Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Компютър в колатазасега проект

• Please log in to reply
66 replies to this topic

#61 voydanov

voydanov

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 92 Posts:
  • Град:Радомир
  • Интереси:автомобили,компютри,лов
  • Автомобил:
    W124 250D 1989
    408D 1995
    W163 270CDI 2003

Posted 23 June 2009 - 22:33

Не съм чертал с аутокад по три причини.
Първо - не знам машината за рязане с какви файлове работи - плазмен лазер за рязане на метали е машината.
Второ - не ползвам аутокад;
Трето - детайлът е плосък, не е обемен и има само контур за рязането. Не е фреза да дялка в тримерно пространство и няма смисъл от сложни чертежи...

Та чертежът в момента ми е на хартия с точни размери в милиметри и го имам на Corel Draw файл за всеки случай :)

На лазера може да се зареди аутокадски файл/ .dxf/ формат :icon_welldone:
  • 0
W124 250D 69 kwПубликувано изображение
Публикувано изображение

#62 Ilia

Ilia

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 35 Posts:
  • Автомобил:
    W210 E200 98г.

Posted 16 December 2009 - 23:54

Колега, замислил си всичко отлично според мен, но има някои проблеми според мен. Помоему изборът на съществуващ лаптоп поражда повечето от тях - размер, консумация, механика. Доколкото разбирам, смяташ да ползваш хард диск (извини ме, ако греша), който според мен ще се сдуха за месеци заради вибрациите докато работи. После консумация около 100 вата на 220В ако има този лаптоп при зимни условия и кратки разстояния (+подгрев, вентилатор, реотани, фарове и тн) не е толкова вдъхновяваща... А и изборът на Windows за мен не е най-удачният поради бавния буут, вероятно бавна работа на този компютър, който си избрал. Не съм наясно обаче дали линукс има софтуер за GPS картите, които си избрал, за мултимедията няма да има проблем със сигурност (с периферия - също). И последното - ОБД, софтуерът (и хардуерът), които аз съм виждал и са разумни пари, работят под чист дос на хардуер с 2 ком порта (и то не на всички). Ако си намериш USB <-> ОБД и софтуер ще е супер де :) Аз също обмислям отдавна подобна процедура, но отлагам. Смятам, че подходящ за целта е AsusEEE със SSD 4гб, консумация на ток 21W/220V, Xandros линукс, пригоден за него (18 секунди буут) и размер на видеокасета. Големият плюс - можеш да го държиш в жабката, вързан за VGA, захранване и USB host, като слизаш разкачаш и го прибираш в джоба (добре де, малко се изсилих). Минусите са, че нов струва около 300 (предполагам) и има само USB.
Като готина екстра бих добавил WiMAX, ама 20+лв/месец за тази екстра не бих дал, това и чакам, да вдигнат скоростите и да свалят цените :D

Хехехе четох четох и стигах до твоя коментар :) Ама направо ми взе думите от устата(или клавиатурата). И аз преди време имах идеа да си направя карпц, но ме спряха точно хардовете. Мислех да правя някакво окачване на кутията, но в крайна сметка ми се стори излишно сложна история и остана само като идея. Сега вече има ЕееПЦ и Лаиф версии на линуск които се стартират от флашка без нужда от хард, така че идеята е напълно осъществима. Даже имам едно ЕееПЦ 4Г с 8ГБ допълнителна карта, което практически ползвам само когато мойта се разчисти и аз бягам в кухнята :) Мисля че е чудесно за такъв проект. Само трябва да си намеря едно тачскриинче същия размер.
Другото е че тоя неговия си линукс ми се стори много простичък и му сложих едно Убунту. Той е така най-юзерски и съм му свикнал до болка, но варианти за линукс поне дал господ, та и всичките са от интересни по-интересни...
Другото..... което аз поне смятам за излишно е касетофон, цд, радио и прочие. Слагам си едно стъпало в багажника да ми вади звука и всичко друго го имам като вариант за УСБ и мога да си го сложа където имам място по колата. Още нещо излишно, което предложи адаша са разните бързи бутони около екрана. При положение че екрана е тачскриин, идинственото което трябва да се направи са стартери на екрана и готово. Само не знам за навито и ОБД софта как стои въпроса под линукс, но може да се проучи...
Идеята като цяло е много добра. Вчера като я видях пак ми влезоха мухите в главата и днес цял ден си оглеждам таблото истимарската да видя къде мога да лепна екрана и евнтуално как мога да го направя да се маха или скрива.
Продължавам да чета да видя до къде води тая история. :)

Готово.Прочетох го. Другото което мисля че ще избегна е цялата тая чудесия с автоматичното пускане и спиране. Само като дойде момента някой трябва да ме светне как да си направя един мецедесов бутон на АТХ копче. Примерно като този за изключване на блокажа на диференциала. Ще го закарам на едно сито да ми напишат "CC" (Car Computer) отгоре и ще си го сложа някъде долу при другите копчолъци и ще е оригинал. Така ако трябва да спра някъде за повече време, оставам на батерия и мога да си гледам някой филм или да се ровя в нета. Не ме бърка да си го включвам и спирам ръчно.
  • 0

#63 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7,500 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue

User's Awards

2
13
3
3
Garage View Garage

Posted 17 December 2009 - 16:09

Ами при мен нещата са в застой.
Първо защото имам проблем с тъчскрина.
Второ имам проблем със стартера
И най-важното - нямам достатъчно време напоследък, но рано или късно ще стане

Касетофонът ще си остане 100% по няколко причини.
1. когато не искам компютър - пак мога да слушам музика
2. оригиналният касетофон на мерцедеса има достатъчно хубав усилвател а не просто някакво стъпало, но в същото време има вграден двоен тунер, какъвто на PC няма как да сложа
3. оригиналният касетофон се управлява от бутоните на волана и ми дава информацията на арматурното табло, което с PC се оказа, че ако може да стане, ще е доста сложно и скъпо удоволствие

Бутоните около екрана отпаднаха 100%...

Това със ситото върху бутона го забрави, ако искаш бутонът да свети :)
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#64 Ilia

Ilia

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 35 Posts:
  • Автомобил:
    W210 E200 98г.

Posted 17 December 2009 - 22:07

Ами при мен нещата са в застой.
Първо защото имам проблем с тъчскрина.
Второ имам проблем със стартера
И най-важното - нямам достатъчно време напоследък, но рано или късно ще стане

Касетофонът ще си остане 100% по няколко причини.
1. когато не искам компютър - пак мога да слушам музика
2. оригиналният касетофон на мерцедеса има достатъчно хубав усилвател а не просто някакво стъпало, но в същото време има вграден двоен тунер, какъвто на PC няма как да сложа
3. оригиналният касетофон се управлява от бутоните на волана и ми дава информацията на арматурното табло, което с PC се оказа, че ако може да стане, ще е доста сложно и скъпо удоволствие

Бутоните около екрана отпаднаха 100%...

Това със ситото върху бутона го забрави, ако искаш бутонът да свети :)

Адаш, стягай се. В тебе ни е надеждата.

Още нещо се сетих. Имаше едно време едни мониторчета "Lilliput" дето бяха доста евтинки и добри. Дали няма да са изкарали нещо от тип радио с прибиращ се монитор или по-модьерно речено "in dash"??? Не става като вграденото, но освен че е по лесен вариант е по-добър погледнато от гледни точки "като продам колата" и "аз нямам гараж" Чакай да питам гугъла.....
А...виж, това също е добро http://www.ibertroni...arc/700IDT.html харесва ми че като се затвори и не остават копчета отвън и няма да привлича "нощните работници".
Ето ги и лилипутите http://lilliputweb.net/product6.html. Намерих даже и това http://www.mp3car.co...ming-guide.html. Само остава да се намерят на добра цена.
Друго интересно което открих в един форум http://www.solocarpu...hpbb2/index.php е една обява за продажба на разни екрани(Обявата) за които като опция имат dimmer, създаден от тях самите, който усилва светлината на екрана през деня и я намаля драстично при запалени фарове, което на нас не ни върщи работа заради зимния сезон, но ако им намеря поста за създаването му можем да си го направим както ни е кеф, вклучае и с една фотоклетка в купето.
Сега като си погледнах монитора се засмях, колко съм идиот......ами че аз имам същия "проблем" точно в този момент, като загася лампите ме залсепява монитора. Решавам го по много лесен начин. Които ползват линукс или мак ще разберат по-лесно за какво говоря....В линуск(и мак) има един ефект Negative, който обръща всички цветове в негатив. Значи ако си сложим светли скинове и теми на карпутера през деня ще ги виждаме добре, а вечер само трябва да включим Negative и всичко ще стане тъмно и няма да ни заслепява. Опитах се да си снимам екрана за да покажа за какво става въпрос, но незнайно защо снимката ми излиза без Негатива. Ако потърсите в гугъл Compiz Negative със сигурност ще излезе някоя снимка.... Така че за мен и димера става излишен. Решавам въпроса с Убунту. Само остава да пробвам дали ЕееПЦ-то работи добре с включен компиз.
Това за ситото и светенето не се бях сетил, но това е дребен проблем. Ще взема някоя идеа от карпутърджиите....

Ето го и КарЛинукса http://www.dashpc.com/. Има си GPS, OBDII, V2V (кола с кола) комуникации и всякакви други щуротии. А и най-добрата част е че адаша с линукса може да ни направи чудеса
  • 0

#65 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7,500 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue

User's Awards

2
13
3
3
Garage View Garage

Posted 18 December 2009 - 17:19

1. Цената е доста важен фактор в цялото начинание... щото евтин компонент няма.
Аз пак имам късмет - не ми работи един от най-евтините компоненти - тъч скрина.
Но за съжаление пък, без него нищо не става :)

Заради цената съм отхвълил лилипутите и ксенарка, защото дотук LCD-то ми излезе $70 - матрица, контролер, кабели, захранване и т.н.

2. За затъмняването - не ти е нужен и датчик - карпутера има часовник и горе долу може да се сети кога навън е тъмно и кога е светло.
Е няма да си смени сам скина в тунел например, но с часовник е доста по-лесно отколкото с датчик :)

Ето го и КарЛинукса http://www.dashpc.com/. Има си GPS, OBDII, V2V (кола с кола) комуникации и всякакви други щуротии. А и най-добрата част е че адаша с линукса може да ни направи чудеса

3. Ако мен визираш за линукса - объркал си нещо, аз съм от феновете на M$ :)
Смятах да си пиша интерфейсите и софтуера сам, най-вероятно на MS Visual Studio, ама може и някаква друга платформа да харесам.
Още не съм решил. Искам първо да приключа с всички въпроси около хардуера, за да започна със софтуера :)
Иначе има и доста добри дистрибуции на Windows за автомобили, които бутват за 20 сек и имат куп екстри, като всичко ненужно е изхвърлено.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#66 Ilia

Ilia

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 35 Posts:
  • Автомобил:
    W210 E200 98г.

Posted 19 December 2009 - 11:19

3. Ако мен визираш за линукса - объркал си нещо, аз съм от феновете на M$ :)

Цъ..Цъ...Цъ срамота. :kill_myself:
Мислех че такива програмисти са мит :tongue:
  • 0

#67 zuhen

zuhen

Напреднал

• Потребители на форума
  • 334 Posts:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    W211 280 CDI, 2007,
    OM642, 7G-Tronic

Posted 21 December 2009 - 18:11

Това, дали все пак не
някакво решение/за по-мързеливи/, въпреки цената.
Сори ако сте го виждали вече.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users