кое да предпочетем -автоматик или ръчни скорости
Ами според мен всичко зависи какъв тип шофьор сте-ако сте по лежерен водач-уморявате се по бързо-предпочитате по мързеливия начин на шофиране-то определено сте за автоматик-а,
ако сте по динамичен шофьор-карате по екстремно-карате във всякакви условия -ако обичате да контролирате колата си на 100% -ще предпочтете ръчните скорости......ето и малко +ве и -нуси
ръчна скоростна кутия
плюсове-
можете да карате по динамично-да изпреварвате с необходимия "ряз"
можете да използвате ръчните скорости за така наречената "моторна спирачка"-независимо в завои или при рязко спиране
можете да запалите на "буксир"или бутане(макар че при Мерцедес и с автоматик можете на буксир
минуси-
при неправилна експолатация-твърде сериозни ремонти
умора при дълго шофиране
необходима смяна на части(съединител и прочее) които са доста солени
автоматична скоростна кутия
плюсове
абсолютен комфорт при дълго шофиране
при правилна експолатация-почти никакви ремонти
при новите модели-6 степенни-икономия на гориво
ненатоварване на двигателя повече от необходимото
възможност да шофирате дори и със счупен ляв крак и счупена дясна ръка
невъзможно е да запалите на"скорост"и оттам инцидент
минуси
понижена динамика
повишен разход на гориво-при по старите модели
недостатъчен контрол върху автомобила-вследствие на по бавното превключване на автомата
....
за сега това се сещам-разбира се има и други минуси и плюсове,които вие може да изтъкнете,но аз все пак съм на мнение ,че за да въведат екстрата типтроник във лускозните автомобили които са автоматици-значи инжинерите са преценили ,че ръчните скорости имат преимущества
всичко това което написах е само и единствено мое мнение и никои не е задължен да се съобразява с него-пускам темата с целта ако някои някога се чуди кое би му било по удобно-да си помогне и тук с избора

Виж ГАРАЖА