Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Как да запалим дизел пред зимата?...Нафта и какво ли още не...

• Please log in to reply
54 мнения по тази тема

#1 BBBoy

BBBoy

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 30 Мнения:
  • Град:СОФИЯ
  • Автомобил:
    MB W124 - 2,5TD 89г. 90PS

Публикувано 10 януари 2011 - 13:35

Привет на всички!
От миналата зима съм собственик на 124 Дизел! :blush: Колата не е първа младост 89г, и си има своите "проблемчета"... Нужда от нови гарнитурки и претягане на някои места, кито отстранявам полека с Ваша помощ от форумите! :beer:
Миналата зима купих колата на -20С и запали без проблеми, но тази зима какво се случи?

Започнаха да горят свещите - за две седмици 2 от 5 и се захванах с подмяната им. Купих си БЕРУ. Продадоха ми ги според VIN номера и монера на двигателя. След това профилактикамина и релето, на което подменихме електролитните кондензатори и почистихме контактните пъпки поради образувалия се нагар и частични отвори. Релето при подаване на контакт щракваще и след 1сек. се чуваше двойно прещракване, след 10-тина сек. изгасваше контролната лампа на таблото. Въртене почти до капване на 74Аh (680А стартов ток) на АБ-то и при температури под 0С адски трудно пали!
Когато запали машинката работи нормално - държи високи обороти 700 за известно време 4-5мин докато влезе в режим и след това мотора започва да мърка с 500оборота. Има мощност, върви и СПИРА добре. :)
Само това проклето палене сутрин... Сега идва интересната част:
-заредих от РОМПЕТРОЛ на Богоров пълен резервоар в началото на декември.
- топло = няма проблем;
- студено = замръзнала нафта -> размразяване , благословии и т.н. останала ми бе 35л нафта, долях 2л безоловен 100 и пълен напред! Доливане на още 20л дизел от Лукойл.
- при първия по сериозне студ пак проблем. Върти до скъсване с нови свещи, след време подмирисва на нафта и отново пали страшно трудно дори и с дърпане...
-доливане на 200мл. 95% спирт и 1л. газ за горене отново на останалата около 36-37л нафта и сега на топло паля добре и лесно, но като е студено е ад.
Следващата ми стъпка е да сваля резервоара, да го промия с гореща вода, веро и т.н и само от OMV зимен дизел.
Та ВЪПРОСЧЕТО е: възможно ли е всичко това да е в голямата си част от "хубава" нафта?
Кой какви проблеми има със своя дизел?
Ще се радвам да го обсъдим и да си помогнем взаимно!
  • 0

#2 sakata

sakata

Напреднал

• Потребители на форума
  • 724 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W210 E320T CDI
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 10 януари 2011 - 16:28

Ако е нафта, има една добавка ТДА на Кастрол от която много колеги са доволни и ползват. Колата пали по-лесно с нея при много ниски температури. Темата е тук My link
  • 0
I expect nothing. I fear no one. I am free.

#3 vik_70

vik_70

Чирак

• Потребители на форума
  • 320 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    W210 3,2CDI 197hp avangard

Публикувано 10 януари 2011 - 18:03

До колкото разбрах през зимата не е препоръчително да се зарежда в лукойл особено за CDI. Задължавали ги по някаки европейски програми някакъв процент от нафтата да е биодизел.
  • 0

#4 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3721 Мнения:
  • Интереси:Автомобили
  • Автомобил:
    S203 220CDI Автоматик 2005г.

Публикувано 10 януари 2011 - 21:12

Филтрите(горивните) сменил ли си? Да нямаш някой задръстен филтър и като позгъсти нафтата от студа да дава ядове.
Има една добавка за дизел, която се продава в БС, произведена от Agip, пускал съм тема по въпроса, мисля скоро да отида да купя пак, пробвай и ти. Другото, което ми идва на ум е проблеми с дюзи и разпръсквачи, ама първо пробвай с добавки за прочистване, че другото си е голяма и по-скъпа врътня.
  • 0
Mercedes-Benz - Unlike any other!

#5 nikolai4eto

nikolai4eto

Напреднал

• Потребители на форума
  • 726 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    W202 C 200 CDI 2000г T VITO 110 CDI 2000г CLC 203 220 CDI 2002г 143Hp

Публикувано 10 януари 2011 - 21:54

Ако и на дърпане не пали,работата е сериозна.Първото,което видях,че не ти е наред от писаното по-горе е,че акумулатора ти е много слаб и неподходящ за този мотор.Нормалния акумулатор за тази кола е 100-110ампера със 800-900ампера пусков ток.Недопустимо е акумулатор от 70ампера,това се слага на бензинов мотор и то до 2000кубик.Твоят мотор е тежък и голям,а на дизела му трябва яко първоначално завъртане и стабилно подгряване,дори ако е студено се подгрява 2-3пъти и тогава се пали.Пробвай следващия път да го запалиш със стартов спрей/етер/,който се впръсква във всмукателните отвори през въздушния филтър.Като отидеш следващия път в сервиза,ги накарай да ти замерят компресията,защото твоите проблеми не са от лоша или замръзнала нафта,а може би трябва да провериш маркучите за въздух,провери и обратната нафта.Обърни внимание и като изгасиш мотора,дали случайно нафтата не се връща обратно в резервоара и после да трябва да подкачваш с въртене,но първо и сигурно е-да си смениш акумулатора.
  • 0

#6 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Град:Pleven D'ge
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 10 януари 2011 - 22:34

Аз пук само от Лукойл зареждам и друга бензиностанция не помирисвам.Супер доволен съм от горивата , виж акумулатора как ще тормозиш мотора с такъв слаб акумулатор и слаб пусков ток . Ама иди на специалист да провери всичко по системата и проблема ще се реши.
  • 0
Публикувано изображение Публикувано изображение

W140 The best or nothing !
Тръгвай и карай така все едно шофираш Мерцедес и то S-Klasse . Тежко , бавно , полека и с финес , хората като видят муцуната и сами се сещат че трябва да ти дадът път и предимство.

#7 dilqnski

dilqnski

Майстор

• Потребители на форума
  • 1634 Мнения:
  • Град:Димитровград
  • Интереси:Двигатели

Публикувано 10 януари 2011 - 23:48

70 ампера му е напълно достатъчно.Този двигател ако е наред, пали на четвърт.Единственото условие е да има подгревни свещи и те все пак да подгряват,както и да впръска нафтата а не да я /пикае/или замръзнала.По принцип рядко някой се оплаква от такъв проблем.
  • 0
Никога не оставям магарето си в калта.

#8 anarchymisc

anarchymisc

Чирак

• Потребители на форума
  • 163 Мнения:
  • Град:Плевен/София
  • Автомобил:
    W124 250DTurbo '92
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 януари 2011 - 00:16

Само ЕКО и пали 2г като види ключа. Сега слагам Кастрол ТДА, ама разлика не виждам! Нафтата е проблемът помоему!
  • 0

#9 BBBoy

BBBoy

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 30 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 11 януари 2011 - 09:56

Благодаря за мненията Ви!

Маркучите за обратната нафта са сменени със смяната на подгревните свещи. При въртене за палене не се виждат мехури с О2 през прозрачните маркучи от филтъра до помпата. Горивен и въздушен филтър са сменени преди около 350км. Остава маслото с масления, но него ще сменя в понеделник. За АБ-то съм питал на доста места и всеки изказва различно мнение - търсих и по книжките какъв трябва да е. Стандартно в отсека се събира този акумулатор иначе трябва да се подрязва планката, която го ограничава да се движи настрани или да се купува нещо по-различно от стандартното...
Добавки съм сипвал веднъж през септември за прочистване на дюзите и след това като замръзна нафтата. Купих добавката от ЛУКОЙЛ. Чувал см добри думи за ProTEC - нещо швабско.
За компресията не е емерена, но не ми се иска да се стига до този момент... :kill_myself: От миналата година февруари до сега съм изминал малко под 10 000км, не съм силов изпълнител на пътя - по магистралата със 100. :blush: Ще ме убият за биволското спокойствие, с което шофирам. Миналата зима нямах проблеми с подобно палене дори и на -20С. Смених само АБ-то с ново, та дори и новото от март миналата година подмених с още по-ново през декември. Просто направих рекламация в магазина.
Имам и спрейче на ШЕЛ, което се пръска през въздушния филтър, но не ми се иска да го използвам всеки път. Не е целта просто да запля, а да видя защо се случва тази "беда"?!:)
Дизела е старичък и първото, което ще направя е да промия горивната системата другия понеделник и да източа всичката мизерия, която се е събрала в резервоара. Тази операция не е правена никога или най-малко от доста години на този автомобил. С дърпане може да запали и на 5-тия метър или най-много до 50-тия ако е студено и е замръзнало всичко. ЩЕ сменя пак филтрите заради парафина.
Ако не се подобри положението следват дюзи ->стенд и замерване на компресията.
Всичко е свързано със средства и предпочитам неща, които мога да свърша сам, като промивката, да ги направя отколкото да ми съдират гърба по разни сервизи и ефекта е спорен. Просто нямам доверен човек, който си разбира от мецедес дизел. За това предпочитам да попитам Вас, а и смятам, че ще е интересно и други колеги да разберат за проблемите си!
Ще пиша тук за всякаот стъпките и постигнатия краен ефект.
Вървейки по улицата се заслушвам как палят по-старите дизели и ми се струва "мъчно", но все пак карам дизел за първи път и съм свикнал да пали като бнзин. Без да държа и да мъча...
Като цяло съм доволен от автомобила, просто не съм свикнал. За това е важно да събера мнения от по- опитни колеги.
  • 0

#10 sakata

sakata

Напреднал

• Потребители на форума
  • 724 Мнения:
  • Автомобил:
    W210 E320T CDI
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 януари 2011 - 10:31

Един дизелджия ми беше казал в най-големите студове да не въртя веднага след като угасне подгревната лампичка, защото и след като угасне известно време свещите се загряват, а да завъртя когато чуя едно изщракване. Може да опиташ да го изчакаш още десетина секунди и да видим какъв ще е резултатът.
  • 0
I expect nothing. I fear no one. I am free.

#11 BBBoy

BBBoy

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 30 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 11 януари 2011 - 11:39

Колега,
Това, което са ти казали важи на 100% за мерцедес 124. Мерил съм го с мултицет. Колегите ме посъветваха да не се опитвам да паля от първия път при много студено време. Подгрявам, чуквам за 2-3сек., спирам. Така 2 до 3 пъти. Целта е малко да се "разбие" маслото и да подкачат помпите. След това подгрявам 2 пъти, изчаквам 10-тина секунди и въртя. При тази последователност нямам проблеми. Мисля си, че по-скоро при мен е много лош късмет с нафтата и за това искам да я източа и утая за да видя какво съм сипал ( ще пусна и снимки), да промия резервоара и с добра нафта да пробвам какво става. Пуснал съм отпуска от понеделник и започвам борбата... :) :) :)
Все пак всяко мнение е важно за мен! :allhail:
  • 0

#12 staniola

staniola

Майстор

• Потребители на форума
  • 1736 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 190D '93 продаден :(
    W140 400SE '92 продаден :(
    S210 E280 4matic '00
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 януари 2011 - 12:43

Аз с моята печка никога не съм имал проблем с паленето. Дори и когато бяха най големите студове миналата година -20 слизам контакт, подгрев изчаквам да изгаснат само чукам стартера и пали, подчертавам чукам не въртя : )))
  • 0
Mercedes 400 SE (W140) 286 hp - Specs & Performance

Когато първата кола е здрав Бенц, марката остава до живот!

#13 Kunev

Kunev

Напреднал

• Потребители на форума
  • 428 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Автомобили, High-End Audio, Компютри
  • Автомобил:
    W124 250d 93`
    OM602.912

Публикувано 11 януари 2011 - 16:40

1. Смени си акумулатора задължително. Препоръчвам ти "Шнайдер" от "сребърните" - 80Ah /и си влиза перфектно/
2. Смени си горивните филтри.
3. Ползвай само TDA на Castrol в двойна пропорция /за повишаване на ефекта/
4. Провери и си почисти стартера /втулки, четки, колектор/
Аз бях почти като теб.
Смених си изгорялата свещ като сложих "Искра" и нямам грижи с подгряването.
Стария дизел /атмосверния/ за да запали му трябва рязко и бързо завъртане.
Сега с новия акумулатор, и с почистения от гняс стартер върти като луда и си пали буквално от раз на четвърт от първия път без такива допълнителни подгрявания /това да не е Форд .../
Успех
  • 0
Само вселената и човешката глупост могат да бъдат безкрайни.  

#14 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3721 Мнения:
  • Интереси:Автомобили
  • Автомобил:
    S203 220CDI Автоматик 2005г.

Публикувано 11 януари 2011 - 22:56

1. Смени си акумулатора задължително. Препоръчвам ти "Шнайдер" от "сребърните" - 80Ah /и си влиза перфектно/
2. Смени си горивните филтри.
3. Ползвай само TDA на Castrol в двойна пропорция /за повишаване на ефекта/
4. Провери и си почисти стартера /втулки, четки, колектор/
Аз бях почти като теб.
Смених си изгорялата свещ като сложих "Искра" и нямам грижи с подгряването.
Стария дизел /атмосверния/ за да запали му трябва рязко и бързо завъртане.
Сега с новия акумулатор, и с почистения от гняс стартер върти като луда и си пали буквално от раз на четвърт от първия път без такива допълнителни подгрявания /това да не е Форд .../
Успех

+1
На баща ми Мерцедесите(В201 2.5 Д, В124 3.0 ТД и В210 2.0 ЦДИ) при застудяване щателно се обгрижваха откъм филтри, горивни добавки стартери и акумулатори и след изгасване на лампата на таблото палеха от 1/4 оборот. Без второ, трето и шурданайсто подгряване. Един единствен проблем със 190-ката с кофти нафта сме имали - желира се и не минава през филтъра.
Моята хубавица е по-нова и стартер не съм проверявал, но акумулатора го смених още през топлите месеци, щото си даваше ядове(два пъти я отключвам с ключа и нема грам ток, палим с жици и такси), от тогава изгасне ли лампата, въртя и пали без проблеми. Дизела е алпин от ОМВ(2.49 за литър вчера пълних), добавки не слагам.
  • 0
Mercedes-Benz - Unlike any other!

#15 staniola

staniola

Майстор

• Потребители на форума
  • 1736 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 190D '93 продаден :(
    W140 400SE '92 продаден :(
    S210 E280 4matic '00
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 12 януари 2011 - 00:45

Една свещ изгори ли сменяй ги всичките. Аз направих тази грешка една после втора. И накрая и 4-те нови : )
Иначе както каза колегата тва да не е форд да подгряваш няколко пъти :icon_coolgrin:
  • 0
Mercedes 400 SE (W140) 286 hp - Specs & Performance

Когато първата кола е здрав Бенц, марката остава до живот!

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни