Иха, това се казва обяснение...Попълни декларацията по чл. 54 от ЗМДТ, лесно е. Към нея приложи копия от големия талон и договора за покупка. Ако имаш платежното от нотариуса за платен 2% данък, приложи и копие от него. Ако не го пазиш, отиди при нотариуса да ти направи копие.
Отиди в деловодството на твоето министерство, вземи един плик и една обратна разписка, помоли някоя колежките там да ти ги попълни /надписването на плика и обратната разписка е по-сложно от попълването на декларацията / и ги помоли да я пуснат по пощата, когато ходят там, като им дадеш 1,60 лв. за пощенските такси. Адресирай плика и обратната разписка до Столична община, район .../където се водиш по постоянен адрес/..., отдел "МДТ". Адресът на районите е тук Не отивай в общината, безсмислено е. Така даже е възможно да ти се размине глобата.
След няколко дни на домашния ти адрес ще ти се върне обратната разписка, която пази като очите си.
Изчакай 2-3 седмици, за да е сигурно, че в общината са въвели декларацията и ти е открита партида.
Вече можеш да платиш. Изчисли си размера на данъка. Един колега в една друга тема беше постнал този изключително полезен калкулатор
Вземи банковата сметка на твоя район от приложение 1 към Наредба за определяне на размера на местните данъци на Столична община, отиди в някоя банка и с платежно нареждане към бюджета си плати данъка. Посочи като основание за плащане - "местен данък за 2009г относно МПС с ДК№......"
В общи линии това е.
А, за глобата. В ЗМДТ е определено, че при неподаване в срок на декларацията се налага глоба от 20 до 200 лева. В практиката винаги за първо нарушение се налага минимума, т.е. 20 лева. На мен лично 2 пъти са ми налагали такава по 20 лв.
Хайде успех!
Декларацията и талона са лесни..ама нямам нищо от нотариуса..т.е. виж каква е точка втора от договора ми за покупко-продажба
"Купувачът се задължава да внесе дължимия местен данък в размер на 52.5 лв и да представи квитанцията в данъчната служба по местоживеенето му при данъчната регистрация на автомобила"
Да разбирам, че това е 2 процентовия данък...( по-горе е писано, че съм закупила колата за 2100 лв) или не?!
Явно не ми е платен...защото друго от нотариуса нямам...отзад има печати, подписи, имена, дата...някакъв рег.номер, който не знам номер на какво точно е...и него ли трябва да вписвам в декларацията под "номер и дата на документа за придобиване"...та след този номер има поле събрана такса, което , в моя случай е празно...
Та въпроса е къде трябва да го платя този данък..в общината ли?! И върху посочената цифра дали няма да има наложена глоба..
Упражнението с обратната разписка до правих преди няколко седмици като си попълвах годишната данъчна декларация за доходите по чл.50....щом успях да попълня всичките тъпотии там...не се плаша...