Към съдържанието

•  

Снимка

Въпрос за смяна на книжката ?...и стари актове

• Please log in to reply
37 мнения по тази тема

#16 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Публикувано 10 декември 2010 - 15:25

Ами това с изчакването е хитър ход, дано помогне. :flagMB new:
  • 0
От Витоша по-високо нема, от Искаро по-дълбоко нема и от Мерцедес по-убаво нема...............древна шопска мъдрост!

#17 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7501 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 10 декември 2010 - 22:30

Аз бих направил така - като дойде време за отпуски, като затръгвам я за ски, я за море, я за нещо друго (стига да не е с кола разбира се)... ще оставя книжката. Ако е за месец, а аз 3 седмици съм на почивка - времето ще мине неусетно.

Между другото - като ти вземат книжката според стария закон - какво ти взимат - контролния талон или самата книжка?
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#18 top

Майстор

• Потребители на форума
  • 2117 Мнения:
  • Автомобил:
    MB 2010 SL350 316hp;2015 E350 BlueTEC 258hp.
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 декември 2010 - 00:46

Ами това с изчакването е хитър ход, дано помогне. :flagMB new:

Аз една година чакам тъй че още малко няма да ми навреди :D

Аз бих направил така - като дойде време за отпуски, като затръгвам я за ски, я за море, я за нещо друго (стига да не е с кола разбира се)... ще оставя книжката. Ако е за месец, а аз 3 седмици съм на почивка - времето ще мине неусетно.
Между другото - като ти вземат книжката според стария закон - какво ти взимат - контролния талон или самата книжка?

На мен това ми е проблема че все не намирам подходящо време да си върна книжката и да изтърпя наказанието за един месец. Мисля че ти взимат самата книжка - това което е подобно на личната карта, но моята така или иначе е изтекла тъй че ще им я дам с най голямо удоволствие :)

Аз се чудя дали да не се направя на луд и да не отида в кат, да си платя глобите, после на гишето на което се подават документи за издаване на нова книжка и да си подам документите, само се чудя дали като дам стария акт (вместо синьото талонче) ще го приемат или ще искат талончето, понеже четох че това са необходимите документи:

Необходими документи:
Лична карта
СУМПС (книжка)
Талон
Медицинско за съответната категория
Платена такса

Може би първо човек трябва да си оправи старите актове и наказания и чак като му върнат синьото талонче тогава може да си преиздаде книжка, но в моя случай са изтекли и ако си дам изтеклата книжка за един месец би било нелогично кат да ми върнат невалиден документ ?
  • 0

#19 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7501 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 декември 2010 - 01:34

Ами да ти кажа, аз като си подновявах книжката - бях с акт, но още нямах излязло наказателно постановление.
Подадох документите не в КАТ, а в общината, заедно с документите за лична карта. Дадоха ми входящ номер.
Междувременно ми излезе наказателното постановление, което аз обжалвах в 7 дневен срок, взиха ми акта и ми сложиха печат върху наказателното постановление от деловодството на КАТ, че е обжалвано пред Софийски районен съд.
По-късно ми беше готова новата книжка. Отидох да я взимам и жената на гишето, преди да ми я даде - цъкна на компютъра и каза:
- ето ви книжката, нямате издаден нов талон, тъй като имате издадено наказателно постановление, което е обжалвано. Като ви мине делото - или ще си донесете книжката, или ще дойдете да ви издадем нов талон.
И сега съм с нова книжка, но си карам без талон, карам с обжалваното наказателно постановление... за разлика от акта, който важи като талон за 1 месец - това няма срок ;)

Мисълта ми е обаче, че не са толкова прости и почти няма шанс да ти дадат талон, без да забележат, че имаш неплатени глоби :(
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!

#20 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Мнения:
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Публикувано 12 декември 2010 - 15:52

Принципно има разлика в двете неща: при отнемане на талона, той се замества или от акта или от НП. Отнемането на книжката за определен срок е вид мярка (наказание) въз основа на извършване на определен вид нарушение - например употреба на алкохол, превишаване на скоростта с повече от 30 км. над ограничението и т.н. Обикновено талона се отнема винаги когато ти се връчва акт, за нарушение на ЗДвП. Ако при извадане на НП го платиш доброволно, ти връщат талона. Ако обаче обжалваш и не платиш, не ти връщат талона, като издаденото НП го замества. Поне така е регламентирано в ЗДвП, а и на практика го правят - както Илия си се убедил сам.
А отнемане на книжка се прави за обикновено тежки нарушения, каквито апропо са посочените по-горе.
  • 0
От Витоша по-високо нема, от Искаро по-дълбоко нема и от Мерцедес по-убаво нема...............древна шопска мъдрост!

#21 top

Майстор

• Потребители на форума
  • 2117 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 декември 2010 - 01:58

Със сигурност темата ще има продължение :)
След нова година ще действам :icon_coolgrin:
  • 0

#22 top

Майстор

• Потребители на форума
  • 2117 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 25 март 2011 - 00:55

Малко развитие по темата.
Подадох си заявление за нова книжка, но не в кат ами в първо районно и ми казаха че щом имам акт ще ми сменят само книжката без синия талон и ми дадоха входящ номер за да отида след месец за новата. Което на практика значи, че ще мога да си карам с нова книжка и с изтекъл акт до когато си искам - по точно докато изтече давността на нарушенията ми и не отида след 1-2 години до кат да си взема синия талон :D С такова впечатление останах от цялата работа.
  • 0

#23 top

Майстор

• Потребители на форума
  • 2117 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 април 2011 - 13:08

Взех си новата книжка :)
Сега въпроса ми е някой да ми каже със сигурност колко години е давността за дадено нарушение ? Акта с който карам в момента е от ноември месец 2009та година и не е подновяван от тогава, което значи, че примерно ако давността е 3 години и изчакам до края на тази година ще ми се анулират нарушенията ?
  • 0

#24 Mr.Mercedes-Benz

Mr.Mercedes-Benz

Чирак

• Потребители на форума
  • 235 Мнения:
  • Интереси:DiecastCarsBG.com
    Mercedes-Benz models in scale 1/43
  • Автомобил:
    А-клас 1999

Публикувано 30 април 2011 - 09:22

Не е офтопик мисля, но да споделя някои подробности относно смяната на книжка, която изтича.
Така, минах през процедурите и да поясня от първо лице какво, как и т.н.
За нормален срок от 30 дни, книжка се сменя и в районното и се взима от там. Този случай мен не ме удовлетворява и след чакане в районното около 30 минути, попълване на формуляри и т.н. (не е много писането), като се наредих на касата за плащане и чак тогава стана ясно, че различни от обикновени заявки не се изпълняват в районно, въпреки разлепените афиши навсякъде за тарифите за 30 дни, 10 дни и 1 ден. Това било само за информация, а не че се прави в районното. Хайде оттам в КАТ. Отидох към 10:30, номера ми беше 230, в момента влизаше 114. Иска се само медицинско, лична карта, щофьорска книжка, синия талон и номер за влизане. В КАТ са отделени 4 гишета (всъщност са 5, но едното не работеше). Към 14:30 влязох, разпечатаха полуготов и попълнен формуляр някакъв, направиха справка за актове, фишове и прочее и ме пратиха на касите. Там не се чака, веднага платих таксата, която за 10 дни е 50лв + 6 лв незнам какво си, актове и фишове, каквото съм платил, платил, останалите са с изтекъл срок. Връщам се на гишето, което ме прие, изчаквам вътре ако има някой и влизам веднага след него, снимат ме, дават ми входящ номер на дребно листче и ми казват на 09.05 да отида да си взема новата книжка. Това е накратко.
  • 0

#25 300SEL

300SEL

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 39 Мнения:

Публикувано 30 април 2011 - 10:28

давностния срок е две години - не ти ли е връчено наказателно постановление си вземаш талона.
  • 0

#26 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7501 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 30 април 2011 - 23:06

А колко е давностният срок на връченото наказателно постановление?
Те май сроковете са различни - за паричните и административните наказания?
  • 0

#27 top

Майстор

• Потребители на форума
  • 2117 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 04 май 2011 - 00:08

давностния срок е две години - не ти ли е връчено наказателно постановление си вземаш талона.

Днес си направих справка в електронния сайт на кат и ми излизат двете нарушения. Отдолу пише "Kъм днешна дата Вие имате 2 невръчени наказателно постановление". Щом са невръчени е добре, ще си изчакам още няколко месеца да изтече срока на давност и ще отида да си подновя и синия талон.
  • 0

#28 crush

crush

Напреднал

• Потребители на форума
  • 451 Мнения:
  • Интереси:Автомобилни климатични системи
    Газови инжекциони
  • Автомобил:
    Ford Fusion '04 1.4 16V

Публикувано 04 май 2011 - 16:44

Споко, аз без син талон карам от края на 2006 година Публикувано изображение Тогава ми го взеха, че видиш ли карам по релсите на Дондуков - как ме избраха от 20 коли мен да ме спрат... От това нарушение насам реших, че няма да си го взимам, защото катаджиите са педали. Дотук съм с 8 акта, от които 4 са за не представяне на син талон. А предишните ( освен за релсите ) са 2 за неправилно паркиране и един за отнемане на предимство. Сигурно и вече са изтекли, но и да са пак няма да отида да си взема талона - не ми трябва. А пък сигурно 30 пъти са ме пускали без да пишат нищо, я от компромис, я от желание да си изпросят нещо. Ама аз като им кажа, че предвид факта, че актът за липса на син талон е 10 лв без точки, то повече от 4 лв. за двамата не давам. Те се нацупват, теглят ми една майна и аз си тръгвам Публикувано изображение
  • 1
http://www.CarProfi-BG.com/
Монтаж и поддръжка на газови инжекциони; зареждане и ремонт на автоклиматици!
Най-атрактивните цени в София!

#29 top

Майстор

• Потребители на форума
  • 2117 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 05 май 2011 - 12:17

Като го прочетох последното мнение наистина се успокоих :icon_coolgrin: Друго си е човек да говори от практически опит :beer:
Излиза че е по евтино да се кара с изтекъл акт от колкото човек да си плати глобите и лихвите, в най лошия случай е 10лв. и нов акт който си е с актуална дата и с него може да се кара напълно легално :D Представям си полицаите като чуят за 4те лева какви физиономии правят :D :D :D
  • 0

#30 Mr.Mercedes-Benz

Mr.Mercedes-Benz

Чирак

• Потребители на форума
  • 235 Мнения:
  • Интереси:DiecastCarsBG.com
    Mercedes-Benz models in scale 1/43
  • Автомобил:
    А-клас 1999

Публикувано 05 май 2011 - 14:38

Не мисля да влизам в каквито и да е полемики, но аз като прочетох предпоследното вече мнение и хич не се успокоявам. Казвам го от лош опит и оттогава разбрах колко е важно при ПТП (не го пожелавам на никого) с пешеходец, колко е важно всичко да ти е наред и документално и физически (визирам алкохол, и всякакви опияти също така и съобразената скорост), за да има шанс човек да се отърве, въпреки, че няма вина за случилото се. Връзката е обща, неправилно паркиране, каране по трамвайни релси и т.н. Вината за акта си е изцяло твоя и не бива да я търсиш в полицаите, как аджеба от 20 човека са те спрели теб. Който и да спрат, все ще е невинен, по тази логика. Много често, паркиралите неправилно автомобили принуждават други да карат по релсите, макар, че ако не се тарикатее и всеки си спазва ЗДП, ще е по-добре за всички. Аз не съм ангел и също правя нарушения от този род, но това е много много рядко и ако ме хванат, си понасям отговорността, плащам си глобите (макар и със закъснениие) и не търся оправдание и начин да мина по-тънко. Най-тънко минавам, и материално и духовно, когато не правя нарушения. Дано да бъда разбран правилно и да няма обидени.:beer:
  • -1

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни