Здравейте,
В тези мрачни времена (изключвам априлското слънце през прозореца) имам повод за малка радост и похвала.Някои от вас знаят, че от доста време (над 5 месеца) търсих подходяща лека кола, която да допълни гаража. След доста търсене, предимно онлайн и тотално изключване на БГ пазара (ненормално високи цени при дилъра на коли с 1/2ра от екстрите които държах да има, а вторичния пазар беше със съмнително качество и собственици) намерих новата каляска, която най-много се доближаваше до това което търся, а именно W213 седан 220d 4 matic. Като километри е на приблизително 30 000 км., а предишният собственик е местната власт в града. Всъщност колата я платих още на 13.03 (петък 13-ти ), но предвид ситуацията и някои допълнителни изисквания на местния дилър се получи доста забавяне относно документи и намиране на превозвач. Колата е закупена от представителство с остатъчна гаранция от 3 месеца, като все още обмислям дали да я удължавам при нашият представител, но от това което събрах като информация по-скоро ще пропусна. От СС ми съобщиха цена от 1700 лв. за 2 години удължена гаранция, която се сключва със застраховател (естествено доста голяма част от последващи ремонти и дефекти не се покрива и реално ще имам 2ро каско). Покрай покупката на колата осъзнах, че някои представители на арийската нация са доста ограничени в комбинативното мислене и комуникацията с тях е доста трудна, въпреки технологичните възможности на 21-ви век. За щастие всичко е в историята и колата вече е натоварена и пътува (отказах се от собственото докарване, просто нямах възможност да отида сам, иначе щях). Вече предвид ситуацията, кога ще дойде...никой не ми казва с абсолютна точност, но поне до 10 дни се надявам да се редя сутрешно пред КАТ.
По самата кола като недостатък за сега виждам най-вече белият кожен салон (нямаше други цветове с търсените екстри, като памет, подгрев (обдухването беше бонус) и мултиконтурни седалки, които за мен са си must). Но ще наблегна на по-скъпи препарати и активна поддръжка. Отделно липсата на някои опции, които бях принуден да съкратя, като например панорамен покрив или поне шибедах, пълният пакет на Keyless-go и затъмнените задни стъкла (но там пък компенсира с пакет за щори) и още някоя друга глезотия, но просто имах крещяща нужда от втори лек автомобил, а на пазара не се появяваше от месец нищо интересно и се принудих да действам. И другото което е дежурното, че колата е AIRMATIC. Надявам се с новата система и амортисьори на Билщайн проблемите да не са толкова често като при други модели, но пък вече имам и информация къде ги ремонтират успешно с оригинални части и 2 години гаранция и то не при дилъра.
Интересното (за мен поне) е че маслото за ДВГ е доста старо и по BeVo е 229.51 (такива масла са още от 2005-6та година). Другото което ми прави впечатление (поне по оскъдната информация която мога да намеря и ако е вярна!) е изключително дългият интервал на обслужване на АСК - 125 000 км/ 5 години... Там маслото е по спец. 236.17 - жълто, но отново не намирам информация за пълният капацитет с торк-а за масло. Срещнах 10 литра (12 л. с промивката) и 8 литра (10 с промивка), но ще чакам да си получа книжката и в нея ще си пише най-точно.
Прикачвам пълният списък с оборудване и 4-5 снимки, които са от обявата. За повече и по-детайлни снимки като дойде, а надявам се в най-скоро време и на Невски, че не се издържа вече тази обстановка.