Към съдържанието

  •  

Снимка
- - - - -

Емиграция - заслужава ли си???


  • Please log in to reply
82 мнения по тази тема

Анкета: Емиграция - заслужава ли си??? (56 потребител(и) са гласували)

Бихте ли емигрирали

Не можете да видите резултатите от анкетата ако не сте гласували. Моля влезте с потребителското си име и гласувайте за да видите резултатите.
Глас Гостите не могат да гласуват

#16 CarlBenz

CarlBenz

    Напреднал

  • Потребители на форума
  • 393 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Интереси:Mercedes-Benz

Публикувано 03 май 2014 - 09:50

Напоследък и аз взех сериозно да се замислям :( Тук съм устроен добре, но бъдещето ме плаши. Искам да знам, че когато стане нещо, държавата, законите и полицията ще ме пази, а тук това просто не виждам как ще стане в близките поне 20 години, точно обратното даже. Вместо да се подобрява нещата, според мен се влошават. Незнам, може би това мое мнение съм го изградил заради медиите, които вече отразяват всяко едно вдишване на политиците и кирливите им ризи (в сравнение с преди). Начина ни на мислене и отношението ни, един към друг е много далече от представата ми. 

 

Не ми се живее другаде и не ми се говори друг език, но бъдещето ще покаже, дали ще емигрирам или не. Културата, която най-много ми допада е тази на немците, но пък езикът им е един... :)


  • 3

The Best or Nothing


#17 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

    Член на МБКБ

  • Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Живота, Вселената и Всичко останало
  • Автомобил:
    C 140 CL 500 (weekend car)
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 03 май 2014 - 10:19

Лично за мен, говорейки от личен опит, заминаване за чужбина, особенно за САЩ, е абсолютно безмислено!

Искам само да ви кажа следното:

-никой никъде не ви чака с отворени обятия, защото сте по хубави, по работливи и по интелигентни от тамошните хора, респ. работници.

-човек започва да осъзнава стойността на неща, едва когато ги загуби, давам пример-някой от вас замисля ли се за храната която яде всеки ден..за вкуса и?...ами не е лошо да се замислите дали това е важно за вас-защото ако е важно, трябва да знаете, че може да забравите вкуса на храната такава каквато я познавате. В САЩ всичко е полуфабрикат или произведено с огромни количества захар-включая хляба

-ако някога сте били в чуждо село по работа която касае местните и сте се оглеждали през рамо-ей така ще сте и навсякъде-винаги ще бъдете втора ръка хора. В САЩ това не винаги е случая, но за сметка на това там ще се сблъскате със същите циганий, както прио нас, но с наситеното участие на мексиканос, тъмнокожи братя, като най лошата част от тях са от ямайка, тринидад и тобаго и т.н. 

 

Гарантирано ще може да си купите повече дехи, по голям телевизор, по хубава кола....и дотам

Когато задоволите материалните си нужди(не всички, но първоначално), след това почва да идва нужда от социализиране. Да сте способни да се чувствате в общество, което да допълва бита ви. Ами няма как да стане, освен ако не сте във вече изградена среда, с много близки хора и приятели около вас. Давам за пример БензБоса, който живее в САЩ, но със брат си, цялото си семейство-майка, баща, жена деца и т.н., като те си имат едно мини общество там и им е добре, но това е мноооого трудно постижимо.

Нещата ще се превърнат в "от работа вкъщи-от вкъщи-на работа"-буквално!

 

Ами семейството и приятелите които оставате тук?

Особенно от САЩ-ако трябва да пътувате по спешност, то то ще ви коства ограомни суми и разправии, а както всички знаем-има случай в които трябва спешно да се приберем-и това ми се е случвало и знам.

Освен това мечтите за безпроблемно съществуване от страна на сигурност, добре работеща администрация и уреден живот, а мит! Вместо сигурност, ще получите правила, които ще ви карат да се чувствате подтиснат постоянно. Опашките и киселите служителки в администрациите, не са нещо непознато в САЩ-даже напротив. Колкото повече се замислям за живота си там, който дръжа да отбележа беше доста добре уреден-със добре платена работа и официално пребиваване, толкова повече не се сещам един позитив. Даже се сещам, че спрях да ходя и за риба, единственото нещо с което разпусках, след като няколко пъти идваха да проверявам дали съм си купил червейите и стръвта от магазин с касова бележка. И искаха да ми сложат глоба, защо не съм паркирал на около половин километър където бил паркинга, а не близо до брега...

 

Емиграция в Европа е много по разбираема и допустима за мен, но все таки аз смятам, че реализация в България е най хубавото което може да се случи на един Българин.

 

 

Има хора с други разбирания, които биха могли да се впишат в така описаната обстановка, но за това трябва да се положат много усилия. Ако тези усилия се канализират правилно тук-то тогава същия успех би трябвало да е наличен и в Бг.

 

Има и хора тесни специалисти, които в чужбина могат да изкарат 5 или 10 пъти повече. Тях бих ги разбрал, защото ще отидат за 10-15 години и ще съберат доста солидна сума пари, с която после биха се реализирали и тук.

 

 
Всичко написано горе се обуславя от личното ми виждане и светоусещане разбира се. За мен беше такова чувството и избрах да се върна в България и да се реализирам тук. Вече 3та година доказвам, че това е възможно и че човек може да живее добре и тук.

  • 13
MERCEDESBENZCLCoupe C140  1902 4 (1)

#18 alipi

alipi

    Майстор

  • Потребители на форума
  • 2185 Мнения:
  • Пол:не е посочено
  • Град:селяндурин от класа

Публикувано 03 май 2014 - 11:06

 

 

 

Ето това имах предвид с предишния си пост.

Точно казано.

Аз също съм бил емигрант,в Европата.

Всичко това което е за САЩ,важи и за Европа.

Сам си като куче,ако ще да си най големият специалист.

Аз съм работил на двойно по голяма заплата от местните и пак си чужденец.Няма приемане.

Ако е за временно става.

Явно българите,колкото и да не искаме да си признаваме,си обичаме родината и при нас носталгията по близките е много по силна отколкото при други народи.

Личен опит.


  • 1
Не хапи този,който може да те изяде.

#19 ///sasho

///sasho

    Напреднал

  • Потребители на форума
  • 742 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK W208 200 KOMPRESSOR 192 PS

Публикувано 03 май 2014 - 14:22

Аз ще споделя и моя кратък едномесечен опит в Гемания. През 2010 год. бях управител на немска фирма собственост на гърци, отговарях за офиса им в България, който набираше работници да работят по корабите /боядисване на кораби в корабен завод/, които ги командироваха там. След няколко месеца получих предложението да замина там и оттам да си сключвам договорите, защото някои работници ги наемат там на място. Реших да замина с личния си автомобил, тогава W210 220 CDI . След като пристигнах бях настанен в една къща тип бунгало с три стаи заедно с още 5-6 човека. Примирих се с това, но се оказа че няма да мога да използвам къщата, защото гръка реши че вместо да стоя в офиса по цял ден може да го карам с личния си автомобил из пристанищните градове в Германия да търси нова работа. И с това се примирих и започнах неформално от управител по документи да изпълнявам функцията на шофйор. От там започна големия филм - стотици километри на ден , висене по офисите и най гадното спане само в колата по няколко часа на денонощието. След 1 месец и 15000 км на личния ми автомобил реших да напусна и да се прибера в България. За отношението на немците към българите неискам да коментирам. Успяха да ми дадът 1700 евро за неизплатени заплати още от работата ми ш България, като ми дължаха още 6000 евро, защото гърците явно много обичат да бавят заплати. В последствие получих още 500 евро и останалата сума 5500 евро така и не ми я платиха.На колата ми протече нафтовата помпа, беше за цялостно пране и немога да се сетя още какво, но  ремонта и обслужването на колата за тези 15000 км ми възлизаше на около 700 лв. И така приключва моя опит с прежалени 5500 евро, един месец спане по паркингите и къпане по бензиностанциите и повреди по колата. От тогава неискам и да чувам за работа в Германия, но с тази тема искам да разбера какво е настроението за други държави


Този пост е редактиран от ///sasho: 03 май 2014 - 15:18

  • 0

#20 kdl

kdl

    clockwork orange

  • Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 03 май 2014 - 15:35

Toва са неудедици м/у бизнес взаимоотношения.

Аз имам едно питане: Какво се разбира под имигрант?

Ако работиш на заплата, за солидна м/ународна компания в чужбина и просто плащаш техните данъци същото ли е?

Или се има предвид отчаяно паническо бягане, разпродажба на имущество и каквото сабя покаже?


  • 0

Audi_A4_avatar.gif


#21 adv_petrov

adv_petrov

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 101 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    A210 AMG Evo

Публикувано 03 май 2014 - 18:05

Визирайки начина, по който е зададен въпроса - да имаш що годе свястна работа, дом (но не тепърва на кредит, реално не спиш нощем!) и кола в България, човек трудно би емигрирал. По принцип хората тук имигрират ако ги нямат първите две неща. Т.е. потенциални емигранти са поне 1/3 от жителите на България. До 10г. повечето от тях ще са реални емигранти, никой не може да ме убеди в противното.

Така, както е зададен въпроса се предполага, че един такъв човек ако замине на Запад, няма да бъде гастарбайтер от родопско село (при цялото ми уважение към говорящите на майчин език там) а при шанс за легален статус ще може да има "що-годе прилична" работа (вкл.здравни и социални осигуровки) и там. Всъщност все по-лесната възможност за българите да се устроят и реализират легално в чужбина е една от причините поради които след 10-15г. България такава, каквато я познаваме няма да я има. Но това е друга тема.

Имайки предвид че в цяла развита Европа в една или друга степен има националистически съзнания спрямо нас, източноевропейците (ако бяхте се родили немци или англичани и искате да емигрирате примерно в Белгия, щяха да ви гледат другояче), в моите очи САЩ е най-добрата дестинация за емиграция. В мегаполисите всички са като вас или са потомци на емигранти като вас и това не прави впечатление и е трудно да срещнете като европейци кофти отношение. В развитите щати заплатите не са малки, отделно там има постоянно живеещи български общности и сред тях носталгията не е толкова тежка. Цените на имотите са поносими - от половин година гледам примерно в Питсбърг и ми харесват къщета по 40 000 долара, което е цената на панелна гарсониера тука по кварталите. И най-важното нещо и  най-голяма разлика между една развита социална държава и такава от третия свят - когато работиш, знаеш че и утре ще имаш хляб. Именно затова хората бягат в САЩ. Тук това го няма. И никога няма да има тази сигурност, ако ще не добър работник, а магьосник да си.


  • 0

"AMG? Ово je стандарт каj нас!!!"


#22 mr Big

mr Big

    Член на МБКБ

  • Членове на клуба
  • 1953 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София

Публикувано 03 май 2014 - 19:02

искам малко да отклоня темата в посока размисли за бъдещето.

при сегашното състояние на държавата и покачващата се имиграция на български младежи след 1991, песимистичните картини че в българия няма да има българи след 15г. е съвсем възможна.

от тази гледна точка дали си заслужава да се опитваме да градим бъдеще тук?
  • 3

#23 омегаджията

омегаджията

    Прохождащ

  • Нови потребители
  • 10 Мнения:

Публикувано 03 май 2014 - 20:30

Прав сте колега, лошото е, че в световен мащаб нещата се скапват. Просто няма да има къде да се отиде. Европа постепенно ще се превърне в една туристическа дестинация със стари катедрали, нищо не произвеждаща, САЩ, в качеството си на империя, неизбежно отива към териториален разпад, сред като приключи с моралния, здравословен, интелектуален и всякакъв друг като общество. Къде - Латинска Америка или Далечния Изток...?

Ще има "българи", малко по-чернички. :rofl


  • 1

#24 Bat Andi

Bat Andi

    Председател на МБКБ

  • Управителен съвет
  • 1006 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Ловеч
  • Автомобил:
    W201 2.0E
    W201 2.6E (Automatik)
    W140 500SE
    C215 CL55AMG (Kompressor)
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 03 май 2014 - 21:25

Само да попитам - В България на някой от четящи/коментиращи по нормалния начин нещата получават ли му се? Говоря комплексно за всичко - образование, работа, дом, бизнес. Без помощ на родители/чичовци/стринковци/лели/познати/НАШИ ХОРА/ЕДИН С ВРЪЗКИ ТАМ и т.н.?

При мен си мисля че се получиха. Да инвестирал съм много време (години) в образование. Стажа си в чужбина го намерих без връзки, първата си работа по специалността започнах с отворено CV в джоб-са и не беше никак лоша. За втората работа ме рефърнаха (пуснах си документите не през джобса, а през човек който работи във фирмата... в компанията се толерира това, а и ако се задържиш на работа след изпитателния срок има хубав бонус за човека който те препоръчва) В момента в БГ има липса на специалисти.

На почти 27 съм и имам около 4,5 години стаж по специалността... А и още уча, за разлика от някой мои съученици, които завършиха за 5 години и после без стаж.... е малко трудно. А и в БГ се плаща вече доста прилично на някой места. Важното е да можеш да се продадеш добре на интервюто и после да си изкарваш заплатата няколко пъти...

 

Иначе в чужбина е ок, ако си намериш работа по специалността. Едно е да бачкаш неквалифициран труд и да се сблъскваш със всякакви индивиди в ежедневието... ми няма да имаш читав социален живот... просто кръга от хора те отблъсква...


  • 0

#25 kdl

kdl

    clockwork orange

  • Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 04 май 2014 - 00:18

Само да попитам - В България на някой от четящи/коментиращи по нормалния начин нещата получават ли му се? Говоря комплексно за всичко - образование, работа, дом, бизнес. Без помощ на родители/чичовци/стринковци/лели/познати/НАШИ ХОРА/ЕДИН С ВРЪЗКИ ТАМ и т.н.?

Разбира се, че се получават.

За не-получаването има една дума (или 2): некомпетентност (или некадърност).

Никога не съм харесвал тази гледна точка на много мои познати.

За щастие някои от тях се увериха, че не е необходимо да имаш връзки, за да постигнеш каквото и да е, но си иска да повярваш в някои неща и да почнеш да правиш нещата да се случват.

 

За жалост познавам прекалено много хора, които ще ми донесат водя от 100000 кладенеца, но ще извъртят нещата сякаш всеки им е крив.

 

И има още един мното тънък момент: доста хора бъркат връзките с контактите, а разликата е безкрайно голяма!


  • 4

Audi_A4_avatar.gif


#26 rosen sn

rosen sn

    Чирак

  • Потребители на форума
  • 241 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Шумен
  • Автомобил:
    MERCEDES 560 SEC BRABUS
    MERCEDES 300CE-24, turbo,wide body project - 360 hp
    MB, 350 CLS Shooting brake
    AMG 123 COUPE 320 hp project

Публикувано 04 май 2014 - 08:59

Работата си е работа по целия свят, а това какво искаш зависи само от теб и от това колко силно го искаш ...- личен опит
Започнал съм от 0- нула, без специализирано образование, сам, без мама -тати, а сега давам заплати на седемдесет работника всеки месец....
И не е до късмет или нещо друго, а само упорита работа цели 18 години, бил съм и много по добре, както и фалирал няколко пъти за тези 18 години, но никога не съм се отказвал
Така че където и да си, какво се случва зависи само от теб
Друг пример - брата на жена ми замина за Щатите с образование от Англия, сега и той и жена му са с доста добре платена работа, по щатски стандарти, не по наши
общото правило е Упорита работа, важи за цял свят
А за адаша Рошен - имам първи братовчед точно на Тенерифе - не се е оплакал и веднъж за 5 години
  • 1

#27 shotgun600

shotgun600

    Майстор

  • Потребители на форума
  • 3761 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Публикувано 04 май 2014 - 10:32

На Тенерифе е голяма скука - дестинация за чичовци и лелки.


  • 0

#28 LiL

LiL

    Firestarter

  • Замразено членство
  • 2761 Мнения:
  • Пол:Жена
  • Град:София
  • Интереси:Създавам спомени с материали на клиента -:D
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 04 май 2014 - 10:52

Много ми харесаха някои от разсъжденията ви. Има истина във всяко едно мнение. Лично за себе си.. не знам..в момента се чувствам що-годе удовлетворена от живота си в България. Живея на квартира, карам кола на лизинг - факт. Нямам сигурността,за която повечето българи мечтаят, но това не ме притеснява..към момента. Също виждам родителите си веднъж в годината и аз им помагам, не те на мен. Имаме двама студенти в Англия..знам за какво иде реч там с наемите, сметките, безкрайното кандидатстване за стажове и работа. На мнение съм, че за кадърни и отдадени хора в България винаги има работни места. Същевременнно ми писна да слушам оплаквания по български. Няма пари..няма работа, а по празниците всички хотели са заети, всички ресторанти пълни и всеки почива в чужбина поне веднъж в годината.Телефоните се сменят на няколко месеца и т.н. 

Да си призная.. аз в последните няколко месеца, дори година..нямам време дори да изхарча припечеленото.. в единственият си почивен ден се чудя какво по-напред да свърша.. домакинстване, да изляза на кино с детето или да прекарам няколко егоистични часа като отида да ме боядисат, примерно. Взимам си отпуск, за да отида на лекар. Социалните ми контакти са силно ограничени. Работя на всички национални празници.

И не не се оплаквам.. напротив.. и без това живея в стрес тук, ще живея в още по-голям стрес в чужбина. Не си струва..поне засега да отивам зад граница. Въпреки че съм от хората, които не обичат да се задържат дълго на едно място..винаги съм в състояние да си приготвя куфара за 1 час и да се махна, ако реша. И да започна отново. Въпреки, че и това ще е до време.

Нито обвинявам хората, които напускат страната..нито оправдавам всички. Може би трябва да се отиде и да се опита, за да се разбере за какво иде реч.  


Този пост е редактиран от LiL: 04 май 2014 - 10:59

  • 5

#29 shotgun600

shotgun600

    Майстор

  • Потребители на форума
  • 3761 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Публикувано 04 май 2014 - 12:16

С първият ти братовчед може да се запознаем като отидем на почивка там.

 

Ако ни стане гид и извор на информация ще му дадем подарък бутилка люта домашна ракия. :D

 

 

 

Еми батка по някое време човек трябва да успокои малко топката да не получи инфаркт преждевременно. :D

 

Още не сме измислили с какво точно да се занимаваме там,но се действа по този въпрос,като се наредят нещата и черта на там барабар с червената ламя.
 

 

E аз нямам предвид, че трябва да се набиеш на място като Ибиза, ама на Канарите е доста скучно. Освен това площта е толкова малка, че с червената ламя само да пръднеш и си обиколил острова.


  • 0

#30 shotgun600

shotgun600

    Майстор

  • Потребители на форума
  • 3761 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:София
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Публикувано 04 май 2014 - 12:24

 

Еми не е точно така както си ги говориш.

 

Наоколо има още доста острови и не е чак толкова да няма какво да се прави.

 

Поинтересувай се.

 

 

Знам, че има. Преди 5-6 години ходих на най-големия от всичките и беше тъпо. Пясъка е някакъв черен - вулканичен...абе не е моята дестинация, камо ли пък за емиграция.


  • 0




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни