Публикувано 19 октомври 2009 - 00:34
Значи DRL са различни от нормалните светлини.
Смята се, че дългите светлини са по-ефективни, тъй като се виждат от по-голямо разстояние.
Но ако светят цял ден - заслепяват дори и на дневна светлина.
Затова наистина има направена такава система, която след като запалиш мотора пуска дългите на половин мощност.
Освен това има и допълнителен плюс - когато крушките светят на половин мощност имат на практика двойно по-дълъг живот, а дългите светлини имат доста дълъг живот, тъй като се ползват рядко. Единствен недостатък - системата не работи, ако ползваш ксенонови фарове.
Като цяло принципът на работа е следният: крушките на дългите светлини се връзват към устройството, а устройството се връзва към постоянен източник на ток, към старите дълги, към късите и габаритите, както и към клемата за контакт. Като дадеш контакт устройството изчаква да запалиш и след това пуска ток към дългите светлини. В момента в който пуснеш габарити, къси или дълги, устройството се изключва и пуска това, което си избрал от ключа за светлините.
Lusco предлагаше миналата и по-миналата година подободно устройство с тази разлика, че не правеше дългите на половин мощност, а късите на пълна, но като цяло останалата част от схемата е същата. Ако не ме лъже паметта, устройството струваше 50 лв. (миналата година) и Lusco предлагаше монтаж (там не знам цената). Аз миналата година се отказах, защото исках да търся това с намалената мощност, но така и не намерих дори в ebay.
Две неща живо ме интересуват: как устройството се разбира със системата за изгорели крушки!? Ако системата се шунтира с гигантски резистор и когато ми изгори крушка - няма да разбера, предпочитам да не слагам такова устройство. Ако може системата да продължи да работи - навит съм. Другото е, работи ли "светлинния клаксон" - ще може ли да се премигва с дългите светлини? Ако ще работи - пак съм ОК.
А това, което слагат на съвременните коли е съвсем друго - те си имат отделна светлина, която е за дневно. Т.е. имат къси, дълги, габарити, мъгла и дневна. Дневната е доста странна - свети само отпред, а отзад не светят габаритите (което ми е странно). На доста от съвременните коли се прави със светодиоди, ама не от тия дето ги знаем, а керамични светодиоди по 5W, дето си светят бая и се нагряват повече от крушка (някои от тях имат алуминиеви радиатори на гърба!).