Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Какво мислите за Windows Vista?

• Please log in to reply
40 replies to this topic

#1 shotgun600

shotgun600

Майстор

• Потребители на форума
  • 3,761 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Posted 26 January 2009 - 17:07

Такаа,
от скоро имам нов компютър,който е с 4гб рам.Оказа се,че Windows XP 32bit не разпознава повече от 3гб и в момента,след като съм с него,не ползвам пълната мощ на машинката си!

Другото,което четох е че Vista била много тежка и използвала доста по-голяма,част от рамта ,отколкото XP.

Та въпроса ми е,дали има смисъл да слагам по-тежката,но отключваща ми още 1гб рам, Vista или да си седя с Xp на 3гб рам?Няма ли в крайна сметка положението да остане същото (по-тежък Win + 1гб рам = доста по лек Win - 1гб рам)

За Vista дочувам,че не е много стабилна,не може се ползват някои по-стари приложения и игри,които аз все още ползвам.Например,винаги на компютъра си имам Heroes 3 и Age of Empires II.Това са вечни игри,за които се съмнявам,че ще вървят на Vista.

Другия вариант е Win XP 64 bit,но за него нищо не знам.Как се държи,всичко ли е пригодено за него и т.н.
  • 0

#2 kalo76

kalo76

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 16 Posts:
  • Град:Велико Търново
  • Автомобил:
    W123 200 1979 (или по-рано)

Posted 26 January 2009 - 17:21

Win XP 64 bit според мен няма да е най-добрият избор, но нищо не ти пречи да пробваш, ако си го намериш отнякъде (от поста не се прокрадва идеята, че ще купуваш ОС).
Vista ще ти даде малко повече сигурност при работа с периферия, флашки и крашване на приложения, но за сметка на това ще изгълта минимум 1 гига рам. XP със сигурност е доста по-лек и икономичен, също така почти всичко се подкарва на него, но за сметка на това по-податлив на зарази, ако не внимаваш. Един антивирус + firewall ти решава този дерт.
Каквато и ОС да сложиш, ще е хубаво да й "пилнеш" настройките, за да изстискаш максимум производителност при минимум загуба на ресурси.
  • 0

#3 Marillion

Marillion

Чирак

• Потребители на форума
  • 122 Posts:
  • Град:Бургас-Айтос
  • Автомобил:
    C 220 Diesel 1997

Posted 26 January 2009 - 17:46

Колега, като те чета направо ме е яд, че си взел такава машина. Освен, ако не работиш предпечат на корел дроу.

Аз лично не намирам разлика над 2 гига рам при ХП. Дори когато пусна супер тежка игра. Така, че хич не го мисли.

ВИстата е гълтач на ресурси, заради множеството си графични простотии. Изглежда по-добре от ХП, но според мен все още има какво да се желае от към производителност.

Моя съвет е... карай си на ХП и не се знимавай с глупости.

п.п. Забравих да спомена, че XP 64 bit е супер куц. Няма драйвери, голяма част от приложенията няма да ти работят... отпиши го.
  • 0

Публикувано изображение

Mercedes-Benz C 220 Diesel / W202T

#4 DEOdriver

DEOdriver

Майстор

• Потребители на форума
  • 983 Posts:
  • Град:Смолян
  • Автомобил:
    VW Passat B7 4motion
    Mercedes Sprinter 311CDi 07г.
    Mercedes 308 Diesel 90г.
    Mercedes 1317 TurboDiesel 90г.

Posted 26 January 2009 - 18:11

Въобще не ми харесва :wacko:
  • 0

#5 shotgun600

shotgun600

Майстор

• Потребители на форума
  • 3,761 Posts:
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Posted 26 January 2009 - 18:25

Ами може и да го оставя както си е така.Гледам,че сте доста кагегорични относно Vista,тъй че няма да си играя да сменям Xp-то.
  • 0

#6 anarchymisc

anarchymisc

Чирак

• Потребители на форума
  • 163 Posts:
  • Град:Плевен/София
  • Автомобил:
    W124 250DTurbo '92
Garage View Garage

Posted 26 January 2009 - 18:42

Windows XP е пуснат в продажба 2001ва година, когато най-модерните процесори бяха Pentium IV и AMD Athlon XP, 32 битови, едноядрени. За времето си беше почти революционна ОС, но времената се менят. Дойдоха нови хардуерни стандарти и излезе Уин Виста. Някои от ключовите предимства включват:
- Подобрено управление на паметта - това е обяснението защо гълта повече рам, просто го държи под ръка. От 4 ГБ винаги ще имаш 2 заети
- Подобрено управление на САТА дискове - Сериал АТА стандартът излезе малко след появата на XP. Майкрософт направи емулация на сата и така хардът ти се ползва като емулирано ИДЕ. Дори първите САТА се инсталираха с дискета при инсталация на Win.
- Истинско индексиране на файловете, като на модерна ОС (не като дос), което дава адски бързо търсене.
Недостатъците включват:
- Натоварено видео - това ако ползваш визуалните благинки.
- Прекомерна заетост на хард-диска - тези работи могат да се изключват понякога
- Някои приложения не работят - виждал съм само едно такова между другото.
За други работи не се сещам. В заключение искам да кажа, че също бях противник на Виста, но откакто я инсталирах (преди година и половина, уж само пробно) проблеми с Windows не съм имал. С 1ГБ рам съм и смея да твърдя, че Виста ми върви по-добре. Препоръчвам ти силно да опиташ 32 битова Ultimate.
  • 0

#7 shotgun600

shotgun600

Майстор

• Потребители на форума
  • 3,761 Posts:
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Posted 26 January 2009 - 18:57

A подредбата на нещата същата ли е както при XP.

Мисълта ми е ,има ли опция за classic view стил на всичко или постоянно ще имам разни дразнещи 3D прозорци,които се въртят във всички посоки и т.н.

Гледал съм разни клипчета от нета,какви ефекти има Vistata и ми изглеждаха адски объркани за ползване.
  • 0

#8 hektor

hektor

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,751 Posts:
  • Град:Гера/София
  • Автомобил:
    Alfa Romeo 147 1.6 ts

Posted 26 January 2009 - 18:58

Правилно, колега. Аз съм с два лаптопа и са на виста. Единият е с 4 гб другия с 1гб рам. Вистата върви след като съм оптимизирал настройките и съм с лек антивирус от рода на НОД32 или Макафее. Сложали друга по-голяма антивируска и компа увисва.
Вистата не е лоша бях голям фен на ЕКС ПИ но от както започнаха да продават лаптопите с Виста трудно успях да намеря работещи драйвери дори и да бяха от самите прозиводители на машинките. Ако си нет юзер, чат, музичка, филми и пр. то 2 гб са ти достатачни. Така, че дали ще си с ЕКС ПИ с 3 ГБ или Виста с 4 ГБ за теб няма да има никакво значение.
Относно игрите мисля, че няма да имаш проблем, защото преди няколко седмици играх на СИМ СИТИ 3000 и нямах проблем с Вистата!

Така, че мятай се на Вистата поне ще я поразцъкаш!
  • 0
Sky каза:Ела да сръбнеш от извора!

" Ау ми врътнеш един Биг Бен ма! Ни моа, боли ме главата!"

#9 top

Майстор

• Потребители на форума
  • 2,100 Posts:
  • Автомобил:
    MB 2010 SL350 316hp;2015 E350 BlueTEC 258hp.
Garage View Garage

Posted 26 January 2009 - 19:05

Аз съм с Windows XP и мисля да прескоча продукта на MS Vista и да изчакам някоя по добра OS. Бях си инсталирал виста, но ми се стори много досадна като OS, за всяко нещо трябва да потвърдиш че искаш да го направиш - това направо изнервя, освен това е ненужно бавна и тежка, имам чувство че нарочно е направена да забавя компютрите и на човек да му трябва нов компютър за да може да работи спокойно, не че моя е стар. По принцип ако всичките ми програми и интернет банкирания работеха с MacOS X или имаха версия за нея, не бих се поколебал и за миг да спра да ползвам какъвто и да е Win и да си купя един 24 инчов iMac с Mac OS X v10.5 Leopard и да забравя всякакви грижи за вируси, преинсталирания и бавно работещи уиндоуски системи. Сега единия ми компютър е AppleMac и съм го купувал през средата на 2005г. заедно с оригиналното двд с Mac OS X v10.4 Tiger, от както е купен не съм преинсталирал никога операционната система само си правя автоматичните обновявания когато се появат и досега никога не е забивал, хващал вирус или да почне да работи по бавно, за мен това истината.
  • 0

#10 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7,499 Posts:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue

User's Awards

2
13
3
3
Garage View Garage

Posted 27 January 2009 - 00:37

Ей, най-обичам наизуст да се приказва - само приказка да стане

1. Windows XP 64 bit ще има по-слаба съвместимост, защото 90% от софтуера не е писан за 64 битови системи.
2. Windows Vista има по-добро управление на ресурсите от XP и най-вече по отношение на RAM паметта. В момента съм на компютър без БДС подредба и ми е терсене да писха много, но утре мога да разкажа повече!
3. Вече излезе стабилна версия на Windows 7 която е по-стабилна от Vista, особено с по-нов хардуер и има почти същия интерфеис
4. Графичната среда на Vista яде от видео картата, а не от RAM паметта.
5. Няма класически вид. 1 - 2 месеца ще ти е терсене, докато свикнеш, но така или иначе, не можеш да живееш в пещера - рано или късно ще минеш на по-нови ОС, така че новия хардуер е добър повод

Заключение - сложи такава ОС, за каквато е хардуерът ти! Новите периферни устройства просто нямат драйвъри за XP, така че ако искаш да си ползваш компютъра ефективно - сложи Vista или 7 (ама на 7 може да не вървят игрите). Ако имаш стар компютър с добавена RAM памет - по добре остани с XP!
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#11 he_found_you

he_found_you

Чирак

• Потребители на форума
  • 97 Posts:
  • Интереси:Много, предимно свързани с автомобили, IT, дигитална фотография и манипулация (фотошап)
  • Автомобил:
    W140 S500L 1996г.
    W124 200E-16 1994г.

Posted 27 January 2009 - 01:10

позволете и на новака да се изкаже ;)

Занимавам се с компютри и с това си изкарвам хляба като почти няма ОС който да не ми се налага да ръчкам и да му знам настройките. Относно уиндоус, и то Виста - мисля че имам достатъчно опит за да се изкажа:
в твоя случай - щом ще играеш стари игри си струва да инсталираш 64битова виста само за да видиш и ти 4гб рам написани и да може 1 процес да яде повече от 2гб рам...... но предлага вградената (ДОБРА!) антивирусна, нелошите настройки срещу неграмотни потребители (именно досадното "питане" което споменава колегата нагоре е User Account Control - нещо много полезно но за човек с опит е добре да бъде спряно, отнема 3 клика и 1 рестарт време)

Вистата има полезна опция (налична и при ХР) да се зададе съвместимост на дадена програма с по-стара версия на ОС-а. Това е прост и бърз начин да си решиш проблемите с много ДОС програми, стари игри и т.н. (един колега не вярваше че мога да му подкарам НФС6 на виста но с пускането на съвместимост към уинХР играта тръгна без сякакви грешки)

Ако сложиш вистата (ако ще купуваш гледай да е със сървис пак 1 ЗАДЪЛЖ щото още пробутват стари копия) и не си доволен от нещо - винаги може да инсталираш ХР като втора операционна система на друг дял на диска

Относно 64битово ХР - просто няма смисъл...... слагал съм го на няколко от компютрите които съм правил, включително и на бившата си приятелка - не видях някакъв проблем с програми (Илия, колега - некоректно е да сравняваш ПРОГРАМИ които взаимодействат с ОС и ДРАЙВЕРИ които взаимодействат с ядрото \kernel-a\ на ОС-а - 32битова програма РАБОТИ на 64битов ОС, но 32битов драйвер НЕ - т.е. проблем с 64битова версия на каквото и да е са само драйверите!).......... 64битовото ХР е само за хора които ще работят на много стари програми искащи много рам и нямащи версия работеща с виста (такива незнам но е възможно да има.... някой стар фотошоп или нещо може да се карат с вистата). Реално ограничението на 32битова операционна система (всяка) е използване на максимално до 3.5гб рам за потребителски програми плюс ОС. Втори лимит е до 2048мб ограничение на паметта на процес (и то след като се пусне Physical Address Extension switch v C:\boot.ini) - реално това го видях вчера на един комп с 4гиги и 32битова (виста) където при опит за алокиране на 2049мб рам на процес той пада :)

Т.е. инсталираш 64битов глисток и ако имаш СЕРИОЗНИ проблеми - слагаш 32битово ХР някъде по харда и си бутваш оттам когато ползваш въпросното проблемно приложение

Досега за 1 година и няколко месеца проблем с виста х64 не съм видял, относно разхода на памет - при чиста инсталация на комп с 4гб рам - 10 минути след рестартиране и зареждане на ОС-а системата използва 700мб рам, като е кеширала останалите 3300мб (но те са свободни за която програма ги пожелае)
Менажирането на процеси искащи много рам е много по-бързо, самата ОС е по-риспонсив (на бг?), усеща се някакси мазна в сравнение с ХР което над 1гб рам реално не вижда НИКАКВА далавера........ Виста под 2гб рам е нещо което не пожелавам на никого (бившата я мъчих 2 месеца на 64битова глиста с 1024рам :) мухахахах). Над 3гб самата ОС няма далавера освен нещо много тежко (дори Крайзис пуснат на 64бита използва макс 1.8гб рам, гта4 не съм го видял да дигне и то над 2гб използвана рам....... фотошопа над 1.2 не е дигал дори при 14мпиксела снимки...... но сигурно има неща зимащи повече)

Едит:
видях че си питал дали може да й се спрат "красотите" - ами ако имаш по-стара видеокарта или наистина много се кефиш на сив еднообразен уиндоус - то вистата може да изглежда ТОЧНО като Уиндоус2000 само с 4 клика на мишката...... Никакви ефекти нищо. Но аз на колкото хора съм им пускал Аеро-то, толкова са го оставяли пуснато, просто е много приятно за ежедневна работа (НЕ за игри :) )

По риспонсив-по отзивчива(бел.мод.)

Edited by SAMURAIJACK, 27 January 2009 - 02:21 .
Урок по Български

• 0

#12 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3,037 Posts:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Живота, Вселената и Всичко останало
  • Автомобил:
    C 140 CL 500 (weekend car)
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Posted 27 January 2009 - 02:15

Ей като сте разприказвали сладко сладко=да се включа и аз-
Така...аз и от компУтри много не разбирам(както от коли де),но пък съм сменил цифра машини от които съм блокирал някои доста доволно-та това ми дава поглед върху доста проблеми и самите ОС
Та на последния ми лаптоп(6 поред) съм с 4 гига хард=видеото ми е 512 и съм с Виста -64 битова :)
Нямам никакви оплаквания засега-всичко върви доста бързичко-последните игри излязли на пазара се играят без никакви ядове -нямам никакви крашове или прочее простотий-това е за около 2-3 месеца ползване=Единственият проблем ми е ,че някои програми не работят за 64 битовата версия=като Zone Alarm-която аз си уважавам безкрайно-и си я купих=само да установя ,че не иска да тръгне на 64 битова версия ....всъщност с други програми ядове не съм имал....ама за Зоната ми е мъка....
Та в заключение-и аз бях голям фен на ХП,и всъщност последните години ползвах оригинална ОС-и мога да твърдя ,че почти никакви грижи съм нямал-все пак не виждам нищо лошо и във Вистата=само това с несъвместимостта е малко дразнещо...
  • 0
MERCEDESBENZCLCoupe C140  1902 4 (1)

#13 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2,761 Posts:
  • Интереси:Създавам спомени с материали на клиента -:D
Garage View Garage

Posted 27 January 2009 - 09:50

Лаптопа ми е с Виста,така е закупен преди година..в началото се дразнех, но свикнах и не съм имала проблеми.Забравих какво е вирус дори ( с Аваст съм), също няма игра, която да не съм подкарвала на нея.( не че много играя де)
  • 0

#14 KPAHK

KPAHK

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 3,768 Posts:
  • Град:MLADOST CITY
  • Автомобил:
    MB E 200, 2016
    MB E 320 CDI, 2007
    Mazda3 BL, 2011
    Toyota Hilux DLX, 2007
    Punto MK1, 1998
Garage View Garage

Posted 27 January 2009 - 10:44

Такаа,
от скоро имам нов компютър,който е с 4гб рам.Оказа се,че Windows XP 32bit не разпознава повече от 3гб и в момента,след като съм с него,не ползвам пълната мощ на машинката си!

Другото,което четох е че Vista била много тежка и използвала доста по-голяма,част от рамта ,отколкото XP.

Та въпроса ми е,дали има смисъл да слагам по-тежката,но отключваща ми още 1гб рам, Vista или да си седя с Xp на 3гб рам?Няма ли в крайна сметка положението да остане същото (по-тежък Win + 1гб рам = доста по лек Win - 1гб рам)

За Vista дочувам,че не е много стабилна,не може се ползват някои по-стари приложения и игри,които аз все още ползвам.Например,винаги на компютъра си имам Heroes 3 и Age of Empires II.Това са вечни игри,за които се съмнявам,че ще вървят на Vista.

Другия вариант е Win XP 64 bit,но за него нищо не знам.Как се държи,всичко ли е пригодено за него и т.н.

Разпознава и още как :icon_coolgrin: Не се занимавай с ВИСТА, наистина Версия 7 е доста по читава поне по първи наблюдения върху бета версията.

Решението:
Добавя се ключ
  • /PAE
    Causes Ntldr to load Ntkrnlpa.exe, which is the version of the x86 kernel that is able to take advantage of x86 PAEs. The PAE version of the kernel presents 64-bit physical addresses to device drivers, so this switch is helpful for testing device driver support for large memory systems.
в файла boot.ini и всичко е 6 :cool:

Само не разбрах кой ще почерпи :beer:
  • 0

#15 shotgun600

shotgun600

Майстор

• Потребители на форума
  • 3,761 Posts:
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Posted 27 January 2009 - 14:25

Сигурен ли си,че няма да прецакам нещо?

Имам лоши спомени от пипане по неща на които пише boot и bios....
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users