Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

W/S204 ужасна озвучителна система

• Please log in to reply
37 мнения по тази тема

#1 gelevp

gelevp

Майстор

• Потребители на форума
  • 856 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W124,'91 300D - Sold
    W211,'03 270CDI - Sold
    S204,'08 320CDI - Sold
    S202,'99 220CDI
    G21,'20 320xd

Публикувано 29 август 2016 - 14:20

Здравейте колеги,

Бих искал да споделя моето разочарование и опит с озвучителната система при w204 (s204 понеже е комби).

Всичко започна когато с колегата "Praetorian" си сменихме колите по едно и също време с коли от едно поколение и не отне много време преди да стигнем до извода, че MB много сериозно са "спестили" от озвучаване при w212 и w204 особено при озвучаването без Harman/Kardon (за съжаление и там звука не отговаря на платеното, въпреки усилвателя, субуфъра, централния говорител и по-качествените "но не с много" говорители...).

Стандартното озвучаване във W204, което се поставя заводски според би могло да служи само и единствено при продажбата на служебни автомобили или таксита където се търси цена и трябва да има нещо за слушане на радио. Без да се обиждат колегите с такива возила но звученето без настройки за мен лично се равнява на това да слушаш музика от телефон в банята (плоско, неизразително, липсва бас, липсват високи а едните средни честоти които уж трябва да ги има се сливат и всичко е крайно неизразително...)

Може да съм разлигавен понеже W211 която притежавах преди това дори без Harman/Kardon звучеше повече от прилично с външен усилвател, по два говорителя на врата (отделно пищялка и мид-бас), централен говорител и субуфър (на задната кора под стъклото). Сравнено с компонентите във W204, усилвател вграден в плеъра, отделни мид-бас и пищялка в предни врати и коаксиални/двулентови говорители в задните врати.

За начало хората с обикновените говорители бих ги посъветвал да слушат музика на +3 на предни говорители, бас и високи са въпрос на вкус и музика но може би високи +5, ниски +2.

Сега да премина към съществото на темата, след като изчетох доста мнения и направи си сам теми по чуждите форуми най-вече "motor-talk.de и mbworld.org", реших да започна с подмяната на задните говорители във вратите. Слушах няколко варианта на Hertz, DLS, Ground Zero и други марки от среден клас нагоре без Sony, Kenwood, Pioneer, JBL и други марки които може да си купиш в Метро, кварталната бакалия или железария. На мнение съм, че ако ще се слага Сони или Някоя от комерсиалните марки то трябва да е от най-скъпите им серии и пак не мога да гарантирам дали ще има особено подобрение понеже тези марки от години пишат по кутии и описания гръмки неща от сорта на 2000W които дори пиково няма да постигнат. Спрях се на говорители на марката Audison APX165, RMS 70W, 4ома съпротивление, това е отново коаксиален/двулентов говорител, по принцип съм им голям противник но поставянето на отделна пищялка в задната врата е свързано с рязането на кората и понеже салона ми е малко по-специфичен цвят реших да не рискувам. Крайния резултат надмина очакванията ми, преди смяната слушах на предни говорители +3 за да не дразни звука, сега слушам на задни +6 защото когато усиля повече предните започват да кривят доста неприятно.

Този пост е редактиран от gelevp: 29 август 2016 - 15:26

• 2

#2 gelevp

gelevp

Майстор

• Потребители на форума
  • 856 Мнения:
  • Автомобил:
    W124,'91 300D - Sold
    W211,'03 270CDI - Sold
    S204,'08 320CDI - Sold
    S202,'99 220CDI
    G21,'20 320xd

Публикувано 29 август 2016 - 14:30

Ето едно сравнение на говорителите в задните врати, Премиум говорители (Harman/Kardon), заводски говорители, също така говорителите които поставих аз в сравнение със заводския говорител. Заводския говорител е срязан понеже това е единствения начин той да се извади без да се разнитва вратата, говорителите на задната врата са занитени отвън-навътре.

Прикачени файлове

• Прикачен файл  7.jpg   122,45K   22 Брой сваляния
  • Прикачен файл  Harman1.JPG   43,97K   20 Брой сваляния
  • Прикачен файл  Harman.JPG   40,98K   19 Брой сваляния
  • Прикачен файл  stock1.jpg   138,59K   23 Брой сваляния
  • Прикачен файл  stock.jpg   125,56K   22 Брой сваляния

Този пост е редактиран от gelevp: 29 август 2016 - 15:27

• 2

#3 gelevp

gelevp

Майстор

• Потребители на форума
  • 856 Мнения:
  • Автомобил:
    W124,'91 300D - Sold
    W211,'03 270CDI - Sold
    S204,'08 320CDI - Sold
    S202,'99 220CDI
    G21,'20 320xd

Публикувано 29 август 2016 - 14:46

Подмяна на говорители в задни врати на W/S204.

Демонтиране на кора:

1.) Развиват се два болта под подлакътника на кората (торкс 25 или 30) - Червено

2.) С пластмасов инструмент леко се разкачат щипките една по една (не се виждат всичките на снимката, но ако се работи внимателно се разкачат с лекота и без щети) - Оранжево

3.) След като са разкачени щипките, цялата кора се дърпа напред, зелената стрелка оказва гуменото уплътнение което държи кората като на щипка в горния край - Зелено

4.) Кукичката на дръжката за врата се вади нагоре, като преди това се разкача жилото от вратата с издърпване назад - Лилаво

5.) Много интелигентно за разлика от старите модели, палчето за заключване е закачено на две малки щипки за кората което много улеснява демонтирането и монтиране на кората - Синьо

Монтажа е в обратен ред!

Прикачени файлове

• Прикачен файл  14edited.jpg   407,59K   18 Брой сваляния

• 2

#4 gelevp

gelevp

Майстор

• Потребители на форума
  • 856 Мнения:
  • Автомобил:
    W124,'91 300D - Sold
    W211,'03 270CDI - Sold
    S204,'08 320CDI - Sold
    S202,'99 220CDI
    G21,'20 320xd

Публикувано 29 август 2016 - 15:05

Както написах по-горе говорителя може да се извади цял само ако се разнити алуминиевата кора която затваря вътрешната част на вратата, аз лично не го препоръчвам освен ако не Ви се налага да сменяте механизма на стъклото... Друга причина да срежа стария говорител е желанието ми да ползвам пластмасата която извежда говорителя напред. Може да я премахнете но тогава има голям риск новия говорител да пречи на хода на стъклото та дори да го повредите или счупите ако го пренебрегнете.

През отвора на говорителя може да се бръкне и да се постави допълнителна шумоизолация на вратата, горещо го препоръчвам, но дори без нея вратата създава приличен обем (не дрънчи на ламарина) и говорителя свири добре за озвучаване в автомобил.

Аз лично изрязах стария говорител с прав шлайф/дремел, но ако не разполагате с такъв може да го прорежете с макетен нож и да отчупите парчета пластмаса която пречи с клещи, като много внимавате понеже е доста крехка и трошлива. При мен се наложи да отчупя и малко от горния полукръг защото говорителя влизаше под напрежение. Ако нямате подложка за под говорителя може използвате останалото от стария говорител по външния ръб, така ще избегнете евентуално дрънчене. Следва свързване на говорителите, аз лично използвах 20тина сантиметрови кабели които запоих (за да мога да запазя оригиналната букса), към говорителите може да ги запоите или свържете с кабелни обувки. Последна стъпка преди поставяне на кората е завиването на говорителите към пластмасовата подложка, използвайте къси и тънки рапиди с големи глави, препоръчително е да се навиват с винтовърт, внимавайте да не сцепите крехката пластмаса защото иначе ще си навлечете главоболия. 

Мой съвет е да не сглабяте корите на вратите докато не се уверите, че и двата говорителя свирят, системата е сравнително интелигентна затова ако при пробата системата тотално спре да издава звук проверете правилно ли са свързани плюс/минус, дали случайно някой кабел не се допира  някъде и да заземява и на последно място бушоните, има един отпред в ляво, един отзад в дясно и би трябвало да има един на самия плеър отзад но за да изгори той трябва да сте омазали нещо много сериозно....

Ето и още малко снимки, няколко от снимките са от интернет но имат за цел да дадат по-ясна представа...

Прикачени файлове

• Прикачен файл  10.jpg   80,2K   18 Брой сваляния
  • Прикачен файл  8.jpg   88,2K   14 Брой сваляния
  • Прикачен файл  panel.jpg   91,83K   16 Брой сваляния
  • Прикачен файл  6.jpg   78,68K   14 Брой сваляния
  • Прикачен файл  5.jpg   276,97K   16 Брой сваляния
  • Прикачен файл  panel2.jpg   98,77K   18 Брой сваляния
  • Прикачен файл  panel1.jpg   103,92K   19 Брой сваляния

• 2

#5 gelevp

gelevp

Майстор

• Потребители на форума
  • 856 Мнения:
  • Автомобил:
    W124,'91 300D - Sold
    W211,'03 270CDI - Sold
    S204,'08 320CDI - Sold
    S202,'99 220CDI
    G21,'20 320xd

Публикувано 29 август 2016 - 15:10

За хората които се решат да подменят говорителите си, максималното което могат да използват като компоненти е 70-90W говорители на 4ома, говоря за RMS а не пикови стойности, няма много ясно описание на параметрите в интернет или поне аз не успях да открия, но и това са компонентите които други са изпробвали и потвърдили да работят добре в дългосрочен план.

Следваща стъпка ще е подмяната на предните говорители, Даймлер на сила ни превръщат в "голфаджии" - не целя да обидя никого с това, просто с времето се е превърнало в нарицателно...

Казвам го понеже на нито един мой автомобил досега не съм подменял говорители (освен един дефектирал), звука в мерцедесите които съм имал и карал винаги е бил на ниво! Дори корейските автомобили които съм карал за служебни са звучали по-добре, както и нисък клас Ауди.

Този пост е редактиран от gelevp: 29 август 2016 - 15:15

• 2

#6 sami

sami

Администратор

• Администратори
  • 2843 Мнения:
  • Град:Дармщат
  • Автомобил:
    W215 CL500
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 29 август 2016 - 16:12

Старата ми кола Голф 4 имаше супер прилични говорители. Отделни мид-бас и пищялки отпред и отзад. Големия боклук в цялото озвучаване беше плейъра GAMMA V. След смяната с Pioneer DEH-7000UB не можех да повярвам на какво са способни фабричните говорители.

Сегашната ми кола си мислех, че свири добре. W203 с Comand 2.0 навигацията. Отделни мид-бас и пищялки отпред, коаксиалки отзад както и съб в кората под задния прозорец.

Но след като купихме на приятелката ми Audi A2 и пуснах един и същи диск в нейната кола с плейър Audi Concert. Направо не можах да повярвам колко ужасно е озвучаването в мерцедеса. Сега и аз съм в дилема. Дали да сменям говорители или плейър. Не ми се иска да развалям визията на таблото с нещо афтърмаркет. Може би и аз ще се пробвам първо с други говорители.

• 0

#7 Krasi.Martinov

Krasi.Martinov

Майстор

• Потребители на форума
  • 908 Мнения:
  • Град:Sofiq
  • Автомобил:
    W212 350cdi 4matic

Публикувано 29 август 2016 - 17:53

На 212 хармън с лоджик 7 е просто брилянтен. Една идея по слаб на бас ми идва но..... за рок и джаз е убийствен звука. На бг музика изключвам лоджик7. Пусна ли фил колинс примерно.... повтарям уникален звук. В ауди а8 само бенг и брат му звучат по-добре.
Хармън с лоджик 7 е от "задължителните" за мен екстри вече.
  • 0

#8 grosmaster

grosmaster

Фен на Клуба

• Потребители на форума
  • 5223 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    BMW

Публикувано 29 август 2016 - 20:11

В Е39-ката стоковата музика е под всякаква критика, а колата като цяло ми е с доста екстри, просто не доумявам как се е продавала навремето....

При 203-ката фейс комби с аудио 20 плеър, свири чудесно.

Фаворит за момента ми е 169-ката с фабричен аудио 20 плеър, хармън и буфер в багажника, уникален звук.

Направо не ми се слиза от колата :)

• 0

logo-600-1002.png

#9 grosmaster

grosmaster

Фен на Клуба

• Потребители на форума
  • 5223 Мнения:
  • Автомобил:
    BMW

Публикувано 29 август 2016 - 20:13

Не ми се иска да развалям визията на таблото с нещо афтърмаркет.

Това не го прави, ще съжаляваш, по добре с други говорители ;)

• 0

logo-600-1002.png

#10 gelevp

gelevp

Майстор

• Потребители на форума
  • 856 Мнения:
  • Автомобил:
    W124,'91 300D - Sold
    W211,'03 270CDI - Sold
    S204,'08 320CDI - Sold
    S202,'99 220CDI
    G21,'20 320xd

Публикувано 29 август 2016 - 20:25

Mad, пак имаш варианти, ти си преди фейс, Bose не звучи зле при w203, даже бях видял из olx цялата музика с усилвател и окабеляване на сносни пари! Имаше и Харман но той се поставя на фейс и няма да се даде лесно ако изобщо успееш да го подкараш!!! При w203 и усилвателя е същия като на w220, та части има. Впрочем ако някой го интересува за w204 Харман усилвателя излиза съвместим с този от ML w164 и R-class.

grosmaster, за е39 не знаех, но за е46 съм го изпитал с ушите си... ужасно звучи, една идея по-добре с Харман/Кардън но пак не е както трябва.

Този пост е редактиран от gelevp: 29 август 2016 - 20:39

• 0

#11 sami

sami

Администратор

• Администратори
  • 2843 Мнения:
  • Град:Дармщат
  • Автомобил:
    W215 CL500
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 29 август 2016 - 21:13

Харман няма как да стане при мен. Там усилвателя е с MOST оптика а аз съм с D2B. Иначе цялостното босе си е играчка. Там имаш и център. Имаш и микрофон в плафона.

Бих се навил само да имам кола донор и сам да си ги сваля. Щото насипно от olx не ми се занимава.

w203_bose_limo.jpg

• 0

#12 Praetorian

Praetorian

Salat Küchenchef

• Потребители на форума
  • 1682 Мнения:
  • Град:Europe
  • Интереси:Немски премиуми задължително с резервна гума.
  • Автомобил:
    W212, R56

Публикувано 29 август 2016 - 21:27

А ето и откъде започна всичко:

http://www.motor-tal...ml#post39032414

Немски форум, където ги сърби, че 204ката и 212ката не им звучат добре (там и от harman kardon - ъпгрейда мрънкат).

В поста, който съм сложил, описват слагане на централен широколентов говорител в стандартната аудио система, която няма такъв. Прилагат го много успешно на 204 и 212ка.

Свързват централния към предените говорители - на ляв канал плюс и преден десен канал минус. Тъй като е леко неортодоксално решение въпросът ми е къде другаде се прилага такова свръзване?

• 1

#13 gelevp

gelevp

Майстор

• Потребители на форума
  • 856 Мнения:
  • Автомобил:
    W124,'91 300D - Sold
    W211,'03 270CDI - Sold
    S204,'08 320CDI - Sold
    S202,'99 220CDI
    G21,'20 320xd

Публикувано 29 август 2016 - 21:39

Харман няма как да стане при мен. Там усилвателя е с MOST оптика а аз съм с D2B. Иначе цялостното босе си е играчка. Там имаш и център. Имаш и микрофон в плафона.

Бих се навил само да имам кола донор и сам да си ги сваля. Щото насипно от olx не ми се занимава.

w203_bose_limo.jpg

Едната кола е в монтана при Ради, момчето е доста коректно, преди май имаше седан сега е писал комби и пише че има кабели и всичко, за 270 лева мисля му е обявата, заслужава си да го питаш!

• 0

#14 grosmaster

grosmaster

Фен на Клуба

• Потребители на форума
  • 5223 Мнения:
  • Автомобил:
    BMW

Публикувано 29 август 2016 - 21:48

grosmaster, за е39 не знаех, но за е46 съм го изпитал с ушите си... ужасно звучи, една идея по-добре с Харман/Кардън но пак не е както трябва.

Тези кошове са едни и същи почти, разликата е само в габаритите :)

• 1

logo-600-1002.png

#15 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8420 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 29 август 2016 - 22:19

е39 и е46 нямат нищо общо като коли ;)

Разликата е значително по-осезаема от 203/211 при Бенц.

И двете свирят доста приятно с HiFi / Harman аудиото.

Базовото аудио е трагедия.

• 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни