Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Емиграция - заслужава ли си???

• Please log in to reply
82 replies to this topic

Poll: Емиграция - заслужава ли си??? (56 member(s) have cast votes)

Бихте ли емигрирали

You cannot see the results of the poll until you have voted. Please login and cast your vote to see the results of this poll.
Vote Guests cannot vote

#1 ///sasho

///sasho

Напреднал

• Потребители на форума
  • 742 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK W208 200 KOMPRESSOR 192 PS

Posted 02 May 2014 - 19:34

В последно време много се замислям на темата емиграция и дали си заслужава да се прави това. Много хора подават документи за зелена карта за САЩ и като ги изберът започва голямото чудене - ами сега какво? Вие какво мислите, бихте ли емигрирали, и къде бихте го направили ако тук имате що годе добра работа за България и нормална заплата, дом и кола?

Edited by ///sasho, 02 May 2014 - 19:36 .

• 0

#2 shotgun600

shotgun600

Майстор

• Потребители на форума
  • 3,761 Posts:
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Posted 02 May 2014 - 19:45

Ако тук имам добра работа /според българските стандарти/, дом и кола - не.

Ако нямах добра работа, но имах дом, който не се намира в първите 3 града по големина в БГ - да, щях да емигрирам.

Бих емигрирал в САЩ.

Благодаря на Бог и чукам на дърво, че не съм пред такава дилема.

• 1

#3 ///sasho

///sasho

Напреднал

• Потребители на форума
  • 742 Posts:
  • Автомобил:
    CLK W208 200 KOMPRESSOR 192 PS

Posted 02 May 2014 - 19:52

Чета по форомите в all.bg  теми на българите в САЩ и първото, което ми прави впечетление, че живота там е работа, работа и пак работа и са пълни с ипотеки, крадитни карти и т.н. и освен за пари за друго не мислят. Това ли наистина е живота на българите на запад?Вярно е , че всеки отива с идеята за по добър живот там, но намират ли го?

ПС: И Аз благодаря на БОГ, че не съм в положение да съм пред такава дилема.

Edited by ///sasho, 02 May 2014 - 19:55 .

• 0

#4 Lambo_Rambo

Lambo_Rambo

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,647 Posts:
  • Град:Варна/София
  • Автомобил:
    W201 190 '88 3.2 daily
    W201 190 '88 5.0 project car

Posted 02 May 2014 - 20:21

Да колега това е. Имам доста наблюдения над наборчетата които учат/работят в чужбина (предимно англия) и виждам какво става - родителите им ги виждат по 2-3 пъти в годината макс, родителите им живеят сами на по 40-45-50 години като някакви 70 годишни пенсионери на село, а някои от тях изобщо не ги виждат, защото нямат пари да се приберат, или защото квартирите им са на договор, и в същото време всеки от тях няма търпение да се върне. Всеки иска да е във варна при техните, на морето, на хубаво време, при приятелите и тн. Никой от познатите ми не се кефи на времето в англия, всеки казва че социалния живот е буквално нулев. Работа почти никой не може да се намери, под работа имам предвид професия по специалността. В шотландия образованието е безплатно, в англия дават кредити, но дори и да е на кредит таксата за университета, парите за общежитие и джобни са по 2000лв на месец, дето мама и тати ги плащат. Цигарите са по 5-6 паунда кутията, алкохола също не е евтин, законите ви е ясно какви са.. Не знам каква заплата трябва да получаваш в англия че да си позволиш кола, хубава квартира и качествен живот, предполагам поне 3000 паунда. Хората в българия пискат че тук е кофти, но не знаят какво е в чужбина. Образованието като качество според мен не е по-добро от българското, но е доста по-стриктно, няма такива да влачиш изпити, или като в унсс или винса студентите да са на редовно обучение и успоредно да си имат работа на пълен работен ден, а в университета да се ходи само за изпитите. Никога не бих емигрирал, дано не ми се налага, след време и децата ми не бих пратил в чужбина, дори и да го пожелаят. Освен това няма как да стане да си изпързалям колата на някой завой в англия, или да направя донът на някой полион, и да ме опандизят или да ми конфискуват колата. В българия всеки се оплаква че законите били гадни, но никой не цени свободата. Не виждам просто нито една причина да отида в чужбина, нищо не ме влече на там.

• 5
Follow your own star...

