Данъци
Започната от LiL, 30 мар 2009 - 09:16:01
50 мнения по тази тема
Публикувано 30 март 2009 - 09:16
Тези дни ми напомниха, че притежавам автомобил и трябва да заплатя данък за него. После ме попитаха дали изобщо съм го била обявявала в общината..естествено, че не съм. Откъде да знам, че трябва..Не си купувам през 3 години кола...Както и да е, спестете ми конското от сорта "Като имаш кола трябва да си запозната с отговорностите, които произтичат от притежанието й" щото вече ми се скараха, че съм безотговорна и т.н...
Та, ясно ми е, че съм закъсняла и ще плащам глоби..
Обаче ровейки се из страницата на НАП чета необходимите документи за регистрация на МПС.
1. Декларация по чл.54, ал.1 от ЗМДТ за притежаван лек автомобил( свалих си я от сайта им);
2. Документ за придобиване ( договор)-имам;
3. Копие от големия талон ;
4. Квитанция или платежно нареждане за платения 2 процентов данък при прехвърляне-(това чудо какво е и къде да си го платя);
5. Квитанция или пл. нареждане за платения данък върху превозното средство ( тук имам някакъв документ, който удостоверява, че данъка за годината на придобиване е платен...т.е.2008 г. и ще го приложа към тази декларация, но към него трябва да приложа и платен данък за 2009 г. ли?)
6. Решение на ТЕЛК при МПС до 74 k.w....което мен не ме касае
Има ли идея някой колко време ще ми отнеме всичко това и дали ще мога да го свърша на едно място...т.е трябва, според пост. ми адрес да отида в общината на бул.Васил Левски 2...мога ли да свърша всичко там?
Та, ясно ми е, че съм закъсняла и ще плащам глоби..
Обаче ровейки се из страницата на НАП чета необходимите документи за регистрация на МПС.
1. Декларация по чл.54, ал.1 от ЗМДТ за притежаван лек автомобил( свалих си я от сайта им);
2. Документ за придобиване ( договор)-имам;
3. Копие от големия талон ;
4. Квитанция или платежно нареждане за платения 2 процентов данък при прехвърляне-(това чудо какво е и къде да си го платя);
5. Квитанция или пл. нареждане за платения данък върху превозното средство ( тук имам някакъв документ, който удостоверява, че данъка за годината на придобиване е платен...т.е.2008 г. и ще го приложа към тази декларация, но към него трябва да приложа и платен данък за 2009 г. ли?)
6. Решение на ТЕЛК при МПС до 74 k.w....което мен не ме касае
Има ли идея някой колко време ще ми отнеме всичко това и дали ще мога да го свърша на едно място...т.е трябва, според пост. ми адрес да отида в общината на бул.Васил Левски 2...мога ли да свърша всичко там?
Публикувано 30 март 2009 - 09:29
4.Квитанция или патежно за 2%товия данък-това е местния данък към общината,тоест трябва да платиш 2% от стойноста на колата по договора за покупкопродажба!Плаща се по банков път,аз си спомням,че в ДСК съм плащал или в общината местни данъци и такси!
Публикувано 30 март 2009 - 09:33
А ЛиЛ да те питам как ти напомниха за това нещо?
Публикувано 30 март 2009 - 09:39
Колега, тази точка е под № 45.Квитанция или патежно за 2%товия данък-това е местния данък към общината,тоест трябва да платиш 2% от стойноста на колата по договора за покупкопродажба!Плаща се по банков път,аз си спомням,че в ДСК съм плащал или в общината местни данъци и такси!
под №5 е последната квитанция за платен общински данък на превозното средство, т.е за коя година е платен и евентуално ако не е платен за предходната да се получат разликата...
Квитанция за платен данък за 2009 не може да се приложи, т.к тази община, в която вкарваш документите, тя трябва да ти определи данъка за настоящата година/2009/.Последното изречение касае LiL..
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....
На тази сладурана е кръстена нашата марка
Мерседес Йелинек
Мерседес Йелинек
Публикувано 30 март 2009 - 10:07
Оправих го!
Публикувано 30 март 2009 - 10:18
На мен тая бележка ми я даде нотариусът и много ясно ми описа, разказа и обясни каква е тая бележка, за какво е и колко е важна.
И е важна, щото, при мен, като договорът е по реалната цена, на 20 бона 2% са 400 лева и не е смешно, като те накарат да ги платиш два пъти!
Та аз си пазех бележката и понеже вече веднъж съм глобяван за нерегистрирана кола в общината, като купих Мерцедеса, първата ми работа беше да го регистрирам
Брат ми обаче не си беше взел бележката от нотариуса. После ходи, те пък я бяха затрили и стана една - само до бой дето не се стигна.
А това с бележката е супер тъпо, щото и да я нямаш тая бележка - това е платежно нареждане към бюджета (което е различно от обикновените платежни) и вътре има ЕГН или БУЛСТАТ и в общината могат с две кликвания на мишката да видят - платена ли е тази такса или не. Ама да не се задълбаваме!
И е важна, щото, при мен, като договорът е по реалната цена, на 20 бона 2% са 400 лева и не е смешно, като те накарат да ги платиш два пъти!
Та аз си пазех бележката и понеже вече веднъж съм глобяван за нерегистрирана кола в общината, като купих Мерцедеса, първата ми работа беше да го регистрирам
Брат ми обаче не си беше взел бележката от нотариуса. После ходи, те пък я бяха затрили и стана една - само до бой дето не се стигна.
А това с бележката е супер тъпо, щото и да я нямаш тая бележка - това е платежно нареждане към бюджета (което е различно от обикновените платежни) и вътре има ЕГН или БУЛСТАТ и в общината могат с две кликвания на мишката да видят - платена ли е тази такса или не. Ама да не се задълбаваме!
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
• Бабини деветини • clk.babailiica.com • наргиле •
Публикувано 30 март 2009 - 10:56
Един съвет от мен:
Пускай всички налични документи по пощата с обратна разписка и ако има нещо нередно или липсващо ще ти звъннат от данъчното.
Отидеш ли да ги подаваш лично ще се видиш в чудо - то е едно разхождане, едни такси едни опашки - цял ден ще псуваш после
Пускай всички налични документи по пощата с обратна разписка и ако има нещо нередно или липсващо ще ти звъннат от данъчното.
Отидеш ли да ги подаваш лично ще се видиш в чудо - то е едно разхождане, едни такси едни опашки - цял ден ще псуваш после
Публикувано 30 март 2009 - 11:03
Не плаши момичето. То не живее в Младост 3Един съвет от мен:
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....
Мерседес Йелинек
Мерседес Йелинек
Публикувано 30 март 2009 - 11:06
но със сигурност не живее и в ГерманияНе плаши момичето. То не живее в Младост 3
Публикувано 30 март 2009 - 11:20
Още по темата.Как се изчислява този данък.Първо зависи от мощността на автомобила:
до 37 квт от 0.34 до 1.02 лв на квт
над 37 до 55 от 0.40 до 1.20
над 55 до 74 от 0.54 до 1.62
над 74 до 110 от 1.30 до 3.30
над 110 от 1.23 до 3.69 лв на квт
Всеки общински съвет определя цената в горните диапазони
Получената сума от мощността се умножава с коеф. за възрастта на автомобила:
до 5 год вкл 2.8
над 5 год до 14 вкл 1.5
над 14 год 1
т.е колкото е по-нов автомобила, толкова данъкът ти е по висок /Поредния абсурд в тази държава/...
до 37 квт от 0.34 до 1.02 лв на квт
над 37 до 55 от 0.40 до 1.20
над 55 до 74 от 0.54 до 1.62
над 74 до 110 от 1.30 до 3.30
над 110 от 1.23 до 3.69 лв на квт
Всеки общински съвет определя цената в горните диапазони
Получената сума от мощността се умножава с коеф. за възрастта на автомобила:
до 5 год вкл 2.8
над 5 год до 14 вкл 1.5
над 14 год 1
т.е колкото е по-нов автомобила, толкова данъкът ти е по висок /Поредния абсурд в тази държава/...
Мерседес Йелинек
Мерседес Йелинек
Публикувано 30 март 2009 - 11:34
но със сигурност не живее и в Германия
Колега КРАНК, точно за това. Личният контакт с Негово Величество Чиновника е много важен, защото от него зависи какво да ти пише като задължение.Защото повече не може, но помалко може. Личен опит.Още повече, че тук за закъснението трябва да се плаща и глоба, която е до 500 лв, а колко точно ще бъде - зависи от НВ Данъчния инспектор...
Мерседес Йелинек
Мерседес Йелинек
Публикувано 30 март 2009 - 11:50
Не знам как ги определят данъците но Мерцедеса е по-скъп няколко пъти от Реното на жената а данъците са: 266 лв. на Мерцедеса и 133 лв. на Реното, Мерцедеса е 120kW е 2002г. а Реното е 85kW и е 2000г. не можах да намеря никаква логика.
Лил не се притеснявай ти досега не си плащала данък не се коси, данъка ти го искат единствено нотариусите( на пътя никой не го иска, ако излезе закон тогава ще ти кажа какво да правиш) при продажба на колата, така че трай си сега пък после като решиш да си продаваш колата ще ти кажа какъв е номера да си платиш данъка само за годината която ти трябва, зада имаш документ за пред нотариуса.
Лил не се притеснявай ти досега не си плащала данък не се коси, данъка ти го искат единствено нотариусите( на пътя никой не го иска, ако излезе закон тогава ще ти кажа какво да правиш) при продажба на колата, така че трай си сега пък после като решиш да си продаваш колата ще ти кажа какъв е номера да си платиш данъка само за годината която ти трябва, зада имаш документ за пред нотариуса.
Публикувано 30 март 2009 - 12:15
Мнението е изтрито!
в Клубния форум не се толерира неплащането на данъци и заобикалянето на законите на РБългария под каквато и да е форма!!!!
Виноват, г-н Зам.Председател...Разкайвам се пред целия Клубен форум и пред цялата Република България...
в Клубния форум не се толерира неплащането на данъци и заобикалянето на законите на РБългария под каквато и да е форма!!!!
Виноват, г-н Зам.Председател...Разкайвам се пред целия Клубен форум и пред цялата Република България...
Този пост е редактиран от fika210: 01 април 2009 - 13:06
Мерседес Йелинек
Мерседес Йелинек
Публикувано 30 март 2009 - 13:17
Споко де, разбира се,че ще си платя данъците...не е нужно триене на мнения...
Тази приходна квитанция, която имам съдържа следната информация, моля някой да ми разясни, ако може..
2008 г. Данък върху ПС --148.50
12 Недобор-данък ПС--74.25
16 Лихви данък ПС --12.18
Какво е второто?!
Тази приходна квитанция, която имам съдържа следната информация, моля някой да ми разясни, ако може..
2008 г. Данък върху ПС --148.50
12 Недобор-данък ПС--74.25
16 Лихви данък ПС --12.18
Какво е второто?!
Публикувано 30 март 2009 - 13:59
Ще си е доволно спам -но има обща дума -данъци- та ако някои го успокоява- преди 3 дни ми доиде и на мене честитка от немското данъчно да си платя данъка на колата...
Та ако някои го успокоява че е прецакан от Бг данъчна служба и т.н - данъка за 300 Д с евро 2 катализатор е 522Евро - направо се кефя ......
Та ако някои го успокоява че е прецакан от Бг данъчна служба и т.н - данъка за 300 Д с евро 2 катализатор е 522Евро - направо се кефя ......
W 124 - 300D
W 124 - 230E
W 124 - 230E
4 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 4 гости, 0 анонимни