Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Боядисване на джанти

• Please log in to reply
103 мнения по тази тема

#16 mbenz

mbenz

Майстор

• Потребители на форума
  • 2892 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    МВ 124/Е 250D 20V'94г.

Публикувано 26 февруари 2009 - 08:53

Аз мойте си ги боядисах сам-може да се видят на някоя от "летните" снимки на колата...
Трябват за 4 джанти 100гр. боя,100гр. двукомпонентен прозрачен лак,и 100гр. разтворител,което струва около 35лв.
Съветвам те добре да огледаш видовете бои-само сребристия металик има двайсетина разновидности-аз избрах възможно най-искрящия,но това си е въпрос на вкус.
А,на такива вече наточени "жанти" баланс се прави само с лепещи се тежести от вътр.страна-никакви набивания с чука по борда!
Ще се примириш,че след всяко балансиране ще се налага да се отлепва по някоя тежест,като вероятността да се отлепи с боята е огромна...поне ще е от вътр.страна....

П.С. Изрично кажи на бояджиите да ти почистят и изчегъртат с шкурка добре вътр. борд,където прилепва гумата и да лакират с една ръка,защото и алуминия корозира!
  • 0
Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

#17 shotgun600

shotgun600

Майстор

• Потребители на форума
  • 3761 Мнения:
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Публикувано 26 февруари 2009 - 09:39

Точно затова отивам на песъкоструйка!!Това е в пъти по-мощно средство за изтъргване от шкурката!А след като боята е изпечена в камера, е невъзможно да се олюпи при отепяне на тежестите.

Ако си ги боядисам сам,ще стане това което каза,защото нито имам песъкоструй,нито камера за изпичане,а без тези неща боята пада лесно и бързо.

Тежести по борда никога не слагам,защото е грозно.Винаги от вътрешната страна.

Задължително ще снимам една джанта,преди и след това.Мисля че разликата ще е оооогрооомна.Нямам търпение!

Утре отивам да ги проверя дали са криви ,а в Сряда мисля да се вдигам към пояджиите,че нали празници има тия дни.
  • 0

#18 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 февруари 2009 - 10:15

Давай, че се чудя, моите да ги бо(я/з)дисвам ли или не. Ама при мен не е толкова тежко положението, просто за кеф и гъзария :)
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#19 mbenz

mbenz

Майстор

• Потребители на форума
  • 2892 Мнения:
  • Автомобил:
    МВ 124/Е 250D 20V'94г.

Публикувано 26 февруари 2009 - 10:20

Точно затова отивам на песъкоструйка!!Това е в пъти по-мощно средство за изтъргване от шкурката!А след като боята е изпечена в камера, е невъзможно да се олюпи при отепяне на тежестите.

Ако си ги боядисам сам,ще стане това което каза,защото нито имам песъкоструй,нито камера за изпичане,а без тези неща боята пада лесно и бързо.

Тежести по борда никога не слагам,защото е грозно.Винаги от вътрешната страна.

Задължително ще снимам една джанта,преди и след това.Мисля че разликата ще е оооогрооомна.Нямам търпение!

Утре отивам да ги проверя дали са криви ,а в Сряда мисля да се вдигам към пояджиите,че нали празници има тия дни.

Пясъкоструйката няма да ти изглади вътрешните ръбове-само ще ги почисти,но ти си знаеш...! ;) И,като цяло песъкоструйката ще ти матира здраво джантите-аз затова мойте не ги подложих на такЪва операция.
А,тва с камерата за изпичане е един от най-голямите блъфове!Истинско изпичане е заводското,което е на 140С,а колата е само гол железен корпус,но боите нямат нищичко общо с тези,които се продават.Най-много да ги сложат в топло помещение,за да дръпне по-бързо боята-това е!
Да нямаш предвид друг тип боядисване-електростатично?
  • 0

#20 fika210

fika210

Напреднал

• Потребители на форума
  • 738 Мнения:
  • Град:Най-голямото село
  • Автомобил:
    W201 1991
    W210 2000

Публикувано 26 февруари 2009 - 10:53

при първото поставяне на гума, тоя лак ще се спомине...

а алуминият корозира с невероятна скорост - при одраскване дори от 7-8 см, докато нещото с което драскаме, е в края на драскотината, в началото се е образувал окисен слой от Al2O3 - двуалуминиев триокис - доста твърдо нещо - ако знаеш от какво се правят шмиргеловите дискове - това е карборунд - или Al2O3

Al2O3 = корунд
SiC = карборунд
  • 0
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....

На тази сладурана е кръстена нашата марка
Публикувано изображение
Мерседес Йелинек

#21 hammer^BaTe

hammer^BaTe

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 5568 Мнения:
  • Град:Дружба Сити :D
  • Автомобил:
    2004 W211 E55
    1995 W140 S500L - ex
    2014 W124 E500 - ex
    1996 W140 S350TD - ex
    1994 W124 E250D - ex
    1982 W201 190D - ex
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 февруари 2009 - 10:59

Иля да , за тези срещу борсите става дума..
  • 0
Scientists have finally discovered what's wrong with the female brain : On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left... :)

#22 Мишо

Мишо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2421 Мнения:
  • Град:СОФИЯ
  • Автомобил:
    W210-E200

Публикувано 26 февруари 2009 - 11:39

Ми не знам -моя лак нито е заминал,нито е корозирал,нито е олюпен-дори по външния ръб,където тук там има драскотини..... и смея да да твърдя,че е изпичан-даже си имат таблици кои джанти на колко време и градуси се печат....
Колегата shotgun600,може да види как изглеждат моите джанти около 20 месеца след боядисването-както казах НЕ ми боядисаха капачките тъй като боята се пече и щяха да се разтопят.При джанти като неговите съм твърдо ЗА песъкоструйка,китосване,боядисване и изпичане-смея да твърдя,че тия бояджии си разбират от работата и я изпипват по добра технология-резултата при мен е красноречив и устойчив във времето...
Само да вметна,че тия диваци правят само и единствено това-коли не боядисват,джанти не изправят-тясна специализация в прахово боядисване на джанти-такива обичам аз,а не специалист по всичко :)

п.с. Сори за качеството ама е доста тъмно в гаража... :(

Поздрави Тодоров!!!

Прикачени файлове

• 0
Публикувано изображение
Проконтролирай деструктивността на стремежите си..да помислим заедно над крайността....и да отворим по бира....живеем заедно, умираме сами, нали?

#23 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 февруари 2009 - 12:02

Ама mbenz е боядисвал с боя и после е лакирал отгоре...

А доколкото разбрах тия типове правят прахово боядисване, което е съвсем различна технология!
Даже мисля, че след праховото не се прави лак (поправете ме ако греша?).
Знам със сигурност, че алуминиевата дограма се боядисва прахово.
И май баш праховото е с въпросната електростатична технология...

Колкото до матирането - ако се полира преди боядисването... и т.н. начини много, само мерак и пари да имаш.

edit:

прочетох малко - праховото боядисване се прави с полиестерни и епоксидни смоли, като е съчетание от смола, втвърдител (съответно химичен процес) и температур (около 160 до 200 градуса) за да се ускори химичният процес. Получава се тънък слой от съответната смола/лак, който се разтапя върху елемента и се втвърдява впоследствие, като има значително по-добри параметри на износоустойчивост и механична здравина в сравнение с нанасянето на боя по каквато и да е технология. И се нанася чрец електростатична технология, заради което, така се боядисват само метали.

Така че за джанти може и да е доста удачна технология?!
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!

#24 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4620 Мнения:
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Публикувано 26 февруари 2009 - 15:07

Това са джантите за тази кола! Нямам търпение да видя как стоят. Честито :)

Това са джантите за много от моделите на мерцедес :).
И аз бих си купил такива за 124-ката, ако ги намеря тънко, по-малък размер от на Шотгъна, разбира се :).

Благородно му завиждам ;)
  • 0

#25 mrluigi

mrluigi

Чирак

• Потребители на форума
  • 165 Мнения:

Публикувано 26 февруари 2009 - 15:37

И аз бих си купил такива за 124-ката, ако ги намеря тънко, по-малък размер от на Шотгъна, разбира се :).

има 16ки, оригинални от очиларка в една автоморга до летището.
значи от ТАНГЕНТАТА (старият път за летището - където е ПОРШЕ и ТНТ) надолу през циганската махала (с големите легнали полицаи)....
е там при разклона за магистрала тракия и продължението напред към една дистрибутросска фирма (забравих и името) от дясната страна има автоморга...там има една зелена очиларка с такива джанти...16ки...
  • 0
Мъжете правят пари, не парите правят мъже.

#26 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Живота, Вселената и Всичко останало
  • Автомобил:
    C 140 CL 500 (weekend car)
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 26 февруари 2009 - 15:50

има 16ки, оригинални от очиларка в една автоморга до летището.
значи от ТАНГЕНТАТА (старият път за летището - където е ПОРШЕ и ТНТ) надолу през циганската махала (с големите легнали полицаи)....
е там при разклона за магистрала тракия и продължението напред към една дистрибутросска фирма (забравих и името) от дясната страна има автоморга...там има една зелена очиларка с такива джанти...16ки...

:allhail: Ти си цар брат,,,седя и ти се кефя..дано и другите така
Евала
  • 0
MERCEDESBENZCLCoupe C140  1902 4 (1)

#27 the great

the great

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 45 Мнения:
  • Град:Sofia
  • Автомобил:
    W203 T - 2002
    W210- 320 CDI

Публикувано 26 февруари 2009 - 16:59

И в крайна сметка каква е цената на джанта,че и аз имам 16-ки,които плачат за боя?
  • 0

#28 mbenz

mbenz

Майстор

• Потребители на форума
  • 2892 Мнения:
  • Автомобил:
    МВ 124/Е 250D 20V'94г.

Публикувано 26 февруари 2009 - 17:21

Праховото боядисване никога не може да даде гланца и блясъка на класическото боядисване с металик и 3-4 ръце гъст прозрачен лак отгоре!
И не съм съгласен с Veni,че ако се тегли една ръка лак на изчистените и изгладени бордове от вътр.страна на джантата той щял да падне от първия монтаж!Не е така-джантите,които обработих бяха доста стари и разядени по тази причина точно от вътр.страна на борда,но след две смени на гуми не е мръднало-лака,който е на абсолютно равна и гладка повърхност може и да се изтрие,но този,който е покрил микроскопични неравности(дупки)предизвикани от корозията ще остане и ще предпазва.
Така,че всеки да решава сам за себе си-аз винаги боядисвам и вътр.борд на една джанта!
А,че праховото(електростатично)боядисване е най-здравото спор няма!Но и мойто класическо боядисване след 2 години,50000км.и много чести автомивки също не е мръднало.
  • 0

#29 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 февруари 2009 - 22:20

По въпросите с цените:

Звънях им днес по телефона на тези в Горна баня.
Казаха песъкоструйка, прахово боядисване и перлен лак на лицевата страна за 16" джанта 45 лв/джанта.
  • 0

#30 shotgun600

shotgun600

Майстор

• Потребители на форума
  • 3761 Мнения:
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Публикувано 26 февруари 2009 - 22:23

Ахах,ами аз имам таива каквито търсиш - 16ки.Нали д оскоро си карах колата с тях,но са ми малки.Може да измислим нещо.....

Оха,доста е 45лв за джанта 16ка.....за 18ка ще е по 55 сигурно
  • 0

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни