм я чувал до сега.
Хайде да обобщя частите които се наложи да закупя заедно с цените макар че може и да се намерят в сф по-евтино:
Основни лагери H997/5 0.25мм GLYCO (КОМПЛЕКТ) 124лв
Биелни лагери 71-3817/4 0,25мм GLYCO (КОМПЛЕКТ) 103лв
Сегменти 89x 1.75+2+3.5мм KOLBENSCHMIDT (КОМПЛЕКТ) 133лв
Ангренажна верига SWAG
Зъбно колело на коляновия вал SWAG- трите ги купувах миналата година точно преди да разбера че чукането не е било само от нея и стуваха около 220 лв
Зъбно колело на разпр. вал SWAG
Хидравлични повдигачи Нз точно какъв модел са 2x 20,00 лв
Гумички на клапаните И тях нз какви са(КОМПЛЕКТ) ~20лв
Болтове за главата GOETZE (КОМПЛЕКТ) 36.00лв
Гарнитура за главата 61-25230-40 VICTOR RENZ 43.50лв
Гарнитура за картера Нз каква е 15-25лв не помня колко точно струваше
Високоволтови кабели BERU (КОМПЛЕКТ) ~95лв
Свещи H7DCO BOSH (КОМПЛЕКТ) 22лв
/// общо: 856.50 лв
... Двигателя все още не е запалил и може да изникне оше нещо. Гледам че дистрибуторната капачка не изглежда добре, но ще видим дали ще използвам тази запалителна система. има вероятност да намеря EDIS от Ford
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Виж ГАРАЖА