Към съдържанието

•  

Снимка

Взеха ми книжката :(

• Please log in to reply
29 мнения по тази тема

#16 interbildcho

interbildcho

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 18 Мнения:
  • Град:Варна

Публикувано 27 декември 2007 - 11:29

Връщам се от КАТ,
След като обиколих 10 гишета с по 30 човека опашки ми казаха, че в крайна сметка трябва да отида при някаква г-жа която обаче ще бъде на работа евентуално утре. За което утре отново трябва да си пускам отпуска и да ходя пак, и съм 99% сигурен, че въпросната г-жа и утре няма да е на работа ... защо ли? ... после казват, че няма незаменими хора :)Другата простотия: за да си вземеш книжката трябва да си платил всичко до момента, за да платя всичко до момента трябва да изкарам справка за задълженията ми, а за да я изкарам тази справка трябва да изчакам опашка около 2 часа за да ми кажат на гишето, че съответната справка се дава срещу шофьорска книжка. И като обясниш, че я нямаш тази книжка и те пращат при същата г-жа. Лудница! И в този КАТ Варна днес имаше сигурно към 100-120 човека които чакаха и ги препращаха от гише на гише, един спокоен човек не видях като изключим дебелогъзите лелки които си гледат "стриктно" работата. Катаджиите по улиците имат норма колко акта да напишат за 1 смяна, да сложат една норма и на тези лелки колко човека трябва да обслужат за 1 смяна, а толкова като не могат да сложат още една, а не за цяла варна за връчване на накзателно постановление да има едно гише! Потресен съм ... въобще не ми се ходи и не ми се виси. Накрая ще дам едно пълномощно на адвоката си и да отива той да се разправя. И всеки втори който излизаше от КАТ днес говореше по телефона я с адвокат я с някой познат и искаше да съди КАТ :)

И сега заради тази госпожа книжка ще видя догодина до амина :) !

Хайде лека и безаварийна поне да е новата година и да не си хвърляте разписките момчета, че ... да не ви се падне да чакате някоя от тези дебелогъзи лелки да ви обслужват, че ... :)
  • 0

#17 san bernar

san bernar

Чирак

• Потребители на форума
  • 113 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 13:55

[quote name='interbildcho' date='Dec 27 2007, 11:29 AM' post='86577']
Връщам се от КАТ,
След като обиколих 10 гишета с по 30 човека опашки ми казаха, че в крайна сметка трябва да отида при някаква г-жа която обаче ще бъде на работа евентуално утре. За което утре отново трябва да си пускам отпуска и да ходя пак, и съм 99% сигурен, че въпросната г-жа и утре няма да е на работа ... защо ли? ... после казват, че няма незаменими хора :)Другата простотия: за да си вземеш книжката трябва да си платил всичко до момента, за да платя всичко до момента трябва да изкарам справка за задълженията ми, а за да я изкарам тази справка трябва да изчакам опашка около 2 часа за да ми кажат на гишето, че съответната справка се дава срещу шофьорска книжка. И като обясниш, че я нямаш тази книжка и те пращат при същата г-жа. Лудница! И в този КАТ Варна днес имаше сигурно към 100-120 човека които чакаха и ги препращаха от гише на гише, един спокоен човек не видях като изключим дебелогъзите лелки които си гледат "стриктно" работата. Катаджиите по улиците имат норма колко акта да напишат за 1 смяна, да сложат една норма и на тези лелки колко човека трябва да обслужат за 1 смяна, а толкова като не могат да сложат още една, а не за цяла варна за връчване на накзателно постановление да има едно гише! Потресен съм ... въобще не ми се ходи и не ми се виси. Накрая ще дам едно пълномощно на адвоката си и да отива той да се разправя. И всеки втори който излизаше от КАТ днес говореше по телефона я с адвокат я с някой познат и искаше да съди КАТ :)

И сега заради тази госпожа книжка ще видя догодина до амина :) !
=======================================================================

Не искам да дразня никого, но в случая сам си си виновен. Не носиш нужните документи, а после се сърдиш за разтакаванията и формализмът, на които си подложен.
Моят съвет е следния : купете си по една от онези калъфки за документи. Има ги с различни размери и брой на джобовете. Съберете всички документи, които са изискуеми и ги носете винаги със себе си. Когато ви поискат документите за проверка, предоставяйте цялата калъфка, пък полицаите да си търсят каквото им е необходимо. Забелязъл съм, че това им прави добро впечатление. Не е добре там да ви стоят личните карти и фирмени документи, а само тези за колата. След като ви върнат документите, проверете дали всичко си е на мястото.
Не е добре заради нашата небрежност да обвиняваме другите. Полицаите на пътя не могат да изслушват обясненията на всеки човек. Те се сблъскват с много хора и голяма част от тях ги лъжат безогледно.

