Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Ел. Схема за свързване на климатикC180

• Please log in to reply
60 мнения по тази тема

#31 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Град:Sofia
  • Автомобил:
    --Първият в БГ C124 CE500 M117-V8 Custom.
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 04 март 2009 - 12:05

Ами питам щото ми се струва че се обиждаш кат ти дават акъл ...

Та сега поред - Контактите на пресостата - за ниско и високо се възват директно на силивата верига за съединителя на компресора -залепване на реле е много честа повреда - ососбено когато се включва индуктивен товар -и се сещаш какво ще стане ако компресова не спира да се върти .....

хмм.. сега пак гледах оригинални ел.схеми на климатик на пура--прав си, не се ползва реле.
е аз си ги слагам---за всеки случай! като сложа хубаво мощно реле, надали ще залепне...

да си прецени пича как да го прави.

а ти не даде акъл за за 3те пина на пресостата? извади малко инфо, че момчето да знае какво да прави... общ + или общ -
  • 0

#32 brpi

brpi

Майстор

• Потребители на форума
  • 1243 Мнения:
  • Град:Karlsruhe,Germany
  • Автомобил:
    W124 300D 603
    W124 230E 102

Публикувано 04 март 2009 - 12:31

Дадох :D - просто писах на 2 пъти поста и предполагам не си прочел 2 рата част.
Не само на 126 и да другите коли е подобно - но дори да се ползва реле ако пресостата е в силовата част -работи винаги .
На по новите дето са вече с много електроника - там клима ел блкоа е с 1 кило защити .
  • 0
W 124 - 300D
W 124 - 230E

#33 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Автомобил:
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 04 март 2009 - 15:59

Незнам защо си показал че и 2 та контакта -за ниски и високо са нормално отворени -аз досега такав пресостат не съм виждал -всички са с нормално затвоени и ако падне или се дигне -отварят.

сега що са отворени... ами щото съм показал как да ги върже. а дали са отворени или затворени, това се определя от ниското и високото налягане. щото ако единият го направя отворен а другия затворен, някой ще пита, ама в момента на начертаването на схемата, имали ИЛИ НЯМА налягане???? за тва съм дал схематично как трябва да се вържат проводниците.

Ресистор 0,2 няма нужда - връзва се директно на оригиналните резистори (ако има) а ако Цедката е с таралеж се добавя малко електроника -мотора на парното трябва винаги да върти щом се пусне климата.

ако ги е взел към комплекта, ама се съмнявам да са му дали ел. инсталацията и резистора, щото човека до са да беше писал. първа степен задължително е с резистор.

Към колегата petkata

Кат ти писах да кажеш каква е колата донор ти си чукна феса... сега даи номера на пресостата - (датчика дет е на филтъра) ако се окаже че е потенциометричен - ще трябва да си купиш нов щото потенциометричния не става за клима с копче .
Същото и с датчкика за температура на мотора- на дъртите коли е контакт - има няма ама на новите е резистор и отива в елктронен блок и през него не става както Боян ти е описал да клатиш реле.

тук трябва да провериш тези неща
провери ги и ще преработим ел.схемата
  • 0

#34 petkata

petkata

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 38 Мнения:
  • Автомобил:
    Mercedes

Публикувано 04 март 2009 - 19:14

снимки ще кача имам всичките снимки на приключението днес монтирах и дихетритатора и радиатора с перките даите снимка на тоя реостат ли какво беше там за намаляването на оборотите на перките за да го взема от пича дето ми продаде климатика
нещо взех да се плаша с свързването на ел схемата и друго се сетих копчето за пускане трябва като изключа от контакт и то да се изключи ина4е при повторно палене ще въртя и конпресора или се слага реле време ли как става
кам brpi маслото е като са отвили тръбата за да свалят радиатора е имало още фреон в системата и пръснало там затова е мазно а ръжата по конпресора е защото колата беше отван с свален ремък когато отидох да купя климатика предния ден са купили двигатела и продавача беше прибрал конпресора колата седял е само ден с разка4ени маркучи и още 10 дни при мен но вапреки това ще сменя маслото за датчика неразбрах защо смяташ 4е няма да работи и каде продават нови
  • 0

#35 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Автомобил:
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 04 март 2009 - 22:43

датачика няма да работи, АКО е с аналогов плавно променящ се сигнал, който се чете само от оригиналната електроника.

затова е добре да вземеш датчици on/off датчици, който при определена стойност имат 2 положения--включ, или изключ.
принципно със замерване можеш да разбереш какви са. трябва ти мултицет/омметър.
в момента както е така, на единият датчик ще имаш 1 (безкрайно съпротивление, на другият --примерно 0,001 Ома (демек включен)
като включиш налягане-- 2бара, този с нищожното съпротивление ще стане с огромно-- единица (1)
а като стигне 20 бара--другият ще стане с нищожно съпротивление (за да включи веригата за перките)
ВСИЧКО това, ще е тако ако датчика (пресостата) ти е НУЖНИЯТ, а не ако е потенциометричен

няма кво да се плашиш, има малко да се промени схемата , САМО заради това това датчика ти е с 3 пина, тоест с общ + или -.
ама Брпи, 100 работи написа, само не даде отговор, кой пин какъв е, и кой е общият. то не че неможеш да замериш де...

ако нещата са ти непонятни, прегледай схемата и цялата тема още 2-3 пъти.
опитай се да разбереш нещата кое какво е и как работи, къде е логиката на всяка свръзка. нещата са прости.
ако нищо не разбираш, ---->при климатикаджията
  • 0

#36 petkata

petkata

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 38 Мнения:
  • Автомобил:
    Mercedes

Публикувано 04 март 2009 - 22:54

разгледах схемата но как така през единия датчик минава +а през другия минава - като са с общ краи
  • 0

#37 petkata

petkata

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 38 Мнения:
  • Автомобил:
    Mercedes

Публикувано 04 март 2009 - 23:04

за бензинова кола нормално ли е на 110 градуса да се пускат перките не е ли много висока температура
  • 0

#38 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Автомобил:
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 04 март 2009 - 23:57

разгледах схемата но как така през единия датчик минава +а през другия минава - като са с общ краи

свали си схемата на компа, отвори я в "PAINT" очертай това което не разбираш и пак я качи тук.

принципно схемата е вярна и няма да даде на късо

има някои леки подобрения които ще направим.
  • 0

#39 brpi

brpi

Майстор

• Потребители на форума
  • 1243 Мнения:
  • Град:Karlsruhe,Germany
  • Автомобил:
    W124 300D 603
    W124 230E 102

Публикувано 05 март 2009 - 09:36

Признавам се че се дразня от такива подмятания- Бояне кат си отворен ти му кажи кои пин на пресостата за какво е - аз по снимки не мога да му кажа.
Затва хората са измислили да имат номера частите за да се ползват.

Към колегата petkata - Ако наистина само 10 дена е стояло на въздух-Ок -тогава може и да спестиш промивката на системата-макар че аз бих я направил на всяка кола дето е била разкачена повече от 1 ден.
Обаче дехидратора му е много и 1 ден бе пич ....как да ти го обясня... какат се слага чисто нова клима сиситема филтара се слага последен и веднага се вакумира- влага няма как да доиде в такв случаи- предназначението на тоя филтър е да обира и минималната влага дето е в системата при гореописания монтаж.
А ти си оставил филтара 10 ден на въздух..... и се правиш на пинтия за 50 лева и още повече че става дума за климатик дето ти ще го ползваш... е неразбирам ...

За кондензатора- за да се омасли толкова ако не е спукан -да се омасли от разхерметизиране - някои ненормалник е отвил системата кат е била под налягане - ако се източи фреона преди да се разкачи системата -наи много 1 капка масло да капне ....но тва както и да е
приемаме че не е спукан -тва мазното го измии,ама хубаво -щото иначе няма да се радваш дълго време на кондензатор.

110 градуса е ок но относно перките отпреде- твита кола с какво е -с луфтеркуплунг или с ел перка?ако си с първото имаш шанс да добавиш 1 датчик дет клати допълнителните перки отпреде и да стане-но ако не си трябва да се види схемата на колата ти .
  • 0
W 124 - 300D
W 124 - 230E

#40 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Автомобил:
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 05 март 2009 - 12:35

еййй, по спокойно бе човек!!! не съм имал нищо впредвид да те засегна! какво подмятане? ей тва е кофтито на писаните работи, че с писане неможеш да си изразиш интонации, мимики и т.н.. бъркаш се не съм имал за цел да те убидя!

А иначе, ти брпи, кат си толкова отворен, що не взема да му начертаеш на пича една схема?? така както ти я разбираш?
100 пъти ти написах, че незнам кой пин за кво е и че предполагам че има общ полюс. ти 100 пъти кво ли не отговори, но не и това, а накрая скандал че съм подмятъл...

то иначе най-лесно да плюеме, ама са тва що е така, що тоя контакт е отворен, ква е тая хартия....
дръпна му едно обяснение за пералнята и тва е...
мене ме кефят ентусиастите и за тва си загубих времето да му помагам...

не ме разбирай пак погрешно, не се заяждам. ако и ти незнаеш принципа на тоя датчик на дехидратора--кажи си кво толкова... ако петката даде годината на производство на донора? ще разберш ли къв е датчика?
  • 0

#41 bibitkata

bibitkata

Напреднал

• Потребители на форума
  • 339 Мнения:
  • Град:Бургас
  • Автомобил:
    W 124 - 250 D - 1986

W 245 - B180CDi - 2007

Публикувано 05 март 2009 - 16:14

:beer:

абе хора що се дърляте за глупости ............

като релетата от схемата сте :lol: отворено, затворено, цък, цък .........

Какво може да прави един пресостат на ресивера? Ами според мен да спира компресора при високо налягане и да пуска/спира вентилаторите на кондензатора при съответното налягане .......

Публикувано изображение

Ето тва е пресостата на Diavia за 124-ка, ами той прави точно това и нищо повече ......

Човека си купева един такъв, монтира си го на системата изводи 1-2 вентилатор, 3-4 компресор и готово .......

:beer:

живи и здрави
  • 0
.... Опита е фенер който свети на гърба ни - Конфуций ....

#42 Lorinser

Lorinser

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5339 Мнения:
  • Автомобил:
    --W126 420 SEL
    --W222 S550L
    --R107 380sl

Публикувано 05 март 2009 - 19:24

:) опростяваш проблема бибитка... тва дет си го описал е ясно, а аз даже съм го и начертал

тук става въпрос дали да се сменява пресостата, и дали е потенциометричен.
  • 0

#43 petkata

petkata

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 38 Мнения:
  • Автомобил:
    Mercedes

Публикувано 05 март 2009 - 19:33

ех пичове неискам да стават дразги заради мен моля ви :) значи датчика за температурата този синия на снимката е с номер 0085424517 B-Тh 500.01 а другия на дехидретатора е марка denso номера му е 14084под този номер има и друг 300072 има и о6те номера но две от цифрите не се разчитат номера е 499000..7000 също така на дехедретатора има щампа 10 месец 93 година
  • 0

#44 bibitkata

bibitkata

Напреднал

• Потребители на форума
  • 339 Мнения:
  • Град:Бургас
  • Автомобил:
    W 124 - 250 D - 1986

W 245 - B180CDi - 2007

Публикувано 05 март 2009 - 19:38

:) опростяваш проблема бибитка... тва дет си го описал е ясно, а аз даже съм го и начертал

тук става въпрос дали да се сменява пресостата, и дали е потенциометричен.

;)

Ами то всичко гениално е много просто ......

Нали това предлагам, понеже не се знае къв е този извънземен пресостат .... :D той заминава в коша, купува си един знаен и си го връзва....

очевидно е, че цялата му система е "ръчна изработка" така, че невиждам смисъла да се притриса за чак такива детайли ........

Един амонячен хладилник как работи а? Проста работа - колко жици има в него а? захранване и лампа, а вие тук за кво се тюхкате .... :D

що да е нещо просто като може да е сложно ........ нема лошо, знам, че ще направите жиците.... :)

Ако може да помогна нещо, броите ме - ще помогна .....

живи и здрави пичове

:beer: :beer:
  • 0
.... Опита е фенер който свети на гърба ни - Конфуций ....

#45 petkata

petkata

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 38 Мнения:
  • Автомобил:
    Mercedes

Публикувано 05 март 2009 - 20:24

сега се сетих и друго колата от която взех климатика беще 93 година и коп4ето за пускане на климатика беше между двете вратки едно такова разделено на три 4асти в средата за климатика другото мисля 4е беше за клапата за външния въздух а третото за нагревателя на задното стъкло ли непомня не вярвам да е имало някакво специално управление и зна4и 4е дат4иците не са подциометри4ни ли какви бяха там така мисля но знае ли се
  • 0

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни