Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Разход на гориво по бордкомпютърразлики с реалният разход

Разход

• Please log in to reply
41 мнения по тази тема

#16 wertion

wertion

Майстор

• Потребители на форума
  • 762 Мнения:
  • Град:Дупница
  • Автомобил:
    W203 C200 Kompressor 2004 - Sold
    W209 CLK 270 CDI 2005 -Sold
    W163 ML 280 2003 - Sold
    W211 E270 CDI 2004 - Sold
    E320 CDI EVO W211 2009
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 12 септември 2017 - 19:58

Мога доста да поспоря с теб по този въпрос. Имал ли си БМВ да видиш какво е голямо разминаване?

Точно пък при мерцедес ми се струва, че разминаването е едно от най-малките и в повечето случаи таблото показва повече от реалния разход, което за мен е по-добре от обратното.

Иначе съм виждал снимки по групите на 320цди с разход 4.6, не знам как го докарват и дали не са пипали настройките. Моето табло под 7.8 никога не е показвало.

4.6 моята дава ,ако двигателя не работи  :lol  . Никога не съм я виждал под 8.5 ,а на колонка да не говорим ...

• 0

Auto-logo-New-contur1178.jpg

#17 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3721 Мнения:
  • Град:София
  • Интереси:Автомобили
  • Автомобил:
    S203 220CDI Автоматик 2005г.

Публикувано 12 септември 2017 - 20:02

Знаете з моята отвара от мушмили, ако я ползвате, кат пуснете по инерция резервоара всъщност започва да се пълни. Колкото и да е странно, това е научно доказано, дори Марешки идва да преговаря да му дам некой лутър, преди да отвори в София, но пустиняка от наука не разбира, камо ли от мушмули...

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Този пост е редактиран от mradulov: 12 септември 2017 - 20:03

• 0
Mercedes-Benz - Unlike any other!

#18 Praetorian

Praetorian

Salat Küchenchef

• Потребители на форума
  • 1682 Мнения:
  • Град:Europe
  • Интереси:Немски премиуми задължително с резервна гума.
  • Автомобил:
    W212, R56

Публикувано 12 септември 2017 - 21:56

Онзи ден направих отсечка от 1065 километра на един ден, но забравих да направя снимка.

Средна скорост 102 км/ч, Само магистрално шофиране, спокойно и предимно на темпомат, като съм спазвал всички ограничения. Разход по борд компютър - 7.0. Разход по колонка 7.3. Т.е. под 5% отклонение.

• 0

#19 Bat Andi

Bat Andi

Председател на МБКБ

• Управителен съвет
  • 1006 Мнения:
  • Град:Ловеч
  • Автомобил:
    W201 2.0E
    W201 2.6E (Automatik)
    W140 500SE
    C215 CL55AMG (Kompressor)
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 12 септември 2017 - 22:30

При мен имаше разлика, при градско шофиране показваше доста над реалния разход в литри на 100 спрямо колонката (При градско каране на къси разстояния и разход по колонка 24,5, борда ми показваше 38.0), но беше разбутана кодировката на клъстера.

Първите 18км след запалване на мотора разхода не мърдаше от 40.0, ако запаля и ресетна с бутона, нямаше яд показваше си реално. Рацъках го със стар-а и сега като запаля почва от 15.0 и се мени от първите секунди.

В момента ми показва с около 0,3- 0,5 повече от реалният разход, което е ок

• 0

#20 Krasi.Martinov

Krasi.Martinov

Майстор

• Потребители на форума
  • 897 Мнения:
  • Град:Sofiq
  • Автомобил:
    W212 350cdi 4matic

Публикувано 13 септември 2017 - 07:44

Колега в кое меню са тези настройки, при мен сутрин започва от 8

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk
Officeservices.bg
  • 0

#21 hipopotyk

hipopotyk

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 847 Мнения:
  • Град:Sofia
  • Автомобил:
    2012 C350 CDI 3.0
    2010 C63AMG 6.3V8
    2008 VW Touareg 6.0 W12
    2007 ML63 AMG 6.2 V8
    2003 Z4 Roadster 3.0si
    2000 Ford Mustang 5.4

Публикувано 13 септември 2017 - 07:45

И аз я засякох на 350км магистрално при 150-160км и даде 0.5 разлика компютър-колонка. Зареждам на ЕКО

Мишо, отварата колко време се вари и на колко градуса?

Този пост е редактиран от hipopotyk: 13 септември 2017 - 07:45

• 0
Once a year, go someplace you’ve never been before!

#22 galeon_ruse

galeon_ruse

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 45 Мнения:
  • Град:Русе
  • Автомобил:
    GLE 350d Coupe 4Matic 2016
    GLC 220d Coupe 4Matic 2017
    Mercedes-Benz Actros 18.440
    MAN TGS 18.420 2009
    VOLVO FM 2001
    Nissan Navara D40
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 14 септември 2017 - 07:48

Добро утро на всички!

Мисля, че е редно да си зададем въпроса как се измерва разхода на гориво от системите на автомобила. Ами доколкото аз знам не се измерва, а се изчислява от софтуер. Не знам за автомобил с дебитомер на горивопровода. Също така както са отбелязали някои колеги по-горе има разлика дори между различни модели Мерцедес. За последните 10 -12 години съм имал W210, W211, R171, X204, C117, W218, C253 и C292. Почти на всички автомобили разхода по бордкомпютър се изчисляваше различно и никога не съответстваше на реалния (доколкото може да се говори за реален!).

Имаме два абсолютно различни начина за определяне на разхода, трудно съпоставими и двата с голяма допустима грешка.

В автомобила разхода се изчислява от софтуер, по определен алгоритъм, който отчита множество параметри - обороти на двигателя, брой натискания на педала на газта и ъгъл на, който е натиснат, скорост на движение, използване на кикдаун и със сигурност още други, които не знам. Ако сте имали различни модели на марката, със сигурност сте виждали, че при първоначално запалване на всеки (или почти всеки) модел компа започва да отчита от различна начална стойност. Някой по-горе беше писал, че почва от 8, на мен ми започва от 20, не помня на кой от предните започваше от 0, на друг от 4 и т.н. Въпрос на софтуер. За мен основното е, че допустимата грешка (ако няма други влияещи фактори) е 10%.

Другият начин на измерване - по колонката за гориво. Ако се абстрахираме от факта дали е точна или не (ако има лепенка от метрология, предполагаме, че е точна), то тя ни дава допустима грешка от 0,5% (20 пъти по-малко). Но тук има едно голямо "НО!". В какви условия провеждаме експеримента. Началното и крайното зареждане трябва да са на една и съща колонка и бензиностанция, положението на автомобила трябва да е абсолютно едно и също, трябва да имаме мярка докъде зареждаме и със сигурност изпускам още някое условие, за да се доближим до идеалните условия за провеждане на метрологично обследване. Като всичко това означава, че към тази грешка от 0,5% натрупваме други грешки с положителен или отрицателен знак.

В крайна сметка - ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ ТАМ!

И честно казано не схващам ни най-малко за какво им е на някои колеги да си човъркат комповете?

И също така не мога да разбера, след като си си купил Мерцедес, разхода ли е проблем? Има по-икономични автомобили.

За мен мотото е едно - КЕФА НЯМА ЦЕНА!

Усмихнат ден на всички! И не се мъчете да смятате обем на флуиди - те не са сирене, да ги режем с нож! :)

• 0

#23 Ivan W210

Ivan W210

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2836 Мнения:
  • Автомобил:
    E320 4MATIC
    E 250 TD
    150hp,1999
    ОГИН БЕШЕ!!!

Публикувано 14 септември 2017 - 09:29

Не мисля, че разходът е проблем за колегите, просто повечето искат да знаят(вкл. и аз) колко им харчи автомобила реално или поне приблизително.

Моя започва от 30/100 и пада постепенно. Като шофирам градско, според мен има доста разминаване, което е логично...но извънградско по мои впечатления е доста точен.

Успешен ден :)

• 0

#24 Bewolf

Bewolf

Напреднал

• Потребители на форума
  • 329 Мнения:
  • Град:На Юг
  • Автомобил:
    W211 E320 on LPG
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 14 септември 2017 - 10:00

При мен според изчисленията на spritmonitor, понеже там си въвеждам данните, та за около 6к км с колата ми дава около 30% разлика от борда с реалния разход. Отдавам го на това, че шофирам на газ, ако ми попадне СТАР в ръцете ще си поиграя да го калибрирам.

• 0

#25 mitkofitnes

mitkofitnes

Майстор

• Потребители на форума
  • 1134 Мнения:
  • Град:Благоевград
  • Автомобил:
    CLK230TURBO/LPG

Публикувано 14 септември 2017 - 11:45

Мисля че колегата Галеон Русе малко не е прав в това колко сложно се изчислява разхода на гориво,мислех да не пиша че съм го обяснявал вече не веднъж но сигурно никой не ми чете постовете или не ми вярва понеже се занимавам с фитнес :).Та по същество,разхода се задава фабрично според размера на инжекторите и компютъра пресмята километрите по милисекунди на впеъсквано гориво,затова при връщане на педала на газта при обороти над 1 600 той е 0...просто инжекторите не впръскват гориво,милисекунди 0,00.Колкото до това дали може да се промени нещо,знам че Кекеша някога го правеше като допълнителна екстра на всички чипнати коли които правеше.Оборотите нямат нищо общо или дросела или др само милисекундите са от значение за разхода и пресметнат към км е това.Имам стардас но не съм ровил толкова в менютата да видя дали може да се промени нещо,но никога не може да съвпадне с разхода на газ,там разликата е с 15% процента повече,дано съм бил полезен.

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • 0

#26 galeon_ruse

galeon_ruse

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 45 Мнения:
  • Автомобил:
    MAN TGS 18.420 2009
    VOLVO FM 2001
    Nissan Navara D40
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 14 септември 2017 - 11:53

Не мисля, че разходът е проблем за колегите, просто повечето искат да знаят(вкл. и аз) колко им харчи автомобила реално или поне приблизително.

Моя започва от 30/100 и пада постепенно. Като шофирам градско, според мен има доста разминаване, което е логично...но извънградско по мои впечатления е доста точен.

Успешен ден :)

Колега, логично при по-голям пробег и повече статистически данни от контролираните параметри, резултата да е по-близък до измерения по разходомер на бензиноколонка. :)

• 0

#27 mitkofitnes

mitkofitnes

Майстор

• Потребители на форума
  • 1134 Мнения:
  • Град:Благоевград
  • Автомобил:
    CLK230TURBO/LPG

Публикувано 14 септември 2017 - 11:59

Какви параметри...4 инжектора пускат контролирано горивото на милиаекунди,от това по-точно здраве му кажи другото са хуморески.

• 0

#28 galeon_ruse

galeon_ruse

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 45 Мнения:
  • Автомобил:
    MAN TGS 18.420 2009
    VOLVO FM 2001
    Nissan Navara D40
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 14 септември 2017 - 12:07

Мисля че колегата Галеон Русе малко не е прав в това колко сложно се изчислява разхода на гориво,мислех да не пиша че съм го обяснявал вече не веднъж но сигурно никой не ми чете постовете или не ми вярва понеже се занимавам с фитнес :).Та по същество,разхода се задава фабрично според размера на инжекторите и компютъра пресмята километрите по милисекунди на впеъсквано гориво,затова при връщане на педала на газта при обороти над 1 600 той е 0...просто инжекторите не впръскват гориво,милисекунди 0,00.Колкото до това дали може да се промени нещо,знам че Кекеша някога го правеше като допълнителна екстра на всички чипнати коли които правеше.Оборотите нямат нищо общо или дросела или др само милисекундите са от значение за разхода и пресметнат към км е това.Имам стардас но не съм ровил толкова в менютата да видя дали може да се промени нещо,но никога не може да съвпадне с разхода на газ,там разликата е с 15% процента повече,дано съм бил полезен.

Колега, съжалявам, че не съм ти прочел поста, но не съм попадал на него. Не бих могъл да изчета всичко написано във форума. Също така не въпроса не е в това вярвам ли ти или не или с какво се занимаваш.

Може би си прав, а може би не, за това как компютъра на автомобила изчислява разхода. Софтуера е добре пазена тайна от автомобилните производители и едва ли някой от нас знае точният алгоритъм. Ако ви се е налагало да правите ъпдейт на някой софтуерен модул в официален сервиз на марката, сигурно ви е правило впечатление, че този ъпдейт се заявява за конкретния автомобил и при потвърждение се сваля директно на автомобила. Никакви локални записи не са допустими.

Всъщност независимо от това какъв е алгоритъма, основната мисъл е, че разход на флуид се определя точно единствено с разходомер. А РЕАЛЕН разход се определя с разходомер, калибриран на еталонен такъв, в срока на действие на калибровката, А подобен разходомер на самия автомобил естествено е неоправдано и ненужно да се монтира. Т.е. нито по компютъра на автомобила, нито по колонка може да се определи реален разход - това са приблизителни стойности, които е съвсем нормално да се различават в широки граници.

• 0

#29 galeon_ruse

galeon_ruse

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 45 Мнения:
  • Автомобил:
    MAN TGS 18.420 2009
    VOLVO FM 2001
    Nissan Navara D40
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 14 септември 2017 - 17:39

Какви параметри...4 инжектора пускат контролирано горивото на милиаекунди,от това по-точно здраве му кажи другото са хуморески.

Прикачен файл  разход.jpg   123,83K   23 Брой сваляния

Колега, ето един пример как милисекундите на отваряне на инжекторите са само 1 от 15 показателя използвани във формулата. Сигурен съм, че производителите използват много и най-различни алгоритми, за да постигнат максимално верен резултат извеждан на дисплея.

• 0

#30 Ivan W210

Ivan W210

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2836 Мнения:
  • Автомобил:
    E320 4MATIC
    E 250 TD
    150hp,1999
    ОГИН БЕШЕ!!!

Публикувано 14 септември 2017 - 17:44

attachicon.gifразход.jpg

Колега, ето един пример как милисекундите на отваряне на инжекторите са само 1 от 15 показателя използвани във формулата. Сигурен съм, че производителите използват много и най-различни алгоритми, за да постигнат максимално верен резултат извеждан на дисплея.

Тук за желанията и истините при разхода на един автомобил, производителите са доста потайни и лъжливи, както виждаме от 2-3 години насам :)

• 1

Also tagged with one or more of these keywords: Разход

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни