Към съдържанието

•  

Снимка
* * * * - 24 гласа

ЧАТ-ТЕМАЗа всичко

• Please log in to reply
24115 мнения по тази тема

#22336 hipopotyk

hipopotyk

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 847 Мнения:
  • Град:Sofia
  • Автомобил:
    2012 C350 CDI 3.0
    2010 C63AMG 6.3V8
    2008 VW Touareg 6.0 W12
    2007 ML63 AMG 6.2 V8
    2003 Z4 Roadster 3.0si
    2000 Ford Mustang 5.4

Публикувано 08 февруари 2018 - 22:53

И десетте процента са хубаво правилно, но зависи от икономиката на страната :)
В България, може би са добро правило, но за човек с добра заплата, в развита икономика, също важи и правилото да си купи на изплащане, нова кола в размера на годишната му заплата.
Ако взимаш 100 бона годишно, значи може да си позволиш и кола за 100 хиляди...
Just sayin...

Съгласен съм, но със заплата от 100К в развита държава, ще имаш или ще искаш и хубава къща/апартамент. На Теслата от 120 хил долара, месечната и вноска е 1200. Плюс застраховка. На хубава 300 кв. къща в хубав квартал, таксите за година са 10-14 хил. Ако имаш и ипотека и нещата стават тегави. Особено когато хората със 100К прибират само 60 в къщи. 10-те % правило по принцип е за свободни пари. В смисъл ако имаш 100К свободни пари в банка, които не инвестираш никъде, или купуваш кеш кола за 10К или лизинговаш такава за макс 100К. Ако е фирмена има и облаги естествено. В България е абсолютен микс и хаос по ред причини :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
  • 1
Once a year, go someplace you’ve never been before!

#22337 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Живота, Вселената и Всичко останало
  • Автомобил:
    C 140 CL 500 (weekend car)
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 08 февруари 2018 - 22:57

Точно това имах предвид и аз-тоя принцип касае развити икономики, като САЩ, Германия (Цецо-не е конкретно към теб, просто пример, макар че като гледам какви коли купуват напоследък немците, почвам да се чудя дали са толкова развита икономика...и как да са каот наливат в Гърция стотици миларди...), но за съжаление, в милата Родина, 10 процентното правило е по-правилно.

Иначе аз съм живял в САЩ, с добра заплата и знам, как са разходите, само дето там хората си правят извънреден труд нон стоп и взимат допълнителни доходи с които си покриват онези разходи, които визираш.

А и Тесла е скъпа кола, в сравнение с Мерцедес, Ауди и БМВ, говоря за САЩ конкретно

• 0
MERCEDESBENZCLCoupe C140  1902 4 (1)

#22338 ЦецоКолев

ЦецоКолев

Напреднал

• Потребители на форума
  • 558 Мнения:
  • Град:Stuttgart
  • Автомобил:
    E200 1993 г. 136 кс.
    Е280 1998 г. 204 кс. Avantgarde
    S500 2000 г. 306 кс.

Публикувано 08 февруари 2018 - 23:15

Тука карат яко нови коли, но почти никога собствени. (Говоря за региона на Щутгарт) Такива схеми има за лизинг, че се обезмисля карането на стара кола от обикновения човек, който не може/не иска да си прави сам ремонтите по нея. Сервизите дерът по две кожи за всяка дреболия и хората си казват "Я по-добре 250 евро на месец за А класа с прилично оборудване, от колкото 2 пъти годишно по 1000 евро за ремонт на дъртия кошник". Иначе всички турчета със заплати от 2к чисти пари на месец вземат АМГ-та за по 1200 евро и после търсят дюнери на промоция, че... но това си е типично балканска история.

Иначе и аз 10% ги смятам на чистите пари, които вземам.

Аз лично предпочитам по-стара, но висок клас, от колкото нова нисък клас. За мен най-важното е комфорта и тишината при пътуване, за това предпочитам w220 за 10к евро вместо ФВ Ъп пак за толкова.
  • 1

#22339 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 08 февруари 2018 - 23:52

Факт неоспорим, Цецо за всичко, което казваш!
Малко по малко и по нашите географски ширини узряваме за тази теза. Може като за начало да засяга големите градове, но ми прави впечатление, че почва да е валидно и на други места.
Като се замисли човек, фиксираните разходи по една кола (ГО, данък и Каско) са 100-120лв./месец или 40-50лв. на месец без каско. Това говорим за кола около 150к.с., изключвайки малолитражките. Умножава се по 10 и става ясен минимума на нет доход да покрие всичко без горивото. После добавяме и стойността на колата на месец, после слагаме и планираните километри, спрямо л/100... и става забавно.
Аз лично всичките коли съм си ги купувал на изплащане. Знам че колата ми струва ххх лв. на месец вноска към банката + ууу лв./м. за фиксирани разходи + около zzz лв./м. за гориво, + fff лв./м. за непредвидени (или с други думи - ремонти) Непредвидените ги смятам около 10% от фиксираните, за да имам буфер.

И не го мисля особено повече.
Та в този ред на мисли, когато GLC ми влезе в сметките, ще карам "дамска кола". :D
  • 0

Audi_A4_avatar.gif

#22340 Pe6o666

Pe6o666

極真会館

• Потребители на форума
  • 2222 Мнения:
  • Град:Варна
  • Интереси:Apple & Mercedes
  • Автомобил:
    ML 270 CDI '02
    ML 320 CDI 4matic '05
    S 500L 4matic '06
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 09 февруари 2018 - 08:36

Като разкарах 65-ицата, за малко карах GLE 43AMG...

Най голямо удоволствие от този автомобил изпитах...като го разкарах хаха...ужаасен от където и да го погледнеш

Сега си бръмча със 164-ката и ми дреме на пищова.

• 1

#22341 vonko1988

vonko1988

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1717 Мнения:
  • Автомобил:
    който носи кеф :)

Публикувано 09 февруари 2018 - 09:21

Факт неоспорим, Цецо за всичко, което казваш!
Малко по малко и по нашите географски ширини узряваме за тази теза. Може като за начало да засяга големите градове, но ми прави впечатление, че почва да е валидно и на други места.
Като се замисли човек, фиксираните разходи по една кола (ГО, данък и Каско) са 100-120лв./месец или 40-50лв. на месец без каско. Това говорим за кола около 150к.с., изключвайки малолитражките. Умножава се по 10 и става ясен минимума на нет доход да покрие всичко без горивото. После добавяме и стойността на колата на месец, после слагаме и планираните километри, спрямо л/100... и става забавно.
Аз лично всичките коли съм си ги купувал на изплащане. Знам че колата ми струва ххх лв. на месец вноска към банката + ууу лв./м. за фиксирани разходи + около zzz лв./м. за гориво, + fff лв./м. за непредвидени (или с други думи - ремонти) Непредвидените ги смятам около 10% от фиксираните, за да имам буфер.

И не го мисля особено повече.
Та в този ред на мисли, когато GLC ми влезе в сметките, ще карам "дамска кола". :D

На изплащане стари или нови коли си купувал? ЦЛК-то едва ли си го взел на изплащане?

Нещо не ми се връзва стара кола на изплащане...прекалено много неизвестни

• 0

#22342 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 09 февруари 2018 - 09:30

Харесвам си нещо и вместо да почна да събирам, просто го плащам накуп (банка/приятели или просто оборотни пари) и после си взимам парите на кредит.
Това е единствения начин за мен да:
1. мога да издебна конкретната бройка, която искам.
2. да не съществува опцията "бартер", която по принцип ненавиждам.
3. имам някакви свободни пари, за да мога да си движа другите неща, но и да не съм роб на ламарини.
4. да мога да планирам до някаква степен употребата й при мен: знам колко км. карам на година, знам фиксираните и плаващите разходи до доста голяма степен... знам колко ще ми струва на месец + месечната вноска и преценям дали ме устройва.

Ванка, ЦЛК-то не го взех евтино. Евтино и хубаво няма :)
Иначе съм оглеждал и разни лизингови схеми на стари коли (по българското им разбиране от финансовите инстанции), но беше много занимавка.

Пешо, какво му имаше на GLE-то, че едва ли ще е много по-различно от GLC? Евтина ли се усеща?
  • 2

Audi_A4_avatar.gif

#22343 vonko1988

vonko1988

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1717 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 09 февруари 2018 - 10:30

Като разкарах 65-ицата, за малко карах GLE 43AMG...

Най голямо удоволствие от този автомобил изпитах...като го разкарах хаха...ужаасен от където и да го погледнеш

Сега си бръмча със 164-ката и ми дреме на пищова.

Да какво му е на GLE-то? На мен ми изглежда кола мечта, ако говорим за купето де :D

• 0

#22344 IIVVOO

IIVVOO

Член на МБКБ

• Модератори
  • 2378 Мнения:

Публикувано 09 февруари 2018 - 23:48

Да се смея ли, да плача ли

Това е кандидатура за работа.Към CV-то( няма да ви го покажа ) има допълнение.

Допълнението:

Документи:  
  • view_ico.gifCV - English

Моята Банкова Сметка:BG62UNCR------и това го крия за по голяма сигурност----!!!!Трябват ми 5500,00ЛВ.
ЕДИН МЕСЕЦ,-за да си ДОИЗКАРАМ всички ДОКУМЕНТИ И да си платя всички ДАНЪЦИ И ТАКСИ И Т.И Т.Н.И Т.
Н.И Т.Н.!!!!И най-късно за ДВА МЕСЕЦА ще ВИ ги върна!!!!Ще си ги УДЪРЖ-
ИТЕ ОЩЕ ПЪРВИЯТ МЕСЕЦ,-като ТРЪГНА!!!! 
*******EMERGENCY/СПЕШНО/!!!!*******
СВЕТКАВИЧНО С ГРИФ МЪЛНИЯ ми трябва 5500,00ЛВ.ЗАЕМ,-трябва ми ТРУДОВ ДОГОВОР,-за да тегля Заемът и СВЕТКАВИЧНО С ГРИФ МЪЛНИЯ
ДА ГО ВЪРНА!!!!Трябва ми СТАБИЛНА Работа!!!!Трябва да си изкарам И Професионалната Компетентност За Превоз на Пътници И Дигиталната Карта За Тахограф И За ADR ВСИЧКИ НИВА И Т.Н.И Т.Н.И Т.Н.И Т.Н.!!!!
Относно Стажът:Да предположим,че имам Мой Собствен Автобус И TIR,-Да предположим,че имам Моя Собствена Консултантска Фирма И Мой Собств-
ен Business,-тогава,-на КОГО ще трябва да обяснявам,-каквото и да е било,-то при положение,че съм от ПЕТ Годишен по Камионите и че през Годините им Движех И Въртях Бизнесите на Разни Знайни и Незнайни Субе-
кти и Фирми!!!!
Освен това,-СТАЖЪТ,-засяга,Само,-Единственно И Изцяло МЕН!!!!
Относно Препоръките:Като отида при Saint Peter/Свети Петър/,-ще си сверя Моите Тефтери с Неговият!!!!Абсолютно Всичко в Този Живот и на Този Свят,-става само,единственно и изцяло Със Връзки,-ON THE SECOND WAY/ПО ВТОРИЯТ НАЧИН/,-С Божа Благословия И Т.Н.И Т.Н.И Т.Н.И Т.Н.!! 
Относно Висшето Образование,-ИМАМ ГИ МИНИМУМ ДЕСЕТТИНА ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ,-и то AT THE CLEAR ENGLISH LANGUAGE,-СВИШЕ!!!!
В Реалният Живот,-Joker/Джокер/,-Обади се на Приятел,-Няма,-Няма И При-
ятели!!!!Работа Не се Дава,-Работа се Създава,-Онова,-което НЕ става с Па-
ри,-Става и то,-ама с Адски Много Пари!!!!
И съвсем не на последно място:В едни такива моменти се разбира КОЙ-КОЙ
Е,-КОЙ Е ЧАВЕК И КОЙ НЕ Е.........!!!!През Цялият си Съзнателен ЧОВЕШКИ ЖИВОТ/от ЧЕТИРИ ГОДИШНА Възраст/,-ИМАМ ЖИВИ СВИДЕТЕЛИ/,-АЗ на КОГОТО С КАКВОТО МОГА,-ПОМАГАМ!!!!Иначе на МЕН ми е Ясна ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА:Ако НЕ дай си Боже,-Човек ПАДНЕ,-Следващият след Него,-НЕ само,че няма да му подаде РЪКА ами ще му БИЕ И ШУТЪТ И ТО СЪС ЗАСИЛКА!!!! 
Има една истина,която гласи:"-По Делата им ще ги Познаете!!!",-във смисъл,-
че Достойните ЧОВЕЦИ,-НЕ обръщат Гръб,-Не подвиват Опашка и Не бягат
яко дим!!!!В едни такива моменти си личи,-КОЙ-КАКЪВ ЧОВЕК Е!!!!
АЗ СЪМ ДОСТОЕН ЧОВЕК,-А ВИЕ????
*******A GENERAL WARRANT OF ATTORNEY!!!!*******
*******ENTREPRENEUR!!!!*******

• 2

#22345 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Автомобил:
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 09 февруари 2018 - 23:54

с гриф МЪЛНИЯ егаси,,,верно си е спешно... :hailandkill

• 0

#22346 IIVVOO

IIVVOO

Член на МБКБ

• Модератори
  • 2378 Мнения:

Публикувано 10 февруари 2018 - 00:00

и на всички графи за фирми в които е работил e нaписал This is hidden!!!

В три фирми е работил по едно и също време 1989-1993

а е-mail му започва с bond007......

• 1

#22347 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Автомобил:
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 10 февруари 2018 - 00:11

и на всички графи за фирми в които е работил e нaписал This is hidden!!!

В три фирми е работил по едно и също време 1989-1993

а е-mail му започва с bond007......

Пак добре, че не е написал this is Confidential, щото трЕбаше да те гръмне после  :killing  :hailandkill

Малии, изтреще си народа и това си е... :blink

• 0

#22348 ХаPu

ХаPu

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 2695 Мнения:
  • Автомобил:
    ATV
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 10 февруари 2018 - 08:09

TOP!!!
  • 0
NO PAIN - NO GAIN!

#22349 vonko1988

vonko1988

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1717 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 11 февруари 2018 - 20:23

Да споделя днес качих мерджана до хижа Алеко и се справи много по-добре от очакваното. Никакви проблеми, даже изпреварих 3 куатрота по пътя на горе :D Едната ес 8-ца беше с нещо средно между летни гуми и зимни галоши, че на единия баир направо щеше да тръгне наобратно. Една пък астра излезе от един завой и малко пред мен  направи дрифт завършил в мантинелата. Нещо се опита да се прави на е36, но май не си е направил добре сметката...

П.С. Защо по дяволите куките не пускат нагоре  между 11 и 14ч? Недоумим абсурд за мен...

Този пост е редактиран от vonko1988: 11 февруари 2018 - 20:25

• 0

#22350 drjivago

drjivago

Майстор

• Потребители на форума
  • 1881 Мнения:
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 февруари 2018 - 20:28