Към съдържанието

•  

Снимка

Стъпков мотор???

• Please log in to reply
16 мнения по тази тема

#1 VladoBENZ

VladoBENZ

Напреднал

• Потребители на форума
  • 614 Мнения:
  • Град:Плевен
  • Интереси:В сърцето ми има място само за една жена, моето сладурче, и за много коли, все Мерцедеси :)

Публикувано 13 юни 2007 - 14:22

Момчета, единственото което ми остана да сменя по колата...е стъпковия мотор...с чистене моя не се оправи...и както ви казах преди време, отидох и взех от на батко ми 230Е-то нейния...
Обаче се оказа че са два различни модела...ходих в един автомагазин да ми проверят за модела, и се оказа че на 200Е имало и двата, и моя, и този от на батко...само че чопчетата където влиза буксата, са коренно различни...моя е с 3 големи чопа, а на батко е с 2 мънички...та да попитам, има ли разлика в устройството на двата стъпкови мотора...и има ли начин да сменя буксата, за да пробвам този на батко...или е рискова работа да се пипа по кабелите...? Много ми се иска да стане, защото цените на двата модела е съответно...за този, който не става на моята, с малките чопчета...215 лв...а за моя, с 3-те големи...375 лв :(:(:(:(:(
И защо наистина е такава голяма разликата в цените...
  • 0
Публикувано изображение

#2 izoholz

izoholz

Напреднал

• Потребители на форума
  • 274 Мнения:
  • Град:Пловдив

Публикувано 13 юни 2007 - 20:44

Разлика в устройството има определено. Този с трите букси има и допълнителен винт за регулиране на оборотите и се слага при модели с климатик. Цената му по принцип е по-висока от масово срещания стъпков мотор с две букси. Според мен не можеш да ги замениш. Трябва да е същия. Проблема е, че този с три букси по-трудно се намира втора ръка.

Успех!
  • 0

#3 VladoBENZ

VladoBENZ

Напреднал

• Потребители на форума
  • 614 Мнения:
  • Интереси:В сърцето ми има място само за една жена, моето сладурче, и за много коли, все Мерцедеси :)

Публикувано 14 юни 2007 - 07:11

Добре де, а този с двете букси...в смисъл и на батко имаше климатик...а е с две...
  • 0
Публикувано изображение

#4 izoholz

izoholz

Напреднал

• Потребители на форума
  • 274 Мнения:

Публикувано 14 юни 2007 - 11:58

Владо, виж въпроса не опира само до климатика. Така е, както казваш. Всъщност основно значение има точния номер на двигателя и още един показател в характеристиките на мотора, който на немски е NV (Niederverdichtung) или HV (Hochverdichtung). Съжалявам, ама за точния превод в момента не се сещам на български. С други думи едните мотори са HV, а другите (по-рядко срещани) са NV. Затова и когато сменяш стъпковото моторче трябва да е същото. Те и затова заводски са направени различни, не случайно. Значи има мотори например, които са си 2.0 (118 или 122к.с.), като например единия от тях е NV, а другия HV.
Абе вместо да пиша на изуст я да видя кво ще каже немската библия за Мерцедес, дето имам....

значи този стъпков мотор (с три букси) се слага на всички двигатели, които са NV (БЕЗ значение с клима или не) и при всички HV с точно обозначение 102.962 Std. с КЛИМАТИК. (Std.=Standart)
Ако на брат ти мотора е HV (a той е такъв), независимо, че е с климатик пак се слага стандартния стъпков с две букси.

Или ако успях да те омотая успешно...сигурно е едно...търси си точно същия стъпков!

Всъщност какъв ти е проблема със стъпковия? Защо реши, че е за смяна?
  • 0

#5 VladoBENZ

VladoBENZ

Напреднал

• Потребители на форума
  • 614 Мнения:

Публикувано 14 юни 2007 - 13:35

Aми проблема е че студен сутринта доста трудно държи 800-900 оборота...а най големия проблем е че когато го купих, те явно са знаели за това, и са вдигнали оборотите...и работеше на 1000-1200 оборота...защото като включа климата, вместо да ми вдигне с 100 оборота, пада с 400...
А да попитам, каква е разликата между HV и NV...защо са два типа двигатели, като всъщност са един мотор...
  • 0
Публикувано изображение

#6 brpi

brpi

Майстор

• Потребители на форума
  • 1243 Мнения:
  • Град:Karlsruhe,Germany
  • Автомобил:
    W124 300D 603
    W124 230E 102

Публикувано 14 юни 2007 - 14:26

Aми проблема е че студен сутринта доста трудно държи 800-900 оборота...а най големия проблем е че когато го купих, те явно са знаели за това, и са вдигнали оборотите...и работеше на 1000-1200 оборота...защото като включа климата, вместо да ми вдигне с 100 оборота, пада с 400...
А да попитам, каква е разликата между HV и NV...защо са два типа двигатели, като всъщност са един мотор...

Абе кои ти 4исти тва мотор4е
Я пробваи пак -тва да се заклини и да не ба4ка хи4 е много рядко -слу4ва се ако крива оста на 6ибара или несто наистина много требва дасе е преебало.

NV (Niederverdichtung ) е малка компресия а другото е голяма -преведено грубо .
  • 0
W 124 - 300D
W 124 - 230E

#7 VladoBENZ

VladoBENZ

Напреднал

• Потребители на форума
  • 614 Мнения:

Публикувано 14 юни 2007 - 14:31

Хммм, как малка голяма компресия...ми че те си и дават една компресия :)
А иначе моторчето го чистихме като впръсквахме с спринцовка бензин в двата отвора за тръбичките....как се чисти по принцип...аааа, и друго, след като беше почистен, направихме тест като просто го изключвахме по време на работа...в смисъл от буксата, и нямаше никаква промяна в работата на двигателя...
  • 0
Публикувано изображение

#8 Vitcig

Vitcig

Майстор

• Потребители на форума
  • 1237 Мнения:
  • Град:София town
  • Автомобил:
    BMW E34

Публикувано 14 юни 2007 - 15:00

форсиран и дефорсиран това е hv и nv отиди на диагностика виж релето с бушона дали е ок??? датчика за паленето??? дали има въобще сигнал???
  • 0

#9 Vitcig

Vitcig

Майстор

• Потребители на форума
  • 1237 Мнения:
  • Автомобил:
    BMW E34

Публикувано 14 юни 2007 - 15:03

виж и тук това аз съм го писал в смисъл и аз имах подобен проблем!!! с кой мотор си???
http://www.mbclub.bg...?showtopic=5319
  • 0

#10 izoholz

izoholz

Напреднал

• Потребители на форума
  • 274 Мнения:

Публикувано 14 юни 2007 - 15:09

Стъпковите мотори трудно се развалят или по-точно да се развали именно самото е моторче е най-малко вероятно. Трябва да се провери дали му се подава правилен сигнал, какви са ти настройките на сместа и температурния датчик. Тези неща влияат на работата на двигателя. Честно казано много ме съмнява в моторчето да е проблема. Най-лесно е да заемеш от някого същото и да пробваш. Ако пък моторчето е изгоряло нацяло можеш лесно да провериш това. Като махнеш кутията на въз. филтър и дадеш на контакт. Трябва да се чуе цъкане от него. А като изключиш от контакт трябва да чуеш ясен звук (удар в него). Звукът е от въртящата се бленда, която при изключване на тока се връща в изходно положение и се удря в регулиращия винт, който ограничава нейния ход. Тази проверка е само да се види дали включва изобщо моторчето. Чистене помага по принцип с промивен бензин, за около 24ч го накисваш. Трябва да се разтвори химически мръсотията в него. Но по описанието ти на проблема според мен проблема не ти е точно в стъпковия.
  • 0

#11 VladoBENZ

VladoBENZ

Напреднал

• Потребители на форума
  • 614 Мнения:

Публикувано 14 юни 2007 - 15:22

двигателят е 200Е, 91-ва година...утре ще прочета линка към твоята тема, че сега нямам време, и пак ще пиша...значи баща ми като е гледал ел схемите, правилно ми каза че зависи от темп. датчик...защо? в смисъл то явно доста неща му подават сигнал на него...
  • 0
Публикувано изображение

#12 Vitcig

Vitcig

Майстор

• Потребители на форума
  • 1237 Мнения:
  • Автомобил:
    BMW E34

Публикувано 14 юни 2007 - 16:17

мотор за празен ход ми казаха че работи само при студена кола затова е толкоз важен датчика виж някъде да не е окъсил че при мен това беше станало! нови кабели от датчика до компа и при мен поне всичко сега е ток!!
  • 0

#13 izoholz

izoholz

Напреднал

• Потребители на форума
  • 274 Мнения:

Публикувано 14 юни 2007 - 16:35

мотор за празен ход ми казаха че работи само при студена кола затова е толкоз важен датчика виж някъде да не е окъсил че при мен това беше станало! нови кабели от датчика до компа и при мен поне всичко сега е ток!!

Стъпковият мотор работи ВИНАГИ на празен ход. Температурата на двигателя е показателя, който се отчита при неговата работа. В зависимост от това каква е тя, ECU-то подава съответния ток на стъпковия, който прецизно регулира сечението на въздушния отвор с помощта на въртящата се бленда.
  • 0

#14 Vitcig

Vitcig

Майстор

• Потребители на форума
  • 1237 Мнения:
  • Автомобил:
    BMW E34

Публикувано 14 юни 2007 - 16:40

:icon_welldone: кратко и ясно обяснение!!!!! евала евала
  • 0

#15 VladoBENZ

VladoBENZ

Напреднал

• Потребители на форума
  • 614 Мнения:

Публикувано 15 юни 2007 - 08:43

Аз не съм съгласен, нали се води че стъпковия мотор е регулатор на празния ход...тоест и при горещ двигател, като пуснеш климата, той ти регулира оборотите...
  • 0
Публикувано изображение

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни