ЗДП:Не мисля да влизам в каквито и да е полемики, но аз като прочетох предпоследното вече мнение и хич не се успокоявам. Казвам го от лош опит и оттогава разбрах колко е важно при ПТП (не го пожелавам на никого) с пешеходец, колко е важно всичко да ти е наред и документално и физически (визирам алкохол, и всякакви опияти също така и съобразената скорост), за да има шанс човек да се отърве, въпреки, че няма вина за случилото се. Връзката е обща, неправилно паркиране, каране по трамвайни релси и т.н. Вината за акта си е изцяло твоя и не бива да я търсиш в полицаите, как аджеба от 20 човека са те спрели теб. Който и да спрат, все ще е невинен, по тази логика. Много често, паркиралите неправилно автомобили принуждават други да карат по релсите, макар, че ако не се тарикатее и всеки си спазва ЗДП, ще е по-добре за всички. Аз не съм ангел и също правя нарушения от този род, но това е много много рядко и ако ме хванат, си понасям отговорността, плащам си глобите (макар и със закъснениие) и не търся оправдание и начин да мина по-тънко. Най-тънко минавам, и материално и духовно, когато не правя нарушения. Дано да бъда разбран правилно и да няма обидени.
Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:
1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за
движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;
2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на
движението;
3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в
участъци с ограничена видимост;
4. върху трамвайни и железопътни линии или в такава близост до тях, която
може да затрудни движението на релсовите превозни средства;
Чл. 19. (1) (Предишен текст на чл. 19 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002
г.) Когато релсов път е разположен върху платното за движение, водачите на
нерелсовите пътни превозни средства, които се намират върху него, са длъжни да го
освободят по възможно най-бързия начин при приближаване на релсово превозно
средство, за да го пропуснат да премине.
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Когато на пътя има
платно, обособено за движение на релсови превозни средства, се забранява движението
на нерелсови пътни превозни средства по него.
В дебелото е ключа от палатката!!! На Дондуков няма обособено платно за релсови превозни средствас, за разлика от бул.България примерно. Може би спазването на ЗДП не трябва да се прави по слухове. Аз ако бях на колегата щях да обжалвам до дупка, защото нямат право да ме глобяват, тъй като няма обозначено или обособено платно за релсови превозни средства.
Паркирането, освен когато е забранено със знак е в чл.98

Виж ГАРАЖА