Нова кола - екстри и проблемите пред нея?
Започната от AlexanderKel, 30 окт 2019 - 21:16:30
58 мнения по тази тема
Публикувано 02 ноември 2019 - 11:27
Колеги, кратките съобщения са в Twitter и подобните.
Aз адмирирам автора за ентусиазма. Първата реакция при мен също беше подобна, но съм сигурен, че всички ние при закупуване на нова кола, имаме много въпроси.
Чудесно е, че човекът си е формулирал всичко, което му тежи в толкова детайлен пост, вместо да хвърля на пост по три думи и да гадаем "какво е искал да каже авторът".
Aз адмирирам автора за ентусиазма. Първата реакция при мен също беше подобна, но съм сигурен, че всички ние при закупуване на нова кола, имаме много въпроси.
Чудесно е, че човекът си е формулирал всичко, което му тежи в толкова детайлен пост, вместо да хвърля на пост по три думи и да гадаем "какво е искал да каже авторът".
Публикувано 02 ноември 2019 - 20:43
Колеги, някои може ли да ми даде информация откъде да намеря точните спецификации на моторно масло, масло на авт.скоростно кутия, спирачна течност, антифриз... изобщо откъде мога да намеря информация КАКВО и КОЛКО трябва да взема за цялостното обслужване на колата?
И някой знае ли дали мога да сложа филтър за купето с активен въглен, понеже май не става за всички автомобили?
Ето целият ми списък с избрани елементи за обслужването (чакам понеделник да я види майстора и да каже как е, ако трябва някокъв по-капитален ремонт да имам кеш да го свърша, а ако нещо е ок да го пропусна):
- комплект 4 зимни гумени стелки = 48 лв (мисля да сложа само на шофьорската, и другите да ги подредя в багажника за резерв (понеже по-често пътувам сам), понеже гумата "изстусявала" купето)
- маслен филтър = 7 лв
- въздушен филтър = 20 лв
- филтър купе с активен въглен = 20 лв
- горивен филтър = 15 лв
- NK спирачно феродо за дискови спирачки, предна ос, подготвен за контактен датчик за износване, с ламарина против скърцане = 56 лв
- NK спирачно феродо за дискови спирачки, задна ос, подготвен за контактен датчик за износване, с ламарина против скърцане = 66 лв
***някои знае ли тази подготовка за контактен датчик дали такива трябва да взема, и тази ламарина против скърцане плюс ли е, или е някои ментак и да гледам без нея?
- Bosch пистов ремък = 24 лв
- Total двигателна масло 5w40 5 литра = 2х 50 лв (100 лв за 10 л)
- AISIN масло за автоматична предавателна кутия 5 литра = 2х 90 лв (180 лв за 10 л)
- кабели за аварийно запалване = 27 лв
- въже за теглене = 17 лв
- аптечка + жилетка = 21 лв
ВСИЧКО: 600 ЛВ
Ще остане:
- винетка = 100 лв
- парктроник = 100 лв
- гидория = 40 лв
- каско = 600 лв
- данък МПС = 200-300 лв
*** някои знае ли в моя случай като си купувам кола в последните 2 месеца от годината сумата за годишния данък за 2019 ще ми я намалят ли или трябва да плащам цялата?
И някой знае ли дали мога да сложа филтър за купето с активен въглен, понеже май не става за всички автомобили?
Ето целият ми списък с избрани елементи за обслужването (чакам понеделник да я види майстора и да каже как е, ако трябва някокъв по-капитален ремонт да имам кеш да го свърша, а ако нещо е ок да го пропусна):
- комплект 4 зимни гумени стелки = 48 лв (мисля да сложа само на шофьорската, и другите да ги подредя в багажника за резерв (понеже по-често пътувам сам), понеже гумата "изстусявала" купето)
- маслен филтър = 7 лв
- горивен филтър = 15 лв
- NK спирачно феродо за дискови спирачки, предна ос, подготвен за контактен датчик за износване, с ламарина против скърцане = 56 лв
- NK спирачно феродо за дискови спирачки, задна ос, подготвен за контактен датчик за износване, с ламарина против скърцане = 66 лв
***някои знае ли тази подготовка за контактен датчик дали такива трябва да взема, и тази ламарина против скърцане плюс ли е, или е някои ментак и да гледам без нея?
- AISIN масло за автоматична предавателна кутия 5 литра = 2х 90 лв (180 лв за 10 л)
- кабели за аварийно запалване = 27 лв
- въже за теглене = 17 лв
- аптечка + жилетка = 21 лв
ВСИЧКО: 600 ЛВ
Ще остане:
- винетка = 100 лв
- парктроник = 100 лв
- гидория = 40 лв
- каско = 600 лв
- данък МПС = 200-300 лв
*** някои знае ли в моя случай като си купувам кола в последните 2 месеца от годината сумата за годишния данък за 2019 ще ми я намалят ли или трябва да плащам цялата?
Публикувано 02 ноември 2019 - 21:09
Интересна равносметка,само ми стана малко смешно за гидорията
Предполагам имаш предвид кожичката за почистване?
Много години съм използвал такава и все още я имам.Малко е ретро обаче вече.
Минуса е че винаги трябва да имаш вода под ръка за да я използваш.
Има прекрасни микрофибърни кърпи вече в няколко разновидности.
Аз лично съм си избрал с три да работя,за различните участъци на колите.
Имам и една мъхеста за табло,нави и махагоните.
Ако обаче имаш предвид комплект инструменти...може би трябва и една диагностика да купиш.
Предполагам имаш предвид кожичката за почистване?
Много години съм използвал такава и все още я имам.Малко е ретро обаче вече.
Минуса е че винаги трябва да имаш вода под ръка за да я използваш.
Има прекрасни микрофибърни кърпи вече в няколко разновидности.
Аз лично съм си избрал с три да работя,за различните участъци на колите.
Имам и една мъхеста за табло,нави и махагоните.
Ако обаче имаш предвид комплект инструменти...може би трябва и една диагностика да купиш.
Този пост е редактиран от daimler1: 02 ноември 2019 - 21:11
Публикувано 02 ноември 2019 - 21:48
Гумените стелки са добра идея за зимата.
Купи малко по-читави, че тия евтините миришат известно време на гума в купето, а и издържат 1-2 години.
Сложи ги и четирите. Няма да ти е студено.
При застрахователна сума 7000 лв. каското грубо ще е около 500 лв:
https://izbiram.bg/n...done?sid=291175
Данък за 2019 г. ще платиш само за тези 2-3 месеца по текущата тарифа.
Публикувано 02 ноември 2019 - 21:51
Колеги, някои може ли да ми даде информация откъде да намеря точните спецификации на моторно масло, масло на авт.скоростно кутия, спирачна течност, антифриз... изобщо откъде мога да намеря информация КАКВО и КОЛКО трябва да взема за цялостното обслужване на колата?
- маслен филтър = 7 лв
- горивен филтър = 15 лв
Съветвам те на този мотор да използваш хубав горивен филтър, тоест bosch. Около 30-на лв. е. Не си писал нищо за подгревни свещи?
Капацитета на маслото в мотора е 6,5 л. Аз предпочитам Motul, не съм фен на Total, иначе вискозитета му е този.
При смяна на маслото на автомата се сменя и буксата (оригинална!). Също бих ти препоръчал да си търсиш оригинално масло (MBZ ATF). Освен това автомата ти има филтър, който също се сменя... както и гарнитура на картера на скоростната кутия (ако има нужда)
И пак да добавя.... бих сменил и филтъра на картерните газове.
Данъка ще ти го изравнят в зависимост от това кога си регистрирал колата.
Този пост е редактиран от Brozestian: 02 ноември 2019 - 21:52
Публикувано 02 ноември 2019 - 21:54
За комплект инструменти говоря, макар в старата А класа да си ползвах и аз гидория
Колкото до диагностиката, не съм мислил още... до колкото знам от колеги във форума ако ще е диагностика трябва да е Star diagnosis, ама май е скъпичка? Не съм гледал цени още.
А освен да се чистят грешки и ако нещо се скапе да видиш кое е, за какво друго служи тази диагностика? (сори за тъпия въпрос )
Колкото до диагностиката, не съм мислил още... до колкото знам от колеги във форума ако ще е диагностика трябва да е Star diagnosis, ама май е скъпичка? Не съм гледал цени още.
А освен да се чистят грешки и ако нещо се скапе да видиш кое е, за какво друго служи тази диагностика? (сори за тъпия въпрос )
Публикувано 02 ноември 2019 - 22:13
От къде ти хрумна че маслото за автомата може да е AISIN. Не може.
Маслото трябва да отговаря на спецификация 236.14.
Тук пише кои са маслата и другите течности одобрени от Мерцедес - bevo.mercedes-benz.com
Публикувано 02 ноември 2019 - 22:40
Ще сменя горивния филтър с този на Bosch.
Подгревните свещи ще видя майстора като я закачи на диагностика какво ще покажат.
За вискозитета сигурен ли си че е такъв, защото сега намерих че е 5w30? (и в сервизната книжка май беше Обслужвана с такова, ако е реална де)
За каква оригинална букса на автомата говориш? (при ремонтния комплект на автоматичната трансмисия има комплект хидравличен филтър, уплътнение маслена вана (картер), кожух управляващ модул... тази букса какви пари е и откъде мога да я взема?
При търсене на масло за автомата ми излиза навсякъде Mercedes MB 236.xx (последните 2 цифри са във всякакви вариации). Въпросът ми е какво означават тези цифри някой знае ли? Да не е някакъв нов модел на мерцедес, и маслото да е неподходящо?
Подгревните свещи ще видя майстора като я закачи на диагностика какво ще покажат.
За вискозитета сигурен ли си че е такъв, защото сега намерих че е 5w30? (и в сервизната книжка май беше Обслужвана с такова, ако е реална де)
За каква оригинална букса на автомата говориш? (при ремонтния комплект на автоматичната трансмисия има комплект хидравличен филтър, уплътнение маслена вана (картер), кожух управляващ модул... тази букса какви пари е и откъде мога да я взема?
При търсене на масло за автомата ми излиза навсякъде Mercedes MB 236.xx (последните 2 цифри са във всякакви вариации). Въпросът ми е какво означават тези цифри някой знае ли? Да не е някакъв нов модел на мерцедес, и маслото да е неподходящо?
Публикувано 02 ноември 2019 - 22:46
Благодаря, Венци! Тъкмо тези цифри умувах какви трябва да са
А избрах AISIN-а, понеже в спецификациите бяха описани най-много модели, за които е подходящо, а то пък за късмет пише че става и за MB 236.14, така че защо да не става?
Иначе мерси за сайта, сега ще го разгледам!
А избрах AISIN-а, понеже в спецификациите бяха описани най-много модели, за които е подходящо, а то пък за късмет пише че става и за MB 236.14, така че защо да не става?
Иначе мерси за сайта, сега ще го разгледам!
Публикувано 02 ноември 2019 - 23:12
Намерих най-подходящото масло за автомата - MOTUL ATF 236.14 с MB Approval (32 лв литъра). Какво количество масло има в автомата да знам колко да поръчвам? И какво освен масло ми е необходимо при смяната му?
Публикувано 03 ноември 2019 - 00:21
Ще сменя горивния филтър с този на Bosch.
5w30 е маслото за двигателя да.
Скоростната кутия побира 7,5 л, не съм сигурен обаче дали при теб ще се източи цялото...
Ето ти я буксата в комплекта, можеш да им звъннеш на Софелектроник имат телефон в обявата, би трябвало да е оргиналдъ.
https://www.alo.bg/5622298
Публикувано 03 ноември 2019 - 14:20
Намерих ...
Срещу 32 кинта ще си купиш масло и от Силвър стар та дори и за по малко пари.
Кутията събира 9-9.5 литра, за смяна с промивка ще ти трябват 12 литра, ако само
ще опресняваш маслото в кутията 5 литра са достатъчни.
Ще ти трябва щека за измерване количеството на масло в кутията, много е важна.
Ще ти трябва и разбиращ от 722.6 кутии доверен човек който да свърши тая работа защото ти
явно не си компетентен по тия въпроси и съответно си лесна плячка за всеки автомонтьор-супер разбирач.
Най добре се обърни към най близкият ти сервиз на който пише Силвър стар да свършат тая работа.
Публикувано 03 ноември 2019 - 17:23
Срещу 32 кинта ще си купиш масло и от Силвър стар та дори и за по малко пари.
Кутията събира 9-9.5 литра, за смяна с промивка ще ти трябват 12 литра, ако само
ще опресняваш маслото в кутията 5 литра са достатъчни.
Ще ти трябва щека за измерване количеството на масло в кутията, много е важна.
Ще ти трябва и разбиращ от 722.6 кутии до
Щом колата е 2002-2003, кутията трябва да е като моята 5г, тоест побира 7,5 л. Това съм го свалил от този форум, а и по спомен толкова смених... Промивката вече беше направена, но подкрепям с две ръце да се направи, както и обслужването в Силвър Стар.
Прикачени файлове
Публикувано 03 ноември 2019 - 19:02
Автомата ми е 5-степенен, така че Brozestian е прав и най-вероятно побира 7,5 л.
Това значи, че трябва да взема 10 л масло за промивка, нали?
Това значи, че трябва да взема 10 л масло за промивка, нали?
Публикувано 03 ноември 2019 - 19:19
Впрочем благодаря много за pdf-ския файл, Brozestian! Доста полезни неща намерих за спирачна течност, антифриз, фреон и резервоар на автомобила
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни