Аз съм карал Е-класа 350cdi, който е следващото поколение на този мотор и е по-икономичен и по-пъргав. Но не вярвам разликите да са големи. Колата ще е пъргава и отривиста на подаване на газ, за мен тази която карах ускоряваше като самолет, да и беше 4 матик. За разхода градско икономично шофиране с/без периферни включени системи ще е в диапазона 11-13, с тежък крак ще отиде на 13-15/100. Извънградско нормално шофиране ще е около 9-10 и колкото по-бързо става, повече ще харчи. Може да се пада и под 7, но това означава 90-100 км/ч и леко ускорение. Като цяло мерцедесите не са икономични коли от към разход на гориво, всеки модел с идентичен конкурент ще харчи с едни 10-20% повече.
За поддръжка мога да споделя как е при Е-класата, но би трябвало цифрите да са близки, все пак CLS е базиран на тази платформа.
Смяна масло двигател с филтрите и труд - около 250 лв
Смяна масло скорости (декстрон 3) с филтър и гарнитура - около 300 лв
Смяна ремък с ролки и обтегач - 250 лв
Водна помпа около 150-170
Термостат 30-50
Спирачни дискове (предни) - около 250 лв комплекта
Накладки - около 100 лв комплекта
Шарнири (за Е-класа W210) - 39 лв бройката
Накрайници външен (4 матик) 80 лв бр
Накрайници вътр. (4 матик) 110 лв бр
Всички посочени цени на части са с макс отстъпки и само реномирани, предимно немски марки. Аз не правя компромиси в това отношение. Тоест нищо драматично от към цени, за качеството, което получаваш.
Не мога да сравявам с ауди, само съм се возил и слушал, но за мен колита на VAG групата са много проблематични, с дребни но скъпи проблеми. Имам впечатления за едно А6 3TDI, на всеки два месеца влизаше в бокса, я за дебитомер - 900 лв, я за нещо друго и все цифрите клоняха към 900 - 1000 лв за ремонт. Но в този форум едва ли ще намериш поддръжници на ауди. Според мен, CLS e много добър избор, красива и солидна кола, естествено, трябва да е гледана. Смятам, че за посочения бюджет ще намериш нещо добро, този клас автомобили не се купува за юркане и поддръжката обикновенно е издържана. Успех!