Към съдържанието

  •  

SuBZeRo

Регистрация: 04 окт 2006
Офлайн Последно: 18 дек 2011 - 18:37:25
-----

Моите теми

Готини касетофончета

19 декември 2009 - 23:39

Kenwood KRC-PS978R (Наричан още Kenwood Mask)

Alpine CDA-9855R

Много ми харесват тези 2 модела за единичен ДИН,ако намеря Kenwood Mask го купувам.
В 2 ДИН-овите има навигация,камери за задно,DVD и TouchScreen изходи за още монитори ама е малко грубо да сложа на 84-та година кола без екстри подобно оборудване.

Надявам се да ви харесат моделите

Правата ни при проверка от КАТ

17 ноември 2009 - 19:43

На предишната среща в Пловдив коментирахме подобно нещо... и споменах, че ще копирам от друг форум

Колеги, тук да се опитаме да съберем всичко, което има връзка с взаимоотношенията водач - пътен полицай и последващите събития - писане на акт, евентуално неговото оспорване и обжалване. Ако някой има забележки по изложеното или може да добави нещо - моля...

Преди всичко искам да напомня на всички, че СПАЗВАЙКИ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА И ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕТО МУ, ДРАСТИЧНО НАМАЛЯВАТЕ НЕЖЕЛАНИТЕ СРЕЩИ със служителите на Пътна полиция.

Преди да попитате за глоба или нарушение, проверете какво пише по въпроса в Закона за движение по пътищата. Там са дадени възможните нарушения и наказанията за всяко едно от тях. Закона може да намерите на адрес www.kat.mvr.bg в раздела "информация".
На същото място ще намерите и правилника за прилагане на ЗДвП, списък с нарушенията, за които се отнемат контролни точки и други подобни документи.
Относно актовете - за тях освен ЗДвП се прилага и Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

И така:


1. КОЙ ИМА ПРАВО ДА ВИ СПИРА?
- Съгласно закона - всички служби, упълномощени от министъра на вътрешните работи. По принцип това са служителите на КАТ.
Глоба за неправилно паркиране могат да ви наложат и служителите на общинска полиция от съответната община, но няма право да ви спират, когато се движите.
За проверка могат да ви спрат всички служители на Полицията, вкл. охранителна полиция, гранична полиция и т.н.
Спирането би трябвало да стане по следния начин:

Чл170 (3) При спиране на пътно превозно средство за проверка или за оказване на съдействие служителят от органите за контрол подава своевременно ясен сигнал със стоп-палка. През нощта сигналът за спиране може да бъде подаден и с описваща полукръг червена светлина. Униформен полицай може да спира пътните превозни средства и чрез подаване на сигнал само с ръка. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се полицейски автомобил или мотоциклет.

- МОЖЕ ЛИ ДА НЕ СПРА, КОГАТО МЕ СПИРАТ?

По принцип трябва винаги да спрете, когато ви подадат съответния сигнал. В закона не се разглежда възможност, при която може да не спрете.
Полицаите напътя трябва:
Чл.165.(1) 1. контролират спазването на правилата за движение от всички участници в движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства, като за целта служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост;

В други нормативи, се разлгежда възможността да не спрете на подаден сигнал от контролен орган ПРЕЗ НОЩТА, когато контролният орган не е обозначен като такъв със съответните обозначителни знаци, няма видимост към тях (скрити са в храстите) или се усъмните в истинността на служителите. В такъв случай обаче сте длъжни незабавно да телефонирате на тел.165 (КАТ) или 166(Полиция), или да отидете в най-близкото управление на МВР, за да съобщите за случая.

- СПРЯХ НА СТОП-ПАЛКА. КАКВО ДА ПРАВЯ?
След като сте спрели при подаване на сигнал от контролиращия орган, изгасете автомобила и си пригответе документите за проверка - шофьорска книжка, контролен талон, талон на автомобила, картонче за преминат ГТП, застраховка гражданска отговорност и съответното картонче. Служителят може да поиска и личните документи на пътниците в автомобила.
Не излизайте от автомобила, освен ако изрично не сте поканен от служителя да го направите. Това важи и за пътниците в автомобила.

чл.170 (5) Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство.

Ако сте уличени в извършването на нарушение, НЕ ПРЕДЛАГАЙТЕ ПАРИ на служителите, тъй като това може да доведе до вашето арестуване и да последва обвинение в предлагане на подкуп, което се наказва от закона със глоба, обществено полезен труд или затвор (може да попаднете на стриктен служител).
За извършеното нарушение ще ви бъде съставен акт. При маловажни нарушения, за които не се предвижда отнемане на контролни точки и глобата е до 50 лв. може да ви съставят само фиш, който да платите в 7 дневен срок. Ако не го направите, то той се смята за влязло в сила наказателно постановление.
Преди да подпишете акта, проверете дали правилно са отразени в него датата, часът, мястото, вашите данни и нарушението, което сте извършили. Ако са упоменати членове от закона, може да проверите дали отговарят на извършеното от вас нарушение (добре е да си носите в автомобила закона и правилника). Може да поискате от служителя да ви покаже в закона съответния член - във всяка катаджийска патрулка задължително трябва да има копие на ЗДвП и Правилника. Свидетел по акта може да бъде и длъжностно лице.
Ако нямате възражения по съставения акт - подписвате го и получавате копие от него.
Ако имате някакви възражения - може да ги напишете отдолу в определеното за това място, или изобщо да откажете да подпишете акта. Това е ваше право.

ДОБРЕ Е, преди да напишете някакви възражения или опровержения, да сложите един огромен Z под всичко, написано от полицая, за да не може той да добави нещо след като прочете възраженията.

Отказът за подписване на акта се удостоверява с подписа на свидетел. Подписът удостоверява само вашият отказ да подпишете, но не и евентуално извършеното от вас нарушение.
Допълнителни възражения или обяснения може да направите в писмен вид и до 3 дни след съставянето на акта. (Има смисъл от тези неща, лично на мен ми се е случвало да не съставят наказателно постановление и да върнат талона след аргументирани писмени обяснения).

- СЪСТАВИХА МИ АКТ, ВЗЕХА МИ КОНТРОЛНИЯ ТАЛОН. А СЕГА?
Сега карате 1 месец с акта вместо контролен талон. В този срок би трябвало да ви излезе наказателно постановление (или да ви върнат талона, ако следствие вашите допълнителни обяснения наказващия орган прецени, че не сте извършили виновно нарушение). Обикновено на посочения в акта адрес ще получите призовка за явяване в КАТ, но това не е задължително. Случвало се е, да донесат в къщи наказателното постановление (на брат ми, при което майка ми изтръпна, защото пред къщи спира патрулка, търсят брат ми - който междувременно е в Пловдив и т.н.). Както и да е, един два дена ПРЕДИ изтичане на едномесечния срок трябва да отидете в съответния КАТ (където се водите на отчет, пише го на шофьорската ви книжка) и да проверите какво става с наказателното постановление. Ако такова все още не е издадено (случва се да закъснее по няколко месеца, особено ако е съставено в друга област), служителят там трябва да ви удължи акта, като напише "удължава се до ....". подпис и печат. Обикновено ги удължават с още един месец, но се случва да удължат акт директно с три месеца. Така може да шофирате до новата дата с акта, вместо талона.

-ВРЪЧИХА МИ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ С ОПРЕДЕЛЕНА ГЛОБА.
Честито! Проверете дали наказателното постановление е издадено на ваше име, дали всички данни съвпадат, дали правилно са отразени членовете от закона, които сте нарушили и по които са ви наложени глобите, дали наложените глоби съответстват на полагащите се по съответния член. Ако нещо не е както трябва, или считате, че не сте извършили посоченото нарушение, и може да го докажете (най-добре със свидетели), в 7 дневен срок можете да обжалвате наказателното постановление. Жалбата се подава там, където са ви връчили постановлението, като се пише до съответния районен съд. Искайте да ви издадат входящ номер.
Имайте предвид, че в някои градове (Сливен например), тези служби работят само до обяд. На мен са ми приемали в 7-мия ден след обяд жалба, но след страхотен скандал. (Все пак в закона пише 7 дена, а не 6 дена и половина).
НАКАЗАТЕЛНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ С НАЛОЖЕНИ ГЛОБИ ДО 50 ЛВ ВКЛЮЧИТЕЛНО НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ОБЖАЛВАНЕ!!!
Плащането на определената ви глоба трябва да направите в едномесечен срок след влизане в сила на НП, след което с него и квитанцията за платената глоба отивате пак в КАТ и си взимате талона. В повечето КАТ-ове има офис на някоя банка, и ако не смятате да обжалвате и имате толкова пари в себе си, може да платите незабавно и да си вземете талона.
Наказателното постановление влиза в сила веднага, ако не подлежи на обжалване (глоби до 50 лв вкл.) и след 7 дни, ако подлежи на обжалване.
Ако го обжалвате - то чак след произнасяне на съда, ако съда го потвърди влиза в сила, иначе отпада. През това време карате с наказателното постановление, като би трябвало да ви го заверяват от време на време в КАТ, подобно на актовете.

Чл.190 (3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.

Чл.157 ( (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.

Освен паричните глоби, за редица нарушения се отнемат и контролни точки.При пълното им загубване ви се отнема и свидетелството за управление и се връща след преминаване през опреснителен курс и изпит.
Можете да възстановите точки (до 1/3 от максимума), като вземете няколко часа опреснителен курс и пак минете през изпит.

Благодаря на колежката SokOt Praskova за идеята.

П.П. Колеги, не обръщайте тази тема на спам тема. Темата е важна и всяко мнение, което се отклонява от нея ще бъде изтривано (както вече стана с едно подобно). Има достатъчно спам теми във форума.


П.С. - Написаното е от ФИАТ ФОРУМ БЪЛГАРИЯ http://forum.fiat-bg.org/