Време е да се научим да правим това, което е казано. Има указани места за лепене на различните стикери. Всеки ги лепи където му попадне, пък и не не се почистват старите с години. Има хора, които имат по 20 винетки, още от Австрия и Германия. А в закона е записано, че старите се премахват. Утре да не изреве някой тук, че и за това са го глобили ченгетатат формалисти.

Просто направете това, което изисква законът и няма да имате проблеми. По принцип полицаите не се заяждат с хора, чиито документи и автомобили са в ред. Има достатъчно други, които са за дране.
  • 0

#18 ivooo

ivooo

Напреднал

• Потребители на форума
  • 436 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W124 / '91 /продадена
    W201 / '87 / 2.0 / 601.911
    W124 / '93 / 602.962

Публикувано 27 декември 2007 - 14:41

Колега interbildcho, скапана работа, параграф 22, наиграл си се.
И аз днеска бях в КАТ.
Реших да питам на гишето за изгубени шофьорски книжки какво да направя, за да изкарам наново един изгубен талон, щото е от старите и няма голям и малък. Наредих се и си изчаках реда(имаше двама души пред мене). Оня бурсук дето стоеше там така ме отсвири, сякаш преди секунди му бях плюл в чинията от която яде, баси хората.

Весели празници на всички!
  • 0
брабус написа: "абе само аз ли спуквам тьрсачката?"

#19 grosmaster

grosmaster

Фен на Клуба

• Потребители на форума
  • 5223 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    BMW

Публикувано 27 декември 2007 - 14:57

Има хора, които имат по 20 винетки, още от Австрия и Германия. А в закона е записано, че старите се премахват. Утре да не изреве някой тук, че и за това са го глобили ченгетатат формалисти.

Имаше и такива описани случай във форума ;)
  • 0

logo-600-1002.png

#20 interbildcho

interbildcho

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 18 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 16:18

В крайна сметка си взех книжката преди около час, но естествено чрез познат понеже никой не те бръсне за слива там ако не те прати някой с повечко болтове на пагоните. А за това, че аз съм си бил виновен не съм съгласен защото никъде не пише, че трябва да носиш квитанцията с документите. Ами то като е така само квитанции да носим за какво си цапаме стъклата с лепенки и т.н. По тази логика като идеш в магазина и напълниш една торба покупки, и след 20 минути те спре на улицата полицай и не му покажеш касовия бон за покупките то тогава да ти вземе личната карта и като си намериш бончето отиваш в полицията и си взимаш личната карта! Е това е ред :)
  • 0

#21 mun4o

mun4o

Чирак

• Потребители на форума
  • 143 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 16:27

Нямах време из тия дни и чак сега влизам във форума и гледай ти какви правни дискусии стават тук. Туй лекс.бг ряпа да яде:)
Пичове, оставете тез закони и членове. Най-първо колегата дето му взели книжката да качи АУАН да го видя. Щото не може да му вземат каквото и да било без да съставят АУАН. Толкоз. Останалото е произвол.
  • 0

#22 mun4o

mun4o

Чирак

• Потребители на форума
  • 143 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 16:29

[/quote]
Аз минах дело и сега чакам решение на съда и после.....бъди сигурен че ще заведа дело срещу ЧЕНГЕТО, знам че няма да го спечеля но ще му създам ПРОБЛЕМИ.
P.S. В Закона никъде не е записано да носиш квитанция за платена застраховка. Какво точно представи на полицаите и имаш ли ( до кога ) застраховка "Гражданска отговорност"
[/quote]

Колега, ти първо спечели делото за НП, пък после ще ти обясня как да спечелиш делото с/у КАТ...или там РПУ ли беше
  • 0

#23 disem

disem

Чирак

• Потребители на форума
  • 117 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 16:47

В закона ЯСНО е записано че трябва да имате стикер на стъклото И да носите застрахователната полица И контролния талон. Полицата без талона и обратно са невалидни!
  • 0

#24 interbildcho

interbildcho

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 18 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 16:57

В акта пише, че по чл.259 от закона за застраховането ми се отнема свидетелството за управление.
  • 0

#25 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4601 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Публикувано 27 декември 2007 - 17:33

Закон за застраховането в Сиела.нет не намерих. Намерих Кодекс за застраховането. Ако това си имал предвид, ето какво пише във въпросния член 259:
Ще помоля админите да ме извинят за спама :)

Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:

1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;

2. управлява моторно превозно средство при влизане на територията на Република България, когато няма валидна за територията на Република България застраховка.

(2) Лицето по ал. 1, т. 2 сключва гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт, от който влиза на територията на Република България. Лицето по ал. 1, т. 2 трябва да има валидна гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите до напускането на територията на Република България.

(3) Лицето по ал. 1, т. 2 не е длъжно да сключва договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при влизане на територията на Република България, при условие че:

1. притежава валиден сертификат "Зелена карта", или

2. изплащането на обезщетение във връзка с гражданската му отговорност е гарантирано от компетентна институция на държава членка и водачът е включен в списък, изготвен от компетентния орган на държавата членка, посочващ освободените лица от задължението за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, и предоставен на Република България.

(4) Условията и редът за сключване и отчитане на граничната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по ал. 2 се определят в наредбата по чл. 255.

Аз не виждам къде е записано за квитанцията, може би не съм чел внимателно.
Чл.255 към който има отпратка също не споменава квитанция.
Излиза че не само трябва да си носим квитанции и всякакви други бумаги, ами и всички закони, по които може да ни зачекнат за нарушение. Е тогава автомобил ли управляваме или юридическа кантора. И накрая полза никаква - Чл. 1 от Закона за движение по пътищата - КАТ винаги има право!
  • 0

#26 mun4o

mun4o

Чирак

• Потребители на форума
  • 143 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 18:41

В акта пише, че по чл.259 от закона за застраховането ми се отнема свидетелството за управление.

Ей ти го Чл. 259. от КЗ - (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:

1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;

2. управлява моторно превозно средство при влизане на територията на Република България, когато няма валидна за територията на Република България застраховка.

(2) Лицето по ал. 1, т. 2 сключва гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт, от който влиза на територията на Република България. Лицето по ал. 1, т. 2 трябва да има валидна гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите до напускането на територията на Република България.

(3) Лицето по ал. 1, т. 2 не е длъжно да сключва договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при влизане на територията на Република България, при условие че:

1. притежава валиден сертификат "Зелена карта", или

2. изплащането на обезщетение във връзка с гражданската му отговорност е гарантирано от компетентна институция на държава членка и водачът е включен в списък, изготвен от компетентния орган на държавата членка, посочващ освободените лица от задължението за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, и предоставен на Република България.

(4) Условията и редът за сключване и отчитане на граничната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по ал. 2 се определят в наредбата по чл. 255 .

Т.е. никъде не пише, че се отнема на това основание - 259 КЗ.
Но пак казвам - ако искаш свестен съвет - качи АУАН!
  • 0

#27 ENOXELA

ENOXELA

Майстор

• Потребители на форума
  • 4188 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 18:52

Мда,защо ли не се очудвам на поредната история.
Пичове споко "По Коледа стават Чудеса" е казал народа.
  • 0

#28 disem

disem

Чирак

• Потребители на форума
  • 117 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 19:04

(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя заедно с контролния талон.
  • 0

#29 disem

disem

Чирак

• Потребители на форума
  • 117 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 19:27

И все пак странно че са ти взели книжката! По закон може само да те глобят:

Чл. 315. (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва със:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) глоба от 400 до 600 лв. - за физическо лице;

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. - за юридическо лице.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) При повторно нарушение наказанието по ал. 1, т. 1 е 2000 лв., а по ал. 1, т. 2 - 10 000 лв.

(3) Застраховател, който извърши нарушение на чл. 250, се наказва с имуществена санкция от 5000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 40 000 лв.
  • 0

#30 BENZBOSS

BENZBOSS

Майстор

• Потребители на форума
  • 6668 Мнения:

Публикувано 27 декември 2007 - 20:18

Тва стана като тоя виц долу.Стикери лепенки,боклуци.................. :kill_myself:

КАТ спира една мутра с БМВ за проверка. Веднага след БМВ-то спират кола на "Бърза помощ" и кола на "Противопожарната охрана". Полицаят им маха да продължават, защото е спрял само БМВ-то, но мутрата се показва от колата и заявява:
- Тези са с мен!
- Как с теб!? - чуди се полицаят.
- Ами писна ми от вас, катаджиите! Ту за аптечката ще се
заядете, ту за пожарогасителя.

:bigemo_harabe_net-110:

• 0
.

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни