След като всичко в купето работеше започнах двигателя и профилактиката там. Оказа се че както повечето М112, М113 и М113к гегата не прави изключение и харчи масло повечко от нормалното, а именно 1л на 300км.
Собственика преди мен беше слагал клапи на генерацията и амортисьори Фокс с външен резервоар.
И така купих си едни истински естакади и започнах с амповете. Предните бяха изтекли и колата друсаше като каручка. Исках да ги обслужа… но фокс в българия няма кой да направи с гаранция и купих 4 броя билщейн по ВИН. Смених всички масла по дифовете и раздатка и демфера на кормилната рейка и на пръв поглед останалото отдолу е добре. Определено изпуска грес от предните карета и съм предвидил обслужване със смяна хидравлични маркучи на блокажите и мембраната за вакум на средния блокаж, но това не е супер спешно и се прехвърлих към моторетката.
А тук беше занемарено също. В бързината хванах теч от връщаштия щуцер на казанчето ( оказа се лепено от някой ганчо ) и срещу 30-40€ купих ново оригинално. Веднага след като смених съответно дойде налягането и изби радиатора

Оказа се оригиналния с колата и поради невероятната цена на оригинален взех Нисенс… Ок е според мен.
Почетох бюлетините за разхода на масло и започнах да събирам частите. Съответно всички гарнитури по смукателя, гарнитури по компресора и дроселите му, нова картерна вентилация, нови оригинални гумички на клапани и естествено най скъпото всички нови болтове за валовете и смукателите
В периферията взех нова водна помпа за кулера, нова спомагателна водна помпа като и за двете заложих на Бош. Знам че има тунинг помпи но при гегата кулерите за водата на компресора са два и нямаше нужда. Разглабяна не мотора -2 часа … сглабяне и почистване 3 дни. Гумичките ги смених по метода с въздух в буталото с компресор и инструмента е 50€ - комплекта.
Резултата… вътре беше адски мръсно, дросел, кулер … компресор … 20 спрея заминаха.
Тотал на ремонта по мотора около 1000€