Колега и аз бях така с виското - 250 лв ми искаха за виското и 60 за дифузора(фунията) защото липсваше.
За няма и 1 час работа реших проблема кардинално и доста надеждно - електрическа перка с оригиналем МБ датчик. Всичко ми излезна няма и 70 лв. Перката сработва при 105 градуса и е способна да направи радиатора направо студен- пробвал съм я - в жегата направо затваря термостата ако шунтирам датчика.
Винтелатор от Алфа ромео 2.5 V6 turbo - 40лв
Реле 70А от италиянеца - 5лв
Датчик 105-90 градуса - 15 лв
Кабелни обувки, букси, бушони, и др консумативи - 8 лв
Датчика го монтирах в тръбичка от амортисьор, щото такава намерих с диаметър, който влиза в маркуча М/У главата и радиатора, резнах маркуча, 2 скоби и всичко заспа.
Абсолютно същата идея ми дойде и на мен така като четях множащите се теми за охлаждането напоследък!
При тези редовни температури от 30 градуса а е едва май месец, темите са съвсем нормални

Този съединител си е доста сериозен разход и ако някога ми се наложи да го подменям, сигурно точно това ще направя!
Само мисля да нацъкам малко електроника в една кутиика, която да командва релето на вентилатора от съществуващия датчик на блока за прибора.
Да слагам допълнителен датчик за перката ми се вижда малко грубо.
Не знам де, зависи от цената която биха ми поискали в Ивайджет, пък и може да не ми се наложи изобщо

И малко офтопик:
Не съм сигурен но мисля да съм чувал че при някои стари влекачи на Мерцедес, лопатките на перката си променяли ъгъла в зависимост от температурата и така се променял дебита на въздуха. Иначе оста била зацепена постоянно и се въртяла непрекъснато.
Освен това, тези перки се транспортирали САМО в изправено състояние. Ако в склада обърнат сандъка на 90 градуса - перката е чао.
Някой чувал ли е за подобна технолигия?
Че винаги ми е била любопитна тази технология...