Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Младите шофьори и жените шофьорипредизвикват ли ПТП по презумпция?

• Please log in to reply
46 мнения по тази тема

#31 SuMmErHoUsE

SuMmErHoUsE

Чирак

• Потребители на форума
  • 153 Мнения:
  • Град:Раднево
  • Автомобил:
    C220 Diesel '96 , 95 hp. , black metalic

Публикувано 24 ноември 2009 - 22:11

И на мен преди да взема книжка, баща ми се базикаше с мен , да взема вече 20 годишното Пежо и да го смачкам докато се науча да шофирам.
Но сега преди година дядо ми, ми купи Бенца и аз така си се привързах към него и си го пазя и шофирам спазвайки правилата за движение.
Радвам се , че колежката Лил е може би млад шофьор, но спазвайки правилата си шофира нормално и това обнадеждава, защото за 6те ми месеца стаж съм се натъкнал на много жени които заслужават да ги спреш да им скасаш книжките и да идеш да набиеш инструктура който я е убочавал и дал книжката.

Поздрави
:4036:
  • 0
Живей така, че да те е срам да разказваш, но да ти е кеф да си спомняш.
Публикувано изображение

#32 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3721 Мнения:
  • Град:София
  • Интереси:Автомобили
  • Автомобил:
    S203 220CDI Автоматик 2005г.

Публикувано 24 ноември 2009 - 23:13

И на мен преди да взема книжка, баща ми се базикаше с мен , да взема вече 20 годишното Пежо и да го смачкам докато се науча да шофирам.
Но сега преди година дядо ми, ми купи Бенца и аз така си се привързах към него и си го пазя и шофирам спазвайки правилата за движение.
Радвам се , че колежката Лил е може би млад шофьор, но спазвайки правилата си шофира нормално и това обнадеждава, защото за 6те ми месеца стаж съм се натъкнал на много жени които заслужават да ги спреш да им скасаш книжките и да идеш да набиеш инструктура който я е убочавал и дал книжката.

Поздрави

Спазвайки правилата, не винаги си пазиш колата и обратното.
Според мен за безопастното шофиране на младите шофьори е много важно да се научат да се съобразяват със ситуацията, демек да се движат в потока, а не да се опитват да спазват правилата, когато никой освен тях не ги спазва. За безумни пътни обозначения има повече от милион примера, така че дайде да се придържаме към безопастността, а не правилността. Основно е спазването на дистанция, изправност на автомобила, подаването на правилни сигнали, дори при нарушаване на правилата. Карането на фарове за мен е полезно(аз карам на фарове целогодишно) препоръчвам го и на младите шофьори.

Зимата:
Обезателно пресни зимни гуми, чисти стъкла, нежно с газта и спирачката, увеличена дистанци, по-ниска скорост.
На лед се кара бобслей, колата се пързаля неуправляемо, на сняг зависи от гумите и опита на шофьора, на мокро е като на сняг.
Веригите понякога помагат, въпреки, че до сега не съм ползвал, но си имам. Не че не карам зимата, старая се да избягвам непочистени пътища и имам добри зимни гуми. Веригите повреждат гумите при висока скорост, те са само за ниска скорост(мисля до 40 км/ч) и малък пробег, колкото да се изкачиш по баира. Гледам някакви текстилни, по 140 лева продават, ама нямам опит и информация за тях, струват ми се неуместно скъпи, все пак не сме в Лапландия.
Хубаво е да не се ползва ръчна спирачка при паркиране, че замръзва и е зор.
Старайте се да не карате със ски обувки или овъртени в дебели зимни дрехи, които ограничават подвижността и видимостта ви.
Толератността е много важна, защото е хлъзгаво и пъпреки че ви свети зелено другия може и да не успее да спре, въпреки усилията и молитвите - леда си е лед, а всеки греши. По-добре да се изпързаля преди вас през кръстовището, отколкото със вас през кръстовището. Може да псувате на воля! Има защо! Успокоява!

Лятото:
Читави гуми за мокра настилка - аквапланинага най-често се среща при натискане на спирачка в локва! Хубавата гума помага, ABS също, а ESP е безценно!
На дълъг път се тръгва отпочинал и трезвен, не след запой и купон, като опушена пчела. Жегата утежнява ситуацията.
На магистралата се кара бързо, на междуградския път по-бавно, а не обратното, че последните години наблюдавам как диванета се движат със 160 км/ч между Загорите, а после ги настигам на магистралата и ми карат със 110 км/ч.
По села и курорти много внимавате за деца, че излитат на пътя от нищото и белята става много бързо.
Нощно време се кара възможно най-близо до средата на пътя(на фарове), не забравяйте за превозните средства с животинска сила(каруците), които най-често нямат никакви светлини или светоотразители и се управляват от пияни.
При дълги преходи почивайте възможно най-често и ползвайте климатик(аз го избягвам че съм алеричен малко, ама жената е много по-спокойна, като работи климатика, съответно и аз съм много по-спокоен). Избягвайте да пътувате през ноща, всички пътуват тогава, защото си мислят че е по-хладни и никой друг не пътува. Аз пътувам към мотеро през деня и повярвайте ми трафика не е натоварен. Е да климатика лапа някои литър повече.
В общи линии лятото има три основни опастности: 1. Алкохол/Наркотици; 2. Умора/Изнервяне; 3. Гъзария - много популярна последните години, обикновенно последица от 1

Млафи шофьори, на пътя никой не е длъжен да ви пази, това е ваша задача. Същото важи и за старите шофьори.
  • 0
Mercedes-Benz - Unlike any other!

#33 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7501 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 25 ноември 2009 - 10:04

...да взема вече 20 годишното Пежо и да го смачкам докато се науча да шофирам...

Е заради това започнах темата. Защото не мога да се съглася с общоприетата норма, че за да се научиш да караш - задължително трябва да смачкаш една кола.
Както не съм съгласен, че за да се научиш да плуваш - трябва да те хвърлят на дълбокото...
Както не съм съгласен, че за да станеш мъж, трябва да си ходил в казарма...
И още куп подобни теории...
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#34 W140

W140

Майстор

• Потребители на форума
  • 4552 Мнения:
  • Интереси:фото, музика, пътувания
  • Автомобил:
    Двуколка '87

Публикувано 25 ноември 2009 - 11:01

илия е прав, аз като млад шофер, в подписа ми пише от колко време, на колата не съм направил и драскотинка. Но това не означава, че никога не е имало случаи, в които съм бил на косъм. Някои по моя вина, някои не по моя вина. Но това ми се струва, че не се случва само на младите шофери. Аз карам все още с придружител.

Това с евтината кола е тъпотия....
  • 0
=> W140 <=
"Jeder Tag ist ein neuer Anfang, jede Nacht eine neue Versuchung."
Галерия W140
Публикувано изображение

#35 chichobobby

chichobobby

Чирак

• Потребители на форума
  • 229 Мнения:
  • Град:Sofia/Miami
  • Интереси:Politics, fine women, cigars and old single malt.
  • Автомобил:
    Audi A8
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 25 ноември 2009 - 11:27

Е заради това започнах темата. Защото не мога да се съглася с общоприетата норма, че за да се научиш да караш - задължително трябва да смачкаш една кола.
Както не съм съгласен, че за да се научиш да плуваш - трябва да те хвърлят на дълбокото...
Както не съм съгласен, че за да станеш мъж, трябва да си ходил в казарма...
И още куп подобни теории...

Да и Не.....
Не е задължително да мачкаш, ама ако се стигне до мачкане заради липсата на опит, по-малко пари ще дадеш, за да оправиш смачканото.
А именно за това ставаше въпрос в оригиналната тема.
Баща ми преди мнооооого години ме хвърли на 5 метровия басеин на "Република..." Бях 5 годишен...
2-3 пъти гълтах вода, ама се научих така да плувам...
(През 1980 съм печелил 100 метра свободен плуване в ГДР... Добре явно съм се научил...)
В българската казарма, поне по мое време, човек можеше да се научи как да даяни много на алкохол... такава разпивка беше... 3 години след това плуване в ГДР...
Мъж можеш да станеш и на 12... или да си останеш п....... дори и ако си бил 3 години войник...
Ама като продължаваме с поуките, пак ша завторя - за да се научиш и да можеш да реагираш във всякакви ситуации на пътя, трябва години опит.

Не я успокоявайте колежката, защото сега влиза в най-инфарктния период - от втората до четвъртата година зад волана.
Тогава зайците (щото са зайци, не се обиждайте...) добиват някакви рефлекси и самочувствие, че вече са ШОФЬОРИ... Почват да натискат педала, забравят за
уплашената страхливост и внимателност от периода непосредствено след книжката... и тогава стават най-големите сакатлъци... Вече не са бордюри или каменни кашпи...
Вече са гадните двупосочни пътища на България и случки с другите участници в движението.
След 5-тата година може вече да се каже, че си добил някакъв опит за да си сносен и неопасен шофьор...
  • 0

Audi A8

#36 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2761 Мнения:
  • Интереси:Създавам спомени с материали на клиента -:D
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 25 ноември 2009 - 14:33

Нема да продаваш Бенца (или искай ...Б-етка в краен случай, ако не можеш да се измъкнеш от предложението)

А не, не говорим за продаване, тази кола вече е станала непродаваема с всичките пари, наляти в нея...говорим за преостъпване, което пак не ме устройва. Ще си я карам още дълго време, надявам се.

Не я успокоявайте колежката, защото сега влиза в най-инфарктния период - от втората до четвъртата година зад волана.
Тогава зайците (щото са зайци, не се обиждайте...) добиват някакви рефлекси и самочувствие, че вече са ШОФЬОРИ... Почват да натискат педала, забравят за
уплашената страхливост и внимателност от периода непосредствено след книжката... и тогава стават най-големите сакатлъци... Вече не са бордюри или каменни кашпи...
Вече са гадните двупосочни пътища на България и случки с другите участници в движението.
След 5-тата година може вече да се каже, че си добил някакъв опит за да си сносен и неопасен шофьор...

Мхм..и все пак предпочитам да ме успокояват, а не притесняват
  • 0

#37 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 25 ноември 2009 - 22:13

А не, не говорим за продаване, тази кола вече е станала непродаваема с всичките пари, наляти в нея...говорим за преостъпване, което пак не ме устройва. Ще си я карам още дълго време, надявам се.
Мхм..и все пак предпочитам да ме успокояват, а не притесняват

Аз те ...успокоявам, а ти не се ...притеснявай ...и хубаво Кенууд-че си имаш даже :icon_coolgrin:
Докажи им на тия сомове, че не те е страх от тях :closed-topic:

Поздрави
  • 0
Posted Image
Шофьорски стаж ... 28-29г.
За повече контакти - купете си разклонител

#38 Lusco

Lusco

Напреднал

• Потребители на форума
  • 583 Мнения:
  • Автомобил:
    W124 2.5D комби автоматик

Публикувано 25 ноември 2009 - 23:31

Много цитати ми се искаше да сложа, но ще си го спестя и ще обобщя накратко всичко казано до тук. Първо обаче към Алекс - спомняш си приятелю приключенията с Форда миналата зима и се надявам да ги нямаш пак със същата бангия. Тогава ти казах "не я взимай" и сега ще ти кажа същото. Нежно, евтино за поддръжка и лесно за каране от жена - Пежо 106. Бензин е добре, дизел е супер - и двете харчат малко и са държаливи.
Сега за казаното от колегите до тук. Първо и основно за трагичното положение с младите водачи е начинът по който си взимат книжките. Ако има между вас хора които са държали изпита си по Тошово време със сигурност знаят разликата със сега, но никой нищо не спомена затова си мисля че имате книжки от по-малко от 10 години. По онова време да вземеш книжка без да можеш да караш беше изключено. Аз карам от 26,5 год. с книжка иначе от 29. Със сигурност съм превъртял екватора повече от 3 пъти и мога да ви кажа и друго - няма застрахован шофьор от ПТП - случва се на всички по една или друга причина, със или без вина. Съветът ми към Алекс е - каквато и кола да купиш, карай жена ти да шофирате заедно градско, извънградско, денем и нощем поне 10-15 дни преди да я пуснеш сама за работа. Успех! :)
  • 0

#39 Алекс Панов

Алекс Панов

Чирак

• Потребители на форума
  • 189 Мнения:

Публикувано 26 ноември 2009 - 00:58

Ни най-малко не спамите темата!!! Подслушвам като лалугер и слухтя, та за жена ми няма да е 123, а ще е 124 купе или 190 D ама като се оттървем от един циганин, т.е. от един форд. Нищо че форда е 1.8TD 1999, вече виждам звезди посред бял ден от наливане на пари в него. Само ремък не съм късал с него, и жената го не ще. За коли бастуни и тя и аз не ща дъ чуваме - ей тука едно реленце 125 лева, ей един датчик 88 лева. Ебааа го и сребърно-златния форд, а и предно предаване и ремъци на двигателя на газоразпределението - вече съм имунизиран. Сега чакаме да видим в края на януари какви пари ще имаме или ще отложим за февруари или март покупката на мерцедес.

Иначе колкото до кормуване, ще я запиша на опреснителен курс за градско шофиране. По-полезно за жена ми ще е опреснителния курс и едни руски филмчета "Экстремальное, контраварийного и мастерское вождение машины"
http://www.youtube.c...feature=related

Една събота ми каза дай да въртя кормилото, запалихме форда, взех лаптопа да гледаме филмчетата и някъде 20 минути а да не и половин час въртя геврека на място. Тя самата каза че има голяма разлика от това което са и показали на курса(по точно никой нищо не и е показвал) и във филмчетата...

Аз като бях на уроците по кормуване и инструктора с една 40 сантиметрова (бяла непрозрачна) линийка биеше постоянно през ръцете. Първо ни караше винаги ръцете да са на 2 без 10, а нулево още като влезем в колата да си сложим колана. Второ скоростния лост се бара за кратко време колкото да се превключи, а не да се подпираме на него. Или да се изкелеферчиш на една страна на седалката и да караш с една ръка... Стара школа.
  • 0

#40 chichobobby

chichobobby

Чирак

• Потребители на форума
  • 229 Мнения:
  • Град:Sofia/Miami
  • Интереси:Politics, fine women, cigars and old single malt.
  • Автомобил:
    Audi A8
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 ноември 2009 - 09:40

Сега за казаното от колегите до тук. Първо и основно за трагичното положение с младите водачи е начинът по който си взимат книжките. Ако има между вас хора които са държали изпита си по Тошово време със сигурност знаят разликата със сега, но никой нищо не спомена затова си мисля че имате книжки от по-малко от 10 години. По онова време да вземеш книжка без да можеш да караш беше изключено. Аз карам от 26,5 год. с книжка иначе от 29. Със сигурност съм превъртял екватора повече от 3 пъти и мога да ви кажа и друго - няма застрахован шофьор от ПТП - случва се на всички по една или друга причина, със или без вина. Съветът ми към Алекс е - каквато и кола да купиш, карай жена ти да шофирате заедно градско, извънградско, денем и нощем поне 10-15 дни преди да я пуснеш сама за работа. Успех! :)

:icon_welldone: :icon_welldone: :icon_welldone:

Чети и мисли...!!! Колегата го е казал точно.
Карате заедно, не се разсейвате с никакво радио казваш и всичко, което се случва най-важното... карай я да запомни това - опасностите рядко идват от пред... Ляво/дясно/от зад - там стават повечето случки...
Да се научи да гледа огледалата постоянно.
Мен самия на времето камионния инструктор в Америка още на първото сядане в кабината ми каза: "Искам да виждам как погледа ти отива на двете странични огледала всеки 10-15 секунди... винаги...през цялото време".
Много полезен съвет за всеки шофьор... Поне така си мисля аз...
  • 0

Audi A8

#41 Lusco

Lusco

Напреднал

• Потребители на форума
  • 583 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 26 ноември 2009 - 18:29

Липсват азбучните истини в курсовете по кормуване. Няма ги първите 10 часа кормуване на полигон за да се свикне с габаритите и маневрите, а и да има някъде няма ги змейката, тунела, обръщане в квадрата и гърбицата. На гърбицата 1 см. назад без да се използва ръчната спирачка и си скъсан. И не е само това, ама нейсе - важното е да се въртят парите.
  • 0

#42 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2761 Мнения:
  • Интереси:Създавам спомени с материали на клиента -:D
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 ноември 2009 - 21:59

Липсват азбучните истини в курсовете по кормуване. Няма ги първите 10 часа кормуване на полигон за да се свикне с габаритите и маневрите, а и да има някъде няма ги змейката, тунела, обръщане в квадрата и гърбицата. На гърбицата 1 см. назад без да се използва ръчната спирачка и си скъсан. И не е само това, ама нейсе - важното е да се въртят парите.

Мда, жалко за нас..
ама ние си носим негативите и последствията от посредственото ни обучаване..

Оффтопик.
Днес, прибирайки се следобед по бул. България видях труп на прегазен пешеходец, обувката му беше на няколко метра от тялото..
Чудя се що за говеда сме..без значение пешеходци или шофьори...
Как можем да допускаме толкова много смърт по пътищата...
За къде бързаме..?
И защо все някой друг ни е виновен..
  • 0

#43 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 26 ноември 2009 - 22:12

Мда, жалко за нас..
ама ние си носим негативите и последствията от посредственото ни обучаване..

Оффтопик.
Днес, прибирайки се следобед по бул. България видях труп на прегазен пешеходец, обувката му беше на няколко метра от тялото..
За къде бързаме..?

Големи говеда сме си, но не ни е приятно да си го признаем, та за това и другите са ни виновни :icon_coolgrin:
Ма от най-големите... :bigemo_harabe_net-110:

Поздрави
  • 0
Posted Image
Шофьорски стаж ... 28-29г.
За повече контакти - купете си разклонител

#44 Lusco

Lusco

Напреднал

• Потребители на форума
  • 583 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 26 ноември 2009 - 23:33

За къде бързаме..?

Защо ли??? Като седне в скъпата кола, повдигнат от седалката от дебел портфейл, като е с дебел врат, и като го охраняват и си мисли че всички са му длъжни и че светът се върти около него. Като си е вдигнала краката за спортната кола и купената книжка. Като забрави че се е качил на хубаво оръжие за смърт и оглежда мацките или има важен разговор - в кое кафене да отиде. Още да пиша ли???
  • 0

#45 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3721 Мнения:
  • Интереси:Автомобили
  • Автомобил:
    S203 220CDI Автоматик 2005г.

Публикувано 27 ноември 2009 - 08:22

Смъртта по пътищата е в резултат на вазимно неуважение, бабаитлък и всенародна простотия! Важи за водачи на превозни средства(вклщчая каруци, трактори, комбайни, велосипеди и инвалидни колички), пешаходци и контролни органи!
Живея до пешаходен светофар с бутон, от другата страна има трамвайна спирка. Най-редовно наблюдавам как някоя лелка с торби се удря в спяла, зарди нея кола, щото е набрала скорост да не изпусне трамвая, пресичайки на червени, а торбите и се веят като блажни вестници зад нея.
Другия редовен момент е пенсионер тип супермен - чака, чака и изведнъж с невиждана пъргавина почва да прелита между движещите се коли, въпреки че трамвая не се вижда. За да е пълна картинката на 50 има училище! Обаче наблюдавам че децата са много по-културни от леклите и пенсионерите.
Да не си мислите, че няма коли дето да прехвърчат на червено? Има и още как! Най-често са жени! На второ място са гъзари дето изчакат редицата и с пилене на гуми излитат още на червено, а не мислят че може да притича някой. Трето място съм оставил за олигофрените дето паркират на пешахдната пътека, те са най много.
В общи линии тежки инциденти се случват рядко, доста рядко! Обаче положението на следващата пешаходна пътека, която е на няма и 100 метра е трагично, там няма светофар и линейки идват всеки ден! Полиция виждам само след 22:00 да тормози шофьори за без колан и то не КАТ ами кварталния. За корупция не искам да говоря, защото ми спират под терасата и дори се чува какво говорят, ама нямам техника да ги снимам по тъмно иначе ...
  • 0
Mercedes-Benz - Unlike any other!

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни