Данъци
Започната от LiL, 30 мар 2009 - 09:16:01
50 мнения по тази тема
Публикувано 30 март 2009 - 16:15
Колеги, аз реших да не си регистрирам мечо в данъчното и вече съжалявам. До сега винаги съм регистрирал всички МПС-та, които съм притежавал и съм плащал съответния данък. Оказа се, че голяма част от хората изобщо не им дреме за данъци, обаче започва да става кофти. Преди дни чух, че през следващата година ще въвеждат нова програма в данъчните служби, като тя ще бъде свързана с ЕСГРАОН, КАТ и Данъчно. Просто няма да има оттърване. Регистрираш в КАТ МПС и веднага ще "цъфваш" в данъчното. Като ти мине двумесечния срок ще ти пращат честитка. Чува се, че ще увеличат и глобите. Тия дни ще намина към данъчното да "оправя" работата с колата докато е време, за да не платя глоби. Нищо че съм закъснял с... 6-7 месеца. Ще си платя като поп.
Mercedes-Benz C 220 Diesel / W202T
Публикувано 30 март 2009 - 16:25
Колеги каква е глобата ако не си платиш данъка?
Death Metal Fan
Публикувано 30 март 2009 - 16:43
ДО 500 лева по преценка на чиновникаКолеги каква е глобата ако не си платиш данъка?
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
• Бабини деветини • clk.babailiica.com • наргиле •
Публикувано 30 март 2009 - 17:32
Тези дни ми напомниха, че притежавам автомобил и трябва да заплатя данък за него. После ме попитаха дали изобщо съм го била обявявала в общината..естествено, че не съм. Откъде да знам, че трябва..Не си купувам през 3 години кола...Както и да е, спестете ми конското от сорта "Като имаш кола трябва да си запозната с отговорностите, които произтичат от притежанието й" щото вече ми се скараха, че съм безотговорна и т.н...
Та, ясно ми е, че съм закъсняла и ще плащам глоби..
Обаче ровейки се из страницата на НАП чета необходимите документи за регистрация на МПС.
1. Декларация по чл.54, ал.1 от ЗМДТ за притежаван лек автомобил( свалих си я от сайта им);
2. Документ за придобиване ( договор)-имам;
3. Копие от големия талон ;
4. Квитанция или платежно нареждане за платения 2 процентов данък при прехвърляне-(това чудо какво е и къде да си го платя);
5. Квитанция или пл. нареждане за платения данък върху превозното средство ( тук имам някакъв документ, който удостоверява, че данъка за годината на придобиване е платен...т.е.2008 г. и ще го приложа към тази декларация, но към него трябва да приложа и платен данък за 2009 г. ли?)
6. Решение на ТЕЛК при МПС до 74 k.w....което мен не ме касае
Има ли идея някой колко време ще ми отнеме всичко това и дали ще мога да го свърша на едно място...т.е трябва, според пост. ми адрес да отида в общината на бул.Васил Левски 2...мога ли да свърша всичко там?
Ау колко мъка имало на този свят, ужас. Що у една от най-развитите икономики нещата са толкова прости!
Купуваш кола, отиваш за номер, издава ти се номер ( имаш застрахователна полица, регистриран си у компутрите и данъчното директно си тегли от банковата ти сметка годишния данък)!
Колега brpi, турни си партикелфилтъра, до края на 2009 общината ти поема половината от цената!
Sky каза:Ела да сръбнеш от извора!
" Ау ми врътнеш един Биг Бен ма! Ни моа, боли ме главата!"
Публикувано 30 март 2009 - 18:35
Привети
По темата-Лил-спокоино-ти и още няколкостотин хиляди човека сте така с данъците и то не щото не искате да плащате -ми щото администрацията не знае как да си уреди нещата да си вземе всичко при регистрацията още...което пък ме амбицира да Ви разкажа как в САЩ или поне щата Ню Йорк се закупува или регистрира кола..Вие сами си направете сметка плюсове ,.минуси и удобство
....
Закупувате автомобила-
ако е от дилър-тои Ви издава едни временни номера за 20 дена (хартиени)които се лепят на определено място
-ако е от частно лице-пак имате тия 20 дена ,но са упоменати в талона
-кола се закупува без никакви договори,нотариуси,банки,бележчиций.и прочее други кръвопийци-всичко се извършва в талона на колата(големия)-там си има место което си е за вписване на новия собственик и това е единственото нещо което се попълва .плюс още една бележка ако сте от дилър (за цената на абвтомобила и други данни)
Сега -за тия 20 дена трябва да регистрирате колата на Ваше име-за което Ви е необходимо.........минаване на Технически преглед-които струва 34 долара и може да се извърши във почти всеки гараж където и да е-стига да е лицензиран от щата Ню Йорк....там няма лъжа няма измама-всичко влиза в централната система на КАТ...и най сладкото е че може и да го направите след като регистрирате колата(ако да речем сте я купили на 1ви и до 20ти имате транзитни номера-а я регистрирате на 8ми да речем-пак си важи до 20ти)
После отивате в които и да е клон на местното КАТ-давате техническия преглед(ако го имате),стария талон ,оная бележка от дилъра -те Ви издават веднага номера (нови)и нов талон....плащате 8% данък на общината върху стойността на колата (само еднократно )и това е......няма пътни данъци.....технически преглед всяка година-нова регистрация всеки 2 години(само се подновява-не се плаща данък).....
и така-аз регистрирах мойта кола от закупуване до мои номера и талон-за около 4 часа всичко(2 при дилъра .,1 при механика и 1 при КАТ).....
Поздрави
По темата-Лил-спокоино-ти и още няколкостотин хиляди човека сте така с данъците и то не щото не искате да плащате -ми щото администрацията не знае как да си уреди нещата да си вземе всичко при регистрацията още...което пък ме амбицира да Ви разкажа как в САЩ или поне щата Ню Йорк се закупува или регистрира кола..Вие сами си направете сметка плюсове ,.минуси и удобство
....
Закупувате автомобила-
ако е от дилър-тои Ви издава едни временни номера за 20 дена (хартиени)които се лепят на определено място
-ако е от частно лице-пак имате тия 20 дена ,но са упоменати в талона
-кола се закупува без никакви договори,нотариуси,банки,бележчиций.и прочее други кръвопийци-всичко се извършва в талона на колата(големия)-там си има место което си е за вписване на новия собственик и това е единственото нещо което се попълва .плюс още една бележка ако сте от дилър (за цената на абвтомобила и други данни)
Сега -за тия 20 дена трябва да регистрирате колата на Ваше име-за което Ви е необходимо.........минаване на Технически преглед-които струва 34 долара и може да се извърши във почти всеки гараж където и да е-стига да е лицензиран от щата Ню Йорк....там няма лъжа няма измама-всичко влиза в централната система на КАТ...и най сладкото е че може и да го направите след като регистрирате колата(ако да речем сте я купили на 1ви и до 20ти имате транзитни номера-а я регистрирате на 8ми да речем-пак си важи до 20ти)
После отивате в които и да е клон на местното КАТ-давате техническия преглед(ако го имате),стария талон ,оная бележка от дилъра -те Ви издават веднага номера (нови)и нов талон....плащате 8% данък на общината върху стойността на колата (само еднократно )и това е......няма пътни данъци.....технически преглед всяка година-нова регистрация всеки 2 години(само се подновява-не се плаща данък).....
и така-аз регистрирах мойта кола от закупуване до мои номера и талон-за около 4 часа всичко(2 при дилъра .,1 при механика и 1 при КАТ).....
Поздрави
Публикувано 30 март 2009 - 18:44
Та ако някои го успокоява че е прецакан от Бг данъчна служба и т.н - данъка за 300 Д с евро 2 катализатор е 522Евро - направо се кефя ......
Моя миналата година беше 220лв.
тази незнам колко ще бъде...
Публикувано 30 март 2009 - 19:41
Колега brpi, турни си партикелфилтъра, до края на 2009 общината ти поема половината от цената!
Не става - 124 е дарта и за нея няма филтър за твърди частици а и ония поемат само до някава сума -нагоре си я плащаш сам а цената е тлъста.
Сметнах го и тия пари за филтара ще ги похарча за 7-8 години за данък а иначе ще излезнат веднага.Отделно филтъра не променя Еврото на колата което значи че и не ми се променя данъка а ще отпаднат 30 евро наказание на година че нямам филтър ... така че
W 124 - 300D
W 124 - 230E
W 124 - 230E
Публикувано 30 март 2009 - 22:40
Не става - 124 е дарта и за нея няма филтър за твърди частици а и ония поемат само до някава сума -нагоре си я плащаш сам а цената е тлъста.
Сметнах го и тия пари за филтара ще ги похарча за 7-8 години за данък а иначе ще излезнат веднага.Отделно филтъра не променя Еврото на колата което значи че и не ми се променя данъка а ще отпаднат 30 евро наказание на година че нямам филтър ... така че
Сори за спама ама да отварям друга тема!
Колега ето ти линк от ибей, града покрива почти 50% то сумата и дизел от евро 3 става на 4
http://cgi.ebay.de/T...U...A1|240:1318
Sky каза:Ела да сръбнеш от извора!
Публикувано 31 март 2009 - 11:02
Второто означава, че предишния собственик е внесъл по-малък от дължимия данък. Т.е. ако данъкът ти е 200 лева, а внесеш 150, ще остане да дължиш 50 лв., което в специалната общинска терминология наричат "недобор". В твоя случай тези 74 лева се дължат от стария собственик.Споко де, разбира се,че ще си платя данъците...не е нужно триене на мнения...
Тази приходна квитанция, която имам съдържа следната информация, моля някой да ми разясни, ако може..
2008 г. Данък върху ПС --148.50
12 Недобор-данък ПС--74.25
16 Лихви данък ПС --12.18
Какво е второто?!
Сега как да си декларираш автомобила и да си платиш данъка:
Забрави за НАП, данъкът за автомобили се плаща към Столична община. НАП бяха до 2006г., като все още държат инфо на сайта си и препращат към общината.
Попълни декларацията по чл. 54 от ЗМДТ, лесно е. Към нея приложи копия от големия талон и договора за покупка. Ако имаш платежното от нотариуса за платен 2% данък, приложи и копие от него. Ако не го пазиш, отиди при нотариуса да ти направи копие.
Отиди в деловодството на твоето министерство, вземи един плик и една обратна разписка, помоли някоя колежките там да ти ги попълни /надписването на плика и обратната разписка е по-сложно от попълването на декларацията / и ги помоли да я пуснат по пощата, когато ходят там, като им дадеш 1,60 лв. за пощенските такси. Адресирай плика и обратната разписка до Столична община, район .../където се водиш по постоянен адрес/..., отдел "МДТ". Адресът на районите е тук Не отивай в общината, безсмислено е. Така даже е възможно да ти се размине глобата.
След няколко дни на домашния ти адрес ще ти се върне обратната разписка, която пази като очите си.
Изчакай 2-3 седмици, за да е сигурно, че в общината са въвели декларацията и ти е открита партида.
Вече можеш да платиш. Изчисли си размера на данъка. Един колега в една друга тема беше постнал този изключително полезен калкулатор
Вземи банковата сметка на твоя район от приложение 1 към Наредба за определяне на размера на местните данъци на Столична община, отиди в някоя банка и с платежно нареждане към бюджета си плати данъка. Посочи като основание за плащане - "местен данък за 2009г. относно МПС с ДК№......"
В общи линии това е.
А, за глобата. В ЗМДТ е определено, че при неподаване в срок на декларацията се налага глоба от 20 до 200 лева. В практиката винаги за първо нарушение се налага минимума, т.е. 20 лева. На мен лично 2 пъти са ми налагали такава по 20 лв.
Хайде успех!
Публикувано 31 март 2009 - 11:21
Е-е-е-е-х... Willy, това ако го беше написал вчера, щеше да ми спестиш около 4 часа разправии...
Аз направих същото, но след като не намерих сметката на общината - ходих до общината да си проверя размера на данъка и банковата сметка.
Всъщност ходенето нямаше да си го спестя, защото не бях платил и за миналата година и трябваше да видя колко са лихвите...
Сега обаче имам друг дерт - не ми пристигна писмото за имотния данък и такса смет за вилата в Каварна.
Сметката и т.н. на общината все ще я намеря, ама как да разбера размера на данъка?
Звънях в общината преди малко, ама са баш в обедна почивка.
Ще ги видя по-късно...
Аз направих същото, но след като не намерих сметката на общината - ходих до общината да си проверя размера на данъка и банковата сметка.
Всъщност ходенето нямаше да си го спестя, защото не бях платил и за миналата година и трябваше да видя колко са лихвите...
Сега обаче имам друг дерт - не ми пристигна писмото за имотния данък и такса смет за вилата в Каварна.
Сметката и т.н. на общината все ще я намеря, ама как да разбера размера на данъка?
Звънях в общината преди малко, ама са баш в обедна почивка.
Ще ги видя по-късно...
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Публикувано 31 март 2009 - 11:51
Уили, този калкулатор не ми изглежда точен. Защо като сметнеш по киловати и после по конски сили ти дава различни стойности? Да не говорим че дава и по двата начина съвсем различни стойности от тези които аз плащам.... За тази година доколкото знам няма промяна спрямо миналата, така че трябва да е същата сума, а тя е съвсем различна от двете които се получават с калкулатора.
Изобщо сметката на данъка е сложна работа се оказва. Преди имаше калкулатор в сайта на НАП - сега и те си измиха ръцете и не може да се оправи човек с тия данъци. Не се учудвам че хората не ги плащат...
Не беше ли тази таблицата:
1. до 37 kW включително – 0,34 за 1 kW;
2. над 37 kW до 55 kW включително – 0,40 лв. за 1 kW;
3. над 55 kW до 74 kW включително – 0,54 лв. за 1 kW;
4. над 74 kW до 110 kW включително – 1,10 лв. за 1 kW;
5. над 110 kW – 1,23 лв. за 1 kW.
Изобщо сметката на данъка е сложна работа се оказва. Преди имаше калкулатор в сайта на НАП - сега и те си измиха ръцете и не може да се оправи човек с тия данъци. Не се учудвам че хората не ги плащат...
Публикувано 31 март 2009 - 12:12
Не знам - аз моя го платих в общината.
Казаха ми 277.20 лева. Калкулатора дава същата сума за София 120 кв. от 5 до 14 години
Казаха ми 277.20 лева. Калкулатора дава същата сума за София 120 кв. от 5 до 14 години
Публикувано 31 март 2009 - 12:47
Уили, този калкулатор не ми изглежда точен. Защо като сметнеш по киловати и после по конски сили ти дава различни стойности? Да не говорим че дава и по двата начина съвсем различни стойности от тези които аз плащам.... За тази година доколкото знам няма промяна спрямо миналата, така че трябва да е същата сума, а тя е съвсем различна от двете които се получават с калкулатора.
Тази таблица вече не важи.
Това е актуално за София:
http://sofiacouncil....ordinance&id=92
Колегата е дал линка по-горе. За София тази година завишението е около 25 % спрямо миналата година.
Т.е цените по реда на таблицата за квт са:
0.43 0.50 0.68 1.38 и 1.54 за над 110 квт
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....
На тази сладурана е кръстена нашата марка
Мерседес Йелинек
На тази сладурана е кръстена нашата марка
Мерседес Йелинек
Публикувано 31 март 2009 - 14:10
Колеги, допуснал съм грешка. Не мога да си обясня защо, но преди 2-3 часа ясно видях някъде, в групата 74-110 кв. е 1,35 лв за киловат. Сега обаче наново прегледах всичко в наредбата и там си стои 1,38 лева за киловат.
Което значи - калкулаторът е верен изцяло. Цената на киловат е 1,38 лева за коли 74-110 кв.
Ще си редактирам постовете, където пиша за промяна в наредбата и грешка в калкулатора.
Моля за извинение, ако съм объркал някого.
Което значи - калкулаторът е верен изцяло. Цената на киловат е 1,38 лева за коли 74-110 кв.
Ще си редактирам постовете, където пиша за промяна в наредбата и грешка в калкулатора.
Моля за извинение, ако съм объркал някого.
Публикувано 31 март 2009 - 14:19
Само да добавя, че в поста на Пенчо /р22/ се съдържа миналогодишната таблица на София, която понастоящем е актуална за 2009 за Пловдив.
Това е положението, на нас ни дерат кожите, а майните строят комунизъм
Това е положението, на нас ни дерат кожите, а майните строят комунизъм
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни