Искам да попитам с какъв плакет (цвят) шофираш в Щутгард.
Чета тук, че от Януари 2019 ставало синя зона.
Иначе аз го поръчах от приложението, с доставка до Норвегия, за дизелов автомобил, както и номера на авто. печатно написан €10,- доп.
49та седмица ще съм в Германия и не ми се губи време да вадя от там, понеже дизелите ги мерили.
Плакетите нямат директна връзка с Евро нормите. Цифрата 4 на зелената плакета не означава Евро 4, както те забуждава Иво. Освен използваето на гугъл транслейт, важно е и да си подбираш източника на информация. Плакетите са само за праховите частици. Имам такива на всичките си Мерцедеси. Бензинов Бенц след 88ма с катализатор получава зелена плакета. Имам и зелена плакета на 201 2.0 RUF - заводско без катализатор... пак ми дадоха зелена.
При дизелите е друга бира, 220ка ЦДИ не може да влиза в Щутгарт от доста време, защото получава жълта.
Вметка, някой бензинови мотори на други марки, също не получават залена, а жълта плакета. Причината за това е, че двигателите с директно впръскване имат лошо смесване на въздух-гориво, което води до виски нива на твърди частици (реално се намаля СО2 емисиите) При старите мотори с канално впръскване, този проблем го няма (Да, новите бензинови мотори са по мръсни от старите )
Отнсно синята плакета... за сега е само кьорфишек. Няма нищо решено и в сила е зелената плакета за вътрещността на Щутгарт. Интересувам се живо, защото сегашното ми работно място е в зелената зона и не ми е особено удобно да ползвам транспорт.
За плакета контролират само паркирали автомобили, тези които се движат през града минават към транзитнопреминаващите и не се контролират... познавам хора, които от години карат без плакети тук, но не ти го препоръчвам.
@Цецо Колев, добра вметка за Feinstaubalarm - тя се активира когато в рамките на два последователни дни има завишени нива на прахови частици, не води до принудително ограничаване на движението, но намаля цените на обяествения транспорт - но САМО закупени онлайн или през мобилно приложение. На автоматите цените остват непроменени.