Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Един въпрос към всички с по нови КолиМоля който знае да отговори

• Please log in to reply
26 replies to this topic

#16 top

Майстор

• Потребители на форума
  • 2,098 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Mercedes SL350 2010 316hp
Garage View Garage

Posted 02 January 2010 - 23:00

Ако визираш това копче отдясно на снимката - поне при мен никога не е блокирало колела, а не е като да не е дърпана колата!

Това копче единствено изключва алармата да не пищи когато колата е натоварена на пътна помощ.
  • 0

#17 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7,499 Posts:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue

User's Awards

2
13
3
3
Garage View Garage

Posted 03 January 2010 - 00:02

Това копче единствено изключва алармата да не пищи когато колата е натоварена на пътна помощ.

Това копче съм го снимал в моята кола и много добре знам какво прави - а то именно това прави - ако теглиш колата да не пищи. Това е, като те натоварят на пътна помощ, да можеш да заключиш колата (и като я зяключиш се включва алармата) да не пищи докато те возят. И това е като го натиснеш в едната посока, а в другата посока изключва обемните датчици в купето - това е ако заключваш, но оставяш някого в купето (примерно куче) - да не се включи алармата като мръдне вътре ;)

Мисълта ми обаче е, че това копче не блокира колелата на колата :)
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#18 архитекта

архитекта

Чирак

• Потребители на форума
  • 155 Posts:
  • Интереси:АЙКИДО
  • Автомобил:
    CLK 320 (W209) 2002 г.

Posted 03 January 2010 - 09:06

А не е ли възможно освен изключването на част от функциите на алармата да блокира и колелата (когато установи, че две се движат, а две не).
Нали е някаква система против изтегляне?
  • 0

#19 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3,721 Posts:
  • Интереси:Автомобили
  • Автомобил:
    S203 220CDI Автоматик 2005г.

Posted 03 January 2010 - 09:59

Е определено не е това, същото го имам и аз в ц-класата и е за алармата. Освен това до колкото съм запознат, Мерцедес спират използването на SBC (Sensotronic Brake Control) през 2005-6, ако говорим за коли над тази година е твърде вероятно да е друга системата. Но дори и да става дума за коли със SBC, не ми е ясно как ще се задейства като това е система която се включва само като е натиснат педала на спирачката.

Но както ти каза и Боян, влизаш в сайта на adac и търсиш, другия вариант е да се обадиш в БС или дару кар или там който е вносителя на бмв.

Не си прав. SBC е в основата на дистроника и работи без да натискаш педала на спирачката.
  • 0
Mercedes-Benz - Unlike any other!

#20 Hooligan

Hooligan

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,553 Posts:
  • Автомобил:
    1. M-Class (W164) 350 CDI Facelift
    2. CLK-Class (W208) - Продаден
    3. C-Class (W203) - Продаден
    4. C-Class (W202) - Продаден
Garage View Garage

Posted 03 January 2010 - 16:09

Това, че не съм прав как го реши, с четене за работата на sbc или така си мислиш просто?!? Не се заяждам, просто ми е интересно защо така реши ;)
Ние щяхме да правим пункт за ГТП при нас, даже имаме всичко необходимо, дори и валци монтирахме и т.н. но се отказахме в един момент, и тогава ми се наложи да прочета доста за всички системи които могат да ми създадат ядове . . .

Въпросния sbc се спира със Star Diagnosis System (SDS), тя за жалост няма сервизен режим и няма как да я спреш от менюто на колата или от някой бутон.
А за всяка една интервенция по спирачки и т.н. се налага да се спре. има и един такъв tool

Attached File  China_Product_C200762210227495358_Sensotronic_Brake_Control_SBC.jpg   4.72K   24 downloads

той е само да я спре и пусне
а има и един малко по модерен (с дисплей) който и трие няколко то грешки които се набиват от спирането и пускането.

Но пак повтарям, много ме съмнява в случая точно тая система да е в основата на проблема, както се разбра става дума и за BMW, а те я нямат.
  • 0

Ignore list: fiveq, Наско, krasch

#21 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3,721 Posts:
  • Автомобил:

Posted 04 January 2010 - 00:39

Това, че не съм прав как го реши, с четене за работата на sbc или така си мислиш просто?!? Не се заяждам, просто ми е интересно защо така реши ;)

С четене колега.
Както съм писал, SBC работи без да се пипа педала на спирачката, тъй като при наличие на дистроник в автомобила, системата спира колата до покой без намеса на шофьора.
За останалото, което си писал си напълно прав. SBC се привежда в сервизен режим чрез стар-диагноза или тая джаджа дето си показал, тъй като системата е под постоянно налягане от 160 атмосфери мисля. Педала на спирачката е свързан със SBC чрез технологията бай-уаиър, демек с жица и има механизъм, който симулира усилие при натискане на педала на спирачката, зьа да прилича на обикновенна спирачка.

По-подробно за SBC тук
  • 0

#22 Hooligan

Hooligan

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,553 Posts:
  • Автомобил:
Garage View Garage

Posted 04 January 2010 - 01:33

С четене колега.
Както съм писал, SBC работи без да се пипа педала на спирачката, тъй като при наличие на дистроник в автомобила, системата спира колата до покой без намеса на шофьора.
За останалото, което си писал си напълно прав. SBC се привежда в сервизен режим чрез стар-диагноза или тая джаджа дето си показал, тъй като системата е под постоянно налягане от 160 атмосфери мисля. Педала на спирачката е свързан със SBC чрез технологията бай-уаиър, демек с жица и има механизъм, който симулира усилие при натискане на педала на спирачката, зьа да прилича на обикновенна спирачка.

По-подробно за SBC тук

С четене my ass :)
Нещо ти се бъркат нещата :)
Самата функция SBC сработва само тогава, когато натискаш спирачката! Но при наличието на други функции като да речем Traffic Jam Assist (който се пуска от cruise control-a) или adaptive cruise control, тя също се включва.
Но сама по себе си функцията не работи докато не натиснеш педала! Нали не очакваш от Мерцедес да сложат функция която сама да решава кога да спира колата?!? (не ми отговаряй)
Или аз давам газ, обаче процесора на SBC-то решава че трябва да спре и кво?!? хе хе хе
Приятелю, мисли малко преди да напишеш нещо, моля те ;)
Ето тук е написано малко по разбираемо.

Не си прав. SBC е в основата на дистроника и работи без да натискаш педала на спирачката.

А това твърдение е толкова глупаво само по себе си, че аз се чудя изобщо дали да го коментирам :)
Ако беше прочел малко повече за двете системи, нямаше да ръсиш такава глупост :)

Айде и малко по подробно и най важното разбираемо и за любимия ти дистроник :)
  • 0

#23 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3,721 Posts:
  • Автомобил:

Posted 04 January 2010 - 07:59

С четене my ass :)
Нещо ти се бъркат нещата :)
Самата функция SBC сработва само тогава, когато натискаш спирачката! Но при наличието на други функции като да речем Traffic Jam Assist (който се пуска от cruise control-a) или adaptive cruise control, тя също се включва.
Но сама по себе си функцията не работи докато не натиснеш педала! Нали не очакваш от Мерцедес да сложат функция която сама да решава кога да спира колата?!? (не ми отговаряй)
Или аз давам газ, обаче процесора на SBC-то решава че трябва да спре и кво?!? хе хе хе
Приятелю, мисли малко преди да напишеш нещо, моля те ;)
Ето тук е написано малко по разбираемо.

А това твърдение е толкова глупаво само по себе си, че аз се чудя изобщо дали да го коментирам :)
Ако беше прочел малко повече за двете системи, нямаше да ръсиш такава глупост :)

Айде и малко по подробно и най важното разбираемо и за любимия ти дистроник :)

Колега SBC не е функция, а цялата тая система от компютри и пневматика. Джем асиста и дистроника са функции на системата, подпомагани от радар.
Ти даваш газ обаче процесора на някоя система, като ESP, решава че не трябва да се дава газ и какво става? Предполагам имаш ESP?
Всъщност Мерцедес наистина слагат система, която сама решава кога да спре, въпреки че от Волво твърдят, че техните коли са първите с такава система и това е точно дистроника. Ако шофьора не реагира, малко преди удар(мисля 0.2 секунди), SBC прилага пълно спирачно усилие за да намали опастността и щетите, пише си го в описанието на дистроника.
В линка дето си дал за дистроник пише, че 0.6 секунди преди удара се задества автоматичната спирачка:

Attached Files

• 0

#24 Ivan W210

Ivan W210

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2,836 Posts:
  • Автомобил:
    E320 4MATIC
    E 250 TD
    150hp,1999
    ОГИН БЕШЕ!!!

User's Awards

2
32
2
2

Posted 04 January 2010 - 08:55

Колега Радулов,ще кажа,че има коли дето имат тая система дистроник(наименованието при нашата марка)нямат SBC,помисли върху това...
  • 0

#25 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3,721 Posts:
  • Автомобил:

Posted 04 January 2010 - 09:23

Колега Радулов,ще кажа,че има коли дето имат тая система дистроник(наименованието при нашата марка)нямат SBC,помисли върху това...

Разбира се, SBC го спират от 2005 мисля, но първите дистроници работят благодарение на SBC, както и още куп други благинки, като системата за сухи накладки примерно.
  • 0

#26 Hooligan

Hooligan

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,553 Posts:
  • Автомобил:
Garage View Garage

Posted 04 January 2010 - 21:36

Няма да споря повече, заповядай в "Комитите" или на "Лабиринт" да ти изнеса лекция за всички функции :)
  • 0

#27 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3,721 Posts:
  • Автомобил:

Posted 05 January 2010 - 07:46

Няма да споря повече, заповядай в "Комитите" или на "Лабиринт" да ти изнеса лекция за всички функции :)

С удоволствие, само че тази сряда за Комитите няма да успея, но виж за Лабиринта мисля да успея :beer:
  • 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users