Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Секретни болтове за джантиЩе ги убия тия в Ивайжет

• Please log in to reply
46 мнения по тази тема

#31 mitun

mitun

Напреднал

• Потребители на форума
  • 616 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W201 230E '88
    W202 250D '95
    S210 200K '01

Публикувано 23 юли 2008 - 12:04

Едно уточнение да направиме (ако съм се заблудил-моля поправете ме), защото тоя размер 12-14 мм дето Еспер цитира нещо не ми се връзва!?
12х1,5 е размера на резбата да се разбира 12 мм външен (фи) на резбата, 1,5 мм - стъпка. 14мм не може нито да са дълги, нито къси, защото няма да се навие и една навивка.
Не знам за оригиналните и McGard какви размери предлагат но ЕТЕ има следните размери:
дължина на болта до главата
20мм
25мм
27мм
и респ. дължина на целия болт
32мм
35мм
39мм
всички те са R, 12x1,5
аз ползвам такива за стоманените
Публикувано изображение
и такива за алуминиевите
Публикувано изображение
На Вени и Шуми обаче тея 39мм им бяха малко дългички ( и на двамата джантите са от Маргел) явно са били за средния размер. Казвам това, защото "къси" и "дълги" са малко... а това "14мм" ме обърка отвсякъде
  • 0
Публикувано изображениеПубликувано изображение
светещи желетки, що сте толко нервни?
bliznatsite написаха: mn ne mi haresvat za6toto emblemata na mecedesa e kato mernik i izglezda 4e 6a te zastrelq

#32 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:
  • Град:Pernik

Публикувано 23 юли 2008 - 12:12

Един тъп въпрос за трудностоплящи като мене. Една опаковка съдържа 4 бр.болтове и един секрет/камък/. Всичките болтове т.е опаковки се обслужват с един и същ профил секрет/камък/ ?

Да.
  • 0

879897.png

#33 mitun

mitun

Напреднал

• Потребители на форума
  • 616 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 230E '88
    W202 250D '95
    S210 200K '01

Публикувано 23 юли 2008 - 12:12

Един тъп въпрос за трудностоплящи като мене. Една опаковка съдържа 4 бр.болтове и един секрет/камък/. Всичките болтове т.е опаковки се обслужват с един и същ профил секрет/камък/ ?

Еее, батка, ти и два секретни ключа (за врати) като ги погледнеш отдалече ще кажеш: "те са еднакви"
Надявам се вече си отговори на въпроса сам :rolleyes:
  • 0
bliznatsite написаха: mn ne mi haresvat za6toto emblemata na mecedesa e kato mernik i izglezda 4e 6a te zastrelq

#34 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:

Публикувано 23 юли 2008 - 12:28

Едно уточнение да направиме (ако съм се заблудил-моля поправете ме), защото тоя размер 12-14 мм дето Еспер цитира нещо не ми се връзва!?
12х1,5 е размера на резбата да се разбира 12 мм външен (фи) на резбата, 1,5 мм - стъпка. 14мм не може нито да са дълги, нито къси, защото няма да се навие и една навивка.
Не знам за оригиналните и McGard какви размери предлагат но ЕТЕ има следните размери:
дължина на болта до главата
20мм
25мм
27мм
и респ. дължина на целия болт
32мм
35мм
39мм
всички те са R, 12x1,5
аз ползвам такива за стоманените
Публикувано изображение
и такива за алуминиевите
Публикувано изображение
На Вени и Шуми обаче тея 39мм им бяха малко дългички ( и на двамата джантите са от Маргел) явно са били за средния размер. Казвам това, защото "къси" и "дълги" са малко... а това "14мм" ме обърка отвсякъде

Да, така е.
12мм е външния диаметър на резбата (М), 1,5мм е стъпката на самата резба.
Другото е дължината на самия болт (L) и тя зависи от типа на джантата.
Не си спомням каква е дължината за оригиналните "бъбреци", каквито ползвам аз.
За метални джанти, дължината на болтовете е 20мм.
Такива са ми на металните джанти, обикновени и ги купувах от ивайя, според EPC.

14 x 1,5mm (не помня дължината) са онези от снимката, които ми продадоха миналата година от Ивайжет.
Нямам идея защо, няма идея и защо в книжката на болтовете беше описан W210.
Естествено че не станаха - много трудно ще се навие 14мм болт в 12мм дупка.
С каквато и да било стъпка :tongue:
  • 0

879897.png

#35 fika210

fika210

Напреднал

• Потребители на форума
  • 738 Мнения:
  • Град:Най-голямото село
  • Автомобил:
    W201 1991
    W210 2000

Публикувано 23 юли 2008 - 12:28

Еее, батка, ти и два секретни ключа (за врати) като ги погледнеш отдалече ще кажеш: "те са еднакви"
Надявам се вече си отговори на въпроса сам :rolleyes:

Силно желая да си прав т.е,че всяка опаковка болтове да е уникална, но съм разколебан от твоя аргумент като неподходящо сравнение.
А и отговорът на колегата Esper e "Да"...
  • 0
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....

На тази сладурана е кръстена нашата марка
Публикувано изображение
Мерседес Йелинек

#36 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:

Публикувано 23 юли 2008 - 12:42

Силно желая да си прав т.е,че всяка опаковка болтове да е уникална, но съм разколебан от твоя аргумент като неподходящо сравнение.
А и отговорът на колегата Esper e "Да"...

Нещо не мога да схвана диалога ви с mitun - може би не внимавам достатъчно :rolleyes:
Сравнително уникални, предполагам.
В оригиналния комплект дето го върнах на ивая също имаше талон с код, който ти позволява да си поръчаш дубликат от Мерцедес.
Без този код няма шанс това да стане.

При българските, на етето нямам идея как е организирана тази схема.
Дълбоко се съмнявам обаче да има такава - това могат да кажат хората, които ги ползват.
Аз като ги гледах не ми хареса качеството на изработката.
Видимо не ми хареса.
Може и да се вманиячавам на моменти, обаче тогава по случайност носех с мен в магазина онези от снимката и някак... :rolleyes:
  • 0

879897.png

#37 mitun

mitun

Напреднал

• Потребители на форума
  • 616 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 230E '88
    W202 250D '95
    S210 200K '01

Публикувано 23 юли 2008 - 12:47

Имат си уникален номер с който след регистрация на уеб сайта им могат да се поръчат дубликати на ключ или болт.

Ами това как ти звучи? Сигурно тия българските не са безброй, ама някакси не ги виждам апашите със една торба с камъчета 100 тина бройки от по 20лв комплекта. Има начини за всякакви секрети и ключалки ама айде да не ги светкаме аматьорите, профитата нищо не може да ги спре
  • 0

#38 fika210

fika210

Напреднал

• Потребители на форума
  • 738 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 1991
    W210 2000

Публикувано 23 юли 2008 - 13:43

Та като става въпрос за болтове да кажа и моята случка с НЕсекретните болтове.При едно сезонно преобуване "майсторите" ми изкривиха главите на няколко болта при демонтажа на джантите.По точно на три болта.Става въпрос за W210 и оригинални ал.джанти и болтове. С бодра стъпка минах през БС,но цената около 8 лв/болт ми се видя висока та си поръчах болтове /с някакви стотинки по ефтини/ в друг магазин на МВ части./Не при арабите,не" Ботев","Козлудуй" ,"Симеон" и пр./ Поръчката разбира се стана по талона,т.е.по номера на рамата. Когато дойдоха болтовете,в опаковка на МВ/поне така пишеше/,първото ми впечатление беше,че са изработени в някое бивше ТПК.Такъв беше външния им вид. Но най-важното се оказа,че тези болтове бяха с по-ниски глави /имало и такива/ а моите са с по-дълги.Т.е дължината на шестограма на болта е по-голяма и при монтирано положение главите и джантата са в една повърхнина. Не ми уважиха рекламацията,т.к.поръчката била направена по талона и в каталога излизало така..
....Това го написах за информация на тези,които не знаят,че освен различни болтове за стоманена и алуминиева джанта има трети вид болт за ал.джанта- с по-висока глава...
  • 0
Verba volant,scripta manent...Казаното отлита,написаното остава .../ако не го изтрият/....

Публикувано изображение
Мерседес Йелинек

#39 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:

Публикувано 23 юли 2008 - 14:08

Да, май не може да се вярва на 100% в това, което пише в EPC-то.
Поне що се отнася до тези болтове. Нали и аз го ядох с 14 милиметровите...
С тая разлика, че на мен ивайжет ми върнаха парите.
Предполагам са били такива?
  • 0

879897.png

#40 fika210

fika210

Напреднал

• Потребители на форума
  • 738 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 1991
    W210 2000

Публикувано 23 юли 2008 - 14:15

Да, май не може да се вярва на 100% в това, което пише в EPC-то.
Поне що се отнася до тези болтове. Нали и аз го ядох с 14 милиметровите...
С тая разлика, че на мен ивайжет ми върнаха парите.
Предполагам са били такива?

Да. Това е болта вариант висока глава
  • 0

Публикувано изображение
Мерседес Йелинек

#41 shiki

shiki

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 797 Мнения:
  • Автомобил:
    W 124 300D Turbo 1993 год.
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 23 юли 2008 - 16:04

Да. Това е болта вариант висока глава

Аз пък отвих единия болт и тръгнах с него. Проблем-никакъв за тогава. Проблема стана като се изгуби камъка на гумаджийницата! Та сега още не съм купил други!
  • 0

#42 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7501 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 24 юли 2008 - 00:03

Хъм, аз с такива ЕТЕ карах на опела... Наистина имат доста отблъскващ външен вид, особено съпоставени с нещо никелирано са направо ужасни.

Иначе моите впечатления след около 1 година ползване върнах старите несекретни (добре, че ги пазех), щото се оказа, че болта е стоманен, но ключа е от някакъв доста мек метал и докато кажа на гумаджията (еба си гумаджията, ако не знае как се свалят секретни) да не ги отвива с пистолет и вече беше закръглил ключето. А тая врътка с лагера по външния контур на болта е голям пиниз... Два дни съм ги свалял после тия болтове, наистина няма как да се стисне с нищо отвън. Това с ключовете - бях 100% сигурен, че ключетата са еднакви, но се оказа, че ъгълът между реските на ключа се разминава за по 1 - 2 милиметра на всеки ключ. Сигурно има повторения, но шансът да ги намериш е минимален, а на око няма начин да ги засечеш.

С две думи - болтовете са достатъчно секретни, но са грозни :)
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#43 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:

Публикувано 24 юли 2008 - 08:03

Вчера ги навих - ето как изглеждат тези.
Иначе и си пише в книжката да не се използва пневматичен пистолет за тях, на мерцедесовите - също.
  • 0

879897.png

#44 fika210

fika210

Напреднал

• Потребители на форума
  • 738 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 1991
    W210 2000

Публикувано 24 юли 2008 - 09:04

Впечатляват и респектират.Честито! С пожелание само при преобуване да ги развиваш!
  • 0

Публикувано изображение
Мерседес Йелинек

#45 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:

Публикувано 24 юли 2008 - 09:19

...С пожелание само при преобуване да ги развиваш!

Именно!
Мерси ;)
  • 0

879897.png

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни