Към съдържанието

•  

Снимка
* * * * - 24 гласа

ЧАТ-ТЕМАЗа всичко

• Please log in to reply
24115 мнения по тази тема

#21841 Гост_zBnerOV6MJГост_

Гост_zBnerOV6MJГост_
  • Гости

Публикувано 24 ноември 2017 - 22:51

Ех.. Много се запалихте, съжалявам за което. Дали ще се срещнем, докато карам със 170 или не, божа работа, не мога да го измисля.

И катко и нагоре се писа - и двете страни имат право!

Катастрофите на магистрали са в много пъти по-малко, отколкото катастрофите в населени места. Прост пример - докато чакам една мацка да си ми даде предимството (отляво паркирани коли, обаче мацката реши, че ще я изчакам) удари 2 коли. С ниска скорост, ама катастрофа.. Идеята ми е, че в града хората са много по-разсеяни - цъкат си на телефоните, служат музика, заговарят се с пасажерите и т.н. На магистралата много малко хора ще са разсеяни по простата причина, че скоростите са много по-високи и вниманието трябва да е на пътя.

Относно това колко съм опасен на пътя със 170 км/ч в лява лента, ами съжалявам, но не съм много по-опасен от този, който се движи със 140 км/ч. И колкото и физика да прилагаме, не можете да ме убедите, че всяка кола ще спре от 140 до 0 по-бързо, отколкото аз от 170 до 0. Така, че.. Никой няма да излезе прав и никой крив.

За ограниченията, които ХаРи даде мога да предложа и за детски градини/училища - около района - 10км/ч без право на престой/паркиране на 10м от кръстовище.

• 0

#21842 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Живота, Вселената и Всичко останало
  • Автомобил:
    C 140 CL 500 (weekend car)
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 25 ноември 2017 - 10:55

Интересното е, че тези които афиширате високите скорости, сте все млади, с не много голям опит зад волана...не го казвам да Ви обидя, а малко да Ви сваля на земята :)

И аз като бях на два петъка с книжка и аз си мислех, че само на другите се случват нещата, но бай бабо да те не среща мечка, че тогава положението може да стане кофти...

Та както се изразих и преди-карайте си колите, както искате, но не го афиширайте в публичното пространство, особено когато е явно нарушение на Правилата на движение по пътищата.

Като извадите един-два трупа от катастрофирали коли,  или поне видите такива, пак може да се опитате да ми обясните, че и двете страни са прави.

А относно твърдението на колегата над мен, че дали си със 140 или 170, е все тая, ето един калкулатор ( https://www.random-s...ng-distance.htm ),  който казва, че със 140 км/ч. ще изминеш 26 метра за времето в което ще видиш опасността, ще я осъзнаеш и ще приложиш спирачка, отделно на това, ще изминеш 115 метра спирачен път, или общо 141 метра ! 

Със 170 става още по-интересно, времето за първоначална реакция вече е 32 метра, а спирачният път е 170 метра, което общо прави 202 метра, или над 60 метра разлика. 

Като цифрите говорят и боговете мълчат, така че аз млъквам  :blush  :rolleyes 

Предлагам наистина да оставим темата настрана, с вярата, че всеки има глава на раменете и знае какво прави   :beer 

Този пост е редактиран от SAMURAIJACK: 25 ноември 2017 - 10:57

• 3
MERCEDESBENZCLCoupe C140  1902 4 (1)

#21843 vonko1988

vonko1988

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1717 Мнения:
  • Град:Sofia
  • Автомобил:
    който носи кеф :)

Публикувано 25 ноември 2017 - 11:05

Аз мисля, че дискусията е много добра. Може и да сме млади, обаче аз лично имам 100к километра градско и извънградско. Не мисля, че е малко. Карал съм в почти всяка възможна пътна обстановка в България, всеки сезон. Първите 30к километра карах бавно и даже под ограниченията. Така си усещах реакциите. В момента отново ако се чувствам уморен или разсеян карам по-бавно. Тогава наистина е по-лесно и като си свикнал да караш бързо всичко изглежда, като на забавен кадър. Но никой не може да ме убеди, че ограниченията са адекватни. Аз не искам да карам по-бързо за кеф. За леф тръгвам с въртене на гуми на светофара или ходя да дрифтя на някой паркинг, с което не застрашавам никой. Бързото каране за мен е въпрос на ефективност и на оползотворяване на времето. Мразя мудни шофьори, особено в града и в трафика. Колкото е по-задръстено толкова по-мудни стават хората и промирено си цъкат телефона. Светва зеленото и минават две секунди, докато потегли първия. Човека обаче не осъзнава, че за тези две секунди спане е попречил на 3 коли да хванат този светофар. Алергичен съм към такова шофиране. Аз гледам да не преча на никой и да освобождавам пътя на всеки, решил да кара по-бързо от мен. Защото наистина не знаеш за какво бърза човека - може жена му да ражда или майка му да е получила инфаркт. И тогава майната им на всички закони и правила.

