Ами точно в Германия зареждам и разлика във вървенето между обикновения и супер-турбо-мега бензина НЯМА. Няма логика и да има. Октановото число не повишава калоричноста, т.е. не повишава вървенето или икономията. Зареждал съм на повечето големи бензиностанции.
Ако в България обаче продаваният за 95 е тотална боза, разреден и некачествен, възможно е 100 октановият да се усеща по-добър.
Колега, ако колите в подписа са ти тези, при които няма разлика в усещането, то си напълно прав.
Всички МБ двигатели, които съм имал, са били крайно непретенциозни към използваното гориво.
При други коли е осезаемо, дори и в Германия, и по-белите страни в Европа. Не съм сигурен дали е плюс или минус в общия случай, но в българския, нямам против колата ми да е по-непретенциозна към бензина. Особено след крайната капризност към горивата от страна на последното ми БМВ.
Не мога да твърдя, че са по-икономични в БГ с по-скъпо гориво, но се усеща разлика в поведението при по-натоварените малолитражни атмосферки... При Мерц, никаква разлика, както и споделих няколко поста по-горе.