Под без образование нямах предвид съвсем без никакво, при положение, че в днешно време си трябва основно образование (8ми клас) за да се придобие свидетелство за управление на мпс, не виждам кой себеуважаващ се родител не би "дал зор" на детето си да изкара следващите 4 години. При положение, че във всяко СОУ се изучава поне един чужд език, при това обикновено на доста над разговорното "здрасти/как си" ниво, мисля че езика също не трябва да се приема за нещо в което си инвестирал. Ако си ходил на уроци и курсове и си инвестирал по някакъв начин (пари, извънучилищно време) във този чужд език - ок, но за тези случаи си има сертификати за удостоверение на нивото, които не се раздават в училище, и малко или много подготовката само в училище не е достатъчна, да речем за английски ниво advanced. Не казвам, че в днешно време трябва да си висшист, за да не умреш от глад (всъщност нещата май отиват точно в обратната посока), но аз ако държа call-център (и идеята ми не е да го напълня с мацки с големи деколтета, че да има кво да бройкам по цял ден) във всеки случай при равни други качества бих избрал човек със висше образование за работата, а не някоя квартална принцеска на 19-20, която тъкмо е завършила гимназия и парите дето и дава тате не и стигат да ходи на заведение всяка вечер.
Ламбо едно питане, че тук вече сериозно ме засегна, говорил ли си с чужденец (нейтив спийкър)по телефона... а и работа трябва да свършиш. Разговорно съвсем не означава здравей как си и т.н. това че знаеш 1000 думи, не значи че го владееш разговорно. Смея да кажа че след 15 години учене и използване на немски, над година в средата... еми разговорно е най трудно... Разговорно например с приятели в кафето никой не говори по книжовните правила и това се учи само с времето, изразчета... странни думи... Иначе да се отпуснеш да говориш ОК но пак си трябват едни 3000 - 4000 думи и доста граматика
Да изкара следващите 4 години... няма да научи език така че да може да работи в кол център, освен в редки случаи когато си такъв гений и толкова ти се отдават езиците.... Моята подготовка в училище бе достатъчна, а и дори да си в СОУ ако имаш желание ще го научиш, това че ни мързи и гледаме да минем между капките си е за нас...
Щом работиш с език, трябва да го знаеш поне малко, няма как да ти е дошъл от небето докато ходиш по кафета и дискотеки. Работил съм в кол център (макар и малко) и хората си изкарват парите там.
Иначе всяка страна си има нещо особено и различно, просто трябва да намериш това което търсиш и ти харесва. От моя личен опит еми българите сме далеч по сухи и надути с непознати отколкото повечето германци.. да може да са по дистанцирани в някой отношения ама си го знаеш. В бг на никой от колегите ми за 8 месеца не съм ходил на гости... е в немско се счупвахме... този прави скара, онзи направил хубав ябълков сайдер и да идем да го пробваме, с друг пък гледаш мач... и там има нормални хора както и навсякъде по света. Да ако закъсаш перз нощта с колата и ти трябва помощ няма да се обадиш на никой, просто за 50 евро на година си имаш безплатен авто асистанс и така