Аз мечтая за пътна обстановка, в която всички карат бързо, стегнато и съсредоточено. Без моткане и с максималната безопасна скорост. Изчислявали сме, че ако това се случи в София задръстванията ще паднат с 20 процента ако не и повече.

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • 1

#21844 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Живота, Вселената и Всичко останало
  • Автомобил:
    C 140 CL 500 (weekend car)
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 25 ноември 2017 - 11:23

Аз мисля, че дискусията е много добра. Може и да сме млади, обаче аз лично имам 100к километра градско и извънградско. Не мисля, че е малко. Карал съм в почти всяка възможна пътна обстановка в България, всеки сезон. Първите 30к километра карах бавно и даже под ограниченията. Така си усещах реакциите. В момента отново ако се чувствам уморен или разсеян карам по-бавно. Тогава наистина е по-лесно и като си свикнал да караш бързо всичко изглежда, като на забавен кадър. Но никой не може да ме убеди, че ограниченията са адекватни. Аз не искам да карам по-бързо за кеф. За леф тръгвам с въртене на гуми на светофара или ходя да дрифтя на някой паркинг, с което не застрашавам никой. Бързото каране за мен е въпрос на ефективност и на оползотворяване на времето. Мразя мудни шофьори, особено в града и в трафика. Колкото е по-задръстено толкова по-мудни стават хората и промирено си цъкат телефона. Светва зеленото и минават две секунди, докато потегли първия. Човека обаче не осъзнава, че за тези две секунди спане е попречил на 3 коли да хванат този светофар. Алергичен съм към такова шофиране. Аз гледам да не преча на никой и да освобождавам пътя на всеки, решил да кара по-бързо от мен. Защото наистина не знаеш за какво бърза човека - може жена му да ражда или майка му да е получила инфаркт. И тогава майната им на всички закони и правила.

Аз мечтая за пътна обстановка, в която всички карат бързо, стегнато и съсредоточено. Без моткане и с максималната безопасна скорост. Изчислявали сме, че ако това се случи в София задръстванията ще паднат с 20 процента ако не и повече.

Sent from my iPhone using Tapatalk

...без да се сърдиш, ама 100 к километра са нищо. Аз имам около 90 к за година и половина, но това не е толкова от значение, по-важно е, начина по който мислиш....Според теб, ограниченията са неадекватни, а в реалност, в целият ЕС ние имаме едни от най-високите разрешени скорости...и колкото по-скоро разбереш, че стигането навреме до определена точка или дестинация не се обуславя със скоростта, която ще вдигнеш, а с правилен разчет на времето за което ще пътуваш и съответно по-ранното тръгване, толкова по-добре за теб :)

Този пост е редактиран от SAMURAIJACK: 25 ноември 2017 - 11:29

• 3
MERCEDESBENZCLCoupe C140  1902 4 (1)

#21845 vonko1988

vonko1988

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1717 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 25 ноември 2017 - 11:25

Естествено, че не се обуславя само със скоростта, която ще вдигнеш. Обуславя се с скоростта, с която караш средно, колко време ще можеш да подържа висока скорост, колко ниска, колко ще се моткаш в излизане/влизане от града, по бензиностанции и т.н. 

• 0

#21846 hipopotyk

hipopotyk

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 847 Мнения:
  • Автомобил:
    2012 C350 CDI 3.0
    2010 C63AMG 6.3V8
    2008 VW Touareg 6.0 W12
    2007 ML63 AMG 6.2 V8
    2003 Z4 Roadster 3.0si
    2000 Ford Mustang 5.4

Публикувано 25 ноември 2017 - 12:06

Пак задълбахте в безмислена полемика. И аз в продължение на 20 години правех по 60К на година и да има значение но...карам доста добре ски. По високите места в Италия, Австрия и Швейцария карам между 90 и 122км/ч по пистите. Падал съм с такава скорост и никога не съм имал проблем. Въпреки това на Пампорово на синята писта в най-долната и част на Стойките, паднах с 10км/ч в резултат на което си счупих врата.
Обяснението е просто. КЪСМЕТ и липса на адреналин и внимание. Късмета е ясен, а адреналина го има само там горе където си на покривите на света.
Секунда невнимание и дали е 100 или 170 няма никакво значение ако и късмета липсва.

Приятна събота

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
  • 2
Once a year, go someplace you’ve never been before!

