И да имаш професия, и да си специалист (и да споменем че трябва да знаеш перфектен английски, ама не да си поръчаш кафе или да зарибиш някоя мацка в дискотеката, ами трябва да познаваш перфектно терминологията на професията си на чуждия език), нямаш никаква гаранция че там ще те вземат някъде. Вече ако работиш в чуждестранна фирма, и от клона в българия те преместят в клона в англия, значи отиваш на постлано там.
С 800 паунда се живее, да. Това са кажи речи 2000лв, както казах по-горе - около 400 квартира и 400 живот. С 6 паунда на час и 20 работни дни в месеца се падат по по-малко от 7 работни часа на ден, но студентите не могат да работят по 7 часа на ден (не защото са заети а защото е забранено, не като в българия във винса или унсс записваш и се запознаваш с лекторите на изпита). Не знам по колко точно могат да работят, но в никакъв случай не и на пълен работен ден, ще излъжа но мисля че е нещо от рода на 2-3 часа на ден макс. Ако човек отиде в англия само за да си напише във фейсбук че живее в англия, и не му е проблем да бута колички до края на живота - да, възможно е да се съществува в англия. За учене и реализация и в същото време да се самоиздържаш е невъзможно.
Не съм се пробвал да емигрирам, но доста от приятелите от класа ми заминаха и до преди 4 години това ми беше доста належащ въпрос за решаване. И въпреки че родителите ми имат възможност да ми плащат да уча там, прецених че ще ми е по-добре да живея по-свободно тук на "своя територия", отколкото да ходя в англия, на чуждото да не познавам никой, да живея там като плъх, да обрека родителите ми на по едни 2 бона на месец разход. Виждам как някои от приятелите ми се надцениха и сега прекъсват за да работят че да изкарат пари и да продължат да учат. Не обичам да съм на зор, да се боря за оцеляване, не за реализация, за оцеляване, а и една проста сметка - 4 години обучение по 2 бона на месец сметнете си колко са, със 100 бона в българия някои хора ще живеят 10 години без да пипнат работа. И това е ако е 4 години обучението, архитектура е 5-6, правото не знам, медицината в българия мисля че е 10тина години със специализацията, в чужбина не знам колко е, но да издържаш един човек толкова време в чужбина с българска заплата (била тя и доста над средната) е абсурдно.
Този пост е редактиран от Pe6o666: 07 май 2014 - 09:08