От миналата зима съм собственик на 124 Дизел!

Миналата зима купих колата на -20С и запали без проблеми, но тази зима какво се случи?
Започнаха да горят свещите - за две седмици 2 от 5 и се захванах с подмяната им. Купих си БЕРУ. Продадоха ми ги според VIN номера и монера на двигателя. След това профилактикамина и релето, на което подменихме електролитните кондензатори и почистихме контактните пъпки поради образувалия се нагар и частични отвори. Релето при подаване на контакт щракваще и след 1сек. се чуваше двойно прещракване, след 10-тина сек. изгасваше контролната лампа на таблото. Въртене почти до капване на 74Аh (680А стартов ток) на АБ-то и при температури под 0С адски трудно пали!
Когато запали машинката работи нормално - държи високи обороти 700 за известно време 4-5мин докато влезе в режим и след това мотора започва да мърка с 500оборота. Има мощност, върви и СПИРА добре.

Само това проклето палене сутрин... Сега идва интересната част:
-заредих от РОМПЕТРОЛ на Богоров пълен резервоар в началото на декември.
- топло = няма проблем;
- студено = замръзнала нафта -> размразяване , благословии и т.н. останала ми бе 35л нафта, долях 2л безоловен 100 и пълен напред! Доливане на още 20л дизел от Лукойл.
- при първия по сериозне студ пак проблем. Върти до скъсване с нови свещи, след време подмирисва на нафта и отново пали страшно трудно дори и с дърпане...
-доливане на 200мл. 95% спирт и 1л. газ за горене отново на останалата около 36-37л нафта и сега на топло паля добре и лесно, но като е студено е ад.
Следващата ми стъпка е да сваля резервоара, да го промия с гореща вода, веро и т.н и само от OMV зимен дизел.
Та ВЪПРОСЧЕТО е: възможно ли е всичко това да е в голямата си част от "хубава" нафта?
Кой какви проблеми има със своя дизел?
Ще се радвам да го обсъдим и да си помогнем взаимно!