Към съдържанието

•  

Снимка

проблем с перката на охлаждането

• Please log in to reply
39 мнения по тази тема

#1 icko_h

icko_h

Чирак

• Потребители на форума
  • 59 Мнения:

Публикувано 12 май 2007 - 15:17

Здравейте от скоро имам 190 дизел много сьм доволен но имам проблеми с силиконовия сьединител на перката за охлаждане на радиатора.
Млоя ако някои е в час дали може да се направи нещо без да се влагат доста пари да сподели мнение.
А другия вьпрос ми е какво масло да сложа на двигателя щото старото ми е мобил но ми чука повдигач понякога макар и ново смятам да го сменя щото аз сам 7-мия от компанията ми които сложи мобил и ми се разчукват повдигачи.Та вьпроса ми е какво по евтинко и добро масло можве да сложа.
Благодаря предварително!!! : :friends:
  • 0

#2 lizaastar

lizaastar

Чирак

• Потребители на форума
  • 106 Мнения:

Публикувано 12 май 2007 - 15:48

Здравейте от скоро имам 190 дизел много сьм доволен но имам проблеми с силиконовия сьединител на перката за охлаждане на радиатора.
Млоя ако някои е в час дали може да се направи нещо без да се влагат доста пари да сподели мнение.
А другия вьпрос ми е какво масло да сложа на двигателя щото старото ми е мобил но ми чука повдигач понякога макар и ново смятам да го сменя щото аз сам 7-мия от компанията ми които сложи мобил и ми се разчукват повдигачи.Та вьпроса ми е какво по евтинко и добро масло можве да сложа.
Благодаря предварително!!! : :friends:

Майсторите ги зачукват и перката върви нонстоп, а за маслото аз съм с ОМВ наливно 5,40 литъра смяна на 7000 км.- много съм доволен засега
  • 0

#3 BENZBOSS

BENZBOSS

Майстор

• Потребители на форума
  • 6668 Мнения:

Публикувано 13 май 2007 - 04:26

http://www.mbclub.bg...d...=4888&st=15 :icon_coolgrin:
  • 0
.

#4 W123

W123

Майстор

• Потребители на форума
  • 2824 Мнения:

Публикувано 13 май 2007 - 09:39

Здравей колега и добре дошъл.
По въпроса за маслата има много изписано в форума.Порови се в рубриката "Полезна информация" и "Проблеми и ремонти" и ще намериш много мнения за маслата,но еднозначен отговор няма да намериш.Както знаеш всеки родител плаши детето си с различни работи-Баба Яга,Торбалан,комшийката от другия вход...Така че какво масло ще налееш си решаваш сам.Още повече че идва лятния сезон а температурите в България не са едни от най-ниските.Аз лично си сипвам за лятото 20W50 масло,а зимата карам с 10W40,и не се доверявам на универсалните всесезонни.Като се замислиш ако трябваше да се използват всесезонни нямаше големите фирми да наливат пари в разработки на зимни и летни лубрикантни течности.
А за вискомуфата....Кажи какво точно прави или какво не прави за да ти дадем съвет.
  • 0

#5 Dezki

Dezki

Майстор

• Потребители на форума
  • 1517 Мнения:
  • Град:София

Публикувано 13 май 2007 - 11:04

2-литровия 190 д е със ел-магнитен съединител с датчик, 2.5-литровия е с виско-и като го фиксират след време може да скъса оста на водната помпа
Масло- сложи Приста 10в-40 и няма да има проблем спрямо масло- ако трака си отиваш на нов повдигач-не са вечни.
  • 0
Lancia Kappa TDS / Land-Rover 88 Series 3 FFR

#6 icko_h

icko_h

Чирак

• Потребители на форума
  • 59 Мнения:

Публикувано 13 май 2007 - 11:53

Благодаря на всички за сьдействието.
Значи проблема на перката на охлаждането ми е че не се задвижва по барзо когато загрява двигателя и вдига температура.А когато отворя капака сьвсем спокойно я спирам с рька.Видимо няма някакьв луфт на самата перка от зад се вижда няква букса. Но не знам какав и в самия принцип на задвижване някои ми казват че е силиконов а други на електромагнит не знам как да го определя и каво да направя.
  • 0

#7 zaho

zaho

Чирак

• Потребители на форума
  • 111 Мнения:

Публикувано 13 май 2007 - 11:56

И аз да се оплача, значи този вече минал петък беше наистина ад със задръстванията. Тъкмо бях тръгнал да сменявам маслото на ск. кутия/нали ви извадих душата да разбера какво да е.../ и първото задръстване в което попаднах гледам че температуранта отиде на 100 гр. Още като взех колата ви споделих че по магистралата е на около 60-70 гр. но това беше преди седмици когато времето беше хладно и бях посъветван от колеги от форума че това е термостат и да го сменявам през есента. И както и да е в петък къв 14 ч тръгнах от овча куп за Суха река за сервиза за смен. на масло на ск. кутия. Имаше страшно задръстване и едвам на 10 мин се минаваха 50-60 м. А аз си и вк. климатика , температурата си беше на 100гр. и аз си мислех че е нормално. Преди стадиона тем се вдигна към 115-117 гр. и аз се видях в чудо пуснах парното да духа топло и тя падна на около 105гр. и така близо 50 минути в адсото задръстване..... Като отидох в сервиза ми казаха точно това-Виско Съединител. Перката се върти с едни обороти , ама аз откъде да знам карам МБ от 2 м. Преди все френски коли карах - перките с термо ререта... Помитах в магазина на сервиза и ми казаха цена 280 за не оригинален и 550 лв. орг. Одидох в Иваджет точно толкова 556 лв. В чера по обиколих и купих ср. положение един за 321лв. на на Фиби бише джърмани ама неисе... Яд ме е че се заблудих за термостата ми....а той си отваря. Не знам пичове в понеделник ще го сменявам дали съм прецакал гарвитура, защото 2 часа тормозих колата в жегите. Моят мотор е голям 2,5 ТД
Чудя се при тези 110-115 гр. дали виско. на маслото е отишло по дяволите? Та така приказките на Вучо ми МБ не се чупел - чупи се много при неграмотни шофьори,майстори, и акъллии... Пък се замислих и на вашите писания да не се окаже че не е този съединител. Тука едни мишат било нормална температура 110 гр. , ка може да е възможно, в Сирия да....В понеделник пак ще пиша
  • 0

#8 Dezki

Dezki

Майстор

• Потребители на форума
  • 1517 Мнения:

Публикувано 13 май 2007 - 13:42

И аз да се оплача, значи този вече минал петък беше наистина ад със задръстванията. Тъкмо бях тръгнал да сменявам маслото на ск. кутия/нали ви извадих душата да разбера какво да е.../ и първото задръстване в което попаднах гледам че температуранта отиде на 100 гр. Още като взех колата ви споделих че по магистралата е на около 60-70 гр. но това беше преди седмици когато времето беше хладно и бях посъветван от колеги от форума че това е термостат и да го сменявам през есента. И както и да е в петък къв 14 ч тръгнах от овча куп за Суха река за сервиза за смен. на масло на ск. кутия. Имаше страшно задръстване и едвам на 10 мин се минаваха 50-60 м. А аз си и вк. климатика , температурата си беше на 100гр. и аз си мислех че е нормално. Преди стадиона тем се вдигна към 115-117 гр. и аз се видях в чудо пуснах парното да духа топло и тя падна на около 105гр. и така близо 50 минути в адсото задръстване..... Като отидох в сервиза ми казаха точно това-Виско Съединител. Перката се върти с едни обороти , ама аз откъде да знам карам МБ от 2 м. Преди все френски коли карах - перките с термо ререта... Помитах в магазина на сервиза и ми казаха цена 280 за не оригинален и 550 лв. орг. Одидох в Иваджет точно толкова 556 лв. В чера по обиколих и купих ср. положение един за 321лв. на на Фиби бише джърмани ама неисе... Яд ме е че се заблудих за термостата ми....а той си отваря. Не знам пичове в понеделник ще го сменявам дали съм прецакал гарвитура, защото 2 часа тормозих колата в жегите. Моят мотор е голям 2,5 ТД
Чудя се при тези 110-115 гр. дали виско. на маслото е отишло по дяволите? Та така приказките на Вучо ми МБ не се чупел - чупи се много при неграмотни шофьори,майстори, и акъллии... Пък се замислих и на вашите писания да не се окаже че не е този съединител. Тука едни мишат било нормална температура 110 гр. , ка може да е възможно, в Сирия да....В понеделник пак ще пиша

Колега и аз бях така с виското - 250 лв ми искаха за виското и 60 за дифузора(фунията) защото липсваше.
За няма и 1 час работа реших проблема кардинално и доста надеждно - електрическа перка с оригиналем МБ датчик. Всичко ми излезна няма и 70 лв. Перката сработва при 105 градуса и е способна да направи радиатора направо студен- пробвал съм я - в жегата направо затваря термостата ако шунтирам датчика.
Винтелатор от Алфа ромео 2.5 V6 turbo - 40лв
Реле 70А от италиянеца - 5лв
Датчик 105-90 градуса - 15 лв
Кабелни обувки, букси, бушони, и др консумативи - 8 лв
Датчика го монтирах в тръбичка от амортисьор, щото такава намерих с диаметър, който влиза в маркуча М/У главата и радиатора, резнах маркуча, 2 скоби и всичко заспа.
Posted Image
Posted Image
Posted Image
  • 0
Lancia Kappa TDS / Land-Rover 88 Series 3 FFR

#9 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:
  • Град:Pernik

Публикувано 14 май 2007 - 07:34

Колега и аз бях така с виското - 250 лв ми искаха за виското и 60 за дифузора(фунията) защото липсваше.
За няма и 1 час работа реших проблема кардинално и доста надеждно - електрическа перка с оригиналем МБ датчик. Всичко ми излезна няма и 70 лв. Перката сработва при 105 градуса и е способна да направи радиатора направо студен- пробвал съм я - в жегата направо затваря термостата ако шунтирам датчика.
Винтелатор от Алфа ромео 2.5 V6 turbo - 40лв
Реле 70А от италиянеца - 5лв
Датчик 105-90 градуса - 15 лв
Кабелни обувки, букси, бушони, и др консумативи - 8 лв
Датчика го монтирах в тръбичка от амортисьор, щото такава намерих с диаметър, който влиза в маркуча М/У главата и радиатора, резнах маркуча, 2 скоби и всичко заспа.

Абсолютно същата идея ми дойде и на мен така като четях множащите се теми за охлаждането напоследък!
При тези редовни температури от 30 градуса а е едва май месец, темите са съвсем нормални ;)
Този съединител си е доста сериозен разход и ако някога ми се наложи да го подменям, сигурно точно това ще направя!
Само мисля да нацъкам малко електроника в една кутиика, която да командва релето на вентилатора от съществуващия датчик на блока за прибора.
Да слагам допълнителен датчик за перката ми се вижда малко грубо.
Не знам де, зависи от цената която биха ми поискали в Ивайджет, пък и може да не ми се наложи изобщо :)

И малко офтопик:
Не съм сигурен но мисля да съм чувал че при някои стари влекачи на Мерцедес, лопатките на перката си променяли ъгъла в зависимост от температурата и така се променял дебита на въздуха. Иначе оста била зацепена постоянно и се въртяла непрекъснато.
Освен това, тези перки се транспортирали САМО в изправено състояние. Ако в склада обърнат сандъка на 90 градуса - перката е чао.
Някой чувал ли е за подобна технолигия?
Че винаги ми е била любопитна тази технология... :icon_welldone:
  • 0

879897.png

#10 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:

Публикувано 14 май 2007 - 08:09

не перката, а самия вискосъединител трябва да се съхранява в такова положение. и е достатъчно някой неграмотник да го завърти, за да се получи ефекта на
"Сбогом , Гергино, ..."

Ама там нямало такъв съединител - перката е на твърда ос.
Дали и колко въздух да смуче перката се определяло само от ъгъла на завъртане на лопатките спрямо фланеца на перката.
Ъгъла на завъртане на лопатките пък се определял от температурата.

А това значи ли че и нашите съединители трябва да се транспортират само във вертикално положение? :dontknow:
  • 0

879897.png

#11 ENOXELA

ENOXELA

Майстор

• Потребители на форума
  • 4188 Мнения:

Публикувано 14 май 2007 - 09:26

Съвсем скоро имаше тема с координатите на фирма, която се занимава с ремонт на вискосъединители

Вени,темата я изтрих след като разговарях с човека по телефона.
Тази фирма ремонтира САМО,перки на рейсове и камиони!
и така ме попари с исказването,че нашите виско съеденители не подлежат на ремонт :madcroud: :dontknow:
  • 0

#12 mbenz

mbenz

Майстор

• Потребители на форума
  • 2892 Мнения:
  • Автомобил:
    МВ 124/Е 250D 20V'94г.

Публикувано 14 май 2007 - 09:32

нещо не внимавам

точно нашите съединители трябва да се транспортират и съхраняват вертикално

Наистина ли???!!!Вижда ми се абсурдно тази джаджа,докато дойде дотук някой да и цепи басма права ли е,крива ли е!!!Кой-знае колко пъти/и колко дълго!/е била в хоризонтално положение!!!Са кат се замисля и се сещам,че преди в Интеркар-3000 имаше на витрината такива сил. съединители"полегнали"...! :tongue: И може ли от това,че са хоризонтално стояли да се скапват???!!!Тва направо ме уби-признавам си!Чак е прекалено,егати!Тц,тц,тц....! :0_evil:
  • 0
Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

#13 Esper

Esper

Майстор

• Потребители на форума
  • 1531 Мнения:

Публикувано 14 май 2007 - 10:03

Наистина ли???!!!Вижда ми се абсурдно тази джаджа,докато дойде дотук някой да и цепи басма права ли е,крива ли е!!!Кой-знае колко пъти/и колко дълго!/е била в хоризонтално положение!!!Са кат се замисля и се сещам,че преди в Интеркар-3000 имаше на витрината такива сил. съединители"полегнали"...! :tongue: И може ли от това,че са хоризонтално стояли да се скапват???!!!Тва направо ме уби-признавам си!Чак е прекалено,егати!Тц,тц,тц....! :0_evil:

Ами аз съм чувал това като малък, от стар тираджия на СО-МАТ.
Много внимавали как ги транспортират и като ги вземат от склада, докато ги монтират на камиона да не ги килнат.
И понеже съм бил малък, тоя факт ми е направил ярко впечатление та съм го запомнил :rolleyes:
Тея перки предполагам са/били на подобен принцип както и нашите съединители.
  • 0

879897.png

#14 zaho

zaho

Чирак

• Потребители на форума
  • 111 Мнения:

Публикувано 15 май 2007 - 14:01

Вчера смених виско съединителя направих профилактика на клима, пълнене работа 155лв +321 лв цена на Виското около 500 лв честито приблизително 6% от ст. на колата. Колата е друга сега като вкл. "втора перка фучи катож бик". Браво на колегите които са се справили по друг оригинален начин, аз просто нямах време да реагирам пък и всеки ден пътувам. Наистина после научих че "виското" трябва да се съхранява вертикален, раради силикона , при мен престоя една нощ легнал на зад. седалка, знаете тези в магазините нищо др. незнаят освен да вземат пари. Ще видим до кола ще искара както ви казах оригиналните са по 540-570 лв. и то не в балкан стар. това е за сега, пожелавам Ви здраве.
  • 0

#15 icko_h

icko_h

Чирак

• Потребители на форума
  • 59 Мнения:

Публикувано 16 май 2007 - 22:46

Благодаря много момчета но проблема ми е от датчика за електромагнитния механизьм сварзах си с кабели едно копче временно и си реших проблема до като намеря датчик!!!
Просто се оказа че не сам обарнал внимание че колата не ми е с силиконов сьединител а с електромагнитен механизьм!!!
А и сега се кефя като я настьпя малко и вклуча перката звукьт който се получава е като на 5000 куб. мотор много е яко!!!
  • 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни