willy555, сигурен ли си, че такъв "типов сертификат", който ми е нужен за регистрацията в бг могат да ми дадат и от САЩ? Понеже ми е странно защо по автокъщите всички GL-и от САЩ ходят първо до Германия и после ги внасят тук?
Някой да е чувал нещо по въпроса, че от 1.2007 митото за внос на нов автомобил е намалено на по-малко от 10%? Поне така пише на офертата на Балканстар в шоурума им.
По въпроса дали да се внася нов или употребяван автомобил:
Знам че акциза скача, когато автомобилът е употребяван - става по 35 лева на киловат за първите 120 и по 60 лева на киловат за киловатите над 120, нали? Или в моя случай 35*120 + 60*45 = 6900 лева. Което е повече от 4750, но не чак ДВОЙНО?
От друга страна останалите митни сборове (мито и ДДС) се плащат върху митническата стойност на автомобила. Тази митническа стойност, когато се внася от извън EU все още ли се изчислява на база конски сили? Преди се смяташе на всяка конска сила по 180 лева. Ако все още е така, то митническата стойност е: 224к.с.*180 = 40320
Значи мито 10% = 4032 лева
ДДС 20% = около 8500 лева
Общо трите налога са доста по-малко от сметките ми в първия постинг (при нов автомобил). Вярно е, че за този модел се ползва данъчен кредит, ама от опит знам, че по-добре да платиш някой лев отгоре, но да не чакаш "Данъчните" да връщат пари.
Вярна ли е тази сметка?
За типовия сертификат - както съм написал, не съм сигурен, а само предполагам. Сигурен съм за употребяван автомобил, защото съм питал за един 10-годишен мерцедес, който мисля да си докарам скоро, ама за нов - не. Но има и нещо друго, което сега се сещам - възможно е да има разлика ако колата е произведена в Щатите или е от Европа. Нямам идея къде са заводите, в които се произвежда GL-а, но съм сигурен, че лесно ще разбереш. И ако се окаже, че е в Германия, възможно е това да е обяснението защо предпочитат да ги внасят първо там - може би взимат там сертификат. Така или иначе, най-добър е съветът на нашите братя от Сан Диего - пиши до дилъра и те всичко ще си кажат.
За митото - погледнах актуалната Митническа тарифа и там пише: Пътнически автомобили и други автомобилни превозни средства, предназначени за транспорт на хора, включително товаропътническите и състезателните автомобили, с бутален двигател със запалване чрез компресия (дизелов двигател или дизелов двигател с термостартер), с работен обем, превишаващ 2 500 cm3, нов - 10 %. Никъде не пише да е 5%, освен за линейки.
Митническата стойност вече не се изчислява на конски сили. За нов автомобил тя е равна на продажната цена, посочена в договора, с който си купил колата. За употребяван по принцип е същото, но там вече митничаря има право да не признае посочената цена и да изчисли сам митническата стойност. Това се прави по един ужасяващ ред, посочен в Глава 6, чл. 34-43 от Закона за митниците, от който извода е, че могат да ти определят буквално каквато си искат стойност.
За акциза - ще се повторя от предишния пост - чл. 40 от Закона за акцизите гласи
Чл. 40. (В сила от 1.07.2006 г.) (1) Акцизната ставка за употребяваните автомобили е, както следва:
1. за автомобили с мощност на двигателя над 120 kW до 150 kW по системата DIN - 35 лв. за 1 kW;
2. за автомобили с мощност на двигателя над 150 kW по системата DIN - 60 лв. за 1 kW;
Това означава, че акциза за кола над 150 киловата, какъвто е твоя случай, се изчислява така: 165*60= 9900, а не 35*120 + 60*45 = 6900
Така че прекалкулирай за трети път всичко
И, ъъъ, Алекс, информацията за конските сили е малко старичка - митническата стойност не се изчислява на база конски сили от 01.01.2006г.
Сори, шефе!