И на мен преди да взема книжка, баща ми се базикаше с мен , да взема вече 20 годишното Пежо и да го смачкам докато се науча да шофирам.
Но сега преди година дядо ми, ми купи Бенца и аз така си се привързах към него и си го пазя и шофирам спазвайки правилата за движение.
Радвам се , че колежката Лил е може би млад шофьор, но спазвайки правилата си шофира нормално и това обнадеждава, защото за 6те ми месеца стаж съм се натъкнал на много жени които заслужават да ги спреш да им скасаш книжките и да идеш да набиеш инструктура който я е убочавал и дал книжката.
Поздрави

Спазвайки правилата, не винаги си пазиш колата и обратното.
Според мен за безопастното шофиране на младите шофьори е много важно да се научат да се съобразяват със ситуацията, демек да се движат в потока, а не да се опитват да спазват правилата, когато никой освен тях не ги спазва. За безумни пътни обозначения има повече от милион примера, така че дайде да се придържаме към безопастността, а не правилността. Основно е спазването на дистанция, изправност на автомобила, подаването на правилни сигнали, дори при нарушаване на правилата. Карането на фарове за мен е полезно(аз карам на фарове целогодишно) препоръчвам го и на младите шофьори.
Зимата:
Обезателно пресни зимни гуми, чисти стъкла, нежно с газта и спирачката, увеличена дистанци, по-ниска скорост.
На лед се кара бобслей, колата се пързаля неуправляемо, на сняг зависи от гумите и опита на шофьора, на мокро е като на сняг.
Веригите понякога помагат, въпреки, че до сега не съм ползвал, но си имам. Не че не карам зимата, старая се да избягвам непочистени пътища и имам добри зимни гуми. Веригите повреждат гумите при висока скорост, те са само за ниска скорост(мисля до 40 км/ч) и малък пробег, колкото да се изкачиш по баира. Гледам някакви текстилни, по 140 лева продават, ама нямам опит и информация за тях, струват ми се неуместно скъпи, все пак не сме в Лапландия.
Хубаво е да не се ползва ръчна спирачка при паркиране, че замръзва и е зор.
Старайте се да не карате със ски обувки или овъртени в дебели зимни дрехи, които ограничават подвижността и видимостта ви.
Толератността е много важна, защото е хлъзгаво и пъпреки че ви свети зелено другия може и да не успее да спре, въпреки усилията и молитвите - леда си е лед, а всеки греши. По-добре да се изпързаля преди вас през кръстовището, отколкото със вас през кръстовището. Може да псувате на воля! Има защо! Успокоява!
Лятото:
Читави гуми за мокра настилка - аквапланинага най-често се среща при натискане на спирачка в локва! Хубавата гума помага, ABS също, а ESP е безценно!
На дълъг път се тръгва отпочинал и трезвен, не след запой и купон, като опушена пчела. Жегата утежнява ситуацията.
На магистралата се кара бързо, на междуградския път по-бавно, а не обратното, че последните години наблюдавам как диванета се движат със 160 км/ч между Загорите, а после ги настигам на магистралата и ми карат със 110 км/ч.
По села и курорти много внимавате за деца, че излитат на пътя от нищото и белята става много бързо.
Нощно време се кара възможно най-близо до средата на пътя(на фарове), не забравяйте за превозните средства с животинска сила(каруците), които най-често нямат никакви светлини или светоотразители и се управляват от пияни.
При дълги преходи почивайте възможно най-често и ползвайте климатик(аз го избягвам че съм алеричен малко, ама жената е много по-спокойна, като работи климатика, съответно и аз съм много по-спокоен). Избягвайте да пътувате през ноща, всички пътуват тогава, защото си мислят че е по-хладни и никой друг не пътува. Аз пътувам към мотеро през деня и повярвайте ми трафика не е натоварен. Е да климатика лапа някои литър повече.
В общи линии лятото има три основни опастности: 1. Алкохол/Наркотици; 2. Умора/Изнервяне; 3. Гъзария - много популярна последните години, обикновенно последица от 1
Млафи шофьори, на пътя никой не е длъжен да ви пази, това е ваша задача. Същото важи и за старите шофьори.