Ще използвам темата и аз да попитам един може би глупав въпрос: колата е W211, 4-matic с типтроник от лоста (не с планки от волана), та като съм на "D", т.е. в автоматичен режим, качва и сваля предавките, но индикацията на дисплея си остава само D, kak мога да разбера на коя скорост съм, или трябва да ги броя? Но тогава трябва да знам на коя тръгва, а по-нагоре в темата доста се обърках с тея C=E=S и т.н. То за какво ли ми е и да знам, но ми стана интерестно. Между другото, моята е с режими "C" и "S", книжката ми е на френски и нищо не отбирам, но май пише за C-comfort и за S-sport. Също тези режими само върху оборотите на превключване ли влияят или и върху окачването и волана, че чувам всякакви мнения, но ми се струват несериозни и слабо обосновани.
Тези са безброй варианти и интересното е, че досега не съм виждал книжка да съвпада с наличното в автомобила (в моя случай поне нямаше нищо общо - освен, че описаните режими не съвпадаха като означения (като функция не знам), а и перата на волана работеха по различен от описания начин - двете работеха еднакво в зависимост от това да ли ги натискаш откъм периферията или откъм вътрешната страна, а не ляво-дясно с различна функция).
На въпроса: "D" пише на дисплея винаги когато селектора е в положение D, без да до съветваш към + или -, вкл. и от перата на волана и режима е различен от "М" (виж по-долу).
"S" при мен беше "Стандарт", втория не помня - май W (winter, но дали не бъркам с цедката...), а третия режим беше "М" - Ръчно (Manual) - те тук пише на коя предавка си и има защо - на този режим ги сменя само надолу (когато паднат оборотите на мотора под определените и водача не премине ръчно на по-долна предавка) и КАКВА ГРЕДА СЪМ ЯЛ ПО ВРЕМЕ НА ИЗПРВАРВАНЕ... не искам да си спомням - нали си на ръчно и в едим момент колата спира да ускорява и те чака да смениш предавка... а аз изобщо не очаквах, че е свалил една надолу.
Та оптимално за мен е така: Цъкаш на D, когато имаш нужда се подготвяш предварително с "-" (една или 2 предавки надолу, но без да превключваш на М - ръчен). Така автомата си ги реди нагоре сам в зависимост от това колко газ си подал.
Edited by Momchil, 15 February 2012 - 18:29 .