Чудя се обаче, с какви проблеми може да се сблъскам при такова начинание?
Първо две думи за различните методи за боядисването:
1. Най-евтино, най-лесно и просто: купува се спрей боя, колата се вдига на трупчета, свалят се гумите, апаратите се почистват и облепват (около тях), пръска се със спрея.
Недостатъци - нетрайно покритие, като опада става още по-зле, трябва задължително да се повтори и така завинаги.
Предимства - не се налага сваляне на спирачните апарати, съхне бързо.
2. Боядисване с двукомпонентна епоксидна боя: както при спрея колата се вдига, свалят се гумите, апаратите се почистват, облепя се, нанася се с четка или пистолет, съхне един - два дни.
Недостатъци - съхне по-бавно от спрея. Струва по-скъпо. Такива бои се намират относително трудно в България (ако някой има източник, да си признае

Предимства - устойчивост на температура, корозия, масла и химикали в пъти по-добра от обикновената боя, има чудесен блякъс, който боята няма, много здраво и не пада след година. Не изисква печене.
3. Прахово боядисване: колата се вдига, апаратите се демонтират ИЗЦЯЛО, носят се при бояджия (тия дето правят прахово джанти сигурно и апарати ще направят).
Недостатъци - налага се демонтиране на апаратите, ерго - маркучи, спирачни течности, обезвъздушаване, пълна лудница. Отнема много време, през което колата няма как да се кара (аз поне без спирачки не бих я подкарал

Предимства - изключително качествено и устойчиво на всякакви влияния покритие, ясни са майсторите, материалите и местата, където може да се направи.
Лично аз, засега съм се прял на вариант 2, макар че ще трябва с някаква връзка да си докарам двукомпонентна епоксидна боя от чужбина.
За съжаление онлайн магазините отказват да изпращат химикали по куриер, така че ще трябва с някой познат да стане.
Поне краткото търсене в Интернет не даде никакви резултати къде могат да се открият такива продукти у нас. Цена в САЩ около $40 комплект с всичко необходимо за 4 апарата.
Като изключим добрите механични качества на тази боя, тя има и допълнителни плюсове. Например доста по-гъста е от спрей боята, като консистенция е като течна епоксидна смола.
ТОва качество на боята я прави "саморазливна" - не остават следи, дори и при нанасяне с четка. Освен това покритието е дебело и става изключително гладко, независимо дали самия апарат е бил полиран или матов/релефен. Гланцираните апарати се мият по-лесно и изглеждат по-добре.
Сега обаче се чудя редица неща:
1. Може ли да се боядисва апарата, без да се демонтира от колата? Като се прави, добре е да се прави веднъж - да се боядиса целия, и отзад, нищо, че не се вижда. Достъпно ли е там да се бръкне? Може би ще трябва да си намеря гараж с подемник. А ако съхне 2 дни - кой ще си даде подемника да му е блокиран 2 дни! На трупчета е кофти, трябва да се лежи по земята, не е удобно, потенциално е да стане грешка. Предните гуми могат да се завъртят, така че да е удобно, ама задните няма как...
2. Може ли боядисването на апаратите да промени температурните им характеристики? Може ли нанасянето на боята да попречи на правилното охлаждане на апарата? Да не започнат да прегряват спирачките след боядисването? Основното предимство на тази боя (механична издръжливост) е и недостатък - ако има проблем, боята не може да се свали лесно... в най-простия случай песъкоструй.
3. Сигурно има и някакви други ужасни последици, за които в момента не се сещам, ама ще ги открия по втория начин и ще ме е яд впоследствие... Та ако някой има вече горчив опит - да сподели?
4. Не на последно място стои въпросът и за избора на конкретен цвят. В момента апаратите са матово черни (може и феродовия прах да ги е оцветил, не знам).
Вариант 1 - сребристи - както са на AMG. Изглежда доста добре, заглеждал съм се. Но е банално, не се забелязва.
Вариант 2 - червени - класика в жанра, без коментар
Вариант 3 - жълти - другата класика в жанра
Вариант 4 - златисти - това е един подценяван цвят, но като се има предвид, че колата е тъмно синя и част от лайсните не са хромирани в сребристо, а в златисто, не седи никак даже зле. Освен това придава доста нестандартен външен вид.
На прикачената снимка има мостри на цветовете предлагани от една от фирмите:
сребристо, червено, жълто, златисто
черно, бяло, синьо, зелено
оранжево, лилаво, розово
P.S. ако някой вземе да се чуди за какво ми е да ги боядисвам? За кеф... иначе със сигурност няма да спират по-добре, ако са жълти/червени/сребристи