#21847 asensiobg

asensiobg

Чирак

• Потребители на форума
  • 61 Мнения:
  • Град:София/Кюстендил
  • Автомобил:
    W211 Е 350 4matic

Публикувано 26 ноември 2017 - 23:33

Бях писал за една газ на едно M272 та оправи се хайванчето. Проблема беше повече от тъп и нормален, логичен и т.н. Щото не горя бензина бърз, все гледам да си имам е станал негоден. Съответно първо изгорих целия, налях нов и от следващия ден всичко си е по старо му, връткаш пали, не се чуди какво става. До триене на адаптации не съм стигал, не се наложи. Благодаря на колегате kdl че ми обърна внимание и ми даде насоки ! 

Лекинко да се включа в темата за тая скорост дето убива. Да убива, ама не толкова колкото се насажда по всякакъв начин. Личното ми мнение е че повече проблеми създава кофти пътя от колкото скороста. Рядко вилнея по пътищата, ама ми се случва. Трилъчевата звезда 99% от случаите я карам на 150 на темпомат. Всичко на горе от тая скорост по моя опит води до много повече пъти натискане на спирачката и до ускорение след това. Много често срещано е лятото. Хората в дясната лената са много, в лявата излизат такива които изпреварват със скорост мезду 100 и 140 и няма де да се приберът. Същото ми се случва и на мен с ниско летящите изтребители дето бързат и почнат да светят като луди да се прибирам, ма под камиона няма вляза, седят и чакат. Не съм и аз мана небесна и аз карам бързо понякога, и мен ме дразни че някой се тътри, ама се свиква. Няма как. Ограничения има безмислени и не са малко, но винаги се сещам какво ми е казвал баща ми - 1во да пазиш всички и да се пазиш от всички и 2ро - всички закони по пътищата са писани с кръв. Та истината винаги е някъде по средата, всеки иска да си направи кеф, аз си го правя когато магистралата е празна и се надявам да няма животни по нея , както беше писал един колега по назад. Пък и повече кеф ми правят дефилетата със завои от колкото магистрали, когато е сухо и пътя е хубав. Карайте умно и внимателно, всички сме на пътя, всеки има опит, малък или голям, но целта е една - всеки да стигне жив и да е добре ! 

• 3

#21848 Klimfilt

Klimfilt

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 650 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Mercedes Benz W213 - E220D 4matic
    Mercedes Benz W164 - ML 350 4matic - SOLD :(
    Mercedes Benz W201- 190D
    BMW F39 - X2 sDrive18d
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 01 декември 2017 - 10:23

Ето един пресен пример от днес сутринта за неспазването на "малоумните и безсмислени ограничения" на хубав и широк път, в час в който не е толкова натоварено движението 0630 часа.... Дали ако беше в ограничението, дори малко отгоре, щеше да е така смачкана колата ? Иначе към момента, единственият пътник в колата (шофьорът) е жив, но в много тежко състояние, млад на 33 години...

http://dnes.dir.bg/n...estoka-26645778

И малко нелицеприятни снимки, поне за мен:

Прикачен файл  24177074_10212849665270939_3021306316320028469_n.jpg   51,6K   10 Брой свалянияПрикачен файл  24232255_10215217817381457_5559198667215244758_n.jpg   102,98K   10 Брой сваляния

П.С. Да уточня, снимките не са мой и не съм присъствал на мястото на събитието.

Този пост е редактиран от Klimfilt: 01 декември 2017 - 10:35

• 0

#21849 vonko1988

vonko1988

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1717 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 01 декември 2017 - 10:33

Точно това го обсъждах с колегите. Мислиш ли, че тоя се е утрепал заради скоростта? Мислиш ли, че не се е утрепал заради разсеяност, вероятно съдържание на алкохол в кръвта, вероятни гуми галоши или неосветен знак? Много коли всеки ден минават с около 100 от там без да се блъскат. Пак казвам, по тази логика ако караме с 0км в час няма как да катастрофираме. Всъщност има, защото някой може да ни изплющи ако сме паркирали на пътя.

• 0

#21850 Klimfilt

Klimfilt

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 650 Мнения:
  • Автомобил:
    Mercedes Benz W201- 190D
    BMW F39 - X2 sDrive18d
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 01 декември 2017 - 10:45

Не е заради скоростта, Йети го е засякъл като е отивал на разходка в ловния парк.... Всеки се разсейва, то е ясно, но защо някак си ми се струва, че едно е да се разсееш с 50, а съвсем друго със 100+ ?! Петък сутринта 0630 с алкохол? Да беше събота или неделя сутрин да се съглася, поне малко, но тука от 10 кладенци вода се търси оправдание... И как точно неосветения знак ще те разпори така, че нещо не се сещам...

Ето ти един, от тия многото коли дето минават от там с около 100... Предполагам е един от 80те процента, както наскоро казаха... Аз също в този участък не карам с 50 (освен в обхвата на камерата), но не карам и със 100. В случая отново е несъобразена скорост...

Въпроса не е да не караш или да пълзиш, а с безопасна скорост за теб и околните. Ако това се беше случило примерно на ул. Опълченска (пак 3 ленти, пак сравнително нова и добра настилка) и я нямаше тази мантинела, колко точно щяха да са линейките, защото там има малко пешеходци и хора по спирки?  Не отговаряй, въпроса е риторичен...

• 3

#21851 bronc

bronc

Напреднал

• Потребители на форума
  • 679 Мнения:
  • Автомобил:
    W211 E280 CDI 4Matic - ex
    Ford Focus 1.6 EcoBoost

Публикувано 01 декември 2017 - 10:46

Точно това го обсъждах с колегите. Мислиш ли, че тоя се е утрепал заради скоростта? Мислиш ли, че не се е утрепал заради разсеяност, вероятно съдържание на алкохол в кръвта, вероятни гуми галоши или неосветен знак? Много коли всеки ден минават с около 100 от там без да се блъскат. Пак казвам, по тази логика ако караме с 0км в час няма как да катастрофираме. Всъщност има, защото някой може да ни изплющи ако сме паркирали на пътя.

Нали знаеш, че да се блъснеш със 100 и да се блъснеш с 50 е различно? Да не говорим за разликата за време на реакция - едно е да си разсеян със 100, друго с 50. Приятел мина оттам тази сутрин и ми прати снимката - колата не прилича на кола..

Този пост е редактиран от bronc: 01 декември 2017 - 10:46

• 1

#21852 vonko1988

vonko1988

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1717 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 01 декември 2017 - 10:55

Гаранция, че същото става, ако се блъснеш и с 50. Виждал съм кола катастрофирала със 60 в стълб, изглеждаше по-зле. Никой не знае с колко е карал, аз обаче се обзалагам, че има много по-належащи причини за катастрофата от скоростта. 90 процента или е пил или не е спал и е бил разсеян. Срещал съм пияни и вторник сутринта.

Не може като стане каквато и да е катастрофа всеки да казва "карал е бързо". Това е толкова смешно и несериозно, само помислете как изглежда отстрани. 

Този пост е редактиран от vonko1988: 01 декември 2017 - 11:05

• 0

#21853 bronc

bronc

Напреднал

• Потребители на форума
  • 679 Мнения:
  • Автомобил:
    W211 E280 CDI 4Matic - ex
    Ford Focus 1.6 EcoBoost

Публикувано 01 декември 2017 - 11:06

Май си спал в часовете по физика :) Не, че искам да правя аналогии между твоето каране със 170 и това, ама просто показва начинът ти на мислене. Катастрофата може и да не е предизвикана (само) от скоростта, но ефектът от катастрофата е изцяло резултат от скоростта.

Ето, гледай 

Този пост е редактиран от bronc: 01 декември 2017 - 11:06

• 1

#21854 Klimfilt

Klimfilt

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 650 Мнения:
  • Автомобил:
    Mercedes Benz W201- 190D
    BMW F39 - X2 sDrive18d
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 01 декември 2017 - 11:06

Искаш да ми кажеш, че ти твърдиш, че кола може да изглежда по същия начин и след удар с 50/60 км в час?! Ако наистина го мислиш, то определено си пропуснал часовете по елементарна физика...

Хах bronc, изпревари ме със секунди... Ах, тези време-пространствени ограничения.

П.С. Готов ли си да се обзаложиш, че е бил пиян и ако да на колко? Все пак твърдиш, с голяма доза на увереност (90%) че е бил пиян... Емпиричен анализ ли използува или дедукция? А колкото до смешното, ходи го питай въпросния водач дали му е смешно в момента...

Не, несериозно е да твърдиш, че при удар със 60км/ч. една кола ще изглежда по същия начин ако се удари и със 100... Клипа по-горе ти го показва повече от ясно. Дано учителят/ката ти по физика не чете този форум, че отстрани кой знае как ще се почувства...

Този пост е редактиран от Klimfilt: 01 декември 2017 - 11:19

• 2

#21855 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 01 декември 2017 - 11:35

Трудно ми е да се ориентирам по снимките... Изглежда като локалното преди тунелчето под телевизионната кула, посока цариградско.

Пича сякаш е влязъл рязко в локалното и се е наденал на единичната мантинела.

После са преместили колата на островчето, да освободят локалното.

Прикачен файл  0000360958-article2.jpg   35,33K   8 Брой сваляния Прикачен файл  0000360964-article2.jpg   45,08K   8 Брой сваляния

Това не са 50км/ч. А дори и не беше заледено тази нощ.

Там ограничението си е нормално, ако се налага да влезе в локалното. По тесния заход към кръговото не може да си с 90. Лятото може, на идеален горещ асфалт, но в кофти време е абсурд.

Абе дано оцелее момчето...

• 0

Audi_A4_avatar.gif

3 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 3 гости, 0 анонимни