Кога ползвате фаровете за мъгла?легалното и практичното
Започната от SashoS, 08 окт 2007 - 17:14:24
36 мнения по тази тема
Публикувано 08 октомври 2007 - 17:14
Включването на режима за мъгла на моята 190-ка има 2 позиции (както предполагам на повечето от вас): в едниният се пускат най-вътрешните предни, в другият - четирите предни, но с намален интензитет в сравнение с обикновените къси. Тези режими се различават от други коли.
През зимата, по закон, трябва да се ходи с пуснати фарове целодвено, което създава допълнителен товар върху акумулатора. Мисълта ми е, дали пускане на режима за мъгла на мерца може да се счита достатъчно добро за да удовлетворява закона?
Какво е вашето мнение и опит?
През зимата, по закон, трябва да се ходи с пуснати фарове целодвено, което създава допълнителен товар върху акумулатора. Мисълта ми е, дали пускане на режима за мъгла на мерца може да се счита достатъчно добро за да удовлетворява закона?
190E 2.0 1992г. Бензин. Сив-металик. Седан.
Публикувано 08 октомври 2007 - 17:20
Включването на режима за мъгла на моята 190-ка има 2 позиции (както предполагам на повечето от вас): в едниният се пускат най-вътрешните предни, в другият - четирите предни, но с намален интензитет в сравнение с обикновените къси. Тези режими се различават от други коли.
Честно казано много-много не разбрах въпроса,но фаровете за мъгла ги включвам само,когато се налага!Все пак са 120Вата двете крушки!Много често повечето цедеси пердашат с включени и къси,и фарове за мъгла,което винаги ме е озадачавало!
Публикувано 08 октомври 2007 - 18:21
mbenz, мерси. Идеята ми беше, че допускам фаровете за мъгла са с по-лек режим за акумулатора отколкото късите и тяхното използване би било за предпочитане. Но по-практично: ти какво пускаш през зимата през деня: къси или мъгла?
Публикувано 08 октомври 2007 - 18:34
Колеги,пускайте фаровете за магла,само когато
е намалена видимоста(валежи от дъжд,сняг и при
мъгла),защото на мен господата полицаи ми написаха
един много хубав акт.
един много хубав акт.
W201 190 2.5Turbo disel avtomatik-- Продаден
Публикувано 08 октомври 2007 - 18:38
Колеги,пускайте фаровете за магла,само когато
един много хубав акт.
Именно! тъй като цедката има по-особени режими на осветление спрямо другите коли, мислех си дали мъглата може да "мине метър" вместо къси за през зимата през деня. Ами явно не.
Между другото, от кога до кога трябва да се пускат светлините и през деня?
Публикувано 08 октомври 2007 - 20:25
Здравей,
Ами не мога да ти кажа точно от кога до кога ТРЯБВА, но ти препоръчвам, а и не само на теб ВИНАГИ да караш/те с включени къси светлини.
Светлината може да спасява живот в ситуации, където липсата и би отнела такъв! А човешкият живот не се оценява в изгорели крушки или изтощени акумулатори.
Поздрави,
-Николай
Ами не мога да ти кажа точно от кога до кога ТРЯБВА, но ти препоръчвам, а и не само на теб ВИНАГИ да караш/те с включени къси светлини.
Светлината може да спасява живот в ситуации, където липсата и би отнела такъв! А човешкият живот не се оценява в изгорели крушки или изтощени акумулатори.
Поздрави,
-Николай
Публикувано 08 октомври 2007 - 20:38
Николай, тъпоумието на закона е, че изключва личната преценка дали е удачно да се включват светлини или не (както е например при спазване на минималните скорости). Не знам за тебе, но да ми свети изкуствена светлина срещу мене при слънчев и ясен ден действа много натоварващо, изнервящо и неприятно за очите; оставайки настрана разходите по консумативите (т.е. крушки и акумулатор) при слънчев ден е абсолютно излишно да светят всякакви крушки за да "спасиш" когото и да било.
Публикувано 08 октомври 2007 - 20:51
В слънчев ден с наличието на мараня (често случваща се на извънградски пътища) включените фарове дават много важни секунди за реакция. Мое мнение.
Поздрави.
ПП. И ако гледате във фаровете на другите много ясно че ще ви пречат
Поздрави.
Публикувано 08 октомври 2007 - 21:13
В слънчев ден с наличието на мараня (често случваща се на извънградски пътища) включените фарове дават много важни секунди за реакция. Мое мнение.
Поздрави.
По тази логика, да си караме цялата година на фарове?
И да не ги гледаме, те нали си светят (насрешно движение, огледала).
Публикувано 08 октомври 2007 - 21:42
По тази логика, да си караме цялата година на фарове?
И да не ги гледаме, те нали си светят (насрешно движение, огледала).
Някои си караме по цяла година, и какво - ще се изхаби колата ли или ще се охарчиме. А иначе си има осева линия и само по един поглед ти стига да видиш в страничните огледала какво и къде се движи зад теб. Ако съвсем ни заслепяват колегите си има методи - напомняне на насрещно движещите се, че светлините им ни пречат или пък простото пропускане на автомобила зад нас, защо трябва да ни "заслепява" нека ни изпревари и да е жив и здрав. Между другото и уличните лампи си светят и слънцето и още много естествени и изкуствени тела, но на кой му прави впечатление. Просто си карайте, не търсете причината в другите.
А иначе още малко ще кажете и защо си сменяме гумите. Еми има грайфер, може да изкара още... примерно... 5 години. (не визирам точно определен човек, просто си драскам по клавиатурата). Може някой да ме обори за тези думи, но щом ще държим на безопасността нека да е на всички нива.
Публикувано 08 октомври 2007 - 22:37
абе и аз съм се чудил защо закона забранява карането с фарове за мъгла
по принцип те светят по ниско и разсейват светлината и не заслепяват
като късите или дългите
т.е. обозначават колата без да пречат на насрещния
е ако вечер караш само на фарове за мъгла ясно е ,че
нямаш добра видимост но денем
по принцип те светят по ниско и разсейват светлината и не заслепяват
като късите или дългите
т.е. обозначават колата без да пречат на насрещния
е ако вечер караш само на фарове за мъгла ясно е ,че
нямаш добра видимост но денем
Публикувано 09 октомври 2007 - 00:17
Според мен ограничението за ползване на фаровете за мъгла е продиктувано от следното:
При някои модели, задните халогени или задните фарове за мъгла да ги кажем се палят едновременно с предните.
Няма отделна позиция, предни и задни са свързани заедно.
Ако предните не са проблем, а те определено не са, защото както казаха колегите светят ниско и разпръскват - задните къртят мивки и вадят плочки!
Не ви ли се е случвало при нормална видимост някой изрУт да ги е пуснал и да виждате в предното стъкло един червен прожектор?
Все си мисля че това е причината да се заяждат за тях но до сега не съм се разправял с куките по този въпрос.
При някои модели, задните халогени или задните фарове за мъгла да ги кажем се палят едновременно с предните.
Няма отделна позиция, предни и задни са свързани заедно.
Ако предните не са проблем, а те определено не са, защото както казаха колегите светят ниско и разпръскват - задните къртят мивки и вадят плочки!
Не ви ли се е случвало при нормална видимост някой изрУт да ги е пуснал и да виждате в предното стъкло един червен прожектор?
Все си мисля че това е причината да се заяждат за тях но до сега не съм се разправял с куките по този въпрос.
Публикувано 09 октомври 2007 - 08:06
Николай, тъпоумието на закона е, че изключва личната преценка дали е удачно да се включват светлини или не (както е например при спазване на минималните скорости). Не знам за тебе, но да ми свети изкуствена светлина срещу мене при слънчев и ясен ден действа много натоварващо, изнервящо и неприятно за очите; оставайки настрана разходите по консумативите (т.е. крушки и акумулатор) при слънчев ден е абсолютно излишно да светят всякакви крушки за да "спасиш" когото и да било.
Koлега, да те попитам само - миналата зима колко крушки смени, колко пъти не можа да запалиш от изтощен акумулатор, колко гориво ти даде преразход колата и много ли обедня, дето си карал на фарове?
Защото знаеш ли колко се дразня на такива, дето мислят като тебе и не пускат фарове, докато все още виждат на дневна светлина. "Пестят", ае заеби. Доказано е че целодневното каране на фарове помага в доста ситуации. Не смятам че има нужда да се коментира повече това. Проблем с акумулатора има, когато алтернатора не зарежда, и понеже едни четки са скъпи (1.60 2-те) дай да не натоварваме акумолатора.
Lancia Kappa TDS / Land-Rover 88 Series 3 FFR
Публикувано 09 октомври 2007 - 08:07
Карането на къси е задължително считано от 01 Ноември , и то през цялото денонощие! Идеята на закона е именно печалба на ценни секунди за реакция и съхранение на човешки живот - така, че Аз съм абсолютно ЗА да се кара с постоянно включени светлини, и то целогодишно. Последната година съм изминал над 130000км. и се обедих в правотата на този т.нар. "тъп закон"!!!
Относно натоварването на акумулатора и крушките съм на мнение , че е абсолютна заблуда електрическите уреди по автомобилите да натоварват прекалено акомулатора. Той е необходим само при запалването на а-ла, а после при нормална работа на алтернатора същият поема абсолютно всички разходи на ел.ен., вкл. и зареждането на акомулатора от първоначалния старт (това са го мислили и преценили умни глави - конструктори и инжинери и т.н.).
Логичното обяснение на това да се кара с включени фарове (за през ноща е ясно ) за през светлата част от денонощието е следното:
- Доказан факт е, че различни по цвят и еднакви по марка, модел и скорост на движение коли, се приемат от човек сякаш се движат с различна скорост!!! Идечта е , че цвета играе решаваща роля в преценката на пешеходеца за моментната скорост на даден а-л. Когато на колата са и светнати късите светлини човека гледа тях и по този начин преценката му доста по-точна.
Ето едно , надявам се достатъчно логично обяснение подкрепено с научно обосновани факти!!!
И последно, но не на последно място - ДА, карането на фарове повишава разхода по автомобила, но не като скъсява живота на акомулатора, а като повишава разхода на гориво! Повишението , обаче е толкова малко и незначително, че обикновения човек няма да го усети по джоба си. Ако погледнем в световен мащаб обаче, включените светлини през деня носят над 30 милярда долара годишно повече на производителите и търговците на течни горива. Всеки който иска може много лесно да изчисли , че от неговият джоб излизат не повече от броени стотинки, и то в годишен план.
Надявам се да съм бил полезен
п.с. Колеги, карайте си колите с включени светлини целогодишно, защото както вече беше казано " ТЕ спасяват живот"!!!
Относно натоварването на акумулатора и крушките съм на мнение , че е абсолютна заблуда електрическите уреди по автомобилите да натоварват прекалено акомулатора. Той е необходим само при запалването на а-ла, а после при нормална работа на алтернатора същият поема абсолютно всички разходи на ел.ен., вкл. и зареждането на акомулатора от първоначалния старт (това са го мислили и преценили умни глави - конструктори и инжинери и т.н.).
Логичното обяснение на това да се кара с включени фарове (за през ноща е ясно ) за през светлата част от денонощието е следното:
- Доказан факт е, че различни по цвят и еднакви по марка, модел и скорост на движение коли, се приемат от човек сякаш се движат с различна скорост!!! Идечта е , че цвета играе решаваща роля в преценката на пешеходеца за моментната скорост на даден а-л. Когато на колата са и светнати късите светлини човека гледа тях и по този начин преценката му доста по-точна.
Ето едно , надявам се достатъчно логично обяснение подкрепено с научно обосновани факти!!!
И последно, но не на последно място - ДА, карането на фарове повишава разхода по автомобила, но не като скъсява живота на акомулатора, а като повишава разхода на гориво! Повишението , обаче е толкова малко и незначително, че обикновения човек няма да го усети по джоба си. Ако погледнем в световен мащаб обаче, включените светлини през деня носят над 30 милярда долара годишно повече на производителите и търговците на течни горива. Всеки който иска може много лесно да изчисли , че от неговият джоб излизат не повече от броени стотинки, и то в годишен план.
п.с. Колеги, карайте си колите с включени светлини целогодишно, защото както вече беше казано " ТЕ спасяват живот"!!!
Застраховки Каско и ГО - Тук!
Нашите мисли определят желанията ни, но само нашите действия показват това, което сме в действителност!
Отбор по футбол на Мерцедес - Бенц Клуб България - Тук!
Нашите мисли определят желанията ни, но само нашите действия показват това, което сме в действителност!
Отбор по футбол на Мерцедес - Бенц Клуб България - Тук!
Публикувано 09 октомври 2007 - 09:32
Карането на къси е задължително считано от 01 Ноември , и то през цялото денонощие!
...
Полезно да, мерси.
А до кога?
2 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни