Към съдържанието

 •  

Highest Reputation Content


#249208 DIY: Как да си оправим регулатора на вентилатора - "таралежа"

Публикувано от ivos на 04 октомври 2011 - 17:51

Здравейте колеги
Пускам тази тема тук защото се отнася до всички автомобили W124, W126, W190, W140, W210 с климатроник. Моля ако модераторите преценят да я направят важна тема.
И така...
Преди около половин година вентилатора на климатроника спря да духа и причината се оказа изгорял регулатор така наречения „таралеж”. Всички знаем цената и надеждността му, както и по-евтините варианти, който са и с по-ниска надеждност от оригинала. Проблема на този регулатор е в това, че работи в аналогов режим и се нагрява много. При W124 поради тази причина е монтиран върху радиатора наричан още „таралеж”, а той от своя страна е разположен между турбините на вентилатора за да може да се обдухва от него и така да се осигури охлаждане. При W210 и мисля при W140 регулатора е монтиран направо на корпуса на вентилатора и няма „таралеж”. Това от своя страна го поставя в още по-тежък температурен режим на работа – прегрява и дава дефекти по-често от W124. Когато след много часове работа четките на вентилатора се поизхабят и прахта „обвие” целиия електромотор скорастта на въртене намалява, а с това и охлаждането на регулатора. Затова и много колеги прежалили баснословната сума на оригиналния регулатор скоро след смяната пак се оплакват от дефектирането му, ако преди това не са обслужили електродвигателя. Най-тежкия режим на регулатора е когато вентилатора е включен на половината си мощност, т.е. 6-7 волта и 14-15 ампера ток което прави около 85 до 105 вата отделени под формата на топлина!
Друг недостатък на тази „система” е че след като вентилатора обдуха регулатора, затопления въздух се вкарва вътре през питата на климатроника, който пък се опитва да охлади купето.
Когато и при мен спря да духа вентилатора реших да си направя собствен регулатор като избегна изброените по-горе недостатъци на оригиналния, а именно:

1. Не отделя топлина, която да влиза в купето.
2. Да работи не в аналогов а в импулсен режим, което води до отделяне на мизерно количество топлина при всички режими на вентилатора. Поради тази причина необходимия радиатор е няколко ПЪТИ по-малък от „таралежа” и не му е необходимо никакво обдухване.
3. В следствие на горните две точки новия регулатор може да се монтира на лесно достъпно място, а не върху „таралежа”, така че ако се повреди не е необходимо да се разглобява всичко (който го е правил знае за какво става дума).
4. Ако изгори, то да е така че вентилатора да не спре, а да работи на максималната си мощност.
5. Ако гадината все пак се прецака и вентилатора спре по време на път много лесно се дават накъсо двете изходни клеми (поради лесния достъп) и вентилатора веднага заработва на MAX, т.е. има хладинка докато го ремонтираме.
6. Да е НАДЕЖДЕН.
7. Да се получава винаги с повтаряеми параметри.
8. Да е ЕВТИН. Частите са около 10-20 лева.
9. Да е с масово достъпните части от магазините за електроника, т.е. евтини.
10. Да е прост за повторение от повече хора.

Смея да твърдя, че схемата която се получи е по-надеждна от оригиналния регулатор. На моята кола работи непрекъснато вече половин година, като никога не си спирам вентилатора и всекидневно вися в софииските задръствания. На регулатора не съм предвидил защита от късо съединение на изхода (междудругото и оригиналния няма такава). Видя ми се излишно усложнение, защото единствения елемент който ще изгори е ключовия транзистор струващ под два лева парчето.
В тази тема ще пусна цялата необходима информация за направата на регулатора. Ясно ми е че няма да мога да се защитя от търговци и затова Ви МОЛЯ не го мултиплицирайте с търговска цел. Целта ми е повече хора да имат достъп до информация и да си помогнат сами или с помощ от приятел. Затова накрая ще направя списък с това кое колко струва, за да няма никой очи да поиска трицифрена сума. Аз самия не се занимавам с направата и продажбата на такива регулатори.
 • 28


#249115 ЧАТ-ТЕМА

Публикувано от SAMURAIJACK на 03 октомври 2011 - 23:05

Щото ми е "къса"клечката ако разрешите да се обадя и аз
бай Василе-вече за "н"ти път ти си правия и всички останали са леш,
отделно на това ,наистина тона ти е като на 50 годишен пред 16 годишен пикльо(относно пушката),отделно на отделното -каже ли някои КАКВОТО и да било против W140-ти си опозиция-немедленно и безпрекословно!!!
Твоето мнение и това е!
Ще ме извиняваш,но тъй като считам ,че малко или повече сме някакъв вид дружки-мога да ти го кажа съвсем откровенно-прекаляваш и то доста!
Бях на крачка изобщо да не влизам във форума защото ТИ най нагло заяви ,че не си върша работата и едва не ,че си клатя краката вместо да гледам ,че разни хора ти опонират на мненията.
Имаше една тема ,която е изтрита за жалост-в която един колега много точно описва държанието ти(тито).
Сега ,разбира се, ти може да ми се разсърдиш-да обявиш гладна стачка,да не влизаш вече НИКОГА тук ,да събереш съмишленици,да организираш всенароден протест или каквото друго решиш,но смятам,че мъж на място може да си признае когато не е прав...ако изобщо съществуа такова нещо за теб..
Само за справка-погледни си последните мнения в които се е е обсъждало W140 и как си защитаваш тезите.Също така погледни и последните си разговори със пушката и смятам ,че му дължиш извинение-най малкото за начина по които се изказваш...

Не искам да почвам дрязги или безкрайни спорове-това ще е ЕДИНСТВЕНОТО ми мнение и то не е тема за коментар ,а МНЕНИЕ-не смятам да го защитавам(не е теза) не смятам и да го доказвам(не е теорема)
...Тук всеки е добре дошъл ,но това не е форума на W140 и маниаците-а това е форума на СВОБОДНИТЕ хора да изкажат мнение или да дискутират нещо..а не да седят в ъгъла и да слушат поучения от ПО ГОЛЕМИТЕ(всичко знаещи,всичко можещи и неприемащи никакво друго мнение)

Със здраве и дано си ме разбрал този път.

п.п.-Павка-мисля ,че Васо няма нужда от адвокат-както и ти нямаше нужда преди(принципно)-големи хора сме-ще се разберем

п.п.п.-ако има съгласни-сложете едно плюсче,,, може пък и аз да съм нещо нередовен-знам ли...
п.п.п.п.-И още нещо да добавя-аз лично смятам ,че BMW 7ма серия докъм 2000та година ,са по чаровно изглеждащ (от w140)и доста радващ окото автомобил...даже смея да твърдя(какъв антихрист съм),че ако имах възможност бих си взел 7ца....е-това прави ли ме по малко човек в твойте очи?-Вече съм пораснал голям за да знам какво ми харесва и какво не...последните въпроси са риторични-както казах-повече това мнение няма да го коментирам-просто добавих едно искренно виждане

п.п.п.п.п.п.-моля плюсовете да не се влияят от последното мнение за 7цата-то беше само за да покаже,че човек дори и върл фен на Мерцедес може да харесва и други неща...или да не харесва нещо в Мерцедес...
 • 25


#311753 С Мерцедес-Бенц можеш да стигнеш навсякъде

Публикувано от Илия Горанов на 14 февруари 2013 - 18:03

Следващият разказ е предназначен:

1. на първо място, за онези, които ми обясняват вече 5 години, че който има Мерцедес, трябва да има и друга кола за зимата, че тия със задното не можели да излязат в снега...

2. на второ място, за всички гъзари в хотела, където съм отседнал, дето копаха, бутаха, дърпаха с въжета, палиха с кабели, ръсиха с пясък и правиха черна магия, за да си изкарат колите днес сутринта...

3. на трето място, за всички теоретици от форума, дето разтягат локуми, че няма смисъл от зимни гуми и че гумите по 50 лв. на Горубляне са със същите качества, като чисто новите...

4. Накрая, но не на последно място, за всички фенове на марката, която наистина може да ни закара навсякъде!И така, в момента съм на ски в Пампорово. Дойдох на ски с купето, дето не ставало за повече от двама, като ските са натоварени вътре (имам ски джоб в облегалката на задната седалка), а не на багажник на покрива. Имам и газова уредба с тороидална бутилка на мястото на резервната гума. Въпреки това, в багажника се събраха два чифта ски, два чифта ски обувки, четири щеки, резервна гума 16" 55/205 (не патерица), грейки, допълнително зимни обувки, куфари, багажи и още куп други неща.

Пристигнах и паркирах пред хотела, където ми посочиха от охраната, че е място за паркиране на гости. От понеделник тук почти не е спирало да вали, като днес върху колата имаше около 50 см. сняг. През последните 3 дни се изредиха други гости от хотела да ми обясняват, какъв ужас е настанал с тоя сняг, колите нямали изкарване... и естествено - горкият аз, как изобщо съм дръзнал да отида на такова място и на тоя сняг с кола със задно... майтапи, как ще се прибирам с автобуса, как на пролет ще идвам да си взимам колата... изобщо, много им беше забавно.

Моят коментар си го запазих на ум, но изобщо не приемам мнение от хора, които са дали повече за аудиото в колата, отколкото за гуми... нито от хора, които видимо карат кола с двете леви ръце и с двата леви крака. Тъй като времето днес тотално се влоши, реших да пропусна ските. Цял ден вали мокър сняг, температурата е 2 градуса, снегът по пистите се топи, а местните титани на мисълта изобщо не обработват пистите и положението по пистите е такова, че не ми доставя удоволствие от ските. За да не си стоим цял ден в стаята, решихме да си направим една разходка. Първо се коментираше за ходене до Смолян, после обаче се сетихме, че предните дни гледахме купола на телескопа в Рожен и решихме да отидем до обсерваторията.

Сутринта закусих, слязох пред хотела, поразчистих малко снега от колата, запалих и си излязох, все едно е лято... никъде не пробуксувах, никъде нямаше грам проблем. Натоварихме се и си тръгнах по пътя. Скоростта е около 20 - 30 км/ч, което е напълно в границите на разумното предвид пътната обстановка. Стигнахме до разклона за Смолян, а на километър по-натам и до табелата със стрелка наляво "Обсерватория 5 км".

Пътят за обсерваторията беше видимо чистен предния ден, имаше малко натрупал сняг и видими следи от кола, която е минала по пътя, но вероятно вчера. Прецених, че няма нищо страшно, завих си наляво и тръгнах нагоре. Това е пътят за Лъки, като след 1 км. пътищата се разделят - напред продължава за Лъки, а наляво има разклон за обсерваторията. Когато стигнах до този разклон, разбрах, че разчистеното е по пътя за Лъки, а не за обсерваторията. Видимо пътят за обсерваторията е разчистван със снегорин, но със сигурност не е било днес или вчера и имаше малко коловози. Въпреки това, прецених, че вече сме минали по-голямата част от пътя и да се откажем 4 км. преди крайната цел е глупаво. Затова смело газ напред...

Изминах още 2 километра, през които само на някои от завоите малко ми премигна ESP лампата на таблото, но нищо сериозно. За съжаление, колкото по-нагоре се качвахме, толкова повече ставаше снегът и съответно толкова по-дълбоки коловозите. Спрях ESP-то, защото взе да се включва все по-често, да ми отнема от газта, а ако намаля прекалено много, винаги има риск да не мога да тръгна след това. Въпреки това, някъде след втория километър след последния разклон, коловозите станаха толкова дълбоки и снегът толкова много, че колата пробоксува прекалено много и спрях.

Част от спътниците ми ги обхвана паника, веднага констатираха, че сега ще трябва 15 километра да се връщат пеша до хотела, как ще се прибираме до София, начертаха се някакви ужасни планове за остатъка от деня и т.н. Тъй като пътят е широк колкото за един автомобил, дори се изказа съмнение, че ще мога да карам назад 2 км. до разклона, въпреки, че ги уверявах, че няма да се наложи, но ако в много краен случай стане нужда, и 4 км. ще карам назад без проблеми, няма да ми е сефте. Слязох съвсем спокойно, извадих си комплекта вериги за сняг (шведски, маркови, оригинални, тук специални благодарности на Шики, от когото ги купих), свалих си якето, запретнах си ръкавите, да не се окалям... и за 10 минути ги сложих, дори в коловозите. От там - върнах 5 метра назад, пренатегнах обтегачите на веригите и пак газ напред.

Стигнахме до Национална астрономическа обсерватория Рожен за нула време. Видимо по-нататък снегът ставаше все повече и повече, така че явно без вериги нямаше да стане номера, така че не съжалих, че се поизмокрих. Но най-важното беше, че стигнах до там, до където исках. Като в нито един момент не се усъмних във възможностите на автомобила.

В обсерваторията по това време заварихме един доста нелюбезен пазач, който 15 минути ни се кара, че не сме спрели на знака СТОП на входа... и никакви уверения, че съм спрял 2 метра след знака, защото ако спра точно на него, може да не тръгна по баира след това не го смегчиха. След това се нацупи, че посещения се правели само от групи по 6 човека... и т.н. Беше кисел и в червата. За сметка на това, астрономката, която ни посрещна след това, беше толкова мила и любезна, че компенсираше двойно за пазача. Оказа се, че двамата са единствените хора в обсерваторията по това време на годината. Имало и други астрономи, но били слезли към Смолян. Всички бяха доста изумени, че изобщо сме "рискували" да тръгнем нагоре в тоя сняг, въпреки, че казаха, че не сме единствените "луди", които се качват зимата до обсерваторията.

Разгледахме всичко, разказаха ни много интересни неща (аз съм ходил там, но преди повече от 15 години)... и като приключихме си обърнах колана на паркинга, който също видимо не беше чистен от поне седмица, излязох през портала и се спуснах обратно до главния път без никакви проблеми.

Доказателство към историята е снимка с колата на паркинга на националната астрономическа обсерватория Рожен. Отстрани ясно си личи количеството сняг, както и около самата кола.

Прикачен файл  everywhere.JPG   106,65K   255 Брой сваляния

Изводът: ако се грижите за автомобила си и познавате добре предела на неговите възможности, можете да му се доверите винаги и да сте сигурни, че ще ви закара навсякъде.

P.S. гумите са ми 16" 55/205 Goodyear Ultragrip 7+ като тази зима им е трети зимен сезон. Купени са чисто нови с DOT 2010 г. Ако колата беше с още 5 - 10 см. по-висока, вероятно щеше да се качи догоре и без вериги, основен проблем бяха коловозите, а не хлъзгавият път. Все пак да отбележим, че колата е по-скоро спортна, не е 4x4, относително ниска, с мощен двигател и т.н.
 • 19


#249322 ЧАТ-ТЕМА

Публикувано от SAMURAIJACK на 05 октомври 2011 - 14:54

Нито си мисля че си на заплата,нито си мисля че се отчуждавам,нито имам намерение да карам множественото число което употребяваш,да си обгрижва капаците!

Не! Поста ми е само и единствено към теб и няма нужда да намесваш колегите ти. Обърнал съм се към теб и отново го уточнявам!

Удивителните изразяват непоколебимата ми позиция а поставените плюсове към постовете ти даже и не съм ги забелязъл. Но е хубаво че ти дават стимул за действие към определянето на така нареченият от теб и от тях/плюсовете/ груб тон.
Да! Позволявам си да слагам удивителни и ще продължа да ги слагам. Преценката е твоя! Само недей да забравяш че редом с удивителните лягам под колите на нуждаещите се и отделям от времето си за тяхното добро и за някого мъничко улеснение от появилият се дразним проблем с дрехи които не са за работа. Защо бе? Щото искам да ти е гадно ли? Искам да си еабваш капаците ли? А? Защо? Защо? Или сега ще кажеш че въпросителните са много? Е не ти прави чест,с три удивителни.

Още един път ти казвам,бай Васил няма да се промени и добавям че никога не е имал намерение да прецаква идейте на това място! Това е много пресилено казано и за жалост намирам че споменаването му е нещо като бягане от проблема който правиш от несъгласието ми в мнение за "некачествената" музика по недостатъчният критерии на един младеж.

Забелязвам че думи от сорта на: приятел, благодаря че те има, дано има повече като тебе тук и мн.мн.други изречени и излязли от твоята уста и клавиатура са породени без чувство и са лишени от всякаква истинност. Сполай ми разбира се! Благодаря! Има за какво!

С кой акъл и как ти мина през главата да кажеш че развалям идейте на клуба? Е не мога да си обясня...УжасТ! Може би ще имам време да помисля защо...може и да се съглася с някой твой твърдения ...НО никога няма да се съглася че ебавам идейте ви.....НИКОГА!

По-трагичното е че ти заставаш зад един човек който никога не е мислил доброто на клубът,никога не е бил съгласен с действията ви и постоянно го е тиражирал пред всички с които се е срещнал или писал в нета - гарантирано от бай Васил!

Това е моята истина и твърдо заставам зад нея....... а за прецакването на идейте,оставям преценката не само на теб ами на целият екип - без удивителни.....

Филипе,бай Васил не си мени думите просто ей така. Запомни го! Няма ултиматуми,няма стачки,няма подмолност!

Бай Васил дава,но и си иска своето. Такъв му е характера!

Зариват ме на лични за помощ. На никого не отказвам,за всеки познат и непознат тръгвам. Добрината ми е в повече човече! Бай Васил не дели хората на едни и други...песни ви написах...държах да се изпеее и да се спомене клуба чийто идей "съботирам". С това ли заставам срещу идейте? Баси! Колко грубо преувеличено!

Браво Василе!!!
Един истински приятел ,като теб ,винаги ще изтъкне всяка УСЛУГА която е правил ,за да напомни на тоя дето се е осмелил да каже нещо различно от твоето мнение,че ти е ДЛЪЖНИК до гроб....ама ти верно ли го направи това ?!...евала
За незапознатите-с бай Васил се запознахме лично когато доиде в двора на служебния гараж ,за да ме консултира относно проблем които имах със стартера на Тойотата-дойде човека-запознахме се-направо си легна под колата и започна да оглежда за да види какъв е проблема...тогава отбелязах ,че е с хубави дрехи и няма смисъл да ляга-по добре аз да легна ,но да ми каже какво да гледам-"не бе няма проблем"-евалата пич!!!-наистина готина постъпка!

Сега понеже е видно ,че това е ОГРОМНА услуга ,която ти вадиш сега отнякъде (и все още не мога да го повярвам),за да не се чувствам вече задължен-хайде ако обичаш калкулирай колко струва консултацията и амортизацията на дрехите ти и ми кажи(като не забравиш да влкючиш и това ,че веднъж ти звънях по телефона да те питам за една стара ес класа дали си заслужава да я купувам)и ми кажи за да ти дам парите и да сме с чисти сметки,а доколкото това дали ще сме добри приятели-явно е видно ,че няма да сме.
Пич-нека ти кажа нещо-истинските хора(към които се самоприсъединяваш),когато правят нещо за някого-НИКОГА не го правят за да получат благодарности или потупване по рамото ,а само и единствено защото им е в природата да помагат...

Та- понеже и самоизтъкваш колко си важен за форума и ,че те заливат със лични за помощ-ти колко от тая помощ сподели тука?
Питам те защото имаше един потребител тук-Асен-или още познат като BENZBOSS-които когато му пишеш ЛС със проблем отговаряше така-"пич-пусни една темичка и там ще разрешим проблема-за да могат да го видят всички"...намираш ли разлики?
И изобщо всичко което си направил за хората тук-да Благодарим ти!( и неведнъж съм го правил - да!!),но ако смяташ да го използваш за да си правиш каквото искаш ,както искаш и когато си поискаш-Не-Благодаря!
И когато съм ти благодарил съм го правил искренно ,но когато смятам ,че си грешал-съм ти го казвал-пак искренно-както би направил всеки един "истински"-но проблема в твоя случай е ,че не грешиш Васо-НИКОГА!!!
Само и единствено ти си правия и ако някои не дай си боже,каже нещо срещу W 140 или W124-ела да видищ чудо-то се почват -
обиди..препинателни знаци...наставнически тон...обръщения в трето лице към себе си ...и разбира се-обвинения към модератора(или по конкретно мен ),че не си върши работата...

Васо-когато стана онзи случай в който съвсем против всички идеи залегнали в Устава на МБКБ и най вече в Правилата на форума на МБКБ,скочи срещу новия потребител във форума щото "обиждал "140ката и когато ти казах ,че не е честно да поставяш френдовете си (визирайки мен тогава)в положението хем да са служебни лица,хем да се получава конфликт на интереси-ти какво направи?-ще ти кажа-нито ми се извини ,нито ми написа даже едно ЛС-ей така поне да кажеш -"абе Филко -избухнах малко ама ..еди кво си-примерно"....нееееее-ти написа една дъъълга тема как сме обидили Павката -и да му се извиним-без ИЗОБЩО да се консултираш с него има ли тои нужда от това извинение и дали не съм пък говорил вече с него,,,,и освен да му се извиним-да си признаем ,че не сме си свършили работата и едва ли не да си налягаме парцалите и да се стягаме у кръста-така ли беше?(така беше-въпроса е риторичен)
Айде-не влизах две седмици-мина ми-макар ,че бях наистина обиден от държанието ти-ама получи ли от мен ЛС със това колко съм ти обиден и че ми дължиш извинение-не-нали!
Влизам най накрая аз във форума -за да видя ,че ти пак си развяваш коня необезпокояван по безцеремонен начин със друг потребител-няма значение дали е пушката или сабята или квото и да е там-първия път когато те "издразних" с модерирането си -беше за съвсем непознат човек-което доказва ,че не съм пристрастен-..обаче-я си прочети първите постове и наичина по които пишеш ,и ги сравни със сегашните ти постове-не усещаш ли някаква промяна..нещо заповедническо и непреклонно и безапелационно не ти ли лъха от мненията ти...?!-ами аз ще ти кажа ,защото съм сигурен ,че през твоята призма са си точни-Да,колега Васо-ПРЕКАЛЯВАШ!!!-защото днеска ще е пушката...утре Мишо,,други ден потребителя Х,все някои ще каже нещо което не е спрямо твоите разбирания и какво-
Пак ли ще му кажеш-"бай ти Васо е прав!!!Помни ми думата!!!Чети за да се научиш!Слушай бай ти Васо!!!С това няма да се съглася никога!!!Нищо не разбираш!!"и прочее такива Бойковизми...като накрая ще завършиш със"Или аз или той-избирайте!!!-Аз съм такъв!!-Бай ви Васо е истински-той не се променя!!!Бай Васил дава,но и си иска своето!!! Такъв му е характера-свиквайте!!! "

....няма да ти развалям хатъра бе пич-действай-само ,че си спомняй ,че вече цели два форума са те баннали-разбира се ти си правия ,а не те и изобщо не те касаят,но се чудя дали някои от причините не са били "че вечно ти си правия"
Знам че такива плюсове минуси Титовци митовци и прочее дреболий не те касаят-къде се слагаме братче пред знанията и моженето ти ....обаче искам най честно да ти кажа-предпочитам да отида на майстор-да си дам парите за да си оправя проблем -отколкото ти да ми помогнеш и после да кажеш"аа ама когато ти помагах не говореше против мен",,,,щото ако беше поне малко със такт ,щеше да разбереш ,че нищо нямах против теб,а само към начина по които изразяваш себе си понякога и налагаш мнението си на другите,,,

но всичко написано горе вече е история-наистина съжелявам ,че ти го казвам ,но приятели като теб не искам да са около мен-ако ще трябва да помня всяка услуга която са ми правили за да ги боготворя вечно ,а те да ми се качват на главата-не мерси!!!
,,за мен последното ти мнение наистина беше шокиращо и точно в твой стил ти казвам:
аз повече с теб няма да се занимавам-пиши и прави каквото искаш-бъди "истински "колкото искаш ,но когато неминуемо доиде времето в което си тръгваш и оттук-си помисли..."абе дали всички са криви ,а само аз съм правия или има за какво да се замисля.."?

И настоявам да ми кажеш колко пари ти дължа за консултацията и амортизацията!!!
п.п.п.-Ааа забравих да спомена-на предстоящото ОС смятам да си подам оставката като Модератор-вече няколко години търпях подобни на тези негативизими-бях обвиняван в какво ли не(като в действителност има точно 4ри човека наказани от мен през ЦЕЛИЯ ми стаж като Модератор),по цели нощи съм висял за да успокоявам духовете на всякакви хора решили да избиват комплекси пред екрана,,опитвах се винаги да бъда честен и безпристрастен,,но в крайна сметка човек има граници-нали живота ми е радост и рози ,та трябва и тук да попивам негативизмите на всеки които е решил да бъде по по най...мерси ще кажа аз на такваз любов...
И преди време се бях зарекъл ,че тук трябва да стане като във нормалните форуми-за най малкото-наказание и после бан-че...и така щеше да се знае ,какво е позволено и какво не-а не да се получава ,даже така ,че най обикновен потребител във форума държи сметка на Модераторите -защо не го оставят да си нарушава Правилата ,понеже в мненията си се застъпвал за Мерцедес...баси...
Васо-ако аз бях ти-сега щях да кажа-"или аз или Васо-избирайте!!!"...
да ама не съм и няма да го кажа -Винаги си добре дошъл тук-пиши,прави каквото искаш-ако нарушаваш и някои сметне ,че има нужда от наказание-ще си го получаваш-но не от мен -от мен-от тук нататък-нищо...nada...
Сполай ти


п.п.п.п.п.
Сега -известно време след като написах това по горе...единственото нещо ,което е грешно в него е това ,че смятам да напусна като модератор-и не защото съм властолюбив и Модераторстването ми е най любимото нещо на земята ,а защото получих хубави думи на ЛС -от хора които никога не са ме виждали,с които никога не сме имали вземане даване,но въпреки всичко ме помолиха да не се поддавам на емоцията и да остана като необходим коректив във форума.
Благодаря на всички които ми писаха и наистина оценявам всичко което казахте... :allhail
Накрая искам да се извиня на всички ,които напоследък стават свидетели на такива грозни сцени тук във форума....случвало се е преди-няма да кажа ,че няма да се случи отново,но определено смятам ,че със всеки следващ път ще подобряваме нашата реакция и ще сведем щетите(от подобни негативизми) за почитателите и читателите на МБКБ до минимум.
Благодаря Ви и Ви поднасям личните си извинения!

 • 18


#287854 Защо не се пише винаги с BOLD

Публикувано от SAMURAIJACK на 01 юли 2012 - 10:40

Роска,нема да се нервираш,брат.
Тука сме 4-5 човека който се преглеждат под лупа когато пускат постове,щото понякога истината не е удобна.
И аз се нервирам,ама какво да се прави,гласувал съм и си понасям гласуването,а що читави хора (членове на клуба) не идват вече по срещи и не влизат във форума,няма толкова голямо значение.
Седи си тука трай си и си чети.

Павка-аре да не говориш глупости ,а?
Щото ми се струва ,че точно ти си един от ония 5-6 човека които се толерират от край време когато се ОАКАТЕ!(примери бол ,но нямам никакво намерение ,а и задължение да ти ги предоставям)
И за каква конспирация точно намекваш Павка ,каква истина крием?!Кои са тия огромни маси читави хора дето не идват вече по срещи бе Павка?!?Разбрахме ,че твоя глас явно е много важен за избора на УС и Администратори (Модератори)-да ти дадем златна карта и право да си правиш и пишеш каквото искаш(чакай ,чакай -май това последното вече го практикуваш)

Пак тъпо и упорито ще се повторя.

Какви са правилата за ползване на шрифтовете и кой ги определя???

Ти имаш више образование,аз не,значи не може да ги използвам щото не ги възприемам правилно.

Това ли е първото правило?

Второто кое ще е ?

Росене-като си дошъл да пишеш в тоя форум си се съгласил с Правилата в него(които едва ли си прочел даже) ,така че не виждам за какво разлайваш кучетата сега?-скука?! ?
А точно тия Правила са създадени от хората които РАБОТЯТ по форума ,за да им е по лесна тяхната работа и да могат ВСИЧКИ да се чувстват добре ,а не само отделни индивиди които искат да се отличават от другите-Давам пример и с Коцева-като обсъждахме нейния шрифт и почерк не видях да има такива проблеми от "засегнати" инакомислещи!
сега обаче масата на подтиснатите и онеправданите надига своя справедлив гняв!!!,,,,ама моля Ви се-че как иначе!


Преди много време в един компютърен форум нещо ги нахраних,гладни бяха,та ми дадоха един БАН.

Та след това в продължение на десет дни си играхме на котка и мишка.

Те си лягат да спинкат и аз омазвам като нинджа целият форум през ноща.

И вие си лягате,няма как.

Тука си личи какъв "Благ" форумен характер притежаваш-Хвала :allhail

Ти не си се притеснявал да си признаеш,факт.
Ама защо и другите не си признават като се уакат?
За това казах че съм гласувал и си понасям гласуването,щото когато трябваше да гласувам бях необходим,а когато след гласуването реших да си изкажа мнението лично на човека който ме ухажваше,ми беше посочена вратата.
Живи и здрави.Спирам за сега че ако почна няма спиране и се почва едно модериране....
И все си мисля че тази тема е за раздела за членове.

Павка тебе точно къФ ти е проблема?!Хем няма да говориш-спираш и т.н. хем се обаждаш като трабантче на сватба за да подскажеш за великата конспирация срещу тебе?!

Понеже и моята толерантност има граници смятам да Ви кажа истината право в очите пък Вие ако искате ми се сърдете и ме мразете:
Много сте глезени тука в тоя форум-постоянно пискате за нещо-все имате нужда от внимание-като малки деца сте!
Винаги нещо сме Ви накривили шапката и сте онеправдани.
Заради нас(разбираш ли)-Администрацията на тоя форум и клуб-хората се отказвали да членуват и да идват..

да бе-не е за това ,че ги храните на всеки въпрос почти ,а щото им променяме шрифта и им местим неправилните теми...така си е!!!

И ако някои е останал с грешното впечатление ,че е толкова значим и всички зависим от неговото присъствие тук-не е!За справка-Историята!

Разровете една...неее-две...нееееееее-три години назад!!!И вижте всички драми във форума с кои главни участници са.....

Както винаги ,след като прочетох това което съм написал първия импулс ми беше да го изтрия...както съм правил много пъти ,но после осъзнах ,че все някои трябва да Ви каже всичко това!


Поздрави

п.п.Що ли имам дежа Ву ,че вече съм Ви го казвал....ама явно полза никаква...
 • 16


#280756 Размисли и страсти за двуколесните и управляващите ги :)

Публикувано от Alien на 09 май 2012 - 11:32

Пич, само като ти прочетох първите 3 реда на поста и ми стана смешно.
Предполагам си се опитал да обясниш, че си сериозен и улегнал.. но не мисля, че си уцелил думите и фактите.

Безумно е да ни караш да пазим малоумници летящи с 200+ км/ч при разрешени 130км/ч.
Аз лично, като се оглеждам използвам двете си очи.
Нямам намерение да си нося бинокъл и да излизам до кръста през страничния прозорец да погледа някой малоумник дали пък не е решил да си удари една душевна чекия карайки с 200.

Нагло и безочливо е да караш да пазим някого, който сам не се пази, не спазва правилника и никой от нас не го е принуждавал да се качва на мотор.

Идиотско е да се врете като глисти в задръстванията и да очаквате всички да ви правим път.

Много си прав, че мотора е точно толкова участник в движението, колкото и всички останали.
Пропускаш обаче, е и правилника за моториста е същаия, както и за всички останали.

Аз също съм по-уязвим с автомобила си спрямо трамвайте, тролейте, камионите, автобусите и т.н.
Точно за това не се завирам между тях и не ги засичам. Отчитам факта, когато ги застигам, че може изобщо да не ме виждат.

Снисходителен съм и се съобразявам, с някой допуснал неволна грешка.
Но към някой, който умишлено предизвиква рискови ситуации... не мисля.
Срещал съм и свестни мотористи, който ми е било кеф да ги гледам как карат.
Но нито един от тях не е бил на пистов мотор, и нито един от тях не е карал над ограничението.

България е държавата на тарикатите. Тук всеки иска да покаже, колко по-голям тарикат е от останалите.
Трябва да проумеете, че живеем и караме в една държава и по едни и същи пътища
и за да ни е приятно трябва да го правим заедно и да се съобразявам с останалите.

С тези смешни постове по всички форуми, малко ми заприличахте на циганите.
Подобно на тези паразити и на вас, някой все ви е длъжен... да ви пази, да ви дава предимство, да се съобразява с вас.

Имам и аз една молба към всички двуколесни.
Намерете си Правилника за движение по пътищата, запознайте се с текстовете в него и се стремете максимално да ги спазвате.
Сигурен съм, че така инцидентите по улиците ще намалетя драстично.

Поздрави,
Александър
 • 16


#287811 Защо не се пише винаги с BOLD

Публикувано от Илия Горанов на 30 юни 2012 - 22:03

Убеден съм, че поне 1000 човека през последните 6 месеца спряха да идват на срещите, защото съм им редактирал мненията, за да могат да се четат по-лесно.

Защо вярваш, че точно теб те гледат под лупа. Редактирам постоянно мнения на много и различни хора тук. Някои пишат без един препинателен знак. Други пишат на латиница. Трети пишат неграмотно. Четвърти пишат шарено и после не може да се чете. За мен всичките попадат в една и съща категория - не могат да пишат като хората. Затова им редактирам това, което са написали. Аз лично цъкам плюс на почти всички вицове на Росен, но това не означава, че одобрявам начина по който пише.

Преди време имаше и спор относно това, проблем ли е неграмотното писане, което е пълен абсурд за мен. Имаше хора, които вместо з пишеха э - нали изглеждало по същия начин. Обяснявах, сто пъти, че след това - този текст става неоткриваем с търсачката. Ама на някои хора не им дреме.

Това по никакъв начин не ограничава нечии права и свободи. Напротив - начинът по който се държат "няколкото човека, който са гледани под лупа" ограничава правата и свободите на останалите във форума. Свободата на един може да се разпростира до там, до където не засяга свободата на останалите. И в момента в който лошото форматиране на текста пречи на стотиците четящи във форума да четат, защото един смята, че него така го кефи - да, модерирам го. Нито съм се скрил, нито съм отрекъл, че го правя, дори написах и защо го правя.

Ако смяташ, че модерирането на bold е една подходяща причина да сменим ръководството на целия клуб, аз съм съгласен, да свикаме Общо събрание още на 30 юли и да си подам оставката, защото вече ми писна да се спори за някакви глупости.
 • 15


#358697 Как да свалим и подменим изгорелите крушки на километража

Публикувано от funkera91 на 27 януари 2015 - 00:18

Здравейте колеги, днес реших да сменя двете ми изгорели крушки на таблото и впоследствие реших да снимам за тези от вас които не са запознати с операцията, която е много лесна.
1. Задължително преди да започнете такава операция, трябва да свалите акумулатора(първо сваляте минусовата клема, а след това плюсовата!!!)
2.След като сте я свалили може да започнете като разглобите кората под волана ето така:
034764538.jpg?r=0
(7 или 8 вита бяха, не помня точно)
 
3. След като я свалите, отдолу ще видите десетки кабели и жици( не се плашете ). Кората се сваля в да избутаме таблото от вътрешната му страна, за да излезе.Гледката която се открива е ето тази:
034764268.jpg?r=0 034764272.jpg?r=0
 
 
4.Бръквате отдолу  и с умерена сила избутвате километража към вас, от левия му ъгъл, докато излезе напред, както е показано на снимката,а след това го хващате отпред в горния му край и го издърпвате постепенно без много сила, докато излезе от таблото:
034764275.jpg?r=0 034764279.jpg?r=0
 
 
5. След като го извадите от таблото ,ще трябва да поставите волана в изправено положение.Само така, километража  може да бъде изваден. Изваждането става като с двата палеца хващате километража от долния му край(отляво и отдясно на волана) и избутвате нагоре и същевременно издърпвате(не е трудно,изисква малко повечко сила и внимание):
034764283.jpg?r=0
6. Вече сме наполовина готови! Ако погледнете отзад ще видите двете букси които са свързани за километража:
034764286.jpg?r=0
Трябва да ги откачите. Това са буксите:
034764288.jpg?r=0
 
7.След като сте ги откачили, отваряте шофьорската врата,завъртате волана на 30 градуса на ляво и изваждате километража.
Така трябва да изглежда вашето табло от вътрешната страна:
034764293.jpg?r=0
 034764290.jpg?r=0
034764297.jpg?r=0
Малките крушки са сини на цвят, марка OSRAM 1.2 W / 12V , а двете жълти са по 2 W. Най - често горящите са тези за осветление на километража,оборотомера, температурата и за ниво на гориво. Именно тези са сините.
Крушките е продават заедно с цокъла и варират от 0.50 ст. - 2 лева. Естествено, обиколих 7  магазина, докато открия такъв модел, защото навсякъде бяха изчерпани и естествено бяха най  - скъпи - 2 лв. за бройка. Изгорялата крушка се сваля с тънки клещи, като се върти обратно на часовниковата стрелка. Подменяте я с нова и я завивате по часовниковата стрелка.
Сега следва мушкане на километража,закачане на буксите и пъхане на километража в таблото. 
Важно!
Закачате първо плюсовата клема, а след това минусовата.
Давате на контакт и проверявате дали всичко свети. Ако всичко е наред, монтирате кората и сте готови.
Цялата процедура отнема около 10 минутки.
Успех!

 • 14


#390287 w124 Coupe - m119 5.0 - Single Turbo - Drift Car

Публикувано от siriospepi на 22 април 2017 - 22:14

Колеги правя втора тема за колата, т.к. следва голяма стъпка в развитието и, а старата тема е толкова дълга и пълна с глупости... маса хора са ми казвали че не я четат колкото и да им е интересно, защото е прекалено дълга и пълна с ненужна информация.
За запознатите : от заглавието се разбира че колата е купе със саден м119 5.0, колата е дрифтачка и преминава какви ли не трансформации, като главните за тази зима (по скоро пролет) са турбиниране на осмака и изработка на изцяло ново завиване с рейка която ще замести кормилната кутия.
За добро или зло започнах много късно с доработките за този сезон (преди месец), и затова всичко което ще опиша е в процес на доработка или не е довършено/тествано... Попринцип избягвам да правя постове за неща които не са тествани и не съм довършил още, защото се появяват маса хора които ми дават акъл, и вместо да спорим ми е много лесно да кача клип и да кажа : "Ми виж колата кара и се представя добре ... какво каза че ще се счупи че непомня?"
Първата стъпка за този сезон беше да сложа мотора максимално назад и надоло. Трудно може някой да добие представа къде седи самия мотор, но мога да кажа че е сложен 5 см. по-навътре, и 7 по-надоло спрямо това което ми позволяваше кормилната кутия. Единствено за да добиете представа мога да кажа че главата на мотора е на 5мм. от корпуса на сервото за спирачките, както и че самите изпускатели са на нивото на роговете. Снимка :
 
Прикачен файл  received_10209287878330800.jpeg   206,23K   52 Брой сваляния
 
Като цяло за който не е запознат, макар и почти да не променям съотношението на килограмите между преден и заден мост, това че самите маси падащи върху тези мостове се преместват по-близо до тегловния център на колата и разбира се по-ниско до земята, я кара да се усеща много по-лека при транзакции и шофиране във ВСЯКАКВА ДРУГА ПОСОКА ОСВЕН НАПРАВО (макар и самата кола да не олеква като килограми). А като цяло тая кола се кара във всяка друга посока освен НАПРЕД....
И разбира се на снимката се вижда турбината която използвам. А по-точно китайска 35-ца с огромна топла част от 40-ка с т4 фланец и а/р 1.05. за който не разбира съм си взел турбина със студена част която храни до 600 коня, и топла която да не ми тавани мотора във високите. Относно бууста реших д стартирам с 0.5, по простата причина че такъв мотор досега не съм турбинирал, все пак той си е силен и в заводски вид но жаждата за повече е по-силна от мен... А и да не говорим че на половината ми клиенти им направих колите по-силни от моята и нещата да останат в този вид просто не ми се виждат редни. 
На въпроса колко силна ще стане колата защото това е може би е най-често задавания въпрос като някой види снимка : около 500кс и 750нм от сами двигател смятам че са напълно реални за това налягане. Ето още няколко снимки, да малко са и не са подробни но нещата са още в процес на изработка : 
 
Прикачен файл  received_10209287880490854.jpeg   194,04K   33 Брой сваляния
Прикачен файл  received_10209287889131070.jpeg   187,44K   32 Брой сваляния
 
Лек простор отпред с кулера, радиатора за маслото (синия с перката) и радиатора за хидравликата(черния). Който се чуди за радиатора на хидравликата : за нещастие с хидравличния усилвател на завиването проимах проблеми чак когато отидох на писта ... То като цяло като започнах да карам по пистите на дрифт разбрах колко много от нещата които са работили на улицата, там спират да работят и то доста рязко. В случая на писта маслото на хидравликата кипва, това което се случи два пъти е да ми затяга волана т.к. самата помпа явно спира да се върти, това го разбрах защото единия път настоях да продължа да дрифтя и оста на самата помпа се скъса ... Откакто карам с охлаждане на маслото и проблеми не съм имал.
 
Прикачен файл  received_10209176987238592.jpeg   169,04K   31 Брой сваляния
 
Мда знам че не всичко е изпипано, но липсата на свободно време ме кара да стигам до крайности.
Отговор на въпроса защо 1 голямо а не две малки турбини (нали е по-красиво и ше флоува по-добре) : проблема на двете туржини е чисто финансов и времеви... Когато правя сетъпа с две малки турбини за същата мощност реално сетъпа ми би излязъл с около 2 бона по-скъп за същата мощност ... Само кулера който е с два входа и един изход с нужните размери ми идваше на 1000лв.... А този сегашния 600х300х76 ми идва на около 200 кинта ... Да не говорим за броя турбини, фланци, уейстгейтове, маслени магистрали, дренажи и прочие .... Та както казах, нито ми се плащаше, нито имам време да го направя така.
 
Разбира се за по-силния мотор, направих по-силен комплект маховик/феродо/притискател, и по-точно маховика е сттругован от мен, а феродото и притискателя са от 320 ЦДИ на 260мм. Като разбира се феродовия диск е направен на керамичен. Смятам че ще държи а и този сетъп излиза бая по-евтино от двудисковия сетъп на 240мм. Ето малко снимки :
 
Прикачен файл  received_10208155924632665.jpeg   172,25K   30 Брой сваляния
Прикачен файл  received_10208155924672666.jpeg   124,83K   30 Брой сваляния
Прикачен файл  received_10208155924792669.jpeg   285,83K   24 Брой сваляния
 
Маховика неуспях да олекотя повече, нормално да не стане колкото стария ми 240 милиметров който тежеше 4,3 килограма... Но 5.3 кила е маса с която ще движа спокойно. За леките маховици няма какво да обеснявам, навсякъде пише и се знае какви са плюсовете и минусите. Факт е че има хора които ги е страх да карат с правени маховици... Факт е обаче че аз карам с маховик правен от мен вече 2 години, както и още десетина човека... някои даже и на ежедневни коли. Засега нямам откъртен и отлетял маховик през кутията и чукам на дръво като го казвам.
За нещастие когато карате със старата камбана,а по-точно всяка скоростна кутия от м102/м103 и в моя случай с кутия от 270цди, ви се налага да направите следната доработка за която ме е яд че непогледнах:
 
Прикачен файл  IMG_20170323_170448.jpg   184,29K   24 Брой сваляния
 
За който неможе да разбере, изпилени са всички профили на камбаната които са за да влезе по-лесно вложка за тресчотката ... Да знам кутията е много отслабена, гадно е, няма да държи , но тук говорим за кола която ходи само на писта... А и да не забравяме че карах с по-надупчена кутия последните 3 години, бях я надупчил защото не ми дремеше за нея и исках да гледам какво става вътре когато натискам съединителя.
Т.к. турбото е пред мотора и реално ауспуха ми ще излиза през капака, и поради наложилите се още доста доработки  и промени реших да преместя радиатора ОТНОВО отзад. За да е по-компактно направихме следните водни пътища, които минават изцяло зад ремъка с цел повече място пред него:
 
Прикачен файл  received_10209290262190395.jpeg   172,78K   23 Брой сваляния
Прикачен файл  received_10209290263070417.jpeg   171,73K   22 Брой сваляния
 
Нещо за което забравих да спомена в началото. Нали бях купил предни широки калници от Боян заради доработките по завиването, и задницата ми седеше нефелно .... Маса хора ми предлагаха задни вежди/раздувки от стъкломат, самоче с по 10+ гръмнати гуми на каране ми беше ясно че няма да стане със стъкломата, затова се навих да направим метални раздувки копия на тези от е60 Хамър. Започват от вратата и свършват отзад на стопа:
 
Прикачен файл  received_1486295438049760.jpeg   116,34K   23 Брой сваляния
Прикачен файл  IMG_20170314_115538.jpg   119,15K   22 Брой сваляния
Прикачен файл  IMG_20170314_115527.jpg   117,46K   22 Брой сваляния
 
Една снимка която показва калника в стоков вид:
 
Прикачен файл  13047674_10209569217853180_340125475777453548_o.jpg   157,96K   22 Брой сваляния
 
Няколко снимки на коша в окончателен вид и повреме на изработка:
 
Прикачен файл  18052349_10209305889901078_72138282_o.jpg   161,97K   22 Брой сваляния
Прикачен файл  18042853_10209305892221136_1331020512_o.jpg   123,61K   22 Брой сваляния
Прикачен файл  received_10209172004954038.jpeg   190,72K   22 Брой сваляния
Прикачен файл  received_10209172003794009.jpeg   189,42K   22 Брой сваляния
 
Както се вижда, съм изрязал задния крепеж на носача т.к. минавам на предни носачи които аз изработвам от нулата. Носачите са предни за да мога да направя нужното с монтажа на задната рейка... Като цяло работата е бая и чисто теоретично нови носачи на старите крепежи с предна рейка а не задна както аз направих, може да бъде по-добра концепция от към ъгал и позициониране на мотора... Ама тва е теоретично и прочие...
Малко снимки от изработката на носачите:
 
Прикачен файл  IMG_20170301_171553.jpg   132,29K   21 Брой сваляния
Прикачен файл  IMG_20170301_171540_1.jpg   115,89K   21 Брой сваляния
Прикачен файл  IMG_20170328_111457.jpg   139,72K   23 Брой сваляния
 
Носачите са направени изцяло от профили с дебелина 4мм, тръбичките са 33х3 а в най-слабата им част са с размери 65х40х4. Смятам че няма да имат проблем и че са бая бая по-здрави от масовото с което дрифтят беденветата.
И малко снимки от постигнатия резултат:
 
Прикачен файл  IMG_20170422_151837_1.jpg   95,59K   22 Брой сваляния
Прикачен файл  IMG_20170422_151902.jpg   94,36K   22 Брой сваляния
Прикачен файл  IMG_20170422_152718.jpg   75,92K   23 Брой сваляния
Прикачен файл  IMG_20170422_152745.jpg   125,87K   22 Брой сваляния
 
Като цяло ъгала е бая бая повече спрямо заводския. Немога да неизтъкна бонуса който получаваме с рейката, а именно липсат на луфт във водещата гума по време на дрифт.... като ъгал това е максимума който мога да изцедя с този сетъп (рейка мотор и позиция на бомбетата). Ще покарам и ще споделя как е работата.
И разбира се една снимка която немога да не кача е така от кеф... В един момент от работната седмица така се получи че при мен се търкаляха м119 5.0, м119 5.0 АМГ, м104 3.0 и иконата 2jz 3.0... Всичките по време или след ревизия, по време или напът за турбиниране :D
 
Прикачен файл  IMG_20170327_133650.jpg   145,98K   23 Брой сваляния
 
И така ... бая работа е отметната и както гледам още толкова ме очаква докато подкарам пак колата. За нещастие съм сигурен че няма да мога да направя колата за началото на тазгодишния дрифт шампионат, но по-добре по-късно и по-подготвен отколкото обратното !
 
ПП : простете за правописа... 
:beer  :beer  :beer

 • 13


#363621 DIY ремонти на моя Мерцедес

Публикувано от koleto_70 на 06 юни 2015 - 17:22

Привет на всички!

 

В тази тема ще публикувам описание на ремонтите, които съм правил и ще правя по моята мечка. Дано да е от полза на някой. Ако имате въпроси - ще се радвам да отговоря.

 

Днес ще публикувам как възстанових осветлението зад дръжките за отваряне на вратите. Когато взех моята W220-ка и 4-те не светеха и дори и не подозирах, че има такава екстра, но зимата когато стана студено за моя изненада една сутрин на паркинга забелязах, че на предна дясна врата нещо свети зад дръжката.. Радостта обаче беше кратка - изгасна след около 2-3 минути. Позачетох по форумите и се оказа редовен проблем на модела. Осветлението фабрично е реализирано с модулчета с 3мм оранжеви светодиоди и светловодно влакно, което завършва в основата зад самата дръжка и от там осветява нишата зад нея. За съжаление по онези години светодиодите не са били толкоз ефективни и за да получат необходимия интензитет се е наложило да пуснат доста висок ток през тях, който с течение на годините и вибрациите са причината да се откачи бонд жичката към кристала на диода и така те са спрели да светят. За съжаление за да се стигне до модулчетата трябва напълно да се свалят корите на вратите, което за мен си е пълна недомислица... Как се извършва тази процеура има клипчета в youtube... На снимките съм щракнал щипките на модулчето (опитах как ли не да ги кача по хронология, но не стана...) от към дръжката и самото модулче от другата страна на кората. Самото модулче се отваря лесно - има 2 щипки на предната стена и по една в тясната му страна. На една от снимките съм показал фабричното състояние - ЛЕД-а и 300 омов резистор, с който тока през него е ограничен на 40мА (при 14В напрежение при работещ двигател) - твърде много за постигане на дълговечност на диодите... Дори на снимката се вижда, как в средата дори и самия резистор е покафенял от топлината отделена в него... За подмяна използвах обикновени оранжеви 5мм светодиоди - побраха се без проблем в кутийката (просто такива имах под ръка иначе при желание могат да се вземат и 3мм). Резистора го замених с 620 ома 0.6W (тока падна под 20мА - напълно в границите на допустимото) като при това интензитета на светлината е напълно достатъчен. Имайте предвид, че на конектора на модулите +12В се подава на пин 2 - това е важно за правилното ориентиране на диодите. Ако им обърнете крачетата те няма да светят. След като съберете модулчетата ги проверете на външно захранване дали светят за да си спестите главоболията от ново сваляне на корите.. Надявам се да съм бил полезен. Весел уикенд и наздраве!

Прикачени файлове

 • Прикачен файл  Pic8.jpg   27,66K   49 Брой сваляния
 • Прикачен файл  Pic1.jpg   191,6K   45 Брой сваляния
 • Прикачен файл  Pic2.jpg   110,77K   43 Брой сваляния
 • Прикачен файл  Pic3.jpg   167,78K   44 Брой сваляния
 • Прикачен файл  Pic4.jpg   195,24K   48 Брой сваляния
 • Прикачен файл  Pic5.jpg   190,68K   44 Брой сваляния
 • Прикачен файл  Pic6.jpg   133,37K   50 Брой сваляния
 • Прикачен файл  Pic7.jpg   151,73K   48 Брой сваляния

 • 13


#348478 Емиграция - заслужава ли си???

Публикувано от SAMURAIJACK на 03 май 2014 - 10:19

Лично за мен, говорейки от личен опит, заминаване за чужбина, особенно за САЩ, е абсолютно безмислено!

Искам само да ви кажа следното:

-никой никъде не ви чака с отворени обятия, защото сте по хубави, по работливи и по интелигентни от тамошните хора, респ. работници.

-човек започва да осъзнава стойността на неща, едва когато ги загуби, давам пример-някой от вас замисля ли се за храната която яде всеки ден..за вкуса и?...ами не е лошо да се замислите дали това е важно за вас-защото ако е важно, трябва да знаете, че може да забравите вкуса на храната такава каквато я познавате. В САЩ всичко е полуфабрикат или произведено с огромни количества захар-включая хляба

-ако някога сте били в чуждо село по работа която касае местните и сте се оглеждали през рамо-ей така ще сте и навсякъде-винаги ще бъдете втора ръка хора. В САЩ това не винаги е случая, но за сметка на това там ще се сблъскате със същите циганий, както прио нас, но с наситеното участие на мексиканос, тъмнокожи братя, като най лошата част от тях са от ямайка, тринидад и тобаго и т.н. 

 

Гарантирано ще може да си купите повече дехи, по голям телевизор, по хубава кола....и дотам

Когато задоволите материалните си нужди(не всички, но първоначално), след това почва да идва нужда от социализиране. Да сте способни да се чувствате в общество, което да допълва бита ви. Ами няма как да стане, освен ако не сте във вече изградена среда, с много близки хора и приятели около вас. Давам за пример БензБоса, който живее в САЩ, но със брат си, цялото си семейство-майка, баща, жена деца и т.н., като те си имат едно мини общество там и им е добре, но това е мноооого трудно постижимо.

Нещата ще се превърнат в "от работа вкъщи-от вкъщи-на работа"-буквално!

 

Ами семейството и приятелите които оставате тук?

Особенно от САЩ-ако трябва да пътувате по спешност, то то ще ви коства ограомни суми и разправии, а както всички знаем-има случай в които трябва спешно да се приберем-и това ми се е случвало и знам.

Освен това мечтите за безпроблемно съществуване от страна на сигурност, добре работеща администрация и уреден живот, а мит! Вместо сигурност, ще получите правила, които ще ви карат да се чувствате подтиснат постоянно. Опашките и киселите служителки в администрациите, не са нещо непознато в САЩ-даже напротив. Колкото повече се замислям за живота си там, който дръжа да отбележа беше доста добре уреден-със добре платена работа и официално пребиваване, толкова повече не се сещам един позитив. Даже се сещам, че спрях да ходя и за риба, единственото нещо с което разпусках, след като няколко пъти идваха да проверявам дали съм си купил червейите и стръвта от магазин с касова бележка. И искаха да ми сложат глоба, защо не съм паркирал на около половин километър където бил паркинга, а не близо до брега...

 

Емиграция в Европа е много по разбираема и допустима за мен, но все таки аз смятам, че реализация в България е най хубавото което може да се случи на един Българин.

 

 

Има хора с други разбирания, които биха могли да се впишат в така описаната обстановка, но за това трябва да се положат много усилия. Ако тези усилия се канализират правилно тук-то тогава същия успех би трябвало да е наличен и в Бг.

 

Има и хора тесни специалисти, които в чужбина могат да изкарат 5 или 10 пъти повече. Тях бих ги разбрал, защото ще отидат за 10-15 години и ще съберат доста солидна сума пари, с която после биха се реализирали и тук.

 

 
Всичко написано горе се обуславя от личното ми виждане и светоусещане разбира се. За мен беше такова чувството и избрах да се върна в България и да се реализирам тук. Вече 3та година доказвам, че това е възможно и че човек може да живее добре и тук.

 • 13


#328772 Ремонт на автоматичните скоростни кутии

Публикувано от Bat Andi на 09 август 2013 - 12:17

Здравейте колеги, 

от няколко месеца заедно с Бай Васо започнахме по - сериозно да се занимаваме с автоматични скорости (само на МБ). 
На доста места се извършват такива услуги. Някъде много добре, на други места по зле, на трети..., но като цяло цените са притъпяващи доброто настроение. 

Целта ни е ремонта на автоматиците да бъде в разумни граници, което не пречи кутиите да придобиват заводски параметри. 
Кутиите се ремонтират съгласно даймлерската документация и още едно американско издателство, причината за това е че колкото и еднакви да са имат безброй модификации през годините, за което пък е хубаво да се спазват съветите на производителя. 

При по заплетени случаи ползваме съветите на 50 години практикуващ жокер в Германия само с автоматици на МБ.

Гаранцията е неотлъчна част от всеки пълен ремонт на автоматика и при дефект се ангажираме да поемем отговорността до оправянето на появилият се проблем. Всичкото това ще бива уточнявано по време на диагностицирането и след разглобяването на проблемният участък.
При пълно ревизране на кутия (смяна на всички уплътнения и износени дискове + почитване на мозък, правилните масла и филтър.....) ще се гарантира безпроблемна работа.
Всякакви други частични ремонти (налагащи сваляне на кутията) се правят при изрично желание на клиента а ние ще се постараем да дадем най-правилният съвет и възможно най-евтин вариант с оригинални части, нови или втора употреба за решаване на проблема. 
Цените са разумни, и най вече зависят от това дали клиента иска оригинални МБ части или техни заместители (износващите части като фрикциони и гумени или тефлонови уплътнения)
Когато става въпрос за редуктори, валове, касети, бутала препоръчително е използването на читави части втора употреба. Нови се предлагат само от дилъра, и понякога надхвърлят цената на автомобила.
За момента се занимаваме с ремонти само на следните кутии. 722.3, 722.4, 722.5, 722.6.
Насочили сме усилията си да овладеем 722.9 (7G-Tronic). Чисто технически ни трябва време да се запознаем детайлно със спецификите и.

Имаме възможност да доставяме части от завода, като дискове, уплътнения, лагери и други части за ремонт на всички кутии поставяни на МБ, също така съдействаме за закупуване на масла, филтри и гарнитури на добри цени от БГ вносители.

Приемаме свалени кутии, както и демонтираме и монтираме такива. Разполагаме със STAR диагностика.

Контакт

Бай Васил 0877 577 566

Бат Анди 0877 058 770


 • 13


#287820 Защо не се пише винаги с BOLD

Публикувано от LiL на 30 юни 2012 - 22:42

Bold-a и писането с големи букви не се възприема и в другите форуми..не е само тук.
Не виждам какъв е проблема...
И аз бих го редактирала...или бих си взела бележка ако ми направят забележка..
Какъв е зора сега да се разваля добрият тон във форума?!
Нямате ли си истински проблеми, бе колеги?!
Модераторите тук са едни от най-толерантните и ерудирани хора, които познавам и полагат непрекъснато усилия да поддържат форума чист и приветлив. Кому са нужни такива теми?!
 • 13


#249311 DIY: Как да си оправим регулатора на вентилатора - "таралежа"

Публикувано от ivos на 05 октомври 2011 - 13:02

Ето го и продължението…
Това е опростена блокова схема на тази част от климатроника, която управлява вентилатора:

В предишния пост съм обяснил кое какво е и за какво служи. Куплунга се намира до кутията с предпазители, дълбоко под предното стъкло, но е сравнително лесно достъпен. Цветовете са като на блоковата схема:
- Черен „-„ шаси.
- Червен „+” захранване.
- Жълт – управление (0.8V до 8V).

При новия регулатор схемата се запазва съшата, но той не се монтира върху таралежа, а близо до куплунга – при кутията на предпазителите. За целта оригиналния кабел се реже на 100мм - 150мм от куплунга и краят му се свързва с новия регулатор. От останалото по-дълго парче се изтегля жълтия кабел, защото вече не е необходим, маха се стария регулатор и се свързва към новия. След това червения кабел с кабелната си обувка се запоява за червения кабел, а синия кабел с кабелна обувка се запоява за черния кабел идващ от новия регулатор. Наставянето на кабелите става със ЗАПОЯВАНЕ и изолиране с два слоя термошлаух (от магазините за електроника или Mr. Bricolage)! В никакъв случай да не се усукват кабелите един за друг и да не се изолират с изолирбанд каквато е масовата практика! Тук токовете са големи и си трябват сигурни връзки и добра термоустойчива изолация, в противен случай може да стане късо и ще изгори ключовия транзизтор в новия регулатор. Връзките направени с усукване на проводниците са с голямо съпротивление и при тези токове се ще се нагряват прекомерно, което води до разлепване на изолирбанда и евентуално окъсяване!

Съжалявам че съм толкова подробен, но в днешно време за да си защити човек труда е необходимо изделието да бъде или много скъпо и да няма смисъл да се копира с търговска цел или да е евтино и достъпно за реализация до възможно по-голяма група хора с по-малко познания в дадената област.
 • 13


#249273 DIY: Как да си оправим регулатора на вентилатора - "таралежа"

Публикувано от ivos на 04 октомври 2011 - 23:26

Малко теория и предистория...
Оборотите на вентилатора на климатроника (парното) са функция на температурата в купето, която се сравнява със предварително зададената на контролера от копчето на централната конзола. От своя страна контролера „решава” с какви обороти трябва да се върти вентилатора и какъв ток трябва да консумира електромотора. Въпросния регулатор на оборотите прави точно това – регулира тока през мотора във функция от управляващото напрежение, което му подава контролера на климатроника. Тока на двигателя се изменя от около 2 ампера при минимални обороти до 28 ампера при максимални. Управляващото напрежение подавано на регулатора от контролера е:

Обороти Ток Управляващо напрежение
Минимални 2A 0.7V – 0.9V
Средни 13А-15А 4.3 V – 4.5 V
Максимални 28А – 29А 8 V – 8.7 V

Тези управляващи напрежения са измерени на моята кола при съответните скорости на вентилатора. Управляващото напрежение за средни обороти съм приел това което най-често подава контролера към регулатора. Най-високото управляващо напрежение което съм измерил в автоматичен режим на климатроника беше около 5.3 V, а най-ниското 3.5 V, т.е. максималните и минималните обороти са достъпни само в ръчен режим и областта на автоматично регулиране е меко казано тясна. Това обаче значително намалява изискванията за точност на регулатора, а оттам и до по-проста и надеждна схема с минимални загуби и много малко отделена топлина, т.е. необходимия радиатор е колкото да не е без хич.
 • 13


#237010 Новия Трак !!!

Публикувано от Gangsta Man на 18 юли 2011 - 20:07


 • 13


#403052 w124 Coupe - m119 5.0 - Single Turbo - Drift Car

Публикувано от siriospepi на 15 януари 2018 - 00:46

Здравейте колеги,

не съм писал от бая време... дойде момента да ъп-на малко темата.

 

Първо да отговоря на въопроса на колегата : това лъскавото на капака ми е термоизолация, защото под капака ми става бая жега и боята на капака започва да изгаря и да се люпи. Купил съм я от сайта на Авал, имат бая продукти за топло и шумо изолация по автомобилите.

 

Да се похваля: вече с екипа ми си имаме собсвен "сервиз", където бачкаме изцяло за себе си, и правим както тунингови изпълнения така и поддръжка на ежеднвени автомобили. Имам страница във Фейса в която качвам снимки на неща които правим : 

 

https://www.facebook...eKangaroosTeam/

 

Относно проекта : явно имам психично отклонение защото силата е единственото което ми беше ок в шампионата през 2017-та... и естествено това което реших да направя е да махна едната голяма турбина и да сложа 2 големи турбини  :D :D :D :D :D

 

Ето снимки на турбините с гейтовете:

 

Прикачен файл  23551224_10203582355036630_7710217321383348176_o.jpg   137,6K   10 Брой сваляния

 

Ето и една снимка как планирам да седят новите турбини и кулер :

 

Прикачен файл  26678245_210146896222015_7173727636105412039_o.jpg   166,5K   9 Брой сваляния

 

За който се е притеснил: спок кулера няма да е толкова напред, ще е на мястото на досегашното гърне, а турбините ще са така монтирани че половината от тях да се виждат през капака защото гоним няква визия и шоу/реклама на това което правим. 

Ето и снимка на един мотор който си имам просто за да строя и мисля по него, вижда се къде съм позиционирал фланеца:

 

Прикачен файл  26233075_210790642824307_4451730104546765045_o.jpg   124,68K   9 Брой сваляния

 

Скоро ще кача и снимки на готовите колектори и прочие. Качвам и няколко снимки на допълнителни промени по периферията на мотора които ще видите в действие тази година. Който не се досеща за какво става на въпрос: ще видите до няколко месеца!

 

Прикачен файл  26047359_206333246603380_3118506860362955882_n.jpg   83,59K   9 Брой сваляния

 

Една позьорска снимка на табелки, които заваряваме, нитоваме или прикрепяме на изделия правени от нас :

 

Прикачен файл  26231877_208006813102690_852372112862763431_o.jpg   146,2K   11 Брой сваляния

 

Знам че масовия Българин няма да се зарадва, но все пак споделям че съм щастлив, че нещата се завъртат така че да правя това което искам : в случая тунинзи и поддръжка на стари Мерцедеси, та това е повода да покажа и 1 снимка от двора на гаража преди няколко дни. Всичко е на клиенти, половината турбинирано, другата половина за ремонтни по двигателите :

 

Прикачен файл  26757758_209606842942687_8574983596372510388_o.jpg   191,15K   12 Брой сваляния

 

Има още изненади покрай проекта свързани със завиване, окачване и прочие. Като цяло съвсем скоро проблема за неуспешни представяния ще бъда само аз като пилот...  :D :D :D

 

 


 • 12


#365812 KOMPRESSOR

Публикувано от mitkofitnes на 26 август 2015 - 11:45

Малко да се включа и аз...много често вече срещам поразбити компресори ИТЪН най вече от дълга експлоатация.Интересното е че ги дават необслужваеми а се оказва че не е баш така и е нужно поне смяна на маслото.Интересното е че забелязвам че почти всеки компресор има луфт във витлата,че как иначе ще издържа на такива обороти.Когато обаче се поразбие повечко е възможно да се чува едно неприятно тракане и чукане като го предава към мотора.Добрата новина е че каквото и да се случи въртът ли се витлата налягане има въпреки всичко.В самия компресор има задни иглени лагери които се износват бързо,сменят се лесно,не са скъпи но ги има само в Америка и се поръчват по Ebay.Предните лагери също могат да бъдат проблем като се вадят след вадене на зъбните колела посредством специална за целта скоба впредвид някои особености на детайла.И тези лагери ги има и са евтини като най трудното е правилното зацепване на витлата със зъбните колела.Другото което създава проблеми мн често са семерингите които изпускат понякога компресорното масло,мн често попадах на такива компресори втора ръка.Въпросните семеринги не отговарят нито на един европейски стандарт а са цолови,има ги в Америка.Аз ги побългарявам като разтъргвам леглото на фреза за стандартен размер семеринг високоскоростен 22 000 об двупосочен което е важно впредвид че витлата се въртят едно към друго.Много често има нараняване по тефлоновото покритие на витлата придавайки опасение че няма да прави добро налягане,Не съм забелязал да е така или е толкова малко че да не може да го замери бустметъра или да не се усеща на вървежа.Маслото което аз използвам е Мобил1 ДЖЕт за компресори АМГ като 1л е към 50лв а на нас ни стига 125 мл.Общо взето това за компресора...трудно спира да помпи не е като турбината..Да спомена също гаден номер от компресор,изпусна семеринг откъм витлата  и оттам компресорното масло отиде на дебитомера и колкото и да го чистих се наложи да взема нов.Неприятно!Доста компресори смених и се наложи да издиря тази информация,да я приложа и ви я предоставям и на вас,дано ви е полезна.


 • 12


#348747 Хамърщайн - съживяването

Публикувано от gipsa на 06 май 2014 - 04:53

За работата по тази кола съм взел 5000 лв,като от тях около 1000 лева има матеряли които съм използвал.Да кажа така не бих повторил същия проект,не и по този начин със запазване на 90 процента работещи нещата от донора.Работил съм около два месеца включително съботите и неделите и не говорим за 8 часов работен ден,а минимум по 10,12 часа с още един човек.Тука най-голямата греда ударихме с колата донор и друг път ако ще правя такова нещо първо бих тествал какво работи по автомобила от който ще се вземат нещата и после се почва.На Марти това му костваше много нерви и пари,както и на мен труд,но дано от тук на сетне започне безпроблемната експлотация на ХАМЪРЩАЙН.

   Да направим последни сметки,5000 минус 1000-матеряли,минус 2000-труд за работника в сервиза(55 работни дни),на мен ми са останали около 2000лв за два месеца главоболия.Несъжалявам за нито една минута отделена за тази кола,защото смея да кажа,че Мартин е от хората които малко са останали в България-коректен и винаги вървящ на пред,преследващ мечтата си.


 • 12


#326087 Съвместимости на двигатели, скорости и купета

Публикувано от Lambo_Rambo на 10 юли 2013 - 05:31

Така, без да се обяснявам излишно, в тази тема ще се опитам да опиша и систематизирам информация за интересни мерцедесови двигатели, в кои коли могат да се намерят, в кои могат да се сложат без преправяне, къде могат да се сложат с малко преправяне (опцията с много преправяне няма да я коментирам защото теоретично всичко е възможно), какви скорости могат да се сложат на тези двигатели, те пък в кои коли могат да се намерят, и така нататък, в общи линии информация интересна за хора които искат bolt-on или plug&play решение за повишаване на мощността, монтиране на по-модерен двигател в по-старата си кола, без да се налага да влагат творческа или инженерна мисъл, или да си правят свободни съчинения по колата, и така нататък.

Ще започна със кратко описание на двигателите, като ще се спра на по-интересните. Оказва се че мерцедес нямат чак толкова много двигатели, ако се абстрахираме от разновидностите, които в много голям процент са получени от увеличаване на диаметъра на цилиндрите и запазване на същия ход. Ще групирам двигателите по блокове и по захват на скоростите, поради обясними причини ще пропускам двигателите монтирани на моделите с предно предаване.

Бензинови:

От 4 цилиндровите двигатели интерес представляват M102 и M111.

M102 (80-93)- във версии от 1.8 SOHC до 2.5 DOHC може да бъде намерен във W123, W124, W201, както и във W460, началните версии са с карбуратор, след това със механична инжекция, двигателя представлява интерес тъй като е евтин, здрав, много разпространен, лесно може да бъде конвертиран към EFI със горивна рейка и инжектори от SAAB 900, както и че може да бъде куплиран със доста широк диапазон от ръчни скорости - от 4 до 6 степенни.

 

8 и 16 клапаново М102

a3.jpg

mercedes-benz_engines__wallpapers_1.jpg

M111 (92-04)- наследник на М102, двувалови глави във всички версии, от завода си е със EFI, блока е различен от този на М102, но може да бъде куплиран със същия набор от скорости. Предлага се със компресор от завода във 2.0 и 2.3 версиите. Може да бъде намерен във W202, W203, W124, W210, R170, W208. Поради сходствата между W124 и W201, M111 може да бъде поставен във W201 със стойки от W124 E200-16 или W124 E220. Въпреки че е често срещан двигател и доста "удобен" от към скорости и двигателни стойки, почти никой не се занимава с него със спортни цели във W201 и W124. Използват се двумасови(демферни) маховици, за които трябват скоростни кутии със къс първичен вал, могат да се използват едномасови маховици от М102 със скорости със дълъг първичен вал.

 

Атмосферно и компресорно М111

engine_bay.jpg

autowp.ru_mercedes-benz_m111.955_1.jpg

От 6 цилиндровите редови ще се спра на М110, М103, М104.

М110 (73-86)- предлага се единствено с обем 2.8, двувалова глава, два клапана на цилиндър. Предлага се или с карбуратор, или с механична инжекция. Може да бъде намерен във W114, W116, W126, R107, C107, W460. Оригинално се предлага със ръчни и автоматични скорости, които са със специфични за двигателя монтажни точки. Като цяло двигателя е достатъчно "уникален" и рядък, за да не може лесно да бъде конвертиран към EFI, или куплиран със по-модерна скоростна кутия, съответно не представлява интерес.

 

3585592030_29af41de56_b.jpg

M103 (86-93)- наследник на М110, отново двуклапанен, но вече SOHC, предлага се във версии 2.6 и 3.0, като разликата между двата е в по-големия диаметър на буталата и по-големите смукателни портове на 3.0, и двата са със механичен инжекцион, всички компоненти по него са еднакви за двата обема на двигателя, с изключение на "компютъра". Може да се преправи към EFI със рейка и инжектори от М104, без каквито и да е модификации по рейката или смукателния колектор. Двете версии на двигателя могат да бъдат намерени във W201, W124, W126, R129, R107 (според уикипедия и във W463 но аз не съм убеден така че го оставям под въпрос за сега).

 

M103-Engine-680x500.jpg

М104 (90-99)- наследник на М103 , разликата е в двуваловата глава и 4те клапана на цилиндър, предлага се във версии 2.8, 3.0, 3.2, 3.4, 3.6(последните 2 в изпълнение на AMG), всички от завода са със EFI, само 300-24 е със механична инжекция. Всички двигатели М103 и М104 (включително моделите на AMG, които си имат щампа AMG на блока) са със еднакви (от към монтажни точки на скоростите и на стойките) чугунени блокове и алуминиеви глави. М104 се слагат във W124, W202, W140, W210, R129, W463. Тези със ръчни скорости идват с двумасов маховик, но може да бъде използван едномасов от М103.

 

M104 с трите вида капаци на клапаните

1991-mercedes-300sl-4.jpg

010-897330995493615438.JPG

fqeya.jpg

V6:

M112 (98-06)- наследник на М104, първият мерцедесов V6. предлага се в обеми 2.6, 2.8, 3.2, 3.7 (моделни означения съответно 240, 280, 320, 350), едновалови глави със 3 клапана и 2 свещи на цилиндър, поради 90 градусовия ъгъл между двете банки цилиндри се използва балансиращ вал (намира се между двете банки) за компенсиране на дисбаланса. На практика е същия двигател като М113, но с 2 цилиндъра по-малко. Смукателния колектор е с променлива дължина за оптимизиране на разхода и показателите на двигателя. Може да бъде намерен във W202, W203, W208, W210, R170, W163, W220, R230, W209. W211, както и в Chrysler Crossfire. 3.2 литровия вариант се предлага със компресор в изпълнение на AMG. Интерес представлява и това, че към М112 се монтират заворски 6 степенни ръчни скорости, които могат да бъдат монтирани и на М113, поради приликите в блока.

 

myengine.jpg

001.jpg

М272 (04-)- наследник на М112, подобен на М273, използва същия блок, разликите са във двуваловите глави с 4 клапана на цилиндър, променлив тайминг и на смукателните и на изпускателните клапани, и 1 свещ на цилиндър, отново се използва балансиращ вал. За него също се предлагат ръчни скорости. Монтира се в W203, W211, R171, W221, W209, R230, W219, и други..

 

AB_M272E35_Schnitt_1.jpg

M276 (10-)- наследник на М272, с изцяло нов 60 градусов блок, което елиминира нуждата от балансиращ вал. Прекалено нов (съответно рядък и скъп) за целите на раздела.

 

m276-40945.jpg

V8:

М100 (63-81)- първият мерцедесов V8, ръчно изработен, със сух картер, чугунен блок, алуминиеви глави, хидравлични повдигачи, ковани бутала, биели и колянов вал, двигателя е проектиран за максимална издръжливост със минимална поддръжка. 6.3 литровата версия може да се намери във W109 300SEL, a 6.9 литровата във W116 450SEL. Поради малкото информация, слабите характеристики и като цяло рядкостта на двигателя, той не представлява интерес за целите на темата.

 

6.3-m100.jpeg

M116 - http://www.w116.org/...ary/autocar7202 Ето тук има адски много информация за двигателя, на който му е интересно да прочете. Само във вариант 3.5 литра, интересното е че се е предлагал със 4 скоростна ръчна кутия, и ако съм прочел правилно - с опционална 5 степенна кутия, но това по надолу ще се разнищва..

 

M116.jpg

М117 (69-92) - като концепция същия като М116, предлага се в обеми 4.5, 5.0 и 5.6, като последните 2 са с алуминиеви блокове, 4.5 е със чугунен.

 

1987-Mercedes-koenig.jpg

autowp.ru_mercedes-benz_m117.968_1.jpg

М119 (89-99) - използва блока на М117, но със двувалови глави с 4 клапана на цилиндър, предлага се в обеми 4.2, 5.0, и 6.0 и 6.3 изпълнения на AMG.

 

MBenzEngM119.jpg

f0354830_53bf65a05dafe.jpg

М113 (98-10) - изцяло нов блок, подобен на М112, поради двата допълнителни цилиндъра няма нужда от балансиращ вал, предлага се в обеми 4.3, 5.0, 5.4, използвани съответно във моделите с означения 430, 500 и 55AMG от този период. Изпълнението на AMG е във варианти със и без компресор, като вариантите с компресор варират като мощност в зависимост от това на кой модел са монтирани. Поради подобния на М112 блок може да се използва ръчната кутия която се монтира към него. 5.4 литровата версия се използва под код М155 във McLaren SLR

 

2003-mercedes-e-class-27_1600x0w.jpg
М273 (06-) - наследник на М113, използва същия блок, разликата е в главите, подобно на М272. Предлага се във версии 4.7 и 5.5, използвани съответно във моделите с означения 450 и 500/550.

 

Mercedes-M273.jpg

M278 - следващият.. обем 4.7 литра и 2 турбо компресора на 0.9 бара за моделите 500/550, вариант М157 за моделите на AMG с обем 5.5 литра и налягане 1 бар, М152 (М157 в атмосферен режим) за SLK 55, няма да се спирам тъй като пак за целите на темата идва нов и скъп.

 

m278-7537.jpg

М156 - атмосферният двигател използван във моделите с означение 63 AMG, изцяло проектиран от AMG, когато "излиза" е най мощният атмосферен V8 в света, с мощност между 457 и 518 коня в зависимост от модела в който е монтиран

 

Mercedes-Benz_M156_Engine_02.JPG

М159 - версията на М156 монтирана във SLS AMG, в зависимост от годината мощността варира между 571 и 631 коня.

 

fg_1.png

222428d1321515029-aftermarket-intake-man

V12:

M120 - 60 градусов V12, в обеми 6.0, 7.0 и 7.3, последният се ползва в неподправен вид във pagani zonda

 

Mercedes-Benz-W140-02.jpg

AMG_Mercedes_V12.jpg

M137 - слаган съвсем за кратко във W220 и W215, 5.8 литра обем

 

AB_M137E58_Schnitt.jpg

Mercedes-M137-2000-%D0%B3%D0%BE%D0%B4-CL

M275 - битурбо наследника на М137, използван от 2003та до ден днешен, във колите с означение 600 обема е 5.5 литра с мощност около 500 коня, във моделите с означение 65 AMG налягането е над 1.5 бара, обема е 6 литра, въртящият момент е електронно ограничен на 1000Nm още от 2000 оборота.

 

image73641-1.jpg


Така, това са да кажем 90% от бензиновите двигали, които мерцедес произвежда в последните 30тина години.. Всеки двигател е взаимнозаменяем със друг двигател със същото начално означение на блока, независимо от обема, и ако колата ви е с изпълнение с по-малък обем, или просто по-големият обем на същия двигател не се предлага за вашия модел - винаги можете да си сложите по-големия двигател, с уговорката че някои неща от периферната окомплектовка може да имат разлики в зависимост от модела на който се монтират (електрониката също в това число). Примерно - на W201, W124, W126, W202 със М103 двигател 2.6 или 3.0, или двигател М104 2.8, можете да монтирате 3.6 AMG, поради еднаквите блокове. Ако имате W210 E430 или W208 CLK430 може да и монтирате M113 5.5 компресорния вариант от W220 примерно.. На 450SEC можете да сложите М119 5.0 (или 6.0, ако успеете да си намерите такъв), C43, при който AMG даже ги е домързяло да барнат 4.3 литровия М113, директно може да си сложите 5.0, 5.5, 5.5 компресор двигатели със същото означение М113.. и тн и тн..


Няколко думи за дизелите - ОМ601, ОМ602, ОМ603, са едни и същи редови двигатели със съответно 4,5 и 6 цилиндъра, едновалови, последните 2 имат варианти със турбо. ОМ604, ОМ605, ОМ606 са съответно същите 3 двигателя като ОМ601/602/603, но със двувалови глави, пак ги има във варианти с турбо и без. Първото 320CDI е в общи линии същия ОМ606. От там нататък са V6, като ако мога да вярвам на това което чета по форумите - скоростите които се монтират към тях са същите като тези на М112, което ги прави доста привлекателни за такъв проект тъй като ръчните скорости от дизелите са по-здрави тъй като са оразмерявани за по-голям въртящ момент.

 

Малко снимки и на дизелите:

 

ОМ601

628126_1122512_2998_2508_C34847.jpg

 

ОМ602

Motor_Om_602_982.jpg

 

OM603 (на конкретната снимка е с турбо)

7007876_IMG_3655.JPG

 

ОМ604

27807.jpg

 

OM605

MB_OM_605_D_25.jpg

 

OM606

OM606D30oftheMercedesBenzE300Diesel1993-

Така горе долу понаписах всъпителната реч за съвместимост на двигатели и купета, сега по-интересната част :D Със скоростните кутии. Повечето хора искаме ръчни скорости тъй като предразполагат към повече глупости, а и новите автоматици са много трудни за подкарване - само с оригиналната електроника, а тя пък колкото е по-нова колата толкова по-трудно се подкарва на по-старо купе.

От горе описаните двигатели почти всики могат да се разпределят горе-долу във 3 "семейства" спрямо bolt pattern-a на маховиците и скоростите които могат да им се монтират:

1)М102/М103/М104/М111/ОМ601/ОМ602/ОМ603/ОМ604/ОМ605/ОМ606 - еднакви захвати на скоростите и маховиците, маховиците са с еднакъв диаметър на зъбчатките, като в зависимост дали са със едномасов или двумасов се ползват съответно скорости с дълъг и къс първичен вал, и в зависимост дали сте със 4 или 6 цилиндров можете да сменяте маховика само с такъв от двигател със същия брой цилиндри (ако сте с оригиналната електроника). Захвата на скоростите е от този тип:
vergleich717.jpg

Ето една интересна тема със снимки и инфо на интересни кутии - http://www.superturb...thread-421.html

2)М116, М117, М119 - единственият заводски маховик който може да се монтира на дупките на коляновия вал и на 3те е този от М116 със ръчна кутия, същото важи и за ръчните скорости (със малка забележка, ще се спра на нея по-надолу). Захвата на скоростите е от този тип:
2011-12-20_10-20-10_847.jpg

360057d1298965002-m117-manual-transmissi


3)М112/М113/М272/М273 (говори се че и новите V6 дизели са към тях, а няма да се очудя ако и V8 битурбо дизела и той)- тъй като ако се абстрахираме от броя на цилиндрите и 4те са на практика с един и същи блок, всички могат да ползват ръчните скорости и маховиците които се слагат заводски на М112/М272. За повече инфо:
http://190rev.net/fo...box-from-a-m112
http://www.peachpart...74-post124.html


Захвата на скоростите е от този тип:
M112manualtrans.jpg?t=1268530938

 

Снимка на М113 5.5 със монтирана към него ръчна скоростна кутия от М112

 

e7020121033107f67.jpg

И така, както разбирате тия със двигатели от "семейство" 2 сме пр**бани от към скорости.

До колкото разбирам 4 скоростната кутия от М116 пасва само на най-първата генерация чугунени М117, тъй като после като стават алуминиеви имало разлика в горните монтажни дупки. Ето снимки на някакъв оригинален фланец за М117, като не е много ясно какво се монтира отзад на тоя фланец..
79373d1270622914-non-mb-trans-mb-engines79374d1270622947-non-mb-trans-mb-engines

После, някакъв "фланец" за М119, който май всъщност е разглобяема камбана от автомата на W210 E420/500.. Пак не е много ясно какво може да се сложи отзаде му, парт номера е 210 271 02 01 в последствие заменен със 210 271 11 01, ето примерна "оферта"(най евтината която открих) и снимки:http://mymb.ru/pl/?pn=A2102711101
http://www.motorbasa...t-t3865289.html
glocke-420-e-a2102711101-182217415782825


Това е прословутата 4 скоростна кутия, до колкото разбрах със означение 716.100:
76557d1264193450-more-190e-v8-swap-quest

Ето и 2 правени, тази която е на М119-то до колкото знам е оригинална на Renntech или Carlsson
76556d1264193413-more-190e-v8-swap-quest76558d1264193527-more-190e-v8-swap-quest

Отделно за да е пълен филма, не знам дали съм разбрал правилно но май има някаква турбо мега хипер рядка 5 степенна изцяло алуминиева кутия с означение 76/27- A5, която пак била за 3.5 литровия М116..
http://forum.mercede...-a5-ein-phatom/

Ето още малко четива, ако на някой не му е стигнало..
http://www.peachpart...mb-engines.html
http://www.peachpart...-questions.html
http://www.500eboard...-Tranny-on-M119
http://www.benzworld...113-mods-4.html

Това е от мен, съжалявам че не мога да напиша повече неща и по-подробно, но от 4 часа я пиша тая тема, а и без това последните няколко дни заспивам с тия четива, вече ще ми гръмне главата :D Даже няма да я проверявам сега за правописни и други такива грешки, че след малко трябва да излизам, но като се прибера ще пооправя оформлението и ако мога да прочета пак всичко от чуждестранните форуми наново и да го резюмирам под някаква форма тук. Всички да се чувстват свободни да обогатяват темата с каквото могат и каквото знаят, и ако съм допуснал някъде грешка във фактологията ме поправяйте смело, може да съм се объркал или някои източник да ме е заблудил..


 • 12