Jump to content

•  

Photo
- - - - -

Буксуване,ESP, блокажи и прочие...

• Please log in to reply
117 replies to this topic

#106 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4,589 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Posted 30 January 2014 - 17:54

Колегата е точен човек, лично го познавам, но като новопокръстен фен на Шкода има някои заблуждения, за които вероятно няма лична вина. :)

Първо, това, на което МБ викат ASR и ВАГ викат ЕДЛ, е в общи линии едно и също.

ASR, MB - http://www.mercedest...C) 02-25-04.pdf

If one rear wheel is slipping, then braking is applied at that spinning wheel. This transfers torque to the non-spinning wheel (the one having traction)

на стр. 5 има обяснение на функциите, а на стр. 10 има една табличка, при каква скорост какво прави. При някой случаи първо отнема газта, после натиска спирачката на боксуващото колело, а при други обратното.

EDL, VAG - http://www.vw.ca/en/...fferential.html

If one wheel starts to spin, the electronic differential lock will brake the wheel as necessary, directing power to the wheel with greater traction.

Съгласен съм с колегата doich, че клипчето е заблуждаващо, защото първо неправилно използва термините ESP/ASR и второ при включването на ЕДЛ-а водачът почва да върти волана наляво надясно, което при FWD е успешна стратегия за търсене на повече сцепление, докато преди това, на изключен ЕДЛ, я е оставил да се окопае.

В допълнение ще кажа, че предпочитам да не мога да тръгна, отколкото да не мога да спра или да държа колата в пътя.

В движение бенцовете са по-стабилни от повечето автомобили, било то с предно или задно и това е, което наистина има значение.

И накрая ще дам един цитат от един документ на WABCO - http://inform.wabco-.../8150101943.pdf

Limits of ASR - The traction capacity of an all-wheel driven commercial vehicle can not be achieved by a motor vehicle with only one driving axle - not even with optimal ASR.

• 2

#107 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8,412 Posts:
  • Автомобил:
    Turbo Quattro

User's Awards

3
16
3
2
Garage View Garage

Posted 30 January 2014 - 21:53

Aз съм възхитен от ASC/ASR, колкото и да е примитивна.

Малкото БМВ е 2.5 бензин с ASC, което е еквивалент на ASR.

Имайки предвид, че това е 4тата ми Е36ица и знам добре какво е поведението им и това, че са с 50:50 тегло, с ASC-то не съм затънал никъде.

Шперът си иска да можеш да караш, много добра идея е, но е опасно.

Вече с ръка на сърцето, и ASC/ASR са много полезни според мен! За ESP/DSC/DTC и аналогичните им, да не говорим. 

• 0

Audi_A4_avatar.gif

#108 hijacker

hijacker

Чирак

• Потребители на форума
  • 192 Posts:
  • Град:Амстелвейн
  • Интереси:Музика, компютри, автомобили, нови филми, пътувания, спортове и др.
  • Автомобил:
    Мерцедес 190Е 1.8
    Шкода Октавия 1.9ТДи
    Шкода Фабия 1.2ТСИ

Posted 30 January 2014 - 22:58

Здравей Стани,

благодаря за пояснението, прав си като казваш, че ASR при Мерцедес включва и електронно управляваното спиране на загубилото сцепление колело по подразбиране. В документа доста ясно си го пише - да.

Да, но ASR на Мерцедес не е EDL на VAG, по-скоро ASR на Мерцедес е ASR + EDL на VAG автомобилите. Там са го разграничили и го продават като отделни екстри, както вече коментирахме:

http://vag-codes.inf...ption-codes.pdf

1AR = Anti-spin regulation (ABS/ASR)
1AD = Anti-lock brake system (ABS) with electronic differential lock (EDL)
1AE = Electronic differential lock (EDL/ABS)
1AJ = Anti-spin regulation (ABS/ASR/EDL) with electronic differential lock (EDL)

1AR - единственото, което прави е да отнема въртящ момент като спира подаването на гориво:примерно отляво лед, отдясно асфалт - няма тръгване
1AD и 1AE - ABS надградена със спиране само на буксуващото колело, без отнемане на обороти
1AJ - това е еквивалента на ASR при Мерцедес

ASR (по вашему) - една много добра система, която разположена на предния мост работи невероятно добре! :-) Днес отново се доказа, преминах безпроблемно от места, където с Мерцедеса не бих минал и в най-смелите си мечти... даже и да имаше ASR! Иначе си прав за стабилността в движение, но за какво движение говорим, когато не можеш да излезеш от паркинг/квартал и т.н. ? За да имаш стабилност, първо трябва да се движиш и след това останалото.

За клипчето, там човекът когато нави волана беше приключил с демонстрацията... така че няма какво да го коментираме този момент.

Поздрави и само безаварийни километри на всички.
Аз повече по собствено желание през зимата, и в частност в такова време като сега, кола със задно без най-малко да има някаква електронна подпомагаща система за потеглянето и прехвърляне на въртящ момент към съседната полуос не бих подкарал. То си е направо истинско премеждие!

-Николай

Edited by hijacker, 30 January 2014 - 23:01 .

• 0

#109 daimler1

daimler1

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5,183 Posts:
  • Град:Варна
  • Автомобил:
    в миналото W111 280E 62г.
    W123 230E 83г.
    W 124 220Е,
    W202Т 250 TD 97г.
    W210 E220CDI
    Сега:
    E500T 4-matik AMG
    SL500 R 230

User's Awards

43
2
2

Posted 31 January 2014 - 00:26

"Здравейте колеги,

Падна хубав сняг и тази година, особено тук при нас в североизточна България... тази година ми е първа с кола с предно, да, смених марката, вече съм с Шкода Октавия и съм невероятно очарован от поведението й на пътя."

А бе градски,колко е тя зимата :) ?Ако не беше прищявката ми за последната кола от подписа ми щях да си джиткам весело с обществения транспорт за една седмица-преживява се!

Edited by daimler1, 31 January 2014 - 00:27 .

• 2

#110 mradulov

mradulov

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3,721 Posts:
  • Интереси:Автомобили
  • Автомобил:
    S203 220CDI Автоматик 2005г.

Posted 31 January 2014 - 07:28

Не съм съгласен, че задното е по кофти зимата. За доказателство показвам къде съм се катерил с мойто задно и то без вериги. Без вериги, не защото нямах или не исках да ги сложа, а защото никога не бях пробвал да слагам и в големия сняг не успях. Дори жената ме базикаше: тия вериги ги държиш в колата да ти тежат на задния мост, иначе идея нямаш как да ги ползваш...
На снимките тия работи дето стърчат от снега са баскетболни кошове, а курорта е Семково. Който е бил там зимата ще знае за какво иде реч.

Attached File  uploadfromtaptalk1391145946437.jpg   41.97K   14 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1391145946437.jpg   41.97K   14 downloads
Attached File  uploadfromtaptalk1391145946437.jpg   41.97K   14 downloads
Attached File  uploadfromtaptalk1391145946437.jpg   41.97K   14 downloads

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk 2

Attached Files

Edited by mradulov, 31 January 2014 - 07:30 .

• 1
Mercedes-Benz - Unlike any other!

#111 Вай Басо

Вай Басо

Бамбашка!

• Потребители на форума
  • 5,604 Posts:
  • Автомобил:
    W124 220E/E220 тотално рециклиран 2011г

http://forums.mbclub.bg/topic/31677-/
Garage View Garage

Posted 31 January 2014 - 08:31

Не съм съгласен, че задното е по кофти зимата.

Абсолютно!

Задното е супер и е по-безопасно от предното!

Edited by Вай Басо, 31 January 2014 - 11:25 .

• 0

Вари го,печи го,бенца си е Бенц!

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени!

#112 vasil.genov

vasil.genov

Чирак

• Потребители на форума
  • 128 Posts:
  • Град:Пазарджик
  • Автомобил:
    Mercedes-Benz X204 GLK 320 CDI 4matic
Garage View Garage

Posted 31 January 2014 - 10:58

Не споря кое е по-добро зимата, задното или предното, пробвал съм и двете, въпрос на лично мнение, усещане и т.н, но лично аз не съм имал никакви проблеми със задното. В момента карам цетка, преди нея съм карал 123ка 77год. с която също съм минавал от всякъде, без вообще да се замисля дали ще мога или не. Случвало се е да се закопая сам в преспи, но наравно с по-модерни "паркетни джипки 4х4" до мен, така че в крайна сметка си зависи от много неща.

• 0

#113 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4,589 Posts:
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Posted 31 January 2014 - 14:26

...

Днес отново се доказа, преминах безпроблемно от места, където с Мерцедеса не бих минал и в най-смелите си мечти... даже и да имаше ASR! Иначе си прав за стабилността в движение, но за какво движение говорим, когато не можеш да излезеш от паркинг/квартал и т.н. ? За да имаш стабилност, първо трябва да се движиш и след това останалото.

...

Здравей Ники,

ASR II - чието описание ти пратих по пощата, е монтиран на 124, 126, 129 и 201.

За съжаление, нито ти, нито аз сме имали възможност да тестваме работата на ASR-a и представянето на един и същи модел със и без ASR. Няма как да знаеш как би се държал твоя w201 ако беше с ASR.

Колите с предно имат предимството, че двигателят тежи върху предния мост и осигурява добро сцепление за потегляне. Не така обаче стоят нещата с леката задница в движение, която може да изпревари предницата, особено ако задното окачване е на греда. Може да стане при леко чукване на спирачките и завой или неравност по пътя.

Затова казах, че за мен е по-важна стабилността в движение, отколкото потеглянето.

• 2

#114 vladimir_

vladimir_

Чирак

• Потребители на форума
  • 62 Posts:
  • Град:Мадан
  • Автомобил:
    Mercedes-Benz 200 W124 M102 1987

Posted 31 January 2014 - 16:03

Просто си слагайте тежест в багажника и няма грижи и едва ли някое предно с 50кг в багажника ще може да излезе там където може задното със същия товар (на сняг) знам го от личен опит карам кола със задно от 2003г пътувам по един и същи маршрут от 3 до 5 пъти месечно "сиреч" познавам си всеки завой знам как с каква скорост влизам на мокро/сухо/сняг и т.н без никакви проблеми.

Така преди 2 години по същия маршрут пак пътувам само че не с моята а със служебна кола (голф 3) с гуми на няколко месеца - зимни (действието се развива в началото на март на прохода рожен) та карам си и на една права изпреварвам колега които кара бавно може би защото не познава пътя набрал съм около 65-70 след изпреварването влизам в един лек завой и натискам съвсем леко спирачки да намаля за да се подготвя за следващия по остър завой И О ЧУДО голфа просто спря да завива и поднесе а и друг път го бях карал колата си имаше добро поведение но идеята ми е че в същия завой с моята кола (с задно) съм влизал и излизал многократно дори и с над 80км/ч та след карането на предно в планината се разминах само с калник фар и носач за ГОЛФ.

Та всеки може сам да реши какво да кара аз мисля за предното че не става за извън градско каране "опасно е!" въпреки че зимата е по "проходимо" от отворения диференциал колкото до системите съгласен съм че помагат но смятам че е по добре човек да се учи и да разчита на себеси а не на системата за стабилизиране 

П.П    Голфчето нямаше ЕSP ма тя и моята няма така че не сам разчитал на системите  :beer

• 0

#115 adv_petrov

adv_petrov

Чирак

• Потребители на форума
  • 101 Posts:
  • Автомобил:
    A210 AMG Evo

Posted 31 January 2014 - 16:55

Системата ASR по мое впечатление работи невероятно добре на Мерцедес - и със задно, и със предно предаване. Въпрос и на шофьорски умения и на (не)почистени български пътища/улици.

Но не е по-зле от друга марка автомобили в това отношение, че да си кажеш "абе мани го тоя Мерцедес, т'ва немеца никога не е виждал там сняг като у България и залудо ги произвежда тия коли, знае ли как ги късам с комбито...". Късаш, ама заради тежкия и бавнооборотен дизел отпред и високия клирънс.

Друг е въпроса, че преди 30г. системите за сигурност на w123 са били едни, а сега на w216 63 - съвсем други; и на стари впечатления не бива да градим своята представа за задно предаване.

Attached Files

Edited by adv_petrov, 31 January 2014 - 16:59 .

• 2

"AMG? Ово je стандарт каj нас!!!"

#116 cyberpig1

cyberpig1

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2,027 Posts:
  • Автомобил:
    PK3333PK
    BT1111KK
Garage View Garage

Posted 31 January 2014 - 16:57

поздрав за всички зимни шофьори от SLR CLub ;) .... предно ... задно ... средно .... :) 

1531563_10152144488806329_127096976_o.jp

Edited by cyberpig1, 31 January 2014 - 17:00 .

• 1

#117 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7,499 Posts:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue

User's Awards

2
13
3
3
Garage View Garage

Posted 31 January 2014 - 19:17

И сега конкретно да отговоря на колегата, който е пуснал темата... проблемът не е нито в теб, нито в електрониката на колата ти(ESP), просто задното НЕ СТАВА през зимата!

Малко бързаш с генералните заключения. Както вече няколко човека споменаха, а аз ще потвърдя, вече 5 зима карам само кола със задно, ходя с тази кола на ски, вра се по дълбок сняг, по леводе, баири... миналата година колите с предно не можаха да излязат от паркинга на хотела, аз си джитках преспокойно, даже се качихме до обсерваторията Рожен по неизчистен път (последните няколко км. с вериги).

Казвам го, защото след такива генерални заключения, как зимата задното не става - хората започват да говорят глупости, че който имал кола със задно си купувал друга за зимата. Както личи и по улиците е пълно с незакъсали Mercedes, BMW, Audi и други марки и модели със задно и хората си ги карат без проблеми и зимата.

Просто си слагайте тежест в багажника и няма грижи и едва ли някое предно с 50кг в багажника...

Чак пъктолкоз... мисля, че и без 50 кила в багажника се справят без проблеми през повечето време.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#118 Ivan W210

Ivan W210

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2,836 Posts:
  • Автомобил:
    E320 4MATIC
    E 250 TD
    150hp,1999
    ОГИН БЕШЕ!!!

User's Awards

2
32
2
2

Posted 31 January 2014 - 22:17

Всяко от двете предавания(задно,предно) си има своите предимства и недостатъци.

За безопастноста е най-важен оператора на машината :)

• 0

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users