Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Данъци

• Please log in to reply
50 мнения по тази тема

#31 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2761 Мнения:
  • Град:София
  • Интереси:Създавам спомени с материали на клиента -:D
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 31 март 2009 - 20:54

Попълни декларацията по чл. 54 от ЗМДТ, лесно е. Към нея приложи копия от големия талон и договора за покупка. Ако имаш платежното от нотариуса за платен 2% данък, приложи и копие от него. Ако не го пазиш, отиди при нотариуса да ти направи копие.

Отиди в деловодството на твоето министерство, вземи един плик и една обратна разписка, помоли някоя колежките там да ти ги попълни /надписването на плика и обратната разписка е по-сложно от попълването на декларацията :) / и ги помоли да я пуснат по пощата, когато ходят там, като им дадеш 1,60 лв. за пощенските такси. Адресирай плика и обратната разписка до Столична община, район .../където се водиш по постоянен адрес/..., отдел "МДТ". Адресът на районите е тук Не отивай в общината, безсмислено е. Така даже е възможно да ти се размине глобата.

След няколко дни на домашния ти адрес ще ти се върне обратната разписка, която пази като очите си.

Изчакай 2-3 седмици, за да е сигурно, че в общината са въвели декларацията и ти е открита партида.

Вече можеш да платиш. Изчисли си размера на данъка. Един колега в една друга тема беше постнал този изключително полезен калкулатор

Вземи банковата сметка на твоя район от приложение 1 към Наредба за определяне на размера на местните данъци на Столична община, отиди в някоя банка и с платежно нареждане към бюджета си плати данъка. Посочи като основание за плащане - "местен данък за 2009г относно МПС с ДК№......"

В общи линии това е.

А, за глобата. В ЗМДТ е определено, че при неподаване в срок на декларацията се налага глоба от 20 до 200 лева. В практиката винаги за първо нарушение се налага минимума, т.е. 20 лева. На мен лично 2 пъти са ми налагали такава по 20 лв.

Хайде успех!

Иха, това се казва обяснение... :icon_welldone:
Декларацията и талона са лесни..ама нямам нищо от нотариуса..т.е. виж каква е точка втора от договора ми за покупко-продажба
"Купувачът се задължава да внесе дължимия местен данък в размер на 52.5 лв и да представи квитанцията в данъчната служба по местоживеенето му при данъчната регистрация на автомобила"
Да разбирам, че това е 2 процентовия данък...( по-горе е писано, че съм закупила колата за 2100 лв) :D или не?!
Явно не ми е платен...защото друго от нотариуса нямам...отзад има печати, подписи, имена, дата...някакъв рег.номер, който не знам номер на какво точно е...и него ли трябва да вписвам в декларацията под "номер и дата на документа за придобиване"...та след този номер има поле събрана такса, което , в моя случай е празно...
Та въпроса е къде трябва да го платя този данък..в общината ли?! И върху посочената цифра дали няма да има наложена глоба..

Упражнението с обратната разписка до правих преди няколко седмици като си попълвах годишната данъчна декларация за доходите по чл.50....щом успях да попълня всичките тъпотии там...не се плаша...
  • 0

#32 p22

p22

Майстор

• Потребители на форума
  • 837 Мнения:
  • Автомобил:
    ML 270 cdi
    A 170 cdi

Публикувано 01 април 2009 - 09:22

Хм, значи какво излиза сега, че аз си плащам данъка по стари таблици и пак ще ме изкарат че дължа нещо на някой...:)
Няма спасение от тия данъци, ей! Сега както каза Уили ще ми излезе "недобор" данък :))) Обаче не до бор, не до елха излиза че дължа още 37 лв. и още 4 лв. за 123-ката - чудя се дали да ги плащам изобщо или да се направя на ударен.
  • 0
Mercedes А 170cdi
Mercedes ML 270cdi
Silentium Universi

#33 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:
    W124 E 200 T, 1993г., 136 к.с.

Публикувано 01 април 2009 - 09:26

Иха, това се казва обяснение... :icon_welldone:
Декларацията и талона са лесни..ама нямам нищо от нотариуса..т.е. виж каква е точка втора от договора ми за покупко-продажба
"Купувачът се задължава да внесе дължимия местен данък в размер на 52.5 лв и да представи квитанцията в данъчната служба по местоживеенето му при данъчната регистрация на автомобила"
Да разбирам, че това е 2 процентовия данък...( по-горе е писано, че съм закупила колата за 2100 лв) :D или не?!
Явно не ми е платен...защото друго от нотариуса нямам...отзад има печати, подписи, имена, дата...някакъв рег.номер, който не знам номер на какво точно е...и него ли трябва да вписвам в декларацията под "номер и дата на документа за придобиване"...та след този номер има поле събрана такса, което , в моя случай е празно...
Та въпроса е къде трябва да го платя този данък..в общината ли?! И върху посочената цифра дали няма да има наложена глоба..

Упражнението с обратната разписка до правих преди няколко седмици като си попълвах годишната данъчна декларация за доходите по чл.50....щом успях да попълня всичките тъпотии там...не се плаша...

Колежке, няма как да не си платила 2-процентния данък при нотариуса! Задължително е по закон това да се извърши в момента на прехвърлянето на собствеността. Не вярвам да има нотариус който да пропусне това. А точка 2 от договора ти е стандартна и само определя, че ти дължиш заплащането на този данък, а не някой друг /прехвърлителя/. Докато момента на внасянето на данъка е определен в закона и не зависи от договора /чл. 49, ал.2 от ЗМДТ/
Т.е. когато си плащала всички разноски по прехвърлянето при нотариуса, една част от парите със сигурност са били онези 52,50 лева местен данък. По принцип технологията е следната - оставяш парите при нотариуса, подписваш платежно нареждане за вноска от 52,50 лева към общината, след което от кантората на нотариуса ги внасят в банката - в този случай трябва да си вземеш от нотариуса копието от платежното нареждане. Виж сега, най-лесното, което можеш да направиш, е да се обадиш по телефона в нотариалната кантора, да ги помолиш за справка по делото и те ще ти кажат какъв точно е случая. Ако не помниш името на нотариуса, виж го от печата, с който е нотариално заверен договора - там има име и номер. С името и номера ще намериш адрес и телефон тук
Ако се окаже, че не си платила 2-процентния данък, чети нататък.
52,50 лева не са 2%, а 2,5% от 2100 лева. Ти тази година ли си купила колата? Питам, защото до 2008г. вкл данъкът беше 2%, от 2009 вече е 2,5%. На теб са ти изчислили 2,5% данък. Това ти го казвам само за сведение - ще трябва да платиш 52,50 лева във всички случаи, защото си подписала договора с тази клауза. Има юридически варианти да се коригира, ако неправилно е изчислен и действително дължимата сума е 42 лева, но за 10 лева разлика не си заслужава усилията.
Как и къде да го платиш? Аналогично е на другия местен данък. Пак към общината, пак по силата на същата наредба. Плащаш по сметка на Столична община, район по постоянно местожителство. Попълваш платежно нареждане за вноска към бюджета и т.н.
Но има нещо важно, което пропуснах да напиша вчера и което важи за всички местни данъци. В платежното нареждане задължително се попълва една графа "вид плащане", където се изписва код, различен за отделните видове данъци. Този код е различен и в различните общински райони, затова е важно да намериш конкретния код за конкретния данък в конкретния общински район. Супер улесняващо са го измислили! В твоя случай търсиш кода за "данък за придобиване на имущества по дарение и възмезден начин" - това е т.нар. 2-процентен данък /който вече не е 2% :) /Кодове за местни данъци
Другия данък, ежегодния, за който всъщност е темата, е "данък върху превозните средства" и по същата схема откриваш и неговия код.

Отново пожелавам успех!

П.С. С нашите диалози по темата заслужихме модераторската "награда" по случай 1 април - размяна на аватарите. Благодаря за хубавите мигли и честито ти комби! Ако искаш, можеш да му платиш местния данък :lol:

Ха ха, само докато напиша краткото си експозе, и вече съм с друг аватар, ник и т.н. Супер готино! :icon_welldone:
  • 0

#34 p22

p22

Майстор

• Потребители на форума
  • 837 Мнения:
  • Автомобил:
    ML 270 cdi
    A 170 cdi

Публикувано 01 април 2009 - 09:45

Аз пак се присетих нещо.... Защото ме гложди че имам да давам пари, та си мисля аз не трябва ли да плащам половин данък заради катализатора? Изобщо как стои този въпрос с катализаторите.... защото аз не съм казвал в общината като я регистрирах имам ли или не.... само я записах. Ако се окаже че е трябвало да плащам наполовина ще има бая да ми връщат, а това си е вече приятно усещане :))
  • 0
Mercedes А 170cdi
Mercedes ML 270cdi
Silentium Universi

#35 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2761 Мнения:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 01 април 2009 - 09:56

Колата я купих август 2008 г.
Мисля, че в крайна сметка ще звънна на нотариуса и ще попитам...аз дори не съм влизала при него, чакахме отвън, а някво момче влиза, излиза и носи документите, на него платихме ..около стотина лева мисля...
Никак не ми се плаща по 5 пъти едно и също нещо...и без това ще плащам глоби...кодовете ги намерих, но явно така или иначе пак трябва да отида до общината за да ми кажат каква ще е глобата...видях, че има и код за глоби и санкции.
Много благодаря за подробното обяснение.Мисля, че беше полезен както на мен, така и на много други съфорумци. Накрая ще ти платя комисионна :icon_coolgrin:
  • 0

#36 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 01 април 2009 - 10:08

Аз пак се присетих нещо.... Защото ме гложди че имам да давам пари, та си мисля аз не трябва ли да плащам половин данък заради катализатора? Изобщо как стои този въпрос с катализаторите.... защото аз не съм казвал в общината като я регистрирах имам ли или не.... само я записах. Ако се окаже че е трябвало да плащам наполовина ще има бая да ми връщат, а това си е вече приятно усещане :))

С катализаторите положението не се е променило от години. Ако имаш катализатор и колата ти е до 100 конски сили, плащаш данъка наполовина. Сещаш се обаче, че в нашия форум почти няма щастливци с кола под 100 коня.
Така че надежда за теб няма, Пенчо - ти си 129 к.с. И още едно важно принципно уточнение - ако не е деклариран катализатора в общината, нищо няма да ти върнат за минало време. Това е така, защото ти доброволно си декларирал обстоятелствата по този начин. Може да се пуснеш коригираща декларация, която действа за в бъдеще.
  • 0

#37 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 01 април 2009 - 10:12

....Накрая ще ти платя комисионна :icon_coolgrin:

Държавните служители не взимат комисионни! :nono:
Хайде да го минем по сметката на междуведомственото сътрудничество между МВнР и МФ! :friends:
  • 0

#38 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 01 април 2009 - 10:26

Опс, сега видях, че си писала за глобата! Ама какво е това желание да бъдеш санкционирана, не разбирам! Глобата се налага против твоята воля, искаш или не, от административния орган служебно. Я го остави той да прецени. Ти дължиш само данъците. Плати ги по банков път и спи спокойно - ще си изрядна! Ако те преценят, ще те глобят и ще те уведомят. Тогава ще я платиш. Размерът на глобата не се променя във времето, върху глоба лихви не се начисляват.

От личния ми опит - поне 8-9 пъти съм пропускал срокове за декларации, а само 2 пъти ме глобиха.
  • 0

#39 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2761 Мнения:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 01 април 2009 - 10:39

Оки, разбрах :)
  • 0

#40 Simo

Simo

Чирак

• Потребители на форума
  • 75 Мнения:
  • Град:Ямбол
  • Автомобил:
    190E/2.0/85'

Публикувано 01 април 2009 - 10:49

С катализаторите положението не се е променило от години. Ако имаш катализатор и колата ти е до 100 конски сили, плащаш данъка наполовина. Сещаш се обаче, че в нашия форум почти няма щастливци с кола под 100 коня.
Така че надежда за теб няма, Пенчо - ти си 129 к.с. И още едно важно принципно уточнение - ако не е деклариран катализатора в общината, нищо няма да ти върнат за минало време. Това е така, защото ти доброволно си декларирал обстоятелствата по този начин. Може да се пуснеш коригираща декларация, която действа за в бъдеще.

Ами аз да се смятам ли от щастливците като плащам 23.77лв.данък.Ето и снимки. :icon_coolgrin:

Прикачени файлове

• 0

#41 Simo

Simo

Чирак

• Потребители на форума
  • 75 Мнения:
  • Автомобил:
    190E/2.0/85'

Публикувано 01 април 2009 - 11:07

брех, да не си с четири а?

И аз незная какво става ама документа си е документ. :closed-topic:
Само с един катализатор е ако е останало нещо от него.
  • 0

#42 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 01 април 2009 - 12:56

Ами аз да се смятам ли от щастливците като плащам 23.77лв.данък.Ето и снимки. :icon_coolgrin:

Много е просто, колега. На гърба на големия талон е написано, че колата ти е 66 киловата, което прави 90 конски сили, т.е. ти попадаш в графата под 100 к.с. и ползваш намалението. Талонът ти е официален документ, с който общинската администрация е длъжна да се съобрази при изчисляването на данъка.

А защо и как 2-литрова бензинова 190-ка с твоя тип двигател е записана с мощност 90 к.с., нямам идея. Вероятно в КАТ са объркали неволно твоя 102.962 със 102.921 :) Случват се такива работи.
  • 0

#43 Ivan W210

Ivan W210

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2836 Мнения:
  • Автомобил:
    E320 4MATIC
    E 250 TD
    150hp,1999
    ОГИН БЕШЕ!!!

Публикувано 01 април 2009 - 17:16

А защо и как 2-литрова бензинова 190-ка с твоя тип двигател е записана с мощност 90 к.с., нямам идея. Вероятно в КАТ са объркали неволно твоя 102.962 със 102.921 smile.gif Случват се такива работи.

Именно,аз едно време си платих за да ми объркат двигателя, но бях млад и неразумен!
  • 0

#44 Simo

Simo

Чирак

• Потребители на форума
  • 75 Мнения:
  • Автомобил:
    190E/2.0/85'

Публикувано 01 април 2009 - 18:16

Много е просто, колега. На гърба на големия талон е написано, че колата ти е 66 киловата, което прави 90 конски сили, т.е. ти попадаш в графата под 100 к.с. и ползваш намалението. Талонът ти е официален документ, с който общинската администрация е длъжна да се съобрази при изчисляването на данъка.

А защо и как 2-литрова бензинова 190-ка с твоя тип двигател е записана с мощност 90 к.с., нямам идея. Вероятно в КАТ са объркали неволно твоя 102.962 със 102.921 :) Случват се такива работи.

Колата е купена от Велинград преди 5г. с такива данни.А дали мотора като няма номер мога да си сложа друг да речем 1.8 :dontknow:
  • 0

#45 tonyb

tonyb

Напреднал

• Потребители на форума
  • 290 Мнения:
  • Град:Добрич
  • Автомобил:
    W201 ,190E , 122 h.p.,1990

Публикувано 02 април 2009 - 08:51

Колата е купена от Велинград преди 5г. с такива данни.А дали мотора като няма номер мога да си сложа друг да речем 1.8 :dontknow:

По принцип при смяна на двигател трябва да минеш т.нар. "Технотест" , да си платиш едни парички,един чичко да ти обикаля колата,да си бърка в носа и накрая ако имаш късмет да ти попълни коректно данните за новия талон. Обаче в твоя случай,щом на талона ти пише "без номер" според мен можеш да си сложиш друг двигател без номер.Твоя сегашен двигател заводски без номер ли е или му е заличен номера ?
  • 0
Mercedes Benz W201 - The Last Action Hero

3 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 3 гости, 0 анонимни