Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Шофьорски книжкиКак стои въпросът с шофьорската книжка?

• Please log in to reply
28 replies to this topic

Poll: Шофьорски книжки (129 member(s) have cast votes)

На колко години взехте шофьорска книжка?

You cannot see the results of the poll until you have voted. Please login and cast your vote to see the results of this poll.

Каква(и) категория(и) имате в книжката?

You cannot see the results of the poll until you have voted. Please login and cast your vote to see the results of this poll.

Кога ви съставиха първия акт за нарушение

Отнемали ли са ви шофьорската книжка за тежки нарушения или ПТП?

От колко време имаше шофьорска книжка (първата категория)

Vote Guests cannot vote

#16 rado32

rado32

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,197 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W203 C280 4matic 2006г. 231к.с.
Garage View Garage

Posted 15 November 2013 - 12:01

Иначе за цялата си шофьорска кариера (къде 20г.) имам един единствен акт - "Неподсигурена маневра при движение на заден ход", в далечното минало когато МВ сбирките се провеждаха на ЕКО на 4-ти км. :whistle2

Кажи честно, че за това ти написаха акт? :О

• 0
Публикувано изображение

#17 KPAHK

KPAHK

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 3,768 Posts:
  • Град:MLADOST CITY
  • Автомобил:
    MB E 200, 2016
    MB E 320 CDI, 2007
    Mazda3 BL, 2011
    Toyota Hilux DLX, 2007
    Punto MK1, 1998
Garage View Garage

Posted 15 November 2013 - 16:23

Няма шега няма майтап. Докато размествах колата на паркинга жулнах некав майненски гъзар и тоя ми скочи да му давам 300 лева за боя на бронята. Естественно го отсвирих и викнахме милицаите. Написаха ми вече споменатият акт и 20 лева глоба, а тариката го пуснах да се оправя с гражданската :yeah

Edited by KPAHK, 15 November 2013 - 16:23 .

• 0

#18 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7,499 Posts:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue

User's Awards

2
13
3
3
Garage View Garage

Posted 15 November 2013 - 22:06

Още в първата седмица след като взех книгата минах на червено на пешеходния светофар на кино Арена (немаше жива душа) и после ме спряха долу на 3то районно... Хаха бях тръгнал на кафе в квартала и имах 5 кинта в мен. В резултат - акт, минус 10 точки (май толкова беше) и 50 кинта глоба.

Хе хе, аз съм разказвал, но взех книжката в петък от КАТ и в събота в 7:30 сутринта направих едно малко ПТП на Околовръстното... за което ми беше първия акт :) С глобя 50 лв. което беше гигантска сума пари през 90-те :) Тогава нямаше точки - дупчеха талона... нямаше и система на КАТ. По-късно, като сменяха книжките - не видяха, че имам дупка и ми издадоха новия с пълния брой точки ;)

Иначе аз почерпки не давам НИКОГА... и заради това ивав два акта за превишена скорост. За единия съм съгласен, за другия не... както и да е, обжалвах ги, но съда ги потвърди, заради което си изкарах месец без книжка и така.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#19 ХаPu

ХаPu

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 2,695 Posts:
  • Автомобил:
    ATV

User's Awards

2
52
7
3
5
Garage View Garage

Posted 16 November 2013 - 07:37

На 1ви Октомври 2007г си получих книжката и на 7ми Октомври същата година влязах на гости в един двор през довара и полицайте не ми простиха. Иначе други актове нямам.
Категории дал ДАИ B BE C CE AM Tkт
Та и сега пиша от тира...
  • 0
NO PAIN - NO GAIN!

#20 Momchil

Momchil

Напреднал

• Потребители на форума
  • 488 Posts:
  • Автомобил:
    Specialized Allez - my favorite ride :)
    RAM Podium - off-road adventure :)
    Royal Enfield - Bike that has a soul!
    CLK 280, V6
Garage View Garage

Posted 24 November 2013 - 09:54

:)

Edited by Momchil, 25 November 2013 - 08:16 .

• 0

#21 maniaka54

maniaka54

Чирак

• Потребители на форума
  • 55 Posts:

Posted 02 December 2013 - 09:55

В анкетата трябваше и да се включи въпрос, дали водачите някога са карали пили, защото според мен това е най-големият проблем.

Наскоро ме запознаха с един индивид който разкарва стока , същия този образ не може да чете и брой , но пък си има книжка ..

• 0

#22 bReal

bReal

Чирак

• Потребители на форума
  • 176 Posts:
  • Автомобил:
    W201 2,5D '86
    S210 320CDI '02
    W169 180CDI '06

Posted 02 December 2013 - 11:09

не мога да се включа в анкетата, тъй като не мога да дам верен отговор на всички въпроси...

този ми се изплъзва:

Кога ви съставиха първия акт за нарушение

липсва опция:

-преди да взема СУМПС

:D

• 0

#23 adv_petrov

adv_petrov

Чирак

• Потребители на форума
  • 101 Posts:
  • Автомобил:
    A210 AMG Evo

Posted 03 December 2013 - 11:29

Поради съвършенствата на пост-комунистическата изпитна система за правоспособност на МПС, първо взех книжка в САЩ и си карах с нея в България докато взема изпита за тукашната (пичове, тука още висиме на клона, повярвайте). Много беше яко понеже няма талон :) и само веднъж съм ги събирал 3 синджира катаджии - когато отивах да си регистрирам колата. Иначе единствения ми акт бе таман да направя 5г. за златен талон - и то ми писаха за телефон пред Националния стадион. Виновен си бях, но пък и полицая можеше да приложи 28 ЗАНН и да мина с предупреждение...ама карай. Иначе се имам за съвестен шофьор, въпреки че снаряжението от антирадарите, ЗдвП и Правилника, карти, Стамболов и каквото се сетиш още постоянно се върти в употреба...Играта е в центъра, но то няма и как когато се пътува много...

Важното е да знаем, че книжка кола не кара и от съд не спасява. И едно лично впечатление - забелязвам, че напоследък фокуса ми от дебнещите да ми пишат акт полицаи се измества към останалите "участници" в движението... Оле мале, народа се е побъркал последно време зад волана, направо е ад да се кара и в града, и извънградско.

Къде да се надбягваш из тия ровиняци в кошарата, наречена България или да се правиш на рацер с калинката, когато има безброй други с много по-лачени коли от твоята.

Edited by adv_petrov, 03 December 2013 - 11:31 .

• 5

"AMG? Ово je стандарт каj нас!!!"

#24 AMGPOWERR

AMGPOWERR

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 28 Posts:
  • Град:Варна
  • Автомобил:
    mercedes 190

Posted 05 December 2013 - 09:50

Категория B1 може да се вземе при навършени 16 г. и 9 месеца - това е за автомобил до половин тон. След 1 година (т.е. на 17.9 г.) може да се вземе цяла категория B!
За Мотопед също изискването е 15 г. и 11 месеца.

Това е по новите правила... но по мое време (разбирай 1999 г.) можех да се запиша на шофьорски курс на 16, а да се явя на изпита на 17... така че винаги е имало опции за книжка и прези навършването на 18 ;)

Да нямаш акт и да си примерен шофьор не винаги са едно и също нещо ;)

Даже бих казал, че и обратното е възможно... познавам човек, който извън града над 60 не вдига, в града кара с 30 - просто така си кара човека. Обаче го снимаха с камера на ограничение 40 да кара с 50 - извънградско покрай някоя бензиностанция... И кво - някой, дето редовно си пердаши по междуградски пътища със 120 - 130, обаче не са го "хващали" по-примерен ли е?

Че какво лощо има да си пердаша със 140 като знам какво правя.

• 0

#25 Momchil

Momchil

Напреднал

• Потребители на форума
  • 488 Posts:
  • Автомобил:
    Specialized Allez - my favorite ride :)
    RAM Podium - off-road adventure :)
    Royal Enfield - Bike that has a soul!
    CLK 280, V6
Garage View Garage

Posted 05 December 2013 - 20:42

Адвокате, имам приятел, когото преди години бяха лишили от право да управлява съоръжението, но той си носеше (х)американската "книжка" (с изтекъл още тогава срок на валидност)... бахти смеха - на всяко спиране имаше пулене и доколкото помня никой катаджия не се усети :)

• 0

#26 Кирил71

Кирил71

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 42 Posts:
  • Град:Златоград
  • Интереси:лов и риболов
  • Автомобил:
    C 220 cdi 1999г.

Posted 25 January 2014 - 13:25

Това не е гордост, че имате нарушения. За високите сметки на тока и водата нищо, а за глобите голямо реване.

• 0

#27 инж. Николов

инж. Николов

Прохождащ

• Нови потребители
  • 4 Posts:
  • Град:Монтана

Posted 30 December 2014 - 11:32

Имам книжка от 1986 г. Карам със златен талон от 4 години. Винаги се оглеждам дори да имам предимство !

• 0

#28 ///sasho

///sasho

Напреднал

• Потребители на форума
  • 742 Posts:
  • Автомобил:
    CLK W208 200 KOMPRESSOR 192 PS

Posted 30 December 2014 - 13:04

От около 10 години нямам нарушение, къде да попитам за златен талон?
  • 0

#29 Praetorian

Praetorian

Salat Küchenchef

• Потребители на форума
  • 1,682 Posts:
  • Град:Europe
  • Интереси:Немски премиуми задължително с резервна гума.
  • Автомобил:
    W212, R56

Posted 30 December 2014 - 14:02

От около 10 години нямам нарушение, къде да попитам за златен талон?

В КАТ. на гишетата, където си получаваш (новата) книжка. При мен беше супер безпроблемно. Казах на лелята, че нямам нарушения, тя веднага провери в компютъра, потвърди и ми даде златния талон. Нищо не платих допълнително, но все пак изкарвах новата книжка.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users