Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Какво да гледаме при покупката на любителски фотоапарат

• Please log in to reply
60 мнения по тази тема

#16 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 08 март 2012 - 17:41

Обаче: при по-ниска резолюция, фотоапаратът просто използва по малка площ от сензора (т.е. 1/4 от нокътчето на кутрето). Пак върху пикселите си пада същото относително количество светлина и пак си маже лекичко.

Е това няма как да стане :) за да се промени площта от матрицата, която се използва, трябва оптиката да го промени, а тази промяна е софтуерна ;) Прави интерполация и два или три съседни пиксела от матрицата определят един в изображението.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#17 Praetorian

Praetorian

Salat Küchenchef

• Потребители на форума
  • 1682 Мнения:
  • Град:Europe
  • Интереси:Немски премиуми задължително с резервна гума.
  • Автомобил:
    W212, R56

Публикувано 08 март 2012 - 22:06

Aз съм с TZ-7. Сещайте се дали не съм сравнявал бая време.
Апаратчето е феноменално за класа си. Снимам 16:9 на 5 мегапиксела. Или там колкото се получава точно при 16 към 9 съотношение :)

И ти ли, бе? :)
  • 0

#18 Praetorian

Praetorian

Salat Küchenchef

• Потребители на форума
  • 1682 Мнения:
  • Град:Europe
  • Интереси:Немски премиуми задължително с резервна гума.
  • Автомобил:
    W212, R56

Публикувано 08 март 2012 - 22:09

Прави интерполация и два или три съседни пиксела от матрицата определят един в изображението.

Е, точно професионален фотограф ми каза, че това нещо фотоапаратите не го правели (макара и на мен да ми се струва логично). При намаляване на резолюцията, просто си "отрязвали" и ползвали по-малка част от матрицата. Повярвах го. А сега ме мързи да търся инфо онлайн. :)
  • 0

#19 Наско

Наско

Джантата

• Потребители на форума
  • 4931 Мнения:
  • Автомобил:
    Mercedes Benz w202 C180
    Mercedes Benz w245 B150
    Mercedes Benz w164 AMG
    All Sold
    Now W163 M113

Публикувано 09 март 2012 - 00:25

http://www.shopmania...x120-is-1517936

Абе това апаратче добро ли е , че има едно за 200 лева чисто ново , а се сетих , че покрай проекта ще ми потрябва да си снимам аз вече , а не да разчитам на някой друг ;)
  • 0
Градушка бие - слънце пече , аз съм си братче курназ момче

#20 drjivago

drjivago

Майстор

• Потребители на форума
  • 1881 Мнения:
  • Автомобил:
    Вече бивш s212, e200 cdi
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 09 март 2012 - 06:33

За 200 лв е бомба :)
  • 0

#21 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 09 март 2012 - 11:09

Е, точно професионален фотограф ми каза, че това нещо фотоапаратите не го правели (макара и на мен да ми се струва логично). При намаляване на резолюцията, просто си "отрязвали" и ползвали по-малка част от матрицата. Повярвах го. А сега ме мързи да търся инфо онлайн. :)

Е, не съм производител на фотоапарати, няма как да го твърдя със 100% сигурност, ама просто не го виждам как ще ограничи площта на матрицата софтуерно... оптиката прави някакъв спот върху матрицата - да накараш оптиката да правя по-малко петно върху матрицата е много по-скъпо и сложно от софтуерната интерполация... и аз запратих питане към един познат, който се занимава с цифрови фотоапарати, ще видим акво ще отговори...

Иначе има и друго - някои фотоапарати поддържат класически книмки в 4:3 и широкоформатни 16:9. Обаче по-евтините модели го правят, като просто crop-ват 4:3 и не записват две ленти отгоре и отдолу от оригиналното изображение, което е абсолютно безсмислено, защото не дава нищо - същото изрязване можеш да направиш и със софтуер след това. Докато други просто използват по различен начин матрицата... разликата е минимална, но е важна ;)

Прикачени файлове

• 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!

#22 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 09 март 2012 - 11:55

Така и аз питах... отговорът се оказа, че "уесно немя"...

Иначе генерално погледнато, човекът каза, че:

1. В общи линии е доста комплекно изпълнение, но категорично апаратите използват почти винаги целия потенциал на матрицата (т.е. не е вярно, че се ползва по-малка част от матрицата), цитирам: чисто механично е сложно да не експонираш цялата матрица, а иначе ако така и така я експонираш, ползвай си инфото

2. Теоретически трябва да има по-добро качество (по отношение на шума) което обаче ще се загуби от по-ниската резолюция, ерго няма особен смисъл (т.е. не бях прав в това си мое твърдение)

3. Защо изобщо коментираме качеството на изображенията - ако търсиш качество, просто няма да снимаш с такъв клас фотоапарати.

4. В крайна сметка, при зададените условия е най-подходящо да се снима на фул резолюция, а след това, ако има шум, да се ремонтира със софтуер. Това е така, защото софтуерите имат доста по-сложни алгоритми за downsampling и noise reduction (най-малкото повече изчислителен ресурс)... и не на последно място - когато алгоритмите са вградени в апарата са фиксирани, докато при използването на софтуер има значително по-голям избор на алгоритми, а според вида на изображението различните могат а имат различна успеваемост в подобряването на качеството.
  • 0

#23 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Град:Pleven D'ge
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 09 март 2012 - 13:40

Дааааа лятоооооо

Насе виж , тука какви снимки прави апарата :)

• 0
Публикувано изображение Публикувано изображение

W140 The best or nothing !
Тръгвай и карай така все едно шофираш Мерцедес и то S-Klasse . Тежко , бавно , полека и с финес , хората като видят муцуната и сами се сещат че трябва да ти дадът път и предимство.

#24 nnikolow_n

nnikolow_n

Чирак

• Потребители на форума
  • 82 Мнения:

Публикувано 09 март 2012 - 13:55

Аз лично търся не професионален апарат , апарата трябва да прави хубави снимки , става въпрос за любителски снимки :)
На марка не съм се спрял .
Трябва да е нещо от 300 до 500 лева :)
Целта е да може да фокусирва и приближава качествено .

Разгледай този :

http://www.technomar...-sx130-is-black .

От ревюто му тук

http://www.steves-di...-is-review.html

слабостите на модела са точно никакви.

Допълнителен плюс са пълните ръчни настройки :) .

Аз снимам с PowerShot SX-100 - нямам забележки. След като си взех и DSL-R апарат /кит тяло с два обектива/ разбрах, че за жалост "Канон"-а снима по-добре от DSL-R с китов обектив :) . Е, като изръсиш още една торба пари за хубави обективи нещата си идват на местата :) ;) .

П.П.
А, той Наско вече бил дал жокер в тази посока .

Този пост е редактиран от nnikolow_n: 09 март 2012 - 13:59

• 0

#25 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 09 март 2012 - 14:01

Хубавото е , че много хора ми казаха , че Каноните снимат много по хубаво от другите :)
В момента гледам сх200 този който Насето иска да си вземе , ще погледна и 130-ката :)
Кое според вас е за предпочитане 120-ката или 130-ката от Каноните :?
  • 0

Тръгвай и карай така все едно шофираш Мерцедес и то S-Klasse . Тежко , бавно , полека и с финес , хората като видят муцуната и сами се сещат че трябва да ти дадът път и предимство.

#26 nnikolow_n

nnikolow_n

Чирак

• Потребители на форума
  • 82 Мнения:

Публикувано 09 март 2012 - 14:21

Ето ти параметрите на 120-та :

http://www.canon.bg/...ex.aspx?specs=1 ,

а тук на 130-та :

http://www.canon.bg/...ex.aspx?specs=1 .

На първо четене за 120 - 10 МП, 10 зум , сензор 1/2.5 инча. За 130 - 12 МП, 12 зум, сензор 1/2.3 инча. На 130 всичко му е по-голямо ;) . Но 120 е с по-светлосилен обектив 2.8-4.3 срещу 3.4-5.6 за 130. 130 е с по-широкоъгълен обектив 28 мм срещу 36 мм при 120.

120 е по-бърз при серия снимки, 130 снима клип 1280Х720 /но до 10 минути при тази резолюция/

Този пост е редактиран от nnikolow_n: 09 март 2012 - 14:56

• 0

#27 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 09 март 2012 - 14:49

Ако мога да си продам камерата , веднага ще си взема един :)
Но проблема е , че не съм решил още какъв да е :)
  • 0

#28 nnikolow_n

nnikolow_n

Чирак

• Потребители на форума
  • 82 Мнения:

Публикувано 09 март 2012 - 15:34

Ето едно доста добро ревю, но за SX100 :

http://www.dpreview....s/canonsx100is/

За да не те подвеждам относно качествата на SX120 и SX130 казвам, че разликата в оценките на 100 и на 120 е 0.5 в Амазон и 0.73 в User ревю, което хич не е малко :

http://www.dpreview....s/canon_sx120is за 120 оценка приблизително 4. За 130 има само две оценки - 4.25
  • 0

#29 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 09 март 2012 - 15:47

Моля модераторите , да преместят , мненията за избор на фотоапарат в темата която ще създам , защото идва малко повече спама , заради избора ми на апарат :)
Пък в темата , ще съберем доста информация :)
  • 0

#30 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 09 март 2012 - 16:04

• 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни