Ксенон - инсталирането му
Започната от
Veni®
, 22 ное 2007 - 17:09:42
40 мнения по тази тема
Публикувано 26 ноември 2007 - 22:12
Veni, само да попитам за би ксенона има ли закъснение за паленето при светкавица ?
Публикувано 26 ноември 2007 - 22:16
Видех му я вчераVeni, само да попитам за би ксенона има ли закъснение за паленето при светкавица ?
Няма някъкво голямо закъснение
В смисъл не се усеща чувствително
Ма лампата за изгорела крушка вътре свети

Шофьорски стаж ... 28-29г.
За повече контакти - купете си разклонител
Публикувано 26 ноември 2007 - 22:42
И при мен свети и се заговорих с един приятел който продава ксенони.Той каза че е поръчал някакви джаджи (незнам точно какви!)който се монтират между Баласта и крушката и престава да свети лампата. А тя свети защото ксенононовата крушка консумира 35W а не както нормалните крушки.Мисля че има и друг начин да се загаси тази лампичка(не естествено като я изкормиме), а като се преправи нещо в управлението на светлините.Мисля че това го имаше как става някъде из форума, но не съм обеден!?
Публикувано 27 ноември 2007 - 08:18
При всеки ксенон има леко закъснение до момента в който светне с максимална яркост.
Колкото по-голямо е то, толкова по-лошо говори това за кита.
Това е времето през което трансвертера (или баласта или както там му казват) подава към лампата няколко хиляди волта та да я разпали.
След като запали, напрежението се намалява до няколко стотин волта които да "подържат огъня"
Принципа на палене на подобна газоразрядна лампа е малко инертен, няма как да се избегне напълно.
А лампачката свети именно поради по-ниската консумация на ток от ксенона.
Нали баш това гоним - хем да яде по-малко ток, хем да свети по-силно.
Нещо като хем душата в рая, хем уя в...
С Вени ще публикуваме весьолае картинки как се гаси лампата не по каруцарския начин - джаджата преди баласта.
Само да остане малко време - и на мен много ми вади очите и в момента и трупам злоба
Колкото по-голямо е то, толкова по-лошо говори това за кита.
Това е времето през което трансвертера (или баласта или както там му казват) подава към лампата няколко хиляди волта та да я разпали.
След като запали, напрежението се намалява до няколко стотин волта които да "подържат огъня"
Принципа на палене на подобна газоразрядна лампа е малко инертен, няма как да се избегне напълно.
А лампачката свети именно поради по-ниската консумация на ток от ксенона.
Нали баш това гоним - хем да яде по-малко ток, хем да свети по-силно.
Нещо като хем душата в рая, хем уя в...
С Вени ще публикуваме весьолае картинки как се гаси лампата не по каруцарския начин - джаджата преди баласта.
Само да остане малко време - и на мен много ми вади очите и в момента и трупам злоба
Публикувано 27 ноември 2007 - 08:34
значи, процеса на светването на лампата протича по следния начин:
в момента на вкрючване има ярък блясък, като на нормално запалени фарове
за части от секундата фарът потъмнява и оттам насетне плавно започва да достига максималната си сила на светене
това всичкото става приблизително за около 3 секунди.
за свткавицата - не съм гледал отвън как изглежда, но явно я има - в момента на запалването на ксенона този блясък дава ефекта на светкавицата
лампата се пали на 23 000 волта, после не знам какво е поддържащото напрежение.Баласта е поставен и с идеята независимо от входящото напрежение - от 8 до 15
волта , да изкарва поддържащо напрежение, което да "поддържа огъня"
лампата на таблото при мен свети не заради разликата между 35 и 55 вата, а заради 0 и 55 вата. Според инструкцията и съдържанието на инсталационния компллект, ксенона се захранва директно от акумулатора. Там горе съм снимал кутийката от шоколадово яйце ( много ги обича синчето) в която съм поместил предпацителите. та единия куплунг за крушка си виси свободно във фара, а в длугия куплунг е включено управлението - така системата разбира кога съм на къси и кога на дълги.
Та лампата на таблото я броим за изгасена, защото е ясно какво и как се прави ( правил съм го вече ) ама ми е студено и още не съм събрал достатъчно яд, дето вика Еспер.
Пък и нещо ме е напънала работата - не остава време
за части от секундата фарът потъмнява и оттам насетне плавно започва да достига максималната си сила на светене
за свткавицата - не съм гледал отвън как изглежда, но явно я има - в момента на запалването на ксенона този блясък дава ефекта на светкавицата
лампата се пали на 23 000 волта, после не знам какво е поддържащото напрежение.Баласта е поставен и с идеята независимо от входящото напрежение - от 8 до 15
лампата на таблото при мен свети не заради разликата между 35 и 55 вата, а заради 0 и 55 вата. Според инструкцията и съдържанието на инсталационния компллект, ксенона се захранва директно от акумулатора. Там горе съм снимал кутийката от шоколадово яйце ( много ги обича синчето) в която съм поместил предпацителите. та единия куплунг за крушка си виси свободно във фара, а в длугия куплунг е включено управлението - така системата разбира кога съм на къси и кога на дълги.
Та лампата на таблото я броим за изгасена, защото е ясно какво и как се прави ( правил съм го вече ) ама ми е студено и още не съм събрал достатъчно яд, дето вика Еспер.
Публикувано 27 ноември 2007 - 08:57
Мдаа, Вени е много прав.
Между другото, моя е закачен по същия начин - трансвертера директно към аку-то.
Аз обаче пускам двата трансвертера през 2 отделни релета, които пък се цъкат от фасонките.
Тоест лампата ми свети защото вместо крушка, на фаровете дефакто имам 2 бобини на релета.
Нещо съм се объркал за консумацията
Обаче се замислям че така наистина губим индикация за неизправен фар.
И ксенона дефектира, и той понякога не свети - аз имам опит и в това.
Вени, мислиш ли че би имало проблем трансвертерите да са захранят през ключа, тоест от фасонката на лампата?
Да не се цъкат през релета?
Така ще запазим индикацията.
Не вярвам пиковия ток на запалване да е толква голям, че да е проблем за ключа.
То няма особено значение аз в какво вярвам - трябва да се премери тази работа.
Ако не е много, ще взема да изхвърля релетата...
Между другото, моя е закачен по същия начин - трансвертера директно към аку-то.
Аз обаче пускам двата трансвертера през 2 отделни релета, които пък се цъкат от фасонките.
Тоест лампата ми свети защото вместо крушка, на фаровете дефакто имам 2 бобини на релета.
Нещо съм се объркал за консумацията
Обаче се замислям че така наистина губим индикация за неизправен фар.
И ксенона дефектира, и той понякога не свети - аз имам опит и в това.
Вени, мислиш ли че би имало проблем трансвертерите да са захранят през ключа, тоест от фасонката на лампата?
Да не се цъкат през релета?
Така ще запазим индикацията.
Не вярвам пиковия ток на запалване да е толква голям, че да е проблем за ключа.
То няма особено значение аз в какво вярвам - трябва да се премери тази работа.
Ако не е много, ще взема да изхвърля релетата...
Публикувано 27 ноември 2007 - 09:19
невъзможно е да се запази индикацията...
дори с корекции на еталонното съпротивление в блока за контрол, то може да се докара в най-добрия случай до параметрите на баласта, но не и на крушката. Следователно, ще можем да следим състоянието на баласта, което не е определящо за светенето на крушката. А нейното спротивление не можем да следим, щото .....
и моята простичка идея е за елиминирането на контрола върху фаровете - само на тях.
Хем си има контрол над всички останали осветителни тела, хем не те боде жълтото в окото
дори с корекции на еталонното съпротивление в блока за контрол, то може да се докара в най-добрия случай до параметрите на баласта, но не и на крушката. Следователно, ще можем да следим състоянието на баласта, което не е определящо за светенето на крушката. А нейното спротивление не можем да следим, щото .....
и моята простичка идея е за елиминирането на контрола върху фаровете - само на тях.
Хем си има контрол над всички останали осветителни тела, хем не те боде жълтото в окото
Публикувано 27 ноември 2007 - 09:51
невъзможно е да се запази индикацията...
Така е - ще следи тока на баласта който наистина не е директен показател за това дали лампата свети или не.
Въпреки това, ако лампата не светне или не ще да се запали нормално, тока през баласта няма да е същия ако всичко е ОК.
Поне така си мисля.
Тук навлизаме в едни малко тънки сметки ама те ще са тънки при всички положения като се пипа около компаратора.
А той дали следи ли и за по-голям ток от еталонния? За по-малък е ясно.
Публикувано 27 ноември 2007 - 10:11
бях ти пратил един pdf с описанието на компаратора.
това е всичко, което знам за него
мога да го потърся и да ти го пратя пак
това е всичко, което знам за него
мога да го потърся и да ти го пратя пак
Публикувано 27 ноември 2007 - 10:49
ЧЕСТИТО ,
,
,мисля че с малко измерване и рзмишляване по вапроса от каде и как точно да се вземе необходимото напрежение, може да се вкара в пътя контрола на крушките да си работи нормално,
Публикувано 24 декември 2007 - 18:42
Ясна е значи работата !
Публикувано 11 февруари 2008 - 11:32
Понеже нищо не разбирам от тоци (е, контакт и девиаторен ключ мога да си вържа) от прочетеното стигам до извода, че обявлението за ксенони 55 вата, с които не светела индикацията на таблото не е коректно, или пак се лъжа? Моля за отговор, защото съм недоскиф и силните халогенки не ми вършат работа. Ще слагам ксенони, няма как. Вени, правил си легло сигурно защото електромагнитните се изтеглят назад, при тези с двата балона сигурно няма да е така.значи, процеса на светването на лампата протича по следния начин:
Публикувано 11 февруари 2008 - 16:35
Независимо от мощността, крушката се захранва не през стандартнта инсталация, а през баласт - това е нещото, което прави високото напрежение и го поддържа. Този баласт се захранва не през стандартната схема, през която се захранват крушките, а директно от акумулатора.Респ. мощността на ксенона не е от значение за светенето на индикацията за изгоряла крушка.
Ако се прави някаква магия - напр. товарни съпротивления вм.крушка, тогава може да се заобиколи проблема - аз в тази насока не съм мислил.
Да, заради удължения цокъл, в който е електромагнита се наложи това деформиране на капаците на фаровете - но това бяха решения според ситуацията - просто при монтажа ще се види какво да е изпълнението
Успех!!!
Ако се прави някаква магия - напр. товарни съпротивления вм.крушка, тогава може да се заобиколи проблема - аз в тази насока не съм мислил.
Да, заради удължения цокъл, в който е електромагнита се наложи това деформиране на капаците на фаровете - но това бяха решения според ситуацията - просто при монтажа ще се види какво да е изпълнението
Успех!!!
Публикувано 12 февруари 2008 - 15:17
[Ако се прави някаква магия - напр. товарни съпротивления вм.крушка, тогава може да се заобиколи проблема - аз в тази насока не съм мислил.
Успех!!!
[/quote]
Не мисли-казаха ми, че в комплекта има хитринка, с която проблемът се решава! Току-що се сдобих, в събота-неделя ще го слагам. Ако е каквото си мисля-има една джаджичка, плоска и много дребна, захваната към куплунга, и на нея пише FML G16 2.7 * 30. Май ще правя фотосесия "стъпка по стъпка" и аз!
Успех!!!
[/quote]
Не мисли-казаха ми, че в комплекта има хитринка, с която проблемът се решава! Току-що се сдобих, в събота-неделя ще го слагам. Ако е каквото си мисля-има една джаджичка, плоска и много дребна, захваната към куплунга, и на нея пише FML G16 2.7 * 30. Май ще правя фотосесия "стъпка по стъпка" и аз!
Публикувано 12 февруари 2008 - 16:36
давай снимки, да видим какво и къде
това е интересно
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Виж ГАРАЖА