Ако ми трябва 4 матик бих се насочил към ML GL иначе караш нито кола нито джип.
Споделям мнението ти, но бих добавил на първо място G ![]()
Posted 02 September 2016 - 09:59
Ако ми трябва 4 матик бих се насочил към ML GL иначе караш нито кола нито джип.
Споделям мнението ти, но бих добавил на първо място G ![]()
Posted 02 September 2016 - 10:56
Posted 02 September 2016 - 12:16
Edited by daimler1, 02 September 2016 - 12:26 .
Posted 02 September 2016 - 16:03
До преди време карах "Benz"-ове само със задно "стандарт" ,но си взех 4-matic."Голяма грешка" допуснах - сега каквато и кола да погледна, ако не е 4-matic или 4x4 - я пропускам!
Колата я карам ежедневно и единя литър гориво в повече не ми е проблем - нищо,че не е - нито "джип"- нито "кола",но е 4-matic - когато ми потрябва - го има.А в "Софийската градска джънгла" е просто - незаменимо!
Личен опит.
"За"

Posted 02 September 2016 - 20:12
Posted 02 September 2016 - 20:28
Posted 02 September 2016 - 21:11
Posted 02 September 2016 - 22:45
Куатрото е голяма работа,факт.Карал съм А4 с него и буквално буташе снега върху капака,но не спираше.Направо бях в шок,как е възможно.В комбинация с ESP се получава страшно стабилна кола,а на какви наклони спира и тръгва от място не е истина.
Тази зима и аз ще съм AWD и ще го видим как ще се държи.На сухо в завой усещам как предницата се опитва да презавие,но после се включва задния мост и влизам в релси.Интересно усещане е. ![]()
Posted 02 September 2016 - 22:57
Куатрото при А4 до 2006-2007, (не съм карал по-ново), е велико!
БМВ X-drive съм карал Е90 и X1/X3... също не мога да се оплача. Някак по-нормално ми идваше на Х-овете.
Абе... хубаво си е. Има особености при карането, но си е гот.
И най-добре е на автомати малък дизел или малко бензиново турбо, като аз съм си фен на второто ![]()
Много хвалят японските, предполагам има доста резон, но като знам, че ламарините са им от капачки за буркани, как да си вземе човек такава кола.
Posted 02 September 2016 - 23:00
Posted 02 September 2016 - 23:21
Куатрото при А4 до 2006-2007, (не съм карал по-ново), е велико!
Куатрото до 2008 е 50:50 при нормални условия,като при необходимост се прехвърля до 75% на задия мост.От 2008г. вече е по-ново поколение торсен,който предава 60:40 при нормални условия за по-малко презавиване.Може да прехвърли до 85% на задния мост.И двете поколения са еднакво проходими и дават кеф.
Posted 02 September 2016 - 23:30
Posted 11 September 2016 - 18:26
Има една проста максима,четири е повече от две.Двойното задвижване винаги си е необходимост,къде по-често,къде не толкова.Защо,за да си вземе човек 4х4 трябва да има зима по 6 месеца и 2 метра сняг?В нашите географски ширини,двойното е предимство през цялата година.Лятото,когато завали или просто росне и стане асфалта,като масло с 4 задвижващи колела си много по стабилен и уверен на пътя.Когато започнат да падат слани,да се заледяват определи участъци от пътя,пак с предимство са тези с 4х4.Стабилноста в завой с по-голяма скорост е в пъти повече от която и да е кола с предно или задно.Зимата може да ми се наложи един,два пъти да ми свърши работа двойното,но съм спокоен.Карах Мерцедес 10г. и знам как се кара задно зимно време,но това мислене постоянно,дали ще излезна някъде си,къде да спра,за да мога да тръгна после и т.н ми се насити.С 4х4 всичко това става маловажно и ти дава сигурност при всякакви условия.
Колегата го съветвам да взима 4matic без колебание.Вярно е,че е кофти за ремонт,но при кола от такъв калибър,не би трябвало да е проблем.Иначе,аз предпочитам quattro пред 4matic.Проходимо и като цяло никаква поддръжка.
Колега, ако ми позволиш да изразя и моето скромно мнение, което е противоположно на твоето.
Досега съм карал коли само на задно. Е36-цата я карах 4 зими, едната от които ми беше първа зима като шофьор и се случи една от малкото зими със сняг във Варна(там живеех по това време). Беше много зле, особено първия ден когато снега хвана всички по бели гащи и само джиповете кръстосваха пътя
Обаче причината беше една единствена - не можех да карам в сняг. Не знаех, че като влезеш в преспа не можеш да излезеш или че като тръгнеш рязко ще заореш снега и си до там. Когато обаче се научих как се кара кола на задно в сняг нямах почти никакви проблеми. Дори не е научаване, а си е повече усещане. Мога да изпиша поне една страница какво трябва да се прави и какво не, но мисля че е излишно.
Предната зима изкарах в София с е36ката и 3 годишни зимни гуми Гиславед. Почти никакви проблеми в снега. Пред мен на 90-градусовите завои в края на студентски град коли със предно се пързаляха, при все че караха със значително по-малка скорост от мен. Всичко е умение. Да не може да караш задно зимата е ИЗВИНЕНИЕ. Всичко може и може да се научи и не е нищо особено. Все пак ще спомена, че имах 3 леки инцидента - когато в края на Коледа рязко заледи се опитах да закарам приятелката на Симеоновските езера и не успях да взема един баир в стъкления лед. Колата просто не можа да продължи от един момент. Обаче, после забелязах, че един човек с Пежо закъса още по-надолу от мен
И 2 пъти затънах в преспи около нас, понеже се бях изнервил от липсата на паркоместа и се заврях в дебелия снях. Единия път се бутхаме със съседа с 221-цата, първо той мен после аз него. Но и трите инцидента бяха в екстремни ситуации, където е ясно че не трябва да попадаш независимо дали колата е със задно.
Относно 4 - matic, за мен това е неоправдано висок разход по подръжката. А разликата в разхода на гориво дори не го включвам в сметката. Разликата в подръжката със кола на задно е наистина сериозна, по-сериозна отколкото при BMW или Audi. За мен Мерцедес 4матик си оправдава парите само ако:
1)Наистина не ти пука за парите ти ама изобщо
2)Катериш с него планини зимата или живееш в Симеоново или Драгалевци
Поздрави и нека колегата с въппроса добре да прецени какво му е нужно и за какво е разумно да си дава парите.
Posted 11 September 2016 - 23:00
Да не може да караш задно зимата е ИЗВИНЕНИЕ. Всичко може и може да се научи и не е нищо особено.
Не съм съгласен,че да не можеш да караш задно е извинение.Просто ситуациите в които можеш да закъсаш са в пъти повече отколкото,ако караш 4х4.Да караш задно във Варна или София не е проблем,стига както казваш да имаш малко умения и мозък в главата.Макар,че ако падне и там повечко сняг,ставаш пешеходец.В планински район обаче нещата са други и колкото умения да си мислиш,че имаш не можеш да прескочиш законите на физиката.
Няма как задно предаване да е толкова проходимо,колкото двойно.Прост факт в който се е убедил всеки,качил се на 4х4.
Posted 12 September 2016 - 18:53
0 members, 1 guests, 0 anonymous users