Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Дневни светлини

• Please log in to reply
127 мнения по тази тема

#91 drjivago

drjivago

Майстор

• Потребители на форума
  • 1881 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 18 февруари 2020 - 16:41

Кой как си ги тълкува не знам, но има отделни текстове касаещи точно дългите и светлините за мъгла. Демек са забранени за използване през деня.

Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.
(2) Използването на дългите светлини е забранено:
1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;
2. при движение по осветени участъци от пътя;
3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние, по-малко от 50 метра.

Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

Този пост е редактиран от drjivago: 18 февруари 2020 - 16:42

• 0

#92 blaskowitz

blaskowitz

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 38 Мнения:
  • Автомобил:
    E200K (W210.045 6-speed)

Публикувано 18 февруари 2020 - 16:42

Много интересна дискусия се получи. Надявам се ако админите имат възможност да преместят мненията в отделна тема, понеже малко се измества от основната. Въпреки че съм съгласен с мнението на колегата kdl, остват въпросителните - защо текстът гласи "светлини за движение през деня или с къси светлини", а не само "светлини за движение през деня", ако първото определение включва и късите светлини, малко звучи като "яжте месни продукти или луканка". Другия въпрос е кога може да се използват светлините за мъгла и дългите.

"Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно."

"(2) Използването на дългите светлини е забранено: 1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините; 2. при движение по осветени участъци от пътя; 3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние, по- малко от 50 метра."

Само за габаритите няма забрана за ползване, та може би те може да се тълкуват като "светлини за движение през деня"?

• 0

#93 drjivago

drjivago

Майстор

• Потребители на форума
  • 1881 Мнения:
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 18 февруари 2020 - 16:45

ОП , дублираме се :)

И още:

Чл. 75. През деня мотоциклетите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.
Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.

Тоест допълнително сложените ЛЕД-чета трябва и технотест да минат.
  • 1

#94 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 18 февруари 2020 - 16:51

В една и съща посока разсъждаваме, да!

Това че част от фара ти e предвидена да изпълнява функцията "Дълги светлини", ограничава ли я да изпълнява друга функция?

Ако да, то как е възможно от една и съща крушка да постигаш едновременно функциите "къси светлини" и "дълги светлини". Заводско изпълнение при много автомобили с по-прости фарове.

В моята например, габарит и дневни светлини са един и същ светлинен елемент, който свети с различна яркост... означава ли, че карам на габарити или на "дневни светлини", каквато е другата му функция и кой може да ми държи сметка за това? (подсказка: определено ще е трудно)

При Голф 4, при някои версии, светлините за мъгла се намират в самия фар, а не отделно на бронята. Означава ли, че могат да се използват вместо дневни светлини (според мен да).

В този ред на мисли, не виждам пречка да използваш дългите светлини на определен процент като дневни.

Малка подсказка: при БМВ Е36, канадските версии имат модул, който прави точно това: пали крушката на дългите на 40%. Това е заводско изпълнение, а не гаражно. Подменя се едно реле и винаги пали дългите на нисък процент при запалване.

И да си довърша тезата: ако си ги накараш по някакъв начин да светнат на 30% дългите, но не изглежда да има видима интервенция за това, то е мнооооого трудно да бъдеш санкциониран.

(но всяка лампичка по екстериора предполага преминаване през технически контрол).

Колкото до габаритите и карането им постоянно с тях, аз не виждам проблем да се кара с тях. При някои коли са много слаби, но предвид че няма изискване за определеня сила на светлината, в която и да е наредба, аз не виждам драма :)

• 2

Audi_A4_avatar.gif

#95 drjivago

drjivago

Майстор

• Потребители на форума
  • 1881 Мнения:
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 18 февруари 2020 - 17:05

Това с различен процент на дългите си е идея. И мен ми е интересно как катаджият ще разбере кое е къси, кое дълги на всеки един модел кола.
Иначе мен само на габарити са ме спирали с 203- ка.
  • 0

#96 st1886

st1886

Чирак

• Потребители на форума
  • 66 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    Е320/2003

Публикувано 18 февруари 2020 - 17:36

На габарити не може! Записано е "светлини за движение през деня или къси светлини".
Къси светлини - всеки знае какво е.
Светлини за движение през деня са фабричните такива. Да се узаконят, така че да отговарят на буквата на закона си е филм.
Габаритите отпред не попадат в чл. 70, съответно не е разрешено. Те са си за обозначаване за авария (например).
Халогени - намалена видимост.
Това за процентното намаляване на дългите е интересно. По-скоро мисля, че ако е фабрично пригодено за дневни светлини е ОК, ако е гаражно изпълнение - не е ОК.

Изпратено от моят VTR-L29 с помощта на Tapatalk
  • 0

#97 iceto01

iceto01

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 44 Мнения:

Публикувано 18 февруари 2020 - 17:47

И до какъв извод стигаш?
Че можеш да караш на къси светлини, или каквито и да са светлини по колата ти. Единственото условие е, да не си ги монтирал ти допълнително. А ако си, да носят сертификация за "дневни светлини" според някакъв европейски регулативен орган.

Изводът е ясен, стига да си чел закона. Не разбирам защо намесваш другите светлини по колата. Какво неясно има в къси светлини?

Изпратено от моят Mi 9T с помощта на Tapatalk
  • 0

#98 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 18 февруари 2020 - 18:20

Не разбирам каква е твоята теза.
Иначе аз имам мой извод след четенето и на здвп, и на ппздвп, и на свързаните наредби, които са ми известни.
  • 0

Audi_A4_avatar.gif

#99 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:
  • Град:Pernik

Публикувано 18 февруари 2020 - 18:23

Откакто е задължително движение с включени светлини през дена са ме спирали само когато не са били включени никакви.
С много различни решения съм бил, еле пък по моторите!
И никой никога и никъде не е проявявал желание да тълкува закона с какво следва да светя.
Може би съм изключение и затова намирам чак такова задълбочено ровете по закона в този аспект за излишно.
  • 0

879897.png

#100 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 18 февруари 2020 - 20:56

На габарити/халогени/дълги също не може.

Добре, това каква светлина е на снимката?

Прикачен файл  picczzzz.JPG   88,76K   13 Брой сваляния

• 0

Audi_A4_avatar.gif

#101 st1886

st1886

Чирак

• Потребители на форума
  • 66 Мнения:
  • Автомобил:
    Е320/2003

Публикувано 19 февруари 2020 - 14:26

Изглежда ми на светлина за движение през деня.

• 0

#102 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 19 февруари 2020 - 14:34

Tц, това са ми габаритите. Дневните са по-ярки, но свети същия детайл :)

• 0

Audi_A4_avatar.gif

#103 Marukian

Marukian

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 609 Мнения:
  • Автомобил:
    W126 - 260SE 1989
    S210 - E320T 4MATIC 2001
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 19 февруари 2020 - 16:16

Два пъти са ме спирали, когато съм карал на габарити (вътрешните фарове, дълги на W210), въпреки, че съм сложил светодиодни крушки, доста по-силни от оригиналните халогенни габаритни. Иначе десетки пъти не са ме спирали така. Сега съм сложил модул на дългите и светят на 50%, когато не е включена друга светлина, от лятото на 2019 и не съм бил спиран.

Закона е пределно ясен и няма какво да се тълкува, автомобил с фабрично вградени дневни светлини или на къси, ако няма такива. Вторично вградени, вероятно трябва да минат технотест и да се легализират. Дълги, габаритни, за мъгла, не.

• 1

#104 blaskowitz

blaskowitz

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 38 Мнения:
  • Автомобил:
    E200K (W210.045 6-speed)

Публикувано 19 февруари 2020 - 17:43

Реално единственият вероятен шанс да те спрат според мен е ако караш по стара кола, катаджиите карат зад теб и видят, че не ти светят задните габарити и ще предположат, че тези коли нямат фабрични дневни светлини, значи караш без светлини и те спират. Поне това се случи с мен и след като видя, че всъщност свети нещо отпред, за да не си тръгне с празни ръце, започна заяждането дали са габарити, и т.н. Ако те видят отпред, че все пак нещо свети, няма да те спрат да спорят с теб.

• 0

#105 st1886

st1886

Чирак

• Потребители на форума
  • 66 Мнения:
  • Автомобил:
    Е320/2003

Публикувано 19 февруари 2020 - 20:19

Tц, това са ми габаритите. Дневните са по-ярки, но свети същия детайл :)

С тези габарити едва ли някой ще те спре да се заяжда, ако караш на тях. Но има както колегата по-горе спомена автомобили с габарити, които светят по-слабо от свещ.

• 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни