Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Нови данъци МПС-от 2019?За стари коли, по-големи

• Please log in to reply
249 мнения по тази тема

#91 krasimo

krasimo

Напреднал

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:
  • Град:Bansko
  • Автомобил:
    W211 280 CDI
    W245 200 CDI

Публикувано 16 октомври 2018 - 05:33

Къде това? Силвър стар?

Да.
Обадих се в КАТ Благоевград и след прехвърляне до трети служител, ми казаха елате с двата талона на автомобила. Освен да си разпечатам дата картата, където пише код 926 EXHAUST GAS CLEANING WITH EURO 4 TECHNOLOGY и код 983 COC PAPER EURO 4 TECHNOLOGY W/O REG. CERT. PART || и да се пробвам дали ще стане от евро 3 на 4.
  • 0

Оригинални масла и дюзи на Мерцедес http://olx.bg/ads/user/107p/, Диагностика.

#92 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 октомври 2018 - 08:35

В случаят, който посочих, не струваше нищо.
Но колата е купувана нова в България и дилърът я е доставил. Т.е. разполага с всички документи за произход и детайли около автомобила.
При кола нов внос, може да пробват да изнаглеят малко, понеже искат да се уверят какво валидират.
Т.е. може да искат да отидеш с колата, да я видят най-малкото.

ВЪпреки всичко си мисля, че възпитано можеш да ги помолиш да разпечатат дата картата на колата, след като им предоставиш документите за собственост (талоните) и да ги помолиш да сложат отдолу един подпис/печат и един ред свободен текст, че според документите на производителя, колата е Еур4.

Това е чисто административна стъпка, която би отнела няколко минути и няма да им коства нищо като време или друг ресурс.
  • 0

Audi_A4_avatar.gif

#93 Ivan W210

Ivan W210

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2836 Мнения:
  • Автомобил:
    E320 4MATIC
    E 250 TD
    150hp,1999
    ОГИН БЕШЕ!!!

Публикувано 16 октомври 2018 - 09:18

В случаят, който посочих, не струваше нищо.
Но колата е купувана нова в България и дилърът я е доставил. Т.е. разполага с всички документи за произход и детайли около автомобила.
При кола нов внос, може да пробват да изнаглеят малко, понеже искат да се уверят какво валидират.
Т.е. може да искат да отидеш с колата, да я видят най-малкото.

ВЪпреки всичко си мисля, че възпитано можеш да ги помолиш да разпечатат дата картата на колата, след като им предоставиш документите за собственост (талоните) и да ги помолиш да сложат отдолу един подпис/печат и един ред свободен текст, че според документите на производителя, колата е Еур4.

Това е чисто административна стъпка, която би отнела няколко минути и няма да им коства нищо като време или друг ресурс.

Това според мен няма да има никаква стойност пред КАТ, а и едва ли някой ще си сложи подписа за такова нещо. Но да се пробва не пречи.

п.п. имам предвид без да плати в СС

Но ще следя темата с интерес, защото при мен е абсолютно същият случай.

Този пост е редактиран от Ivan W210: 16 октомври 2018 - 09:26

• 0

#94 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Живота, Вселената и Всичко останало
  • Автомобил:
    C 140 CL 500 (weekend car)
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 16 октомври 2018 - 14:12

Това внася повече яснота, каква я мъдрят...

https://business.dir...ravila-dogodina

• 0
MERCEDESBENZCLCoupe C140  1902 4 (1)

#95 Marukian

Marukian

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 609 Мнения:
  • Автомобил:
    W126 - 260SE 1989
    S210 - E320T 4MATIC 2001
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 24 октомври 2018 - 13:24

Прилагам линк към статия за промените обсъждани за Данък МПС и качвам статия като пдф, ако се затрие линка: 

https://money.bg/aut...-za-novite.html

За мен не е много ясно какво точно се цели с промяната и тя за съжаление отива на, повече пари събрани от данъци и то от хората с най-стари коли, респективно доходи. Цялата ни дискусия тук е хубава, доста гледни точки се представиха.

Аз смятам, че ще бъда ощетен, ако се приеме тази промяна, тъй като имам ретро автомобил, бих казал вече олдтаймер (29г.), който за възрастта си е в много добро състояние, поддържам го без компромиси и при последния ГТП ми казаха, колата е с показатели на газовете като на нов автомобил, а минавам не повече от 3000 км на година с него. Поради тази причина, инициирам да съберем информция и в последствие да изпратим писмо, от името на МБ Клуба, до НС или комисията, която разглежда тези законопректи, с предложение да се въведе вече законово понятието "ретро автомобил", който да се третира данъчно с преференции. Поради причините че, това е кола с висока (емоционална) стойност, понякога и финансова, които са обгрижвани от собствениците си, държани в сухи гаражи (нито на улицата или в двора, нито пък са "външно мазе") и вече съм чувал за случаи на поръчка на части за 10К и повече евро, за реставрация на даден автомобил. Но такъв автомобил да се третира с данъчна преференция, понеже това не е всекидневна кола, която в пълна степен използва и амортизира пътната инфраструктура. Ще помоля ако имаме тук колега с Юридическо образование и практика, да помогне, за по-добра обосновка и също така, който има информация, как се третират ретро колите в чужбина. В Германия знаем, има юридическа и административна рамка и там ретро автомобилте могат да се регистрират с Н на регистрационните номера, което води до някои облекчения, но същевременно и ограничения.

• 4

#96 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Автомобил:
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 24 октомври 2018 - 15:09

Прилагам линк към статия за промените обсъждани за Данък МПС и качвам статия като пдф, ако се затрие линка: 

https://money.bg/aut...-za-novite.html

За мен не е много ясно какво точно се цели с промяната и тя за съжаление отива на, повече пари събрани от данъци и то от хората с най-стари коли, респективно доходи. Цялата ни дискусия тук е хубава, доста гледни точки се представиха.

Аз смятам, че ще бъда ощетен, ако се приеме тази промяна, тъй като имам ретро автомобил, бих казал вече олдтаймер (29г.), който за възрастта си е в много добро състояние, поддържам го без компромиси и при последния ГТП ми казаха, колата е с показатели на газовете като на нов автомобил, а минавам не повече от 3000 км на година с него. Поради тази причина, инициирам да съберем информция и в последствие да изпратим писмо, от името на МБ Клуба, до НС или комисията, която разглежда тези законопректи, с предложение да се въведе вече законово понятието "ретро автомобил", който да се третира данъчно с преференции. Поради причините че, това е кола с висока (емоционална) стойност, понякога и финансова, които са обгрижвани от собствениците си, държани в сухи гаражи (нито на улицата или в двора, нито пък са "външно мазе") и вече съм чувал за случаи на поръчка на части за 10К и повече евро, за реставрация на даден автомобил. Но такъв автомобил да се третира с данъчна преференция, понеже това не е всекидневна кола, която в пълна степен използва и амортизира пътната инфраструктура. Ще помоля ако имаме тук колега с Юридическо образование и практика, да помогне, за по-добра обосновка и също така, който има информация, как се третират ретро колите в чужбина. В Германия знаем, има юридическа и административна рамка и там ретро автомобилте могат да се регистрират с Н на регистрационните номера, което води до някои облекчения, но същевременно и ограничения.

Еди,

адмирации за поста, както и за силната гражданска позиция, която подкрепям изцяло.

Ако не се намери юридическо лице, способно да ни даде съвет, нека се обърнем към професионални адвокати, за да видим каква сума ще искат за разглеждане на казуса и внасяне на такова искане от наше име, а като видим сумата, може да видим кой иска да участва-аз със сигурност.

На първо четене, се сещам че има всяка година ретро паради, които най-вероятно се организират от някаква организация, като нашата, а съм сигурен, че тези хора ще искат също да има закон за ретро автомобилите, така че може да ги потърсим кои са, да се свържем с тях и да обединим усилия?

• 1

#97 Gangsta Man

Gangsta Man

Рапeр

• Членове на клуба
  • 3671 Мнения:
  • Град:5Rich-California
  • Автомобил:
    Mercedes-Benz W 140 S500 L
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 24 октомври 2018 - 20:18

Напълно подкрепям идеята!

Кажете ми сега аз излизам от ремонт или може би реставрация...тотала на колата ми е 30К.

От ясно по ясно е, че вече не става за евридейка....

И сега ще трябва да плащам по 2000 лева на година само за да я притежавам ?

През целия сериал, който минах  сега и това ли?

Не не е нормално....само знам, че няма юрисдикция, който да се изправи срещу бумащината в нашата държава.

• 0
Публикувано изображение

By Batev

#98 Blond

Blond

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 3955 Мнения:
  • Автомобил:
    C124 200E 1992
    S202 220CDI 11.1999
    W211 220CDI 04.2004
    C207 350CDI 06.2009
    W212 220CDI 11.2013
    W213 400d 07.2020

Публикувано 25 октомври 2018 - 09:04

Виждал съм навремето проект на закон за ретро автомобилите, подготвен от Ретро клуба. Не е лошо по този повод да се свържете с Маргарит Карабуров и да подпитате докъде се е стигнало в процеса (няма нужда да откриваме топлата вода).

• 2

#99 Marukian

Marukian

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 609 Мнения:
  • Автомобил:
    W126 - 260SE 1989
    S210 - E320T 4MATIC 2001
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 25 октомври 2018 - 09:26

Илийката си спомням, че е имал контакти с БГ Ретро Клуб http://www.bacretro.com/, ще го питам.

П.С. Чух се с Председателя на Българския Автомобилен Ретро Клуб - Ваня Гюдерова и от разговора с нея разбрах, че те отдавна имат идея, да се разработи такава законодателна инициатива, както и че имали юрист в Клуба, който е бил в Комисията по Транспорт към НС. Ще организираме среща с тях и вярвам, че ще намерим обще език, за съвместни действия в тази посока. 

• 4

#100 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Автомобил:
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 25 октомври 2018 - 10:18

Илийката си спомням, че е имал контакти с БГ Ретро Клуб http://www.bacretro.com/, ще го питам.

П.С. Чух се с Председателя на Българския Автомобилен Ретро Клуб - Ваня Гюдерова и от разговора с нея разбрах, че те отдавна имат идея, да се разработи такава законодателна инициатива, както и че имали юрист в Клуба, който е бил в Комисията по Транспорт към НС. Ще организираме среща с тях и вярвам, че ще намерим обще език, за съвместни действия в тази посока

Страхотно!

Браво, Еди, така се прави.

Разчитай и на мен, с каквото смяташ, че мога да помогна, нищо, че мойта машинка е само young timer :D

• 0

#101 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Автомобил:
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 15 ноември 2018 - 14:44

Да събудя темата, с нещо ново и с конкретни цифри, доколко е актуално обаче, не знам:

http://glasove.com/c...NXoP5agdha0GD-k

Според това, при мен увеличението ще е почти двойно-сега плащам 480, ще стане 900 + ....

• 0

#102 vonko1988

vonko1988

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1717 Мнения:
  • Град:Sofia
  • Автомобил:
    който носи кеф :)

Публикувано 15 ноември 2018 - 15:02

Тука защо няма за Евро 4 какво става

• 0

#103 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4598 Мнения:
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Публикувано 15 ноември 2018 - 15:36

Нали Президентът бил наложил вето на проектозакона за промяна на данък МПС, или аз не съм разбрал правилно?

Ако е така, сега ще трябва да го върнат за обсъждане в Парламента.

Аз също не се ориентирах в таблицата, но очаквам двоен данък.

• 0

#104 Bewolf

Bewolf

Напреднал

• Потребители на форума
  • 329 Мнения:
  • Град:На Юг
  • Автомобил:
    W211 E320 on LPG
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 15 ноември 2018 - 16:03

Тая таблица е пълна глупост. Няма ги половината и повечето критерии за определяне на данъка, няма всички евро стандарти и освен това всяка община гласува ежегодно коефициент.

• 1

#105 Praetorian

Praetorian

Salat Küchenchef

• Потребители на форума
  • 1682 Мнения:
  • Град:Europe
  • Интереси:Немски премиуми задължително с резервна гума.
  • Автомобил:
    W212, R56

Публикувано 15 ноември 2018 - 22:34

Данък, винетка и пътна такса. 'ай', честито!

• 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни