Е то 3D-то - ако нямаш 3D телевизор - няма и смисъл да клониш към него. На сайта на Технополис са написали дрън-дрън, от където нищо не става ясно. Не пише нито с каква операционна система е това (то е с Linux, ама го знам от другаде), нито с какъв процесор е... нито с каква видео карта е вътре! Как да прецени човек, като то нищоне пише за него! Имало било композитен вход - надядо им хурката... най-вероятно е изход, ама както и да е.
Аз лично миналата коледа си купих едно чудесо на Tronsmart (http://www.tronsmart.com/) - нещо като най-доброто от най-китайското. Процесорът е стабиуен... не грее, базирано е на андроид, може да се ползва и за много други неща, не само за гледане на филми, но и за филми става. Прави телевизора на smart, без да се харчат луди пари за целта. Аз си купих малката версия - която е като dongle. Плюс е, че е малка и си стои отзад, зад телевизора и не ти се пречка, не се вижда. Минус е, че има само слот за SD карта, USB порт и HDMI порт и нищо друго. Т.е. идеята ти за оптика или коаксиален SPDIF става малко по-трудна за изпълнение (има USB преходи за целта, ама е безсмислено). Няма драма да се върже флашка или външен диск към него. За външния диск иска и външно захранване! Аз съм му нашил една 64GB карта вътре и съм му инсталирал торент клиент, така че ако тегля нещо за гледане го свалям директно върху него и го гледам от там, а се записва върху картата (бързо и удобно). Връзва се към интернета самичко през WiFi. Ако държиш на цифровия звук, гледам, че на сайта им има модели с повечко опции - например с оптика или коаксиален SPDIF извод за звука. Между другото - устройствата поддържат и DLNA, което също е удобно - можеш да си пуснеш филм от лаптоп в същата WiFi мрежа и през него да гледаш на телевизора... или да си share-ваш музики и т.н.
За операционната система - Linux не е лош избор, но ако решиш да го сменяш си е играчка, а обикновено тия Diva устройства (и другите подобни на тях) пристигат с нещо инсталирано, което остава непипнато за вечни времена - докато го имаш. Това, което аз си купих е с Android (дистрибуция за таблет). Удобството е, че постоянно се ъпдейтва (е само минорните версии, ама пак имаш нещо прясно)... и имаш огромен избор от допълнителни приложеня за инсталиране от Google Play. Проверявам си пощата, чета си разни сайтове... много неща може да се правят нанего.
Моделът, който аз си купих беше на 100 долара retail цена с включено дистанционно. Още 20 лв. съм дал за SD картата, всичко останало беше включено в комплекта. Понеже го купих по коледните промоции миналата година, реално пипнах намаления и го взех за 80 долара, така че заедно с SD картата - 64GB излезе под 150 лв. Само малко бавно пътуват от китай до България, ама идват. Понеже са достатъчно малки и ако се спазариш с китаеца, да не декларира истинската му стойност върху пратката - вероятността да го спрат на митница е достатъчно малка. Но и да го спрат - ще платиш още 30 лв. ДДС и пак ще е в пъти по-евтино от това, което се продава в България.
И накрая - единствената причина, поради която си струва да се купува най-новия модел (независимо какво взимаш) е, защото ако си купиш стар, той ще остарява още по-бързо от новите. Примерно сега 3D изглежда гъзария... ама утре ще пуснат нещо ново на пазара, което няма да работи без 3D например... и ще те е яд, защо не си взел това с опцията за 3D, като почти не е имало разлика в цената. Говоря хипотетично. Същото се отнася и до HDMI - купуваш си нов телевизор (например) и си казваш - нека да е без HDMI ARC - не ми трябва... и след 2 години всичко работи с HDMI ARC и трябва да смениш телевизора, защото си спестил 50 лв. на инвестиция от 1000... Това е мое мнение. Не робувам на техниката и не държа на последния модел, просто изказвам гледна точка.