Приятелю, на първия въпрос няма смисъл да отговарям. Лобизма в големия бизнес не е от вчера и винаги ще го има. В управлението на държави също.
За гаража на Джобс и Возняк ще ти препоръчам да прочетеш книгата на Мариана Мазукато “The Entrepreneurial State: Debunking Private vs. Public Sector Myths.”
Естествено, че са имали държавна помощ чрез програмата за инвестиции в начален бизнес. Благодарение на нея и на Mike Markkula, чието минало също не е просто като А и Б. Да не говорим, че всичките технологии на Apple са направени благодарение на така наречения state funding. Блумберг има достатъчно материали по въпроса. Аз просто имам акции и се интересувам. За Гугъл няма да споменавам. Там е още по-страшно. Но пък крайната цел е MPP - money, power, philanthropy, така че на никой не му пука. Хората говорят, кервана си върви и печели по пътя.
По последния ти въпрос - Да. От 1910 година. Плюс няколко ТЕЦ-а, плюс над 12 милиона автомобила.
Фокусници или не, хора като Мъск, Джобс, Брин, Пейдж и Брансън, винаги ще бъдат подпомагани от правителства и инвеститори с неясно минало. После започва лобирането и връщането на услуги
И това според теб не обяснява ли, състоянието на огромната диспропорция ? Колкото повече лобизъм и държавен капитализъм толкова повече неравенство у хората. А и тоя state funding докарва компанията до рекордни загуби в историята си... Та чак до 97ма не успяват да си стъпят на краката, така че бизнес с участието на държавата не е дългосрочно стабилен, ovo si e standart, както се казва
Относно Мазукато, не смятам да я прочитам при положение, че застъпва тезата, че Държавата е създала пазара. Което само по себе си е смешно, защото бая преди да има държава, е имало пазари. Или на примависта видях, че подкрепя и ObamaCare, което тотално ме отчая...
Аз акции нямам, но това ми е част от работата и вярвам на числата, а не на хората (в бизнес аспект). Крайната цел на акционерите е MMM - money, money, money... Другото си е еквилибристика на паразитите.
Пак по последния ми въпрос, колко пъти този завод е бил модернизиран + ТЕЦ-овете, защото това не е без значение, нали така? И понеже стана модерно за замърсяването на София, излезна там една организация която измерва нивата и фините прахови частици и казаха, че зимата големият проблем идва от дървата и въглищата с които се отопляват хората около София. А и нейното положение... Софийското поле е известно с някои свой особености по отношение на ветровете 
Точно за това говоря, тук сме на едно мнение. Медиите изкарват на сцената няколко хора, представени като фокусници, финансирани с пари на милиони хора и след това тези фокусници започват да връщат инвестицията, като бягат от основната идея на фокуса си. Няма да спамя повече, просто защото не е мястото тук.
Пак казвам, според мен водородната клетка е бъдещето и предричам крах на електромобилите, както и съпътстващата ги идея за автономно шофиране...