#5 Cougar

Cougar

Чирак

• Потребители на форума
  • 243 Posts:
  • Град:Plovdiv
  • Интереси:Мерцедеси, Кучета
  • Автомобил:
    W108 250 S 69' - pickUp
    W116 450 SEL 6.9 75' - RESTORATION
    W124 230 CE 89' - Black Dream
    W210 220 D 97' - Franky

Posted 02 May 2014 - 20:28

Само да попитам - В България на някой от четящи/коментиращи по нормалния начин нещата получават ли му се? Говоря комплексно за всичко - образование, работа, дом, бизнес. Без помощ на родители/чичовци/стринковци/лели/познати/НАШИ ХОРА/ЕДИН С ВРЪЗКИ ТАМ и т.н.?

• 1
Публикувано изображение

#6 shotgun600

shotgun600

Майстор

• Потребители на форума
  • 3,761 Posts:
  • Автомобил:
    W140 600SEL

Posted 02 May 2014 - 20:46

Е то без помощ от някъде никъде не става. Най-малкото ще те побутнат родителите в началото, с колкото могат....

• 0

#7 Lambo_Rambo

Lambo_Rambo

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,647 Posts:
  • Автомобил:
    W201 190 '88 3.2 daily

Posted 02 May 2014 - 20:56

Човек, няма да говоря за българия защото тук от първа ръка мога да коментирам само за образованието, за работа/бизнес няма да коментирам защото някои хора под работа разбират да помогнат на тати да си подред документите, други под бизнес разбират да си имаш собствена фирма и да си шеф. Дом нямам, живея в жилищата на родителите ми в софия/варна.

Но за англия мога да ти гарантирам, че ще ако отидеш без пари и нямаш помощ от роднини или приятели ще умреш от гладн или студ като улично куче на първия месец ако не и на първата седмица. Студентите там могат да работят по ограничен брой часове, и на такива пари че дори джобните за кафенце/пица не могат да си покрият, да не говорим за цигари. Нито един от приятелите ми не успя да си извади разрешително да работи в англия (с чужденците не става ей така да започне да работиш), повечето се примириха че докато завършат поне бакалавърска степен (3 години, не 4 като тук) няма да работят, а някои през свободното време работеха нелегално без договор, за не по-висока заплата от стандартната за студенти.

Дори и да имаш капитал и се изселиш в англия, и преди да ти свършат парите успееш да се закрепиш по някакъв начин там, тогава децата ти може и да ги нямат всичките тия проблеми, но дори и да учат в същия град и си живеят при теб и ти плащаш сметките, със почасовата работа за студенти едвам едвам може и да си покриват джобните, които ще стигат само за джобни и за нищо друго.

Edited by Lambo_Rambo, 02 May 2014 - 21:01 .

• 1
Follow your own star...

#8 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8,412 Posts:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro

User's Awards

3
16
3
2
Garage View Garage

Posted 02 May 2014 - 22:25

Никой не си задава един интересен конкретен въпрос...

А какво ще правите като се пенсионирате тук? 

Все пак има няма 30ина години още за повечето тук по мои наблюдения?

• 0

Audi_A4_avatar.gif

#9 drjivago

drjivago

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,881 Posts:
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
Garage View Garage

Posted 02 May 2014 - 22:26

Емиграция с цел бране на ягоди, не си струва разбира се. Ако отидеш с професия в Англия едва ли цените на живот биха те притеснили. Газта е евтина, няма зимни гуми ( в по-голямата част), храната не е проблем. (Алкохолът е скъп, но само концентрата, бирата и виното е евтино :) )Така че според мен си е личен избор. Всеки си търси сам щастието.

Edited by drjivago, 02 May 2014 - 22:27 .

• 1

#10 grosmaster

grosmaster

Фен на Клуба

• Потребители на форума
  • 5,223 Posts:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    BMW

Posted 02 May 2014 - 22:27

Никой не си задава един интересен конкретен въпрос...

А какво ще правите като се пенсионирате тук? 

Все пак има няма 30ина години още за повечето тук по мои наблюдения?

Каквото правят другите пенсионери работили цял живот в заводите и предприятията...

Edited by grosmaster, 02 May 2014 - 22:28 .

• 0

logo-600-1002.png

#11 alipi

alipi

Майстор

• Потребители на форума
  • 2,185 Posts:
  • Град:селяндурин от класа

User's Awards

4
2
8
5

Posted 02 May 2014 - 22:29

А,най добре ще е да се изкажат хора които са опитали да емигрират и са се сблъскали с проблемите.

Ама аз имам приятели и те са ми разказвали колко е трудно,е малко несериозно.

• 1
Не хапи този,който може да те изяде.

#12 mr Big

mr Big

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 1,953 Posts:

Posted 02 May 2014 - 22:29

от 2014г можеш да работиш спокойно в англия.

с 800 паунда на месец можеш да живееш нормален живот в по малките градчете, (наема влиза в тези пари) . това докато учиш или първата година докато стартираш живота си. за лондон не важи.

при 6 паунда минимална часова(толкова вземат момчетата дето бутат количките в асда магазините) ставка всеки може да си направи сметката колко часа в месеца трябва да работиш за да живееш нормално. говоря без дискотеки и цигари, но водката в полския магазин е по евтина от в лидл...
  • 1

#13 drjivago

drjivago

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,881 Posts:
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
Garage View Garage

Posted 02 May 2014 - 22:31

И лютеница "олинеза" е като цена същата в турски магазин :)

Attached Files

Edited by drjivago, 02 May 2014 - 22:33 .

• 1

#14 Lambo_Rambo

Lambo_Rambo

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,647 Posts:
  • Автомобил:
    W201 190 '88 3.2 daily

Posted 02 May 2014 - 23:07

И да имаш професия, и да си специалист (и да споменем че трябва да знаеш перфектен английски, ама не да си поръчаш кафе или да зарибиш някоя мацка в дискотеката, ами трябва да познаваш перфектно терминологията на професията си на чуждия език), нямаш никаква гаранция че там ще те вземат някъде. Вече ако работиш в чуждестранна фирма, и от клона в българия те преместят в клона в англия, значи отиваш на постлано там.

С 800 паунда се живее, да. Това са кажи речи 2000лв, както казах по-горе - около 400 квартира и 400 живот. С 6 паунда на час и 20 работни дни в месеца се падат по по-малко от 7 работни часа на ден, но студентите не могат да работят по 7 часа на ден (не защото са заети а защото е забранено, не като в българия във винса или унсс записваш и се запознаваш с лекторите на изпита). Не знам по колко точно могат да работят, но в никакъв случай не и на пълен работен ден, ще излъжа но мисля че е нещо от рода на 2-3 часа на ден макс. Ако човек отиде в англия само за да си напише във фейсбук че живее в англия, и не му е проблем да бута колички до края на живота - да, възможно е да се съществува в англия. За учене и реализация и в същото време да се самоиздържаш е невъзможно.

Не съм се пробвал да емигрирам, но доста от приятелите от класа ми заминаха и до преди 4 години това ми беше доста належащ въпрос за решаване. И въпреки че родителите ми имат възможност да ми плащат да уча там, прецених че ще ми е по-добре да живея по-свободно тук на "своя територия", отколкото да ходя в англия, на чуждото да не познавам никой, да живея там като плъх,  да обрека родителите ми на по едни 2 бона на месец разход. Виждам как някои от приятелите ми се надцениха и сега прекъсват за да работят че да изкарат пари и да продължат да учат. Не обичам да съм на зор, да се боря за оцеляване, не за реализация, за оцеляване, а и една проста сметка - 4 години обучение по 2 бона на месец сметнете си колко са, със 100 бона в българия някои хора ще живеят 10 години без да пипнат работа. И това е ако е 4 години обучението, архитектура е 5-6, правото не знам, медицината в българия мисля че е 10тина години със специализацията, в чужбина не знам колко е, но да издържаш един човек толкова време в чужбина с българска заплата (била тя и доста над средната) е абсурдно.

Edited by Pe6o666, 07 May 2014 - 09:08 .

• 1
Follow your own star...

#15 Momchil

Momchil

Напреднал

• Потребители на форума
  • 488 Posts:
  • Автомобил:
    Specialized Allez - my favorite ride :)
    RAM Podium - off-road adventure :)
    Royal Enfield - Bike that has a soul!
    CLK 280, V6
Garage View Garage

Posted 03 May 2014 - 09:05

http://en.wikipedia.org/wiki/Malmö

Ето за това място си мисля през последните две години. И като гледам накъде вървят прогнозите за изборите - май ще кандидатствам за високо квалифициран портиер в Ериксон :)

Едит: Ха-ха, форума не ми харесва градчето (Малмьо) и предлага друго вместо него - ще поразгледам и предложението.

Edited by Momchil, 03 May 2014 - 09:07 .

